IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Политика и вести
  Активни теми Активни теми RSS - Македонија и ЕУ...и кога конечно во ЕУ?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Македонија и ЕУ...и кога конечно во ЕУ?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 3839404142 77>
Прашање: Дали ни е потребна ЕУ
Одговор Гласови Статистика
32 [35,16%]
45 [49,45%]
3 [3,30%]
11 [12,09%]
Не може да гласате на оваа анкета

Автор
Порака
diogenskopje Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Ноември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 2063
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај diogenskopje Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Декември.2007 во 08:53
Originally posted by blashka blashka напиша:

Originally posted by diogenskopje diogenskopje напиша:

..zatoa sega so Crni Grujo ni trgnaa rabotite...Eve ne molat i za NATO i za EU...ah Grujo...a be za da covek bide premier treba i da se odnesuva kako takov трепкање

a da te stavime tebe za premier beli diogene...za dva dena ke gi resis rabotive a...плазењеплазење

..prifakam..samo da znaete odma ke ja legaliziram marihuanata..ke bide zakonski strogo kontrolirana..ke ja legaliziram prostitucijata (koj saka da se prca neka se prca bez strav dali ke go fatat ili od bolesti)..od Makedonija ke napravam vtora Holandija a od Skopje Amsterdam...glasajte za mene

Кон врв
kultuzin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 03.Декември.2007
Поени: 4903
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kultuzin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Декември.2007 во 11:37

..zatoa sega so Crni Grujo ni trgnaa rabotite...Eve ne molat i za NATO i za EU...ah Grujo...a be za da covek bide premier treba i da se odnesuva kako takov трепкање

a da te stavime tebe za premier beli diogene...za dva dena ke gi resis rabotive a...плазењеплазење
..prifakam..samo da znaete odma ke ja legaliziram marihuanata..ke bide zakonski strogo kontrolirana..ke ja legaliziram prostitucijata (koj saka da se prca neka se prca bez strav dali ke go fatat ili od bolesti)..od Makedonija ke napravam vtora Holandija a od Skopje Amsterdam...glasajte za mene

Za Amsterdam ke treba mnogu kanali da iskopas.

Inaku za legalizacija na Marihuanata imas podrska,moze mene da me birate za minister za zemjodelstvo.

A prostitucijata!!!

Neli e veke legalizirana vo Tetovsko?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај diogenskopje Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Декември.2007 во 11:51
...ma kanalite ni se tuka sto zborish..(blagodarenie na Trifun)  ..samo da gi povrzeme so mostcinja..i ok..np...ti si mi minister za zemjodelstvo kultuzin голема%20насмевка
 (ali nema pusenje na rabotno mesto )голема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевка
Кон врв
kultuzin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 03.Декември.2007
Поени: 4903
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kultuzin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Декември.2007 во 11:55

...ma kanalite ni se tuka sto zborish..(blagodarenie na Trifun) ..samo da gi povrzeme so mostcinja..i ok..np...ti si mi minister za zemjodelstvo kultuzin голема%20насмевка (ali nema pusenje na rabotno mesto )голема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевка

Nebe pa ti,kakvo rabotno mesto,si odam u kofi shop ko gospodin,pa minister li sum ili so.

Ova ideja bez zafrkancija e dobra.Megutoa za ova treba da se ima kultura,nie sme stoka za taa rabota brat.

A inace poradi nedostig na Travce kaj nas mnogu golem zamav zemaat drugite drogi,sto e mnogu opasno.

Neznam dali znaes Holandij e zemja so najmal broj na narko zavisnici i boli od AIDS.
Кон врв
Гостин Кликни и види ги опциите
Гостин
Гостин
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Гостин Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Декември.2007 во 01:26

kultuzin i diogen...
jas nekolku zbora napisav...a vie kakvi idei ste razvile...
od Amsterdam...kanali...trefka...kako ubavo ste ja prestavile
 Holandija {se cudam kako vi se zivee ovde}...
... imeto, za imeto bese muabetot...
Кон врв
zagor Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Уникатен песимист

Регистриран: 27.Септември.2007
Локација: Congo
Поени: 12850
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zagor Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Декември.2007 во 01:43

kultuzin i diogen...

jas nekolku zbora napisav...a vie kakvi idei ste razvile...

od Amsterdam...kanali...trefka...kako ubavo ste ja prestavile

Holandija {se cudam kako vi se zivee ovde}...

... imeto, za imeto bese muabetot...

ЕЕЕЕ.НЕ Е СЕКОГАШ СЕ ЗА СМЕЕЊЕ,АМА....
...zagor e ziv,se drugo e laga.
Кон врв
orlov Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
army veteran 2001

Регистриран: 26.Јули.2007
Локација: Macedonia
Поени: 11342
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај orlov Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Декември.2007 во 03:02
Европа бара ама нема.
,,СЕКОГАШ ВО СЛУЖБА НА ТАТКОВИНАТА,,              
Кон врв
borec Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Септември.2007
Локација: Australia
Поени: 1294
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај borec Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Декември.2007 во 08:11

..zatoa sega so Crni Grujo ni trgnaa rabotite...Eve ne molat i za NATO i za EU...ah Grujo...a be za da covek bide premier treba i da se odnesuva kako takov трепкање

Po se izgleda ti SE ke napravish AMA Makedonija NE, neli batka? намигнување

diogenskopje, quote;
jas sum da se pripoime kon Grcija...k*r ke ne boli posle toa...direktiva sme u NATO i EU..a ke imame i more голема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевка

Кон врв
Калпазан Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 21.Јуни.2006
Локација: Slovenia
Поени: 466
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Калпазан Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Декември.2007 во 08:41

Има ли уште некоја будала во Македонија што верува дека грците ни се пријатели или дека се воопшто, хуманоиди?

Еве што треба да се направи.
1,Тесни врски со Русија
2,Тесни врски со Н.Р.Кина
3,Конверзија кон Ватикан, за да се заврши со грчкото духовно ропство, познато како `Православие`
4,Копнена блокада на грчката граница, да не може НИКОЈ да помине, ниту американец.
5,Прекинување на сите врски со грција, дипломатски, патни,железнички, телеграфски, телефонски и забрана на поминување на границата, под МРТВА СТРАЖА

Па да видиме дали циганите од етиопија и понатаму ќе јадат цигански говна по европските кулоари

Македонија - Моја Дежела
Кон врв
Калпазан Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 21.Јуни.2006
Локација: Slovenia
Поени: 466
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Калпазан Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Декември.2007 во 09:03
Не, тој сака да сме дел од некаква си усрана Шиптарија а тие нас да ни ги дадат маљцинската права и да га причам на македонцката јазикот!
Македонија - Моја Дежела
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај diogenskopje Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Декември.2007 во 10:11
jas mislam deka nie ke vlezeme zaedno so Srbija i Crna Gora i eventualno Turcija..a toa e nekade okolu 2013-2015 плазење
Кон врв
Neonic Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Октомври.2007
Поени: 899
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Neonic Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Декември.2007 во 12:01

jas mislam deka nie ke vlezeme zaedno so Srbija i Crna Gora i eventualno Turcija..a toa e nekade okolu 2013-2015 плазење

do 2015 procesot na prosiruvanje treba da e zaokruzen...taka da toa ke bide posledniot voz za EU.

Кон врв
Neonic Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Октомври.2007
Поени: 899
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Neonic Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Декември.2007 во 12:44
Originally posted by Калпазан Калпазан напиша:

Има ли уште некоја будала во Македонија што верува дека грците ни се пријатели или дека се воопшто, хуманоиди?

Еве што треба да се направи.
1,Тесни врски со Русија
2,Тесни врски со Н.Р.Кина
3,Конверзија кон Ватикан, за да се заврши со грчкото духовно ропство, познато како `Православие`
4,Копнена блокада на грчката граница, да не може НИКОЈ да помине, ниту американец.
5,Прекинување на сите врски со грција, дипломатски, патни,железнички, телеграфски, телефонски и забрана на поминување на границата, под МРТВА СТРАЖА

Па да видиме дали циганите од етиопија и понатаму ќе јадат цигански говна по европските кулоари

Potpolno se soglasuvam deka treba da se premine kon religiozno edinstvo so Vatikan, koga ni Vselenskiot Patrijarx(koj e Grk), pa ni drugite Pravoslavni crkvi Ruska,Grcka,Srpska ne ne priznavaat.
  A plus, priklonuvajki se kon Vatikan, nema nisto da se promeni od religiozna tocka, osven kalendarot i ke se slavi Bozik na 25 Dekemvri, i slicno..a od druga strana Vatikan moze mnogu da stori za Makedonija.
  i Vatikan e toj sto dozvoli Makedonska delegacija da odi na cestvuvanje na Kiril i Metodij a ne Grcka ili Bugarska.

Moze samo korist da imame a ne steta...
Кон врв
PAVLIN Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Јуни.2007
Локација: Saint Helena
Поени: 889
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај PAVLIN Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Декември.2007 во 13:56
sepak ne odi taka...kalpazan i neonic so vaka czesteni glavi daj boze nikogas da ne vi dadat da imate nekoja odluka vo vrska so drzavata...vie i vojna bi pocnale...makedonija e vo losa situacija sega samo poradi nas samite i losata diplomatija koja ja vodime...ve vi edna kolumna na Misajlovski inaku diplomat od kariera....tie ke blokirale grancii i ke odele so Rusija koga SAD  ni se glavni lobisti...do kade be so vakvi mislenja....breeejjjjjjj

Изгубена дипломатска година - Merry Christmas

ЃОРЃИ Ј. МИСАЈЛОВСКИ

Оваа 2007 е апсолутно изгубена дипломатска година - тотален колапс на нашата дипломатија

Со што Република Македонија во 2007 на меѓународен план ќе ги израдува своите истрауматизирани граѓани. Со ништо, оваа 2007 е апсолутно изгубена дипломатска година. Тотален колапс на нашата дипломатија. А само пред 12 месеци двајцата докторанти, едниот од Дуисбург, поранешен портпарол, а сега МНР, и вториот од Калиш (Полска) поранешен Полјак, а сега државен секретар во МНР, заедно со новинарот, ЗМНР, најавија дипломатска офанзива во пресудната година за Македонија во евроатлантското интегрирање и задржување на самододелената титула на лидери во регионот.

И додека европските дипломати се веќе во своите топли домови, нашиве се растрчаа во погрешно време и со погрешни методи. To late, господа премиер и МНР. За оваа година се' е завршено. Бадијала државата арчи пари од преполниот буџет, повикувајќи 18 амбасадори на советување на темите на кои нашите дипломати добија чисти единици. Зашто е оваа средба однапред промашена. Од три причини. Првата е лош тајминг, а другите две се фактот што тие што дојдоа немаа што и кому да елаборираат. Како ќе се консултираат дипломатите кога во клучните моменти немавме амбасадори во светските центри на одлучување, како што се Вашингтон и Лондон. А немавме поради политичка борба за превласт во земјата. Самоубиствено.

Нашиве не сфаќаат дека НАТО, односно САД, не' тераат со сила да влеземе во Алијансата. Навистина, не само нас, туку и Албанија, бидејќи сме на исто дереџе. Со Хрватска ситуацијата е порелаксирана, макар што и таа има свое потенцијално Косово (немирна Босна). Нашиве забораваат дека половина од условите за прием во НАТО се исти како и за ЕУ. Па, тогаш како може да те бидува за НАТО, а не за ЕУ. Тоа е поради генералната политика спрема Западен Балкан од страна на САД, прифатена и од ЕУ, чиишто повлијателни членки (пред се', Германија, Велика Британија и Франција), во зависност која структура е на власт, ја преземаат улогата на промотор на таквата политика. Наедно, ЕУ на Балканот ја практикува својата единствена надворешнополитичка и безбедносна политика. Суштината на политиката спрема Западен Балкан е дисциплинирање на, за нив, се' уште недоволно доверливите балкански народи и затворање случај по случај, водејќи сметка да не доаѓа до прелевање на кризата од едно жариште во друго. Притоа, се води компјутерска процена на тајмингот (признавање на РМ, прием во НАТО, независно Косово и друго), која операција кога и како треба да се изведе. Нашата дипломатија никако не може да ги дешифрира ваквите потези, ниту е во состојба да предложи соодветни мерки. Напротив, постојано прави грешки. Во случајот со НАТО нашиве забораваат дека САД, а и ЕУ, не може да дозволи надгледувана независност на Косово, без Албанија и Република Македонија да добијат покана за членство, пред се', поради членот 5 од Договорот (НАТО). Се разбира, тоа важи и за Хрватска поради дејтонската Република Српска.

