|
НАТО или ИМЕТО? |
Внеси реплика | страница <1 23456 22> |
Автор | ||||
moira
Сениор ...The Goddess... Administrateur adjoint Регистриран: 06.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 26016 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Zatoa sto ne mu e toa zadacata, ne treba da odgovara na postaveni prasanja, ne e prisuten na forumov za diskusija, tuku za da pluka i intelektualno da ne siluva.
|
||||
kultuzin
Сениор Регистриран: 03.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4903 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Borec ti se molam ,ako znaes tocni podatoci odgovori mi ,bidejki slusam razni spekulacii okolu ovaa prasanje. |
||||
borec
Сениор Регистриран: 22.Септември.2007 Локација: Australia Статус: Офлајн Поени: 1294 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Sega brat, gi baram statistikite za tochno da bide toa. Ama vaka, kolku sto jas gi vidov pred nekoj mesec, Makedonci bea okolu 236,000 a Grci okolu 360.000 - sto NE E GOLEMA razlika pak. Chekaj sega ke gi najdam i ke gi postiram. A inache zelenite sega se treta partija po golemina, taka da NE SE za da ne bidat zabelezani. |
||||
test_glusec
Сениор Регистриран: 25.Ноември.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 294 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Зелените мислиш од Грција Зелените или???
|
||||
ever try,ever fail.No matter try again,fail again,fail better.
|
||||
kultuzin
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Ne be toa e partija ,ekologisti neso toj film,vecna opozicija se vo cel svet. |
||||
test_glusec
Сениор Регистриран: 25.Ноември.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 294 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Знам тогаш за тие зборувате.
Имаше до пред 1 месец еден член од таа партија што дојде на друг форум.Не нарече под нашето уставно име и мене ме нарече македонец. Стварно ме изненади и мислев дека е некој загрозен вид за првпат грк да ме нарече македонец. И имав некој четови со него преку ПМ. Ми кажа дека они се за да се прекине национализмот на Балканот помеѓу сите нации и дека се за да се подржи борбата против загадувањето. Тука ги спомна и оружјата и нуклеарните централи кој рече дека мора цел балкан заеднички да застане против тоа. Јас на гз паднав. И наеднаш се изгуби најверојатно зошто не знаеше македонски. А и покрај зелените и комунистите не признаа во Грција така да |
||||
ever try,ever fail.No matter try again,fail again,fail better.
|
||||
kultuzin
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Za zelenite vo Avstralija bese muabetot. Ali i tvojot muabet e mnogu interesen. Imase isto dvizenie od Grcija na pisateli li ,so li bea i tie isto apeliraa da prestane cirkusot. Ama na koj ke kazes,mnogu pari se vo igra,i pola istorija na Grcite. |
||||
kultuzin
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
ZNAE LI NEKOJ,KOJ DRZAVI JA PRIZNAA MAKEDONIJA POD USTAVNOTO IME?
1.Amerika, 2.Kanada, 3.Paragvaj, 4.Turcija, 5.Kina, 6.Hratska, 7.Slovenija, 8.Srbija, 9.Albanija 10.Bulgarija 11.Rusija Fala mnogu ,znaci sega se uste 109 nepoznati. |
||||
khaleefah
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор "The Khilafah is Coming..." Регистриран: 25.Септември.2006 Статус: Офлајн Поени: 1115 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Ja vikam batali sega imeto i da idemo u Nato.
Neka vlezeme nie tamu posle ke im kazeme deka sme gi zaebale i go vrakame imeto nazad,a stom vlezeme nema ondak sila sto ke ne izbrka |
||||
kultuzin
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Idejata ti e ludnica,aj ako ti tekne uste neso interesno pisi! |
||||
kultuzin
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Eve uste eden dokaz zosto Grcite imaat silno lobi.
ГРКОТ ФИЛИП, СЕГАШНИОТ АНГЛИСКИ ПРИНЦ, И ДАВА НА ГРЦИЈА ПОСЕБНО МЕСТО ВО АНГЛИЈА Со Англија владеат грци! Последниве шеесет години на англискиот трон се наоѓа Англичанката Елизабета, и нејзиниот сопруг, Гркот Филип. Тој е единствениот човек во нејзиниот живот кон кого покажала наклоност и љубов. Дури и нејзините деца, оставени на слугинката по само два месеца од раѓањето, влегуваат кај неа само кога имаат закажано! Во 2007 година Англија, со се земјите од Комонвелтот, кои се уште се под влијание на англиската традиција, прославија 60 години брак на актуелната англиска кралица Елизабета и нејзиниот сопруг - принцот Филип. Самиот факт дека двајца луѓе дури шеесет години живеат заедно, во брак, е настан сам за себе. А кога тој настан е од собата на англиската кралица, тогаш се работи за светска сензација. Токму така го разбрал ова и тогашниот британски премиер Тони Блер, кој го прогласи 20 јануари 2007, денот на шеесетгодишнината од кралскиот брак, за неработен ден. Ова е исклучок во долгата англиска кралска традиција. Како што е исклучок и поклонувањето на кралицата Елизбета пред посмртниот сандак на загинатата принцеза Дајана. Никогаш претходно англиски монарх никому јавно се немал поклонето! А кралицата Елизабета, која го направила овој исклучок, добро ја знае традицијата: по кралицата Викторија, која 64 години владеела со Англија во 19 век, актуелната кралица Елизабета е најдолго на англискиот престол. За таа пригода, државната телевизија БиБиСи емитувала документарец, во кој особено внимание е ставено на венчаницата на кралицата Елизабета, која во 1947 година ја креирал дворскиот креатор Норман Харнел. Венчаницата била со вел, долг повеќе од четири метри, извезен со мотиви од далечните земји кои во тоа време биле под англиското кралско влијание и власт. Во шиењето и везењето на венчалниот фустан учествувале 350 лондонски шивачки! Во еуфоријата по повод шесте децении од англискиот кралски брак, отворени се многу теми на кои јавноста, особено онаа надвор од Англија, или заборавила, или првпат ги слушнала. Приказна за кралицата Англиската кралица Елизабета е родена на 11 април 1926 година, како ќерка на принцот Алберт, кој не бил престолонаследник бидејќи бил второроден син на тогашниот англиски крал Џорџ. Но, историјата се поиграла со ова природно право на кралското наследство. Неговиот постар брат, принцот Едвард се заљубил во Американката Волис Симсон, која претходно веќе била два пати мажена. За да може да остане со неа Едвард абдицирал, по само 327 дена на чело на англиското кралство, доброволно го напушта тронот за да остане со својата љубовница. Во тоа време Елизабета имала само десет години, и почнале подготовките за нејзино преземање на престолот. Кралицата Елизабета никогаш не одела во ниту едно училиште. Учителите и доаѓале дома, и во Бакингамската палата приватно ја подучувале на историја, геоографија, филозофија... никој, во тие пубертетски години не размислувал за кого ќе се мажи идната кралица. Од мала обожавала коњи и расни кучиња. До толку им била приврзана што е неподелено мислење дека овие животни ги сакала повеќе од луѓето. А Елизабета уште во својата тринаесетта година се заљубила во високиот грчки принц Филип, и до својата дваесет и прва година никогаш не поскала никого друг, освен него. Она што било дополнителна компликација е фактот дека Елизабета и Филип се подалечни роднини. Имено, мајката на грчкиот принц Филип, принцезата Алис од Батенберг, е внука на кралицата Викторија. Таткото на Филип бил помлад син на тогашниот грчки крал Георгиос Први. Кога Елизабета на најблиските им ја објавила својата намера да се мажи за грчкиот принц Филип, идејата не била дочекана со поддршка. Напротив! Поради семејните, политички и старосни недоследности бракот не ветувал многу. Патем, принцот Филип бил бегалец во Англија, и живееле без особено богатство како обичен човек од англиската средна класа. Кон ова, дополнителни проблеми Елизабета правела со барањето дека сака скапа, екстравагантна свадба. Тоа било време по завршување на Втората светска војна и покажувањето кралски луксуз и богатство секако не би било прифатливо за англиските граѓани. Но, Елизабета била неочекувано упорна за стандрадите на британските кралски семејства. Кралот Џорџ ја преубедувал, но не успевал. Потоа, се обидел да влијае со блиски посредници. Но, кога нејзината лична дворска придружничка и предложила да го смени мислењето, Елизабета и дала одговор за неа, и кралот Џорџ кој ја пратил: ако можел да абдицира принцот Едвард заради љубов, истото ќе го направам и јас! Ова било клучно. Две абдикации, напуштања на англискиот трон за така кратко време би биле погубни за традицијата и угледот на монархијата. Приказна за протераниот принц Помеѓу двете светски војни со Грција владее кралот Георгиеос Први. Во 1922 година грчките револуционери, републиканци успеваат да направат државен удар и да го симнат од власт осудувајќи го кралот Георгиос Први на смрт. Помладиот син на грчкиот крал, Ендрју, е татко на принцот Филип. Принцот Филип е роден во 1921 година на Крит. Во 1922, кога со помош на Англија бега за Париз, грчкиот крал Георгиос први со семејството, Филип нема ни две години. Биле без моќ и без пари и живееле од помош на англиската Влада и нивните грчки роднини. Во 1931 година неговиот татко ги напушта, и се препушта на жени и алкохол. Тој останува сам, со својата мајка која од тие настани доживела нервен слом и завршила во манастир. Богатиот роднина на неговата мајка, лордот Луис Маунтбатен го зема Филип кај себе, и го запишува на Кралската морнаричка академија во Гордонстоун, во Шкотска. Повремено бил покануван на масовните кралски балови, каде бил виден и од кралското семјство. На 20 јануари, 1947 година грчкиот принц Филип се мажи со англиската принцеза Елизабета. На венчалниот бал има над 2.600 поканети, и за прв пат во историјата државното радио БиБиСи врши директен пренос од настанот. Добиле многу подароци, од Кина и Австралија, па се до Америка и Франција... помеѓу останатото, добиле и телевизор, кој во тоа време бил редок и скап апарат. Педест години по венчавањето објавено е писмо од нејзиниот татко:... бев возбуден кога во Вестминстерската палата ја предавав твојата рака на принцот Филип... сега знам дека сте среќни, и дека секогаш можам да сметам на вас... пишува Џорџ Шести во писмото до Елизбета упатено по венчавањето. По венчавањето младенците отпатувале на Малта, а на враќање им е предаден во употреба нивниот дом, лондонската палата Кларенс Хаус. Филип, за подигање на рејтингот, веднаш добил неколку англиски титули. "Шокиран сум, изјавил Филип по враќањето од медениот месец на Малта, таа, Елизабета, мисли само на секс!" И ова, отворената склоност кон таа страст, бил нов елемент од долгата кралска традиција на Англија. Овој гаф, да се откријат интимни детали од кралстаката постела, на Филип не бил последен, но Елизабета редовно му простувала. Една година потоа, на 14 јануари 1948 година, кралицата Елизабета со царски рез го раѓа првото нивно дете, синот Чарлс, подоцнежниот сопруг на легендарната принцеза Дајана. Два месеца по раѓањето Филип и Елизбета заминуваат за Малта, а бебето останува во рацете и под грижа на дворската слугинка. Синот Чарлс, како и другите два сина на Елизабета и Филип, од најраните денови па се до ден-денес кај мајката смеат да влезат само кога имаат закажано! Авторот на кралската Биографија, Грахам Тарнер, во 2002 издава книга во која вели дека Кралицата ни делумно не им подарувала внимание на своите деца колку на нејзините коњи и кучиња. На 26 февруари 1952 година умира кралот Џорџ, а Елизабета станува наследник на престолот, кога имала само 26 години. Крунисана е гламурозно, во палатата Весминстер на 2 јуни 1953 година. Принцот Чарлс, престолонаследник на тронот, е син на роден Грк, на принцот Филип. Чарлс се венчал со принцезата Дајана во 1981 година, и со неа има два сина, престолонаследникот Вилијам и помладиот син Хари. Нивниот дедо, принцот Филип, го определил нивното грчко потекло. Освен својот ген, им ја дал и љубовта кон неговата татковина. |
||||
borec
Сениор Регистриран: 22.Септември.2007 Локација: Australia Статус: Офлајн Поени: 1294 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Ne, "Greens" e politichka partija vo Avstralija i NEMA vrska so Grcija. |
||||
borec
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Ama sega e chudna rabotava - Britanija ja prizna Makedonija. Prashanje e DALI SEGA SPIJAT ZAEDNO???? Ili deka stari pa veke NE im treba?? |
||||
borec
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Kultuzin - eve samo sto najdov od statistika. Makedoncite (a i cela statistika) se bazira spored mestoto na raganje a NE spored samoopredeluvanje (sto e mnogu sumlivo i nepravedno). Spored koi sega na primer site Albanci sto se rodeni vo Makedonija a ne vo Albanija NEMA da se rachunaat kako Albanci, tuku kako Makedonci.??? - Census Fact Sheet - Information
for Ethnic Communities or Multicultural SOUTHERN
AND EASTERN EUROPEAN Southern
European, Italian, Spanish, Other South
Eastern European Greek, Macedonian, Other Eastern
European Greek
Orthodox Macedonian
Orthodox Russian
Orthodox Serbian
Orthodox Other
Orthodox Za drzavnoto ime ke si pochekame. Birthplace
and religious data is useful in measuring likely ethnic strength and
concentration, especially in the first generation of immigrants. There is a
tendency in |
||||
Внеси реплика | страница <1 23456 22> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |