|
Индивидуи на изминатите 2 милениуми |
Внеси реплика | страница <1 101102103104105 217> |
Автор | |
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
,....da ,...so ljubisha samargjich,....bea strav i trepet za germancite,..,
|
|
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein |
|
anakin
Сениор Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
dosta trabunjate tuka
|
|
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
|
marco_antony
Сениор Регистриран: 17.Јули.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 11062 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
dobra nok ... ubavi sonovi ... spienje so racete gore ... ljubisa samardjich ... ke kazam ... sto saka neka bide ... go dupnaa od mitrolezi nosenje ... |
|
PARADISE MACEDONIA
|
|
butel2
Сениор Регистриран: 26.Јули.2005 Статус: Офлајн Поени: 4138 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
zosto nekoi sakaat da ja rasipat temava so repliki.... Mamma nekolku pati apelirase da ne se replicira, eve i jas sega...
MOLAM BEZ ZAJADLIVI REPLIKI |
|
marco_antony
Сениор Регистриран: 17.Јули.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 11062 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
i jas sum za toa ... neka si zivee temata bez kontriranja ... |
|
PARADISE MACEDONIA
|
|
mamma
Сениор Регистриран: 15.Јануари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9879 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Novo komponirana narodna muzika ili ... vo ponatamoshniot tekst-NKNM,ili......za da razberat site TURBO FOLK
Vo muzichka smisla NKNM pretstavuva parafraza na folklornite motivi na naselenieto na balkanskite prostori,eks-YU pogotovo ili konkretno juzniot del na balkanot,no so tendencija na shirenje koja go zafaka duri i prostorot na nekoi delovi na Evropa i EU(mislam na Slovenija). Se izveduva na tradicionalno narodni instrumenti(Yamaha,Fender Stratokaster, dodeka vokalite tkn.-pevaljki se istaknuvaat so naglaseno vibrato)voglavno vo ugostitelski objekti,na svadbi kako nuzna potreba,sportski stadioni i vo ponovo vreme duri i po elitni kafulinja,no samo posle polnok.Pokraj zachuvuvanje na muzichkoto bogatstvo,NKNM e posebno znachajna poradi mislovnite dometi i visoki poetski vrednosti na svoite tekstovi. Vo pogled na tematska vrednost,avtorite na NKNM golemo vnimanie posvetuvaat na fundamentalistichki metafizichki prashanja,posebno na problemot na teodicija("Shta sam bogu pogreshila","Udri grome"...itn.)no.ne gi zapostavuvaat nitu poedinechnite nauki i disciplini,na primer komparativna sociologija("Moje selo lepshe od Pariza")ili psihijatrija("Ala bi se shikicala al mi neda nana") Shto se odnesuva na poetikata iako NKNM se bazira na tradicionalniot stih i stilski figuri,poedini avtori odat na avangardni izrazi od nadrealizmot("Suzama sam lepio tapete")pa duri i dadaizam(dostaaaaaaaaaaaa). Za kraj eve,ako imavte zivci i chitavte se,a ne umrevte od silni emocii,ke kazam deka NKNM kako takva se institucionalizira vo site sferi na nasheto ziveenje kako edinstveno ideoloshko dvizenje i vrshi golemo vlijanie vrz javnoto mislenje i opshtata sostojba na duhot vo zemjava,vo kolaboracija so drugi znachajni kulturni institucii na primer teatarot,operata baletot isto, i....... .....drugi Изменето од mamma - 11.Декември.2007 во 19:03 |
|
anakin
Сениор Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
haahhahahah
Изменето од anakin - 11.Декември.2007 во 16:07 |
|
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
|
mamma
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Mislam deka dalechinskiot upravuvach veke beshe spomenat vo individui no ,eve pak od eden drug psiholoshki aspekt i moment-ne za drugo tuku da pokazeme na mashkiot del od populacijata deka i vakov dalechinski upravuvach ili REMOTE CONTROL....tako zvani- postoi... PS.Denes imam "svoj moment"za koj malkumina znaat Изменето од mamma - 11.Декември.2007 во 16:21 |
|
anakin
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
SPOMENI
Изменето од anakin - 03.Февруари.2009 во 00:48 |
|
|
|
chuchuliga
Сениор Регистриран: 27.Мај.2006 Статус: Офлајн Поени: 893 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Поважно е она што се живее - за да остане во сеќавањето. Бидејки без доживувањето - нема спомен, нема сеќавање.....
|
|
anakin
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
da
|
|
|
|
mamma
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
RASENTIMENTALISALISTEMISE.......EPTEM!!!
SORRY,MALKU SHEGA NE E NA ODMET,TAKA MI DOJDE...INAKU E PREKRASNO SETO ONA GORE KAZANO |
|
anakin
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
da kolku vredi eden den????????????????????????????
nekogas malku a nekogas mnogu nekogas kako cela godina nekogas e denot kako planina na sekjavanjata a nekogas voopsto ne se sekjavame na toj den kolku vredi eden den kolku denovi ,kolku planini treba da ima eden zivot??????? a kolku bezpotrebno potroseni denovi?????????????????? ova e poteska zagadka od postoi li gospod so ubo koga ne bi se trosele uzaludno |
|
|
|
chuchuliga
Сениор Регистриран: 27.Мај.2006 Статус: Офлајн Поени: 893 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Не знам дали е веќе спомнат
ЕРИК САТИ (Eric Satie)
роден 1966, починат 1925год. во Франција. Ексцентричен музичар, претставник на француската авангарда од крајот на 19 и почетокот на 20 - тиот век. Член на розен - кројцерите и музички автодидакт, Сати се издржува со свирење пијано по париските кабареа и компонирање на композиции со необични наслови (во тоа време незамисливи!) од типот: Гимнопедии Гносиени Пиеса во форма на крушка Исушени ембриони Спорт и разонода Претпоследни мисли Бирократска сонатина и многу други.... Дружењето со Жан Кокто (уште една многу јака индивидуа на 20 век!) го спојува со Дјагилев (и уште една јака индивидуа) и рускиот балет, за кои го пишува балетот „Парада“ (1917) чијашто сценографија и костимографија ги прави една од најпознатите и најјаки индивидуи на изминатиот век – Пабло Пикасо. Во оваа опера се употребувани џез ритми, и „инструменти“ од типот машина за пишување, свирче (за фудбалска утакмица) и полициска сирена. Едноставен во музичкиот израз но исклучително оригинален, Сати е духовен татко на новата генерација француски композитори почнувајки од периодот кога тој живеел но и по неговата смрт. Живеел сам, во едно сопче на парискиот Монмартр, во текот на животот имал само една афера со жена (толку барем е познато), имал многу специфичен смисол за хумор и знаел смртно да се налути ако некој не го третира добро неговиот чадор (имал огромна колекција чадори).
(имам и фотографии, ама не успевам да ги пренесам тука?)
|
|
Внеси реплика | страница <1 101102103104105 217> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |