IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - МЕРА СПОРЕД МЕРА
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

МЕРА СПОРЕД МЕРА

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234>
Автор
Порака
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Декември.2007 во 12:04
Bukhari - da imavme eden razgovor so tebe za istiov citat...
I togash ti kazhav mnogu tochno kakvo e moeto objasnuvanje za citatot. Tvojata gledna tochka e deka ima samo realnost, no jas ti velam deka ima i simbolika. Duri ti dadov konkretni primeri kako mozhe da se objasni toj tekst, no ti toa ne mozhesh da go prifatish, zatoa shto tvojata vera i nachin na biduvanje baraat konkretno, realno objasnuvanje.
Razlikata e shto jas ne se obiduvam da te ubedam tebe vo toa, zatoa shto znam deka tvojata vistina se naogja vo realnosta i vo opipliviot svet. Mojata ne.
Nikogash nema da mozham da te ubedam deka simbolika postoi i deka e vazhna. Jas smetam deka simbolikata e sekade okolu nas i vo se shto postoi. Se shto sozdal Sevishniot sodrzhi vo sebe odredena simbolika koja nie ja otkrivame i preotkrivame cel zhivot. I sigurno imam mnogu dobra prichina shtom ne samo veruvam vo toa, tuku i go zastapuvam i stojam zad taa ideja.
Evrejskata religija, e polna so simbolika... pochnuvajki od knigata na Genezisot, pa do Malahija... Noviot zavet, koj e pod silno vlijanie na elinskata kultura, e ushte pomistichen i poezoterichen. Celta na taa kniga e da bide simbolichna, a ne da kazhuva ednostavni i lesno razbirlivi raboti... Zatoa - pri sekoe preprochituvanje mozhesh da otkrivash novi raboti, novi sloevi, novi idei, da go nadgraduvash toa shto go imash kako vera.
Islamot voopshto ne e takov... tamu rabotite se prikazhani linearno i jasno. Vo forma na direktno slovo i pravila. No tokmu toa e neshtoto zaradi koe ne mozham da go prifatam kako svoja vistina... :)
Dokolku ovoj istiov razgovor go sprovedesh so budist, toj verojatno kje ti dade sosema tret odgovor...
Smetam deka kako civilizirani, obrazovani i svesni lugje, treba da se soglasime deka nema da se soglasuvame na ovaa tema. :)
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Декември.2007 во 12:10
Originally posted by Beloto Cigance Beloto Cigance напиша:

Цитирај Bog e semokjen, no tokmu zatoa ne sekogash direktno Nemu da mu se molime... ponekogash nie se molime na onie koi se najblisku okolu nego - Bogorodica, Arhangel Mihail, Sveta Petka... Zatoa shto tie se bogougodni i dostoinstveni i kje najdat uteha za nashata maka i kje go prenesat nashiot zbor do Nego. Toj znae se, Toj gleda se i Toj E Se. No tokmu zatoa vo nashata poniznost ne treba da mu se obrakjame Nemu direktno.

Merijem majkata na Isus a.s. (bogorodica koja ja narekuvas) Mu e rob na boga (sluga) ili majka ili kerka
Kako moze Bog da ima majka. Nitu e sozdaden nitu ima ramen. Za obrakaneto kon pocinatite luge kako dervisite (svetci koi gi narekuvas) sakas da kazes deka bog ne moze se da postigne odednas-ne mi treba takov bog zar mislis deka vo nedela navistina se odmoril otkako spored biblijata(denesna) go sozdade svetot? Na bog ne mu e potreben odmor ne e covek nitu covek go rodil koj pak boga go sozdal.RAZUM malku. Zar Isus a.s.,Mojsej a.s.,Avram a.s. se molele na drugi, i od pocinati barale nesto.

SITE PRATENICI SE PRATENI SO EDNA JASNA PORAKA DA OBOZUVAME SAMO NEGO, DA MU SE MOLIME SAMO NEMU I NIKOJ DRUG SAMO OD NEGO DA BARAME.

Prvo - za da go razberesh i prifatish konceptot na Bogorodica, treba da go razbirash (i prifakjash) konceptot za Svetoto Trojstvo. Nemam namera da te ubeduvam vo toa, zatoa shto vo tvojata vera ne postoi takvo trojstvo.
VOOPSHTO ne rekov deka Bog ne mozhe da postigne se!!! Naprotiv - "Toj znae se, Toj gleda se i Toj E Se. No tokmu zatoa vo nashata poniznost ne treba da mu se obrakjame Nemu direktno."
Ima ogromna razlika vo toa shto go rekov i toa kako ti go tolkuvash...

Dobro, pak kje prasham... Zoshto celo vreme nekoj se obiduva da mi kazhe deka veruvam na pogreshen nachin i deka toa vo shto veruvam ne e tochno i e nevistinsko?!?!?! Vekje dva posta, dosta opshirni, imav na taa tema - megjudrugoto, tokmu pochetniot post na ovaa tema beshe za toa!
Ako imash neshto da prezentirash za tvojata vera od koe shto mozham neshto da naucham, kje mi bide mnogu drago da go prochitam, no ako nemash, mnogu e nevospitano i nedostoinstveno da se napagja vrednosniot i verskiot sistem na drugite! :)
So pochit,
Zidarski

Изменето од zidarski - 22.Декември.2007 во 12:11
Кон врв
Ebu-Hurejre Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Октомври.2007
Поени: 667
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ebu-Hurejre Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Декември.2007 во 16:06
zidarski zosto pak vie sekogas se custvuvate napadnati koa ke vi postavuvame prasanja , i na kraj kraeva ima samo edna vistina , ne moze da ima dve sprotivstaveni vistini , Ili e Islamot vistina pa Hristijanskata religija e nevistina ili obratno , nie kao vernici na ednata i drugata religija imame pravo da ve povikuvame i da vi ukazuvame na greskite koi sto gi imate vo vasata religija , i ako ne sum vo pravo , treba jasno i so prihvatlivi argumenti da ni se objasni, a ne da ni se povikate tuka na misteriozni veruvanja ,.......

vo samata Biblija Bog veli deka ne siri zabuna , tuku e jasen , ne e dvosmislen ,da ne ti vadam sea i stihovi od Biblijata , znam deka znaes za ovaa , pa ako Bog ne siri i ne sozdava zabuna ne go pravete i vie toa.
vo dugo mesto veli da se sto ke zemete morate prethodno da proverite dali e toa vistina ..........
a ti tuka mi zboruvas za simbolika , i koa veke zboruvame za simbolika jas sum ubeden deka eden stih vie Hristijanite na razlicni nacini ke si go svatite i tolkuvate , sea tie imaat pravo taka da si go tolkuvaat a nie si nemame , vie nemate kniga kade sto vi gi objasnuva koja e simbolikata na sekoj poedinecen stih , pa da se pridrzite do toa , tuku sekoj po svoja volja kako sto mu e milina na nemu taka si gi objasnuvate , od tuka nemate pravo da na nas ni zabranite ili da od nas pobarate da nie ne ja tolkuvame na nacinot na koj sto ja tolkuvame , i dosea so site popovi i pastori , propovednici so koi sto sum razgovaral , site tie na razlicni nacini ja tolkuvaa Biblijata od prosta pricina sto vie ni samite ne znaete kako treba da se tolkuva Biblijata
Кон врв
DAIJA Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Февруари.2007
Поени: 1668
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DAIJA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Декември.2007 во 16:48
ZNAES ZOSTO? ZOSTO NE GO SLEDAT ZBOROT BOZJI, AMI NEKOJ SI PAVLE, ZBLUDEN HELENSKI FILOSOF, PAGANIN....
О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Декември.2007 во 17:03
Originally posted by DAIJA DAIJA напиша:

ZNAES ZOSTO? ZOSTO NE GO SLEDAT ZBOROT BOZJI, AMI NEKOJ SI PAVLE, ZBLUDEN HELENSKI FILOSOF, PAGANIN....

тагатагатага
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
DAIJA Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Февруари.2007
Поени: 1668
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DAIJA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Декември.2007 во 17:08
Sekoj si ima svoe mislenje.

Moeto mislenje za nego go potvrduvam so fekti.

Sekogas koga risjanite govorat za verata svoja velta apostol Pavle rekol....

Sto ima on da kazae koga nemalo Biblija vo negovo vreme....

???????????????????????????????????????????????????????????????????
О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!
Кон врв
connected Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Јули.2007
Поени: 2787
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај connected Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Декември.2007 во 20:33
задржете се на (оваа преубава) тема и не пишувајте, т.е. пастирајте вон неа
модераторот
Кон врв
connected Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Јули.2007
Поени: 2787
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај connected Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Декември.2007 во 23:14
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Mnogu pati neukiot ima pogolemo razbiranje od ucheniot... Zatoa shto gleda so chisto srce i svezh um... (no toa e druga tema).
Za toj shto ne mozhe da ja razbere - ima sveshtenstvo koe kje mu pomogne i kje mu ja objasni (ne navleguvam vo temata dali toa se pravi kako shto treba, samo kazhuvam shto e celta na sveshtenstvoto). Isto kako vo Islamot - ako neshto ne ti e jasno i imash prashanje - odish ili kaj nekoj Hodzha ili kaj dervish ili kaj nekoj uchen...
(ova podolu e moe lichno mislenje, ne iskazhuvam nikakva oficijalna verzija ili stav na Hristijanstvoto)
Verata e verba pred se. Neshto shto go chuvstvuvash. Prvo go razbirash na emocionalno, na duhovno nivo. Svetiot duh e okolu tebe, vo tebe, so tebe. Go osoznavash negovoto postoenje i veruvash vo nego zaradi toa, a ne zatoa shto nekade e napishano deka postoi. Veruvash bez da ima dokazi za toa. Toa e mokjta na verata, na verbata. Jas ne baram da go vidam Isus na jave za da znam deka voskresnal. Jas veruvam vo toa. Dokazot - toa e nauka i ima sosema drugo mesto vo chovechkiot zhivot.
Potoa, ako sakash da razberesh povekje, da bidesh poseriozno posveten na verata - togash pochnuvash da ja uchish, da se prosvetuvash... Ima lugje koi reshavaat celiot svoj zhivot da go posvetat na toa uchenje i zatoa se zapopuvaat ili zamonashuvaat. Tie se slugi Bozhji, koi se tuka za da pomagaat na drugite, i da gi pouchuvaat i davaat uteha, kolku shto mozhat i umeat.
No ne se pogolemi vernici ili pozasluzhni od obichniot, sosema neuk rabotnik koj sekoe utro vleguva vo rudnik vo dlabinite na zemjata i si se pomoluva na Boga, na Bogorodica ili na Arhangelot da go pazat i chuvaat i da go vratat povtorno kon svetlinata na denot.

аплауз аплауз аплауз аплауз

Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Декември.2007 во 07:12
Originally posted by Ebu-Hurejre Ebu-Hurejre напиша:

zidarski zosto pak vie sekogas se custvuvate napadnati koa ke vi postavuvame prasanja , i na kraj kraeva ima samo edna vistina , ne moze da ima dve sprotivstaveni vistini , Ili e Islamot vistina pa Hristijanskata religija e nevistina ili obratno , nie kao vernici na ednata i drugata religija imame pravo da ve povikuvame i da vi ukazuvame na greskite koi sto gi imate vo vasata religija , i ako ne sum vo pravo , treba jasno i so prihvatlivi argumenti da ni se objasni, a ne da ni se povikate tuka na misteriozni veruvanja ,.......

Toa se obiduvav da ti kazham prijatelu - deka ne e chovechki da ja narekuvash mojata ili bilo chija vera i verba nevistina. Ako si navistina iskren i chesen - narechi ja tvojata vera vistina, pretstavi ja taa vistina pred mene i ostavi me sam da procenam. A ako umram vo grev zaradi toa, neka bide moj grev i tvoj blagodat i tvoe Bozhje delo toa shto si se obidel da mi go pokazhesh pravilniot pat. Pokazhi mi go praviot pat, no ne me vodi za raka po nego - ostavi me sam da trgnam po nego ako taka treba da bide.
So pochit,
Zidarski
Кон врв
KikoMC Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 11.Декември.2007
Локација: Macedonia
Поени: 178
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KikoMC Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Декември.2007 во 08:18

Toa se obiduvav da ti kazham prijatelu - deka ne e chovechki da ja narekuvash mojata ili bilo chija vera i verba nevistina. Ako si navistina iskren i chesen - narechi ja tvojata vera vistina, pretstavi ja taa vistina pred mene i ostavi me sam da procenam. A ako umram vo grev zaradi toa, neka bide moj grev i tvoj blagodat i tvoe Bozhje delo toa shto si se obidel da mi go pokazhesh pravilniot pat. Pokazhi mi go praviot pat, no ne me vodi za raka po nego - ostavi me sam da trgnam po nego ako taka treba da bide.
So pochit,
Zidarski

Zidarski za moderator na VEROISPOVED!!

Изменето од KikoMC - 24.Декември.2007 во 08:19
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ebu-Hurejre Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Декември.2007 во 01:21

So pochit,
Zidarski

kao veke na vakov nacin gi formuliras recenicite, ke ti odgovaram i jas isto ....
prvo za da nekomu mu pokazuvas koj e praviot pat ke treba da mu pokazes deka negoviot e pogresen oti ke ti vozvrati deka i negoviot e praviot pat , taka da ke si imame dva pravi pata a patot koj sto ni e daden od Boga e eden , taka da edniot e pogresen a drugiot ispraven .

jas postavuvam prasanja a vie zakljucuvate deka spored toa sto jas postiram ukazuvam deka vasiot pat e pogresen ......ako veke ste dobile takva slika togas znaci deka nesto ne e vo red so stihovite koi sto jas gi postiram ......
sto ne e vo red mozete i samite da istrazuvate ......jas istrazuvam i zakljucokot e toj oti faktite koi gi imame se tie , jas ne sum gi pisal tie stihovi , tuku crkovnite luge koi sto bile odgovorni za taa zadaca , no izgleda ne si ja zavrsile kao sto treba pa sea imame tuka Turlitava .....

Vie gi povikuvate lugeto vo Hristijanskata Religija , no istovremeno ne sakate da vi postavuvaat prasanja , i ako nekoj postavuva prasanja od ovoj karakter , ke mu zalepite etiketa deka e neprijatel , pa daj da go otkacime ili vo najmala raka da prestane da pisuva .

Moe e da vi postavuvam prasanja za seto toa sto smetam deka ne e vo red , a vase e da mi odgovarate na postavenite prasanja , ako vie ne se custvuvate sposoben radi toa sto ne poseduvate dovolno znaenje , ne mora da mi odgovaras , ke pocekam da dojde nekoj koj sto ima dovolno znaenje i koj sto e pokompetenten od tebe za da odgovori ...
pa dodeka dojde toj moment jas vo meguvreme ke postavuvam drugi prasanja , a ti svati go toa kako sakas , toa e tvoe pravo .

Изменето од Ebu-Hurejre - 25.Декември.2007 во 01:23
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Декември.2007 во 03:10

1. prvo za da nekomu mu pokazuvas koj e praviot pat ke treba da mu pokazes deka negoviot e pogresen

2. jas postavuvam prasanja a vie zakljucuvate deka spored toa sto jas postiram ukazuvam deka vasiot pat e pogresen

Koe od dvete? :)
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ebu-Hurejre Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Декември.2007 во 04:56

1. prvo za da nekomu mu pokazuvas koj e praviot pat ke treba da mu pokazes deka negoviot e pogresen

2. jas postavuvam prasanja a vie zakljucuvate deka spored toa sto jas postiram ukazuvam deka vasiot pat e pogresen

Koe od dvete? :)

zidarski aj te molam ne mi se prai premnogu mudar .... znaes ti sto pisuvam jas i znaes na kogo toa velam VIE i koi sme toa NIE , VIE STE VIE a NIE SME NIE , taka da procitaj podobro , iako ne mislam da te navredam nitu pak sakam da te navredam , no toa sto jas go pisuvam e sosema jasno, taka da ne vi pisuvam so zborovi koi imaat dve ostrici tuku so jasni , zatoa bidi korekten.

moite prasanja se mnogu kratki i jasni , a vasiot zakljucok na toa se gleda kakov e . 
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Декември.2007 во 07:52
Drugo mi beshe muabetot Ebu - dali ti ni pokazhuvash deka patot ni e pogreshen ili nie si vadime zakluchoci deka e pogreshen... nema vrska, beshe povekje na shega, bez lutenje...:)

Ne povikuvam nikogo vo Hristijanska vera... sekoj da si go odbere svojot pat do Boga.
Ima edna rabota samo - shto ti se ochekuvanjata od edna vakva diskusija?! Najseriozno prashuvam...
Dali ochekuvash hristijanite tuka, gledajki gi tvoite postovi da ja "prozrat vistinata" i da otkrijat deka nivnata vera ne e vistinska i da preminat vo Islam? Ili sakash samo da se razviva beskraen konflikt? Dali ochekuvash deka nekoj kje sedne i kje ti kazhe - Hristijanstvoto e pogreshen pat i eve ti mi gi otvori ochite? Ako ne - shto togash se obiduvash da napravish? Te molam, mnogu konkretno odgovori mi.
Mnogu pati pishav tuka za osnovnata razlika vo tolkuvanjeto i razbiranjeto na Islamot i Hristijanstvoto, ama nitu eden od "vash*te" ne se ni obide da go prifati toj argument, nitu go sfati seriozno. Naprotiv, na toa se gledashe so potsmev i na dosta grub nachin beshe otfrleno. Znachi - ne se obiduvam da ve ubedam deka ne ste vo pravo, ne se obiduvam da vi pokazham prav pat, nitu se obiduvam da vi dokazham deka drugata vera e podobra... Nishto od toa! Celo vreme vi ukazhuvam kolku pochit imam kon vashata vera i kon vash*te lugje, i na najrazumen i ednostaven nachin se obiduvam da objasnam neshto koeshto e fundament za razbiranjeto na nashata i vashata vera, odnosno za razlikite pomegju niv - a nikoj od "vash*te" ne go prifakja toa.
Togash seriozno sleduva prashanjeto - dali ti ochekuvash deka reciprochno mozham jas (ili bilo koj tuka) seriozno da go prifati tvojot argument, osobeno na nachinot na koj e prezentiran?!

So pochit,
Zidarski
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,078 секунди.