IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Филозофија и психологиjа
  Активни теми Активни теми RSS - Депресија и фобии
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Депресија и фобии

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 56789 14>
Автор
Порака
zbunet Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Претседник Зеленковски

Регистриран: 24.Февруари.2007
Статус: Офлајн
Поени: 15549
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zbunet Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Декември.2007 во 15:29
 Do iskrena nasmevka se doaga samo dokolku uzivas vo plodovite od svojot trud za koi makotrpno si se izboril. Preuvelicuvanjeto na samoit sebe obavezno vodi do depresija.
Кон врв
Monuska Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Ноември.2007
Поени: 2128
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Monuska Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Декември.2007 во 16:17
Pa da
Сите го сакаме она што не можеме да го имаме. Вистинските луѓе знаат да се помират со тоа...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Претседник Зеленковски

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zbunet Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Декември.2007 во 16:41
Lesno e da se bide depresivec, tesko e da se raboti.
Кон врв
diogenskopje Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Ноември.2007
Поени: 2063
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај diogenskopje Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Февруари.2008 во 08:05

Verovatno velika većina ljudi zna šta je depresija, ali ne bi bilo loše podsetiti se, jer mnogi ljudi ipak mešaju depresiju sa običnom kratkotrajnom tugom i sličnim stvarima.

Depresija je jedno mentalno stanje koje se karakteriše DUGOTRAJNIM osećanjima potištenosti, tuge, beznađa, pesimizma, obeshrabrenja i jednog opšteg stanja duboke praznine.

Mnogi ljudi koji su iskusili depresiju kažu da su se tada osećali kao da je crna zavesa bila spuštena na pozornicu njihovog života. Mnogi u tom depresivnom stanju veruju da ne zaslužuju ništa u životu. Drugi se non stop osećaju kao da ne mogu da izađu na kraj sa drugim ljudima, pa ni sa samim sobom. Jednostavno potonuli su, i ne znaju kako da se ponovo vrate u normalu. Motivacija depresivne osobe je na nuli, apetit joj je nikakav, ili veoma oslabljen. Ništa joj se ne radi, i sada uopšte više ne nalazi zadovoljstvo u stvarima koje je ranije obožavala da radi. Samopouzdanje joj je veoma malo. U stanju je da satima i satima gleda u jednu tačku, odsutna i nezainteresovana za bilo šta.

Depresija se obično pojavljuje (mada nije pravilo) kod onih ljudi koji su već neko vreme imali panične napade ili dugotrajnu anksioznost. Depresija utiče na celokupan čovekov život, i to na način na koji čovek jede, spava, i na to šta čovek misli o samome sebi. Imajte na umu da depresija nije isto što i neka prolazna tuga koja vas može zahvatiti s vremena na vreme. Prolazna tuga je normalna stvar kod svih ljudi. Znajte i to da depresija ne predstavlja čovekovu slabost, i da ne može nestati tek tako kao rukom odnešena. Ljudi koji su zahvaćeni depresijom ne mogu tek tako da se saberu i da prestanu da budu depresivni. Potrebno je dosta truda i rada na sebi da bi se čovek otarasio depresije.

Кон врв
ekszi88 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
In Love

Регистриран: 10.Јануари.2008
Поени: 7008
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ekszi88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Март.2008 во 16:37
Знам многу убаво што е депресија. Премногу сум затворена исто така, се "убивам" со некои грди мисли, се себеобвинувам, се самокритикувам за се. Катастрофа сум. Што не ми е веќе. Не сум заинтересирана за ништо што ме интересираше. Се запишав на факс оваа година, бев премногу среќна и што направив? Ги разочарав сите. Бев многу амбициозна, а сега каде се сите амбиции? Се надевам дека наскоро ќе бидам во форма и ќе сфатам дека и јас припаѓам на ова парче земја како и сите
Кон врв
alan ford Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Techno thief

Регистриран: 02.Март.2008
Поени: 10782
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај alan ford Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Март.2008 во 18:07
Originally posted by ekszi88 ekszi88 напиша:

Знам многу убаво што е депресија. Премногу сум затворена исто така, се "убивам" со некои грди мисли, се себеобвинувам, се самокритикувам за се. Катастрофа сум. Што не ми е веќе. Не сум заинтересирана за ништо што ме интересираше. Се запишав на факс оваа година, бев премногу среќна и што направив? Ги разочарав сите. Бев многу амбициозна, а сега каде се сите амбиции? Се надевам дека наскоро ќе бидам во форма и ќе сфатам дека и јас припаѓам на ова парче земја како и сите

Neverojatno kolku ova mi zvuci na necija druga zivotna prikazna..Od sovrsen mlad ambiciozen covek...pas do dnoto na bunarot narecen zivot...Vo eden moment kral,vo slednior prosjak..Da sedis i da gledas kako ambiciite,trudot zalaganjeto..se se rusi kako kula od karti..Taka brzo ...lesno..vo eden mig..veke nemas nisto..Duri i orazot vo ogledaloto izblednuva....zivot..hah
I vrag može citirati Sveto pismo za svoje potrebe.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
In Love

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ekszi88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Март.2008 во 18:14
Навистина е безврска кога се ќе се урне
Кон врв
mamma Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Јануари.2007
Поени: 9879
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamma Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Март.2008 во 19:52
MORE,AKO VE GRABNAM I DVAJCATA...KE ZNAETE SHTO E PRAVA DEPRESIJA
DAJTE GLAVITE GORE,IZBRISHETE GI(TAKA KAZA BLASHKA)OGLEDALATA,POGLEDNETE SE,VIDETE LICA KOI SVETAT OD RADOST,POLNI SO ZIVOT I ZELBA ZA GOLEMI RABOTI,...SVETOT E SOZDADEN
SAMO I SAMO ZA VAS....POMISLETE NA IDNINATA VO KOJA KE IMATE SE SHTO KE POSAKATE,RABOTITE SE VRTAT-TOA NIKOGASH NE GO ZABORAVAJTE.
OSTAVETE JA DEPRESIJATA ZA GODINI NA KOI TAA IM DOLIKUVA....
MNOGU SUM LUTA....лутиналутина-NA POSLEDNITE DVAJCA POGORE

Изменето од mamma - 07.Март.2008 во 19:55

Shot at 2007-06-30[/IMG]
Кон врв
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Март.2008 во 21:16
Originally posted by ekszi88

Neverojatno kolku ova mi zvuci na necija druga zivotna prikazna..Od sovrsen mlad ambiciozen covek...pas do dnoto na bunarot narecen zivot...Vo eden moment kral,vo slednior prosjak..Da sedis i da gledas kako ambiciite,trudot zalaganjeto..se se rusi kako kula od karti..Taka brzo ...lesno..vo eden mig..veke nemas nisto..Duri i orazot vo ogledaloto izblednuva....zivot..hah
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Eh, mladosta da vi ja imam, pametot da vi go nemam...Zivotot e padovi i stanuvanja... Prvo jas kako brucosh...vo junska sesija gi padnav site prijaveni ispiti...a likvidirav godina navreme...diplomirav predvreme...Kako...taka shto ne se opteretuvav...uzivav vo vremeto studensko...drugarstvoto...studenskite ljubavi...Alooooo glavata gore...nikoj ne se razocaruva zaradi eden mal problem... prvo vrabotuvanje...samo akrepi, bez inicijativa za neshto novo... cekor po cekor...se gradi avtoritet koj nikoj ne moze da go rushi... znaci predizvik... ne razocaruvanje. Eve denes vrne...mozebi i utre...ama posle ke razvedri...takov e i zivotot... pa shto ubavo e da se zivee... ne cini i samo arno... ne e interesno...
Кон врв
topsexy Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
10-K-H-HOT

Регистриран: 02.Ноември.2007
Поени: 3022
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај topsexy Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Март.2008 во 21:35
NEKOGAS MI SE SLUCUVA SAMO DA KAZAM DEKA SUM U DERESIJA,AMA TOA VSUSNOST NIKAD NE SUM GO DOZIVEALA ZASTO TOA E TESKA SOSTOJBA I TREBA PODOLGO VREME DA SE IZVLECES OD TOA...
A MENE MI TREBAAT OBICNO EDEN-DVA DENA
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Претседник Зеленковски

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zbunet Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Март.2008 во 21:59
Celiot zivot e teska depresija, a tvoja zadaca e da se kezis kako nenormalen i da vikas :
- Iii vidi so mi e ubavo.
A ti go gleas kako da e mrdnat, a on :
 - Pa zar ne gleas kolku e ubavo ? Mora neso da ne e vo red so tebe...aj na psihijator vrzan za radijator.
I kako ke svatis deka ne ti alot kako treba ako ne se slozis, prvo vestacki ke se smees dur ne ti stane navika :
 - Ej, me udri...hahahaha !...Ej mi ja onodese zenata...hahahaha !...Profesorot mi se kaci i uste mito mu dadov...hahahaha...neam za leb...hahaha...a so da bev bez noze ?....hahaha !...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
In Love

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ekszi88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Март.2008 во 22:17
Originally posted by mamma mamma напиша:

MORE,AKO VE GRABNAM I DVAJCATA...KE ZNAETE SHTO E PRAVA DEPRESIJADAJTE GLAVITE GORE,IZBRISHETE GI(TAKA KAZA BLASHKA)OGLEDALATA,POGLEDNETE SE,VIDETE LICA KOI SVETAT OD RADOST,POLNI SO ZIVOT I ZELBA ZA GOLEMI RABOTI,...SVETOT E SOZDADENSAMO I SAMO ZA VAS....POMISLETE NA IDNINATA VO KOJA KE IMATE SE SHTO KE POSAKATE,RABOTITE SE VRTAT-TOA NIKOGASH NE GO ZABORAVAJTE.OSTAVETE JA DEPRESIJATA ZA GODINI NA KOI TAA IM DOLIKUVA....MNOGU SUM LUTA....лутиналутина-NA POSLEDNITE DVAJCA POGORE

А ова ми изгледа веќе како да ми судиш, а не знаеш ништо за мене. Јас знам што се носи животот и што се ќе ми донесе, знам и што ми донел, знам дека има и убави работи, знам дека има и лоши. Ама не е финтата дека знам, финтата е како се осеќам. Се осеќам катастрофа, а ако кажам супер ми е тоа само ќе биде маска. Свесна сум за многу работи, а депресијата не бира години. Не знам зашто да ми се лутиш, јас се борам за да ми биде поубаво, не сакам да тапкам у место.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Претседник Зеленковски

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zbunet Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Март.2008 во 22:32
Hrabrosta izleguva na povrsina koga nadezta ke potone
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Март.2008 во 03:03
Originally posted by zbunet zbunet напиша:

Celiot zivot e teska depresija, a tvoja zadaca e da se kezis kako nenormalen i da vikas :
- Iii vidi so mi e ubavo.
A ti go gleas kako da e mrdnat, a on :
 - Pa zar ne gleas kolku e ubavo ? Mora neso da ne e vo red so tebe...aj na psihijator vrzan za radijator.
I kako ke svatis deka ne ti alot kako treba ako ne se slozis, prvo vestacki ke se smees dur ne ti stane navika :
 - Ej, me udri...hahahaha !...Ej mi ja onodese zenata...hahahaha !...Profesorot mi se kaci i uste mito mu dadov...hahahaha...neam za leb...hahaha...a so da bev bez noze ?....hahaha !...

Излегов тажен бидејќи немав пари за нови чевли.
Тогаш видов човек без нозе и си помислив
“Боже, благодарам што имам две нозе“

Звучи банално, многу повторувано-но така е: мора да научиме да бидеме на прво место задоволни и благодарни на тоа што го имаме.

Изменето од maria_magdalena - 08.Март.2008 во 03:05
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 56789 14>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,219 секунди.