IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - ВОИНСТВЕНИ СВЕШТЕНИЦИ-КРСТОНОСЦИ=МАСОНИ
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ВОИНСТВЕНИ СВЕШТЕНИЦИ-КРСТОНОСЦИ=МАСОНИ

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 23456 13>
Автор
Порака
Padisah Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 24.Ноември.2007
Локација: Turkey
Статус: Офлајн
Поени: 393
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Padisah Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Декември.2007 во 22:15

Vo istorijata na anglija poznat pod imeto Lavovsko srce poznat kako heroj kral Richard bese poznat kako edno, ama toj bese ladnokrven ubiec.1191 godina na kaleto na Akra megu koio imase i dosat majki i deca, 3 000 muslimani , im bea preseceni glavite so naredba na kralot Richard. Vo isto vreme bese najdodar prijatel so templarite (hramovcite).

Vojnicite hramaovcite koi se bea spasile od erusalim i baraa novo pribeziste vo toa vreme vo presret im izleze kral Ricahard i ostrovot Kipar im bese prodaden (daden) na hramovcite. Spored istroriskite izvori templarite bile i dobri moreplovci. Za vremeto dodeka bea na svetata zemja spored everejskite i islamskite ucenja ja naucile geometrijata i nekoi geografski karti za toa vreme bile vo nivni race prezemeni od ovie prostori. So ovaa sredno morskite zemji gi posetile i sakako na podaleku. Vasko de Gama i Kristofer Kolumbo poznati moreplovsi vsusnost bea templari. Site tie istarzuvanje bea so krajna cel da se najdad zemji so bogatsatva, ili trgovski patista so koi ke se zbogatat samite tie – templatite. Inaku znakot koj bese na na platnoto na ovie brodovi bese so crven krst- istiot toj sto go koristele templarite (krstonoscite).

So gubenjeto na erusalim novata cel na templarite bese evropa. So imeto siromasnite isusovi vojnici pozanti so nivnoto pojavuvanje so vremeto stanale poznati bankeri ili politicari. Bankarski sistem vo evropa oni go zapocnuvaat, kredit, zamanje na kamati , se preobratija so golema sila. Davaa na zaem odgomni sumi ama i imaa ogromni kamatii i dokolku ne se isplatea bea konfiskuvani zamocite ili zemjistto na liceto vo zafisnost od toa koj pari od niv. Zamanjeto idavanjeto na kamtata vo islamot se zabraneti i se smetaat za haram o toa ne samo vo islamot tuku i vo drugite religigi.

Istrazuvac i pisatel Alan Butler i Stephen Dafoe .  go opisuvaat nivniot (usurer, pawnbroker, loan shark, moneylender, cutthroat, Shylock, discount broker, broker, Jew)

Hramovcite vo toa vreme vo evropa bea vrvni bankeri koi gi upotrebuvaa togas za evropejcite ne poznatite tehniki na pazaranje(trgovija). Pogolemiot broj na tehniki gi naucile od evrejski izvori. Za zgolemuvanje na todgasnata paricna imperija i doaganjeto do ogromnoto bogatstvo, sekoj evrein denes bi im zavidel.

Alan Butler, Stephen Dafoe, The Templar Continuum, Belleville 1999
Sultan Ulü-l Ebsar
T.Han B.Osman bin lahavle
Daimi Muzaffer
Dünya Fatihi Haşmetli ve Ulu Sultan
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Padisah Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Декември.2007 во 22:18

Kako sto prethodno navedov dokolku vo odredeno vreme ne go isplatele dolgot, se znae se kofiskuvalo zemjisteto I sl , taka da vo toa vreme vo evropa mnogu zamoci bile nivni (na templarite) ili pak ako uste sakate da zanaate mnogu kralevi vo toa vreme na templarite im bile mnogu dolzni.

Vo eden istoriski izvor za templarite za nivniot izvor na pari vaka go objasnuva Angliskoto kralstvo navistina na templarite im bese dolzno. Kral Jhon i negovata vojska so negovite pohodi go bese istrosil kralskoto bogatstvo. Henri III pak sekogas zemal dolg (pozajmuval) pari (zlato) od templarite.

Ferris, The Financial Relaion of The Knight Templar to the English Crown.

Ovaa paricna mok ili dolgot koj ne mozel da se vrati , temlarite gi napravil dosta mokni, taka da nivniot zbor (zelba) morala da se izvrsi. Primer deka go podrzuvaat Inosan pri izborot za papa (dobil golema podrsak od templarite) i koga bil izbran , ovoj papa im dozvolil im go dal pravoto na templarite da mozta si izgradat svoja crkva. Ovaa imase golemo znacenje taka da ke imaa svoja sloboda vo smisla na stilot na izgradbata na crkvite. Taka da ite si razvija eden svoj sidarski stil (stil na gradba) Gotskiot stil. Tempalrite od svojta religija od den na den se poveke se odalecuvaa, filozofijata koja ja podrzuvaa poleka polke izleguvase na videlina. Nivniot nastran zivot bese govoren od narodot. Za nastranite raboti,tajnite obredi vo zamocite sto se slucuvaa na celo francija i drugite zemljii pocna da gi  voznemiruva ne samo kralevite tuku i kralstvata. Noviot papa bese predupred za slucuvanjata  so templarite,( obredi nadvor od religijata) ama nemse golemo vlijanie ama posle mnogute ukazuvanja od kralevite papata veke bese siguren taka vo 1307 god. Mesec oktomvri mesec , papata Klement V zaedno  so kralot Filip IV  donele odluka site temlari da bidat fateni (zatvoreni). Nekoi clenovi na organizacijata bea zatvoreni nekoi bea osudeni na smrt. Eden od ubienite bese i nivniot golem i polseden majstor na templarite  Jean Jaques de Molay, bil izgoren na klada.

So fermanot sto go objavile   kralot i papata 22 mart 1312 god   bilo ukazano deka e oficijalno tepmlaite se izbrisani od istorijata, organizacija bese rasturena i zabraneta, so toa I gi snema templarite!!! (ama dali navistina). Fatenite clenovi na ovoj tarikat ili misticna orgnizacija, bile podlozeni na ispituvanja, so izmacuvanja, koie traele 5 godini, na krajot do site nivni priznanija site bile zacudeni, iznenadeni bidejki imalo strasni priznanija. Bilo priznaeno deka gospod i site religii nikoj ne prizanavaat, bilo otkrieno deka veruvaa vo gavalot. Gavol ( so kozja glava) so imeto Bafone, taa bila figurata odnono gavolot vo koj veruvale i na koj se molele. Bafone bile temelot na satanizmot. Templarite vo golema tajnost gi bile sokrile tajnite satanski stihovi(molitvi) i uste na toa na site hristijanki simboli da gi izoblicat ili izmenat im  bilo veke kako ritual. Molivite  so koj poslden rakovodel ili gi sproveduval biol Jaque de Molay. Crkvite sto gi pravele templarite bile znak za nivniot paganizam.

Najdobar primer za toa e crkvata koja e vo bilizina na Edinburg , Rozling katedralata,eden od crkvte na templarite. Vo crkvata na site cetri strani ima paganski motivi koi gi oznacuvaat paganskite veruvanja. Vo ednoto kose od crkvata (katedralata) go ima simbolot na krstonoscite(templarite) dvajca templari na eden konj. Potoa figura na koj go pretstavuva gavolot bafone  i uste mnogu znaci simboli motifi koi se paganski (putperesni). Ovie isti simboli potoa ke bidat zabelezani vo masonskite lozi.

Eve eden istoriski  podatok koj ja potvrduva ovaa vistina:

Svestenoto lice (popot) William Knocks 1589 godina pri negoviot kako da kazeme svestenicki obred koj go pravel za Baronot Rosslyn rekol deka vo crkvta ima tolku mnogu paganski motivi, idoli sto za pravenjeto na  svet obred  ne e prigodno mesto. 31 avgust 1592 god Baronot Rosslyn, (kapelata) Oliver st Claire, so pritisokot, mıhrabot so paganski motif bıl srusen.

Изменето од Padisah - 24.Декември.2007 во 22:20
Sultan Ulü-l Ebsar
Daimi Muzaffer
Кон врв
naum 1518118 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
GayLord f**ker

Регистриран: 13.Септември.2007
Поени: 312
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај naum 1518118 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Декември.2007 во 22:25
hahahah mnogu si ja chital kodot od den braun,, malku e poinaku i poozbilno ama ako te interesira i den denes vo makedonija imat eden vid regrutirani so raganje da se templar assassins...amanet da se ubivet muslimanite.... sekojpat ko ke se mojt i se davat shansa,,,a vakvi redovi imat vo celo hristijanstvo... zavisit kolku si privilegiran da si roden vo niv,,,,
tolku,,,vo slavjanskiot svet ne e bash zastapeno,,,
Pozzнамигнување
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Декември.2007 во 00:41
Padisah, nekoi utochnuvanja...
Prvo - krstonoscite bile mnogu krvolochni i napravile mnogu zlodela, toa e fakt i ne go osporuvam voopshto. No - ne gi poistovetuvaj templarite so krstonoscite!
Kolku do toa deka ubivale muslimani - toa bilo vojna megju hristijanskiot i muslimanskiot svet... ubivale vojnici, templarite ne uchestvuvale vo kolezhi na civili! Krstonoscite da!
Vtoro - informacijata za zbogatuvanjeto e tochna, no ne se tochni nekoi drugi raboti.
Ne pochnuva od niv gotskiot stil na gradba! Naprotiv, templarskite crkvi se mnogu skromni i relativno malechki vo sporedba so bilo koja katedrala koja se gradi vo toa vreme. Gotskite ckrvi se ogromni, so mnogu detalji vo gradbata.
Ne formiraat posebna religija, tuku se oddeluvaat delumno od oficijalnata katolichka doktrina. No - ne se sluchuvaat nikakvi raboti od tipot na homoseksualnost i pedofilija megju niv - kaznata za toa bila smrt!
Toa shto ti go narekuvash Bafone, se vika vsushnost Baphomet i voopshto ne bil predmet na obozhuvanje, tuku ima sosema druga simbolika. Templarite ne se satanistichka grupacija vo nikakov sluchaj!
Roslyn Chapel, ne e crkva! Trebalo da bide, no nikogash ne bila osvetena. Izgradena e kako hram od strana na St.Clair (Sinclair), mnogu po prestanokot na templarskiot orden (nad 150 godini podocna) i izobiluva so "paganski" simboli, no ako imash malku poznavanje od angliskite i keltskite tradicii, kje znaeshe deka e toa neshto sosema normalno na Britanskite ostrovi - zatoa shto tamu e sochuvan dosta golem del od keltskata i paganskata simbolika.
Kapelata seushte ima mnogu razni motivi, bil srushen samo eden del od oltarot, koj i bez toa bil dodaden otkako osnovata na crkvata bila izgradena. Rushenjeto bilo so cel da se vrati originalniot izgled.

Da sumiram - tochno e deka bile vlijatelni, tochno e deka bile vojnichki orden i voedno sveshtenichki, tochno e deka otstapuvale od originalnata katolichka doktrina (i mozhe da se smetaat za prethodnici na protestantizmot), tochno e deka gradele crkvi (no ne grandiozni vo gotski stil, a sosema skromni i relativno mali), tochno e deka bile unishteni od Filip od Francija. Istotaka e tochno deka nivnata simbolika imala golemo vlijanie vrz masonskata simbolika
Ne e tochno deka bile krvolochni banditi koi ubivale civili (toa bile krstonoscite, koi se ricari, no ne monasi), ne e tochno deka imale satanistichki rituali ili deka se molele na gjavolot, ne e tochno deka ja izgradile Rosslyn Chapel, ne e tochno deka se molele na Baphomet, ne e tochno deka se unishteni zaradi svoite obredi - a se unishteni zaradi toa shto Filip im bil premnogu dolzhen i sakal da se oslobodi od toj dolg i da go prisvoi nivnoto bogatstvo (vo shto ne uspeal).
Taka shto... pola-pola e nekako rabotava...

Naume - epten ne ti e na mesto postot...

So pochit,
Zidarski
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
GayLord f**ker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај naum 1518118 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Декември.2007 во 00:56
epa fala sho go namesti... ne znam ,,,, zs me ubedvish... vo nesho sho go znam..ali ipak fala... posho mi stojsh upaten vo teporijata sho tie saket da ja znajsh..LOL
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Декември.2007 во 00:59
Vo red Naume... znaj si... ako mozhesh da dadesh podetalna informacija za ova, bi sakal da chujam... Zatoa shto sum mnogu dobro zapoznaen so temata i zaradi toa tvrdam deka toa shto go imashe napishano ne e tochno.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
GayLord f**ker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај naum 1518118 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Декември.2007 во 01:08
aj i onaka e dosadno,,, ke probam da ti objasnam...
imat odredeni familii vo zapadna makedonija.. (ti po prezimevo si najverojatno od berovo-zato mozda ne znajsh).... koi samive kachaci ... gi vikame asmi,,, ubo e ko ke se mojt da im se odfikaret glajne,.,, ne retko to e vo poddrzka od sveshtenici..
ee ko se zainteresirav jas... mi objasnaa deka ne e bash vazno deka se albanci.. tuku e vazno deka se muslimani... eden vid zakolnati dushmani... imat mnooogu vistina vo muabetite od trojcava ... ama jas samo so kazav od lichno sho sum sretnal... ne deka se nekoj sekti.. ne sakam iminja ili podatoci namerno,,,
samo ke ti kazam deka cel toj balans na krvni osveti ovde... go poremetija... ovie od istokon koi bez potreba gi maltretiraa i im zemaa mito,,, taka se pochna,,,vo ponovava istorija....
Gjemo i Mefailj po II sv. vojna ne bea nikojpat ubieni od partizani,,, nad 180 shiptari vo tunel vo debar ne bea nikojpat ubieni od partizani, kalishta,radolishta, frangovo, veleshta, tateshi, nikojpat ne bea izgoreni do zemja od partizani... kichevo i selata ne bea nikojpat terorizirani od partizani, posle vojnata taa,,,
samo to se izmeni vo komunizmot... sega ja znajte nivnata istorija....
OZNA nikojpat ne navlegveshe vo tie raboti,,,, samo ja menveshe istorijata.. poinaku gi tumacheshe deshavkite,... ne e vazno,,,
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Декември.2007 во 01:19
Ne sum od Istochna Makedonija, i ne mi e toa prezime, tuku nick samo.
Naume, znam za ova shto go pishuvash mnogu dobro, duri lichno poznavam lugje koi uchestvuvale vo nastanite koi gi opishuvash... no toa nema nikakva vrska so templarite! Toa mi beshe muabetot.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
GayLord f**ker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај naum 1518118 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Декември.2007 во 01:24
pa normalno,,, ne se tie ... ne se od toj vek.. ama vervi me imat...sho znam.. jas taa dogma ja svakam taka...
primer... zs da se ostavat vo nnasledstvo omraza???
a i muslimanive go imet istoto, samo sho tie se non stop ugrozeni,,,
edno prashanje.... chesto se mislit deka svastikata e hindu znak,.,,, mozda e ... ama e voveden i chesto koristwen od naselenieto po via egnatia... denes e zabranet ko simbol.. kolku samo toj vuchit.. kon izvorno hristijanstvo, korenite , pochetocite... ovde e chesto koristen... porano,,, sega ne.. znachit simbol.. a ne celo uchenje koe go ostavale krstonoscite..po patot ko odele da gi kolet.. me razbirash>?>?>
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Padisah Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Декември.2007 во 16:48
site znaeme deka na forumot ima nekoi lica koi so svoite pisuvanja pokazuvaat kolku se zreli kako licnost, go pokazuvaat svoeto jas, i  svojata kultura i religija
dokolku nemas poznavanja od nekoja tema nemoj da pisuvas
ako imas navedi podatoci navedi izvori i vo konteks na toa navedi svoe razmisluvanje
drugo jas nemozam da se sputam na nisko nivo
i da kazuvam nekoi raboti bidejki toa mojata religija i mojata kultura ne go dozvoluva toa
isto taka i coveckoto vo mene ne moze da siri omraza, ama nekoi koe go nemaat toa toa tie go pravat i ne znaat sto kazuvaat

na svetot ima samo dobri i losi luge         drugo nema
        (lugje i nelugje)

ili kako sto kazal hz Mevlana:
Nice insanlar gördüm, üzerinde elbisesi yok
nice elbiseler gördüm içinde insan yok.
Tolku mnogu luge vidov ama na sebe nemaa obleka
Tolku mnogu oblekı vidov ama vo niv nemase lugje(covecko).

ps. ovaa na koj se odnesuva! koga ke procita samiot ke se pronajde

Sultan Ulü-l Ebsar
Daimi Muzaffer
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Декември.2007 во 21:09
Mnogu dobra misla Padisah! :)
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Padisah Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Декември.2007 во 00:57
hi zdiraski
na pisuvanjta na nekoi tvrdenja odnosno vistini ne davas dokazi ne naveduvas izvori i bidejki rece za masonstvoto imas poznavanja
ama se uste ne se nadovrzav od temata so masoni ili pak koga ke se nadovrzam togas toa mozes da go kazes(samo iskreno bez izvrtuvanja)
sega da se navratime na nekoi raboti

kazuvas deka delumno se oddeluvaat od katolickata crkva kakvo e toa delumno!!! nema delumno se oddeluvaat celosno od crkvata
drugo za pedofolija jas ne spomnav i takvi raboti pravele znaci i toa go imalo jas navedov deka imalo homoseksualnost i toa e tocno vo nekoi knigi nivnite kako da gi kazeme obredi koi se vrsele vo zamocite se navedeni samo kako nastrani raboti apod toa se znae sto se podrazbira.
da imale i mala gradba ama mesta kade za niv se bile znacajni na tie mesta imale izgradeni golemi `crkvi`
crkvata ne bila osvetena poradi mnogute paganski motifi simboli statui..
inaku da samo oltarot bil srusen i jas vo moeto pisuvanje imam navedenio deka bil srusen samo mihrabot(oltarot), da pojasnam bidejki bese napisano kako da jas sum kazal edno a posle se kazuva drugo.
za crkvite na ostrovot ne se site samo koi se od templarite odnosno potoa koi se od masnoite bidejki istite simboli koi gi koristele temlarite potoa ke gi sretneme kaj masonite.
za bafone toa e tocno ama samo za zborot  pri prevodot od drug jazik go upotrebiv toa ime inaku da na angliski taka glasi `Baphomet `
znacine bil predmet na obazuvanje i imal druga simbolika !!!!!!!!!!
eve ti slika i kazi mi kakva simbolika ima, mislam da ne se lazeme.

isto taka glavata na Baphomet ` go formira pantagramot
koj e simbol na satanizmot

eve ti uste edna slika odnosno stauta na ~crkva~

mislam ovaa dovolno zboruva
(porano ili pookasno vistinata sekogas izlaguva na videlina)

`I am Baphomet, god of the templars`, vo spisite i ovaa se naveduva
eve tuka da ti go pakazam i amblemot(pecatot) koj go koristele templarite
koj kako da kazuval edno zancenje a vsusnost kriel druga vo prethodnite oisuvanja objasniv
za kraj kabalata za kabalata neznam dali ti kazav e pa da ti kazam vaka kabalata bila predavamn usno vo smisla usta-uvo

Изменето од connected - 30.Декември.2007 во 01:46
Sultan Ulü-l Ebsar
Daimi Muzaffer
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Декември.2007 во 08:43
Padisah - izvori konkretni ne naveduvam, zatoa shto prvo - informacijata ne ja crpam od edna kniga, a od mnogu razlichni izvori, statii, prouchuvanja, struchni napisi koi kruzhat samo vo odredeni krugovi, lichni razgovori so lugje koi se strogo specijalizirani vo taa tema itn. Zatoa, ne gledam smisla da davam bibliografija po sekoj pishan odgovor, zatoa shto e zbirno znaenje sobrano so godini prouchuvanje i mnogu razlichni trudovi i lugje.
toa shto go velev za Roslyn e deka ne e templarska vo nikakva smisla i nema nikakva vrska so templarite. Ima druga simbolika i ne bila nikogash nameneta za da bide crkva. Zatoa ne e osvetena.
Pak kje povtoram - nema niedna golema templarska crkva! Edna od najgolemite koja e sochuvana e "Temple" vo London, seushte postoi, ako imash nekogash mozhnost odi poseti ja, mnogu interesna gradba. No - e mala crkva, osobeno po kriteriumite od toa vreme. Toa so koe shto go meshash se gotskite katedrali od vremeto, koi bile navistina grandiozni, no ne samo shto ne se vrzani so templarite, a i pochnuvaat da se gradat nekade duri kon krajot na postoenjeto na templarite. Vo nivno vreme seushte romanskiot stil na gradenje e dominanten.
Ne se oddeluvaat celosno od crkvata - seushte se crkoven orden, seushte se pod vrhovna kontrola na papata (zatoa toj izdava zapoved za zatvoranje na ordenot). Se oddeluvaat vo smisla - ne funkcioniraat kako klasichen monashki orden (kako na primer franciskancite ili duri i hospitalierite).
Ne mozhe da ima homoseksualnost kaj niv, zatoa shto bila strogo zabraneta od nivniot ustav i bila kazniva so smrt. Ne samo - templarite ja smetale seksualnata nevinost kako vrhovna doblest na chovekot. Zatoa - okolu poloviot organ imale zamotana jagneshka kozha (toa bi bilo neshto slichno na deneshnata dolna obleka, samo shto vo toa vreme takvo neshto nikoj ne nosel, dolnata obleka e mnogu pokasno "izmislena"), koja ja stavale pri vleguvanjeto vo ordenot i nikogash, ama nikogash ne ja simnuvale od sebe si. Taa ja pretstavuvala telesnata chistota, i dokolku nekoj ja izvadel po bilo kakov povod, prestanuval da bide chlen na ordenot. Ritualite im bile "nastrani" za togashnata crkva, zatoa shto voopshto ne lichele na katolichkite rituali. (zatoa ne izvlekuvaj zakluchoci shto toa mozhelo da znachi :) ).
Paganskite simboli se prisutni vo mnogu crkvi na Britanskite ostrovi, i toa nema nikakva vrska so templarite, zatoa shto tie samite nemaat nikakva vrska so paganstvoto. Masonite, nemaat voopshto nikakva vrska so paganstvoto ili paganskite simboli.
Pak kje kazham - Baphomet ne e predmet na obozhuvanje. Templarite imaat nekoja forma na dualizam (ne go sfakjaj bukvalno, ne se poklonuvaat i na dobro i na zlo, tuku veruvaat i deka postoi zlo i deka e neminovno).
Legendite za Baphomet kako predmet na obozhuvanje vo Templarstvoto i masonstvoto se izmislica na Levi, koj toa go pishuva duri vo 19 vek, edinstveno i samo so cel senzacionalizam i dobra zarabotuvachka...:)
Za masonstvoto mozheme da razgovarame vo sekoe vreme, mozham da ti objasnam rechisi se shto te interesira na taa tema.

Kolku do znachenjeto na raznite simboli - toa e problemot so simbolite (pechatot, Baphomet itn) - shto sekoj si dava objasnuvanje kakvo shto saka i kakvo shto toj smeta deka znachi.
Problemot e shto za lugjeto shto razbiraat i shto se "vnatre" vo rabotite, toa znachi sosema edno, zatoa shto imaat jasno objasnuvanje zoshto i kako se postaveni tie simboli, a za chovek odnadvor, koj samo kje gi vidi, bez da e upaten vo nivnoto znachenje, tie pretstavuvaat neshto strashno, zatoa shto prvo pomisluva na slikata i idejata shto vekje ja ima za niv i shto mu e vsadena od sosema razlichni izvori.

Изменето од zidarski - 30.Декември.2007 во 08:47
Кон врв
DAIJA Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Февруари.2007
Поени: 1668
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DAIJA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Декември.2007 во 10:19
Originally posted by Sahih Bukhari Sahih Bukhari напиша:

Daija brat, veruvajmu na zidarski, on ti kazuva informacii od prva raka!!!

brat on si e MASON, i znae kako idat te raboti....

Не бе кутриот, и него го излажале.....
О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 23456 13>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,156 секунди.