Членство во НАТО, односно добивање покана за влез, не е наш успех. Тоа е дел од решението за мир во регионот, но и за безбедноста на РМ. Тој подарок не треба да не се земе. Ни дадоа еден месец да се поправиме. Тоа го користи Грција. Тоа беше дипломатски очекувано и најавено уште во 2001. Доколку, пак, Република Македонија биде примена во НАТО под сегашниот акроним ПЈРМ, Грција ќе ја чека следната голема шанса, а тоа ќе биде крајот на преговорите на РМ со ЕУ, да ја промовира втората уцена. За нив тоа е легитимно. За Грција компромис не е нерешен резултат. А нашиве, пак, не можат да сфатат дека кога САД или ЕУ зборуваат за компромис, тоа не значи дека тие се ставаат на наша страна. Во оваа прилика не би ги набројувал грешките на нашата дипломатија во врска со спорот околу името кои кулминираа со последниот предлог на МНР за формирање на прочуените, но веќе изумрени МК (мешовити комитети), универзална измислица на комунизмот, за решавање на сите прашања. Како само му текна оваа идеја на центродесно ориентираното МНР. Немајќи лична харизма, ниту соодветен дипломатски тим да се справи со спорот со името, кој влегува во завршна фаза, младиот докторант потегнува по заборавеното. Грешка беше и нашата политика дека времето работело за нас во спорот со Грција и дека тоа бил само нивен внатрешнополитички проблем, а не и наш. Се заборави фактот дека за Грција во прашање е, пред се', проблемот на евентуална реставрација на хеленизмот како основа на европската цивилизација. Тоа тешко би го прифатиле. И, конечно, фактот што САД не' признаа доцна под уставното име, не е наш аргумент за спорот со Грците.

Околу Косово беа направени дузина грешки, макар што беше предвидливо и најавено уште во 2001. ЕУ, под силниот притисок од САД, во најавената трета фаза од решението за Косово полека ја презеде водечката улога. И немаше ништо пологично и полесно, туку по прашањето на Косово да се работи дома и да се следи политиката на ЕУ. Наместо тоа, од наша страна се даваа питорескни флоскули филувани со еуфемизми дека сме за решение кое ќе го стабилизира регионот, дека го прифаќаме планот на Ахтисари, дека ќе бидеме прва држава која ќе го признае Косово, потоа дека, сепак, ќе ја следиме ЕУ. Непотребни изјави. Едно време Владата кажа дека веќе нема да дава изјави за идниот статус на Косово. Не го одржа ветувањето. А и овде беше се' едноставно. Косово е и наш внатрешен проблем. Тоа е наш приоритет. Се разбира дека треба да ја следиме одлуката на ЕУ, но и да не се истрчуваме со изјави дека ќе бидеме во нешто први. И тоа во признавањето на независноста на Косово. Ако Словенија е наш промотор кон НАТО и ЕУ, како што тврдат нашиве (а секако не е), таа можеше, нели, да ни шепне дека сме биле во третата група држави кои би ја признале независноста на Косово, а не да даваме прогнози кои имаат единствено иритирачко дејство.

Конечно, да ја финализирам дијагнозата за испуштената дипломатска 2007 година. 1. Во однос на ЕУ, Хрватска ни побегна. Тоа беше најавувано и очекувано. Нашата мала предност над преостанатите држави од Западен Балкан се стопи. Ни останува конк*рент, според сегашниот статус, Албанија, и новите кандидати од Западен Балкан. Република Македонија во 2007 се оддалечи од ЕУ чиишто врати и по Лисабонскиот договор остануваат отворени за нови членки. 2. Испуштивме прилика да финишираме во НАТО и спокојно да го чекаме самитот во Бук*решт. Но, сепак,ќе не' поканат. Немаат друго чаре. Ќе постават дополнителен мониторинг. И тоа е веќе видено. 3. Неподготвени го чекаме финалното решение на статусот на Косово. Задоцнивме со валоризација на проектот - независно Косово. Шанса е приемот во НАТО. 4. Не се чувствува нашето присуство во меѓународните организации, а значењето на мултилатералата е потценето. 5. Со името, и покрај единствениот став на државниот некохабитирачки врв, ја изгубивме дипломатската битка. Во паника младото МНР предлага подигнување на нивото на разговорите, вклучувајќи ги МНР на Македонија и на Грција. Се разбира, Грција не одговара на такви предлози. Веројатно за Владата е најголемо разочарување ставот на европските десничарски партии, посебно за нашиот германски докторант и за амбициозниот премиер. Merry Christmas - дами и господа креатори и реализатори на нашата надворешна политика со народната пригодна поговорка „спроти Божик, прасе не се гои“.

(Авторот е дипломат од кариера)

“Ш‘ЧО НАПРАИВМЕ...“ - Крсте Петков Мисирков“
“ДО ВИСТИНАТА НЕ МОЖЕМЕ ДА СТИГНЕМЕ ПОЛЗЕЈЌИ“ - Владимир Мегре
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 3839404142 77>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,250 секунди.