IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Св.Петка
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Св.Петка

Внеси реплика Внеси реплика страница  12>
Автор
Порака
Boogie Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Регистриран: 26.Октомври.2005
Статус: Офлајн
Поени: 10652
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: Св.Петка
    Испратена: 06.Декември.2007 во 15:34
МНогу интересна светица,многу од православните христијани ја имаат за фамилијарна заштитничка и семејна слава.Но проблемот е во неукоста и незнаењето на самата личност,што означува и зошто се слави.Во еден разговор јас моето незнаење го претворив во интересирање за оваа светица и поставував неколку прашања но никој не знаеше да ми одговори.Прашањата беа:
Што означува,Која е оваа светица и наважно што значат ознаките на нејзината мантија - костурска глава и крст на кој пишува (ис хр ни ка) но и др нешто што не е читливо а незнам што означува.Еве ја иконата за подетално образложување ако некој знаезбунетост

Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Декември.2007 во 15:53
Не знаете или не сте заинтересирани?збунетост
Кон врв
Ebu-Hurejre Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Октомври.2007
Поени: 667
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ebu-Hurejre Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Декември.2007 во 16:01
Originally posted by Boogie Boogie напиша:

Не знаете или не сте заинтересирани?збунетост

Bogie nema ni pola saat otkako ja otvori temata , strpi se nekolku dena pa mozebi , mozebi ke ti dade nekoj odgovor ........pocekaj i daj im sansaсреќа
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Декември.2007 во 17:37

Интересно...

Мислам дека мртовечката глава е симбол на смртта а исхс (Исус христос затоа што нели не се пишувале самогласките) а нике би било победа, значи Исус Христос ја победи смртта.
Но тоа е мое слободно толкување ако некој знае поинаку нека каже.

МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Декември.2007 во 18:52
Тоа и јас мислев дека е така но под  ИСIХС  има  уште неколку букви што незнам што значатзбунетост                       
                                                        НИIКА

Изменето од Boogie - 06.Декември.2007 во 18:55
Кон врв
postariot brat Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Мај.2007
Поени: 491
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај postariot brat Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Декември.2007 во 19:48
Toa e freska i na nea avtorot se potrudil da pokazemacenica koja ja pobedila smrtta i kolku toj vo toa uspeal ili ne za nas e nebitno predmet na interes treba da ti bide nejziniot zivot i posvetenosta da pravi dobri dela vo imeto na Hristos.
Sto se odnesuva do vakvoto preteruvanje pri analiza na crtezi toa e mozebi i pricinata sto kaj katolicite se pojavuva diskusija za slikite na leonardo da Vinci, kako toj da e svetec ili Hristov sovremenik. Pa se izgradija teorii za negovite pogledi za Zivotot Hristov za koi vsusnost nisto ne se znae za na kraj da se svati deka vsusnost ne e bitno sto leonardo mislel dodeka ja crtal tajnata vecera, brakja toa e slika koja predstavuva negov pogled na taa mnogu vazna vecer, vecer na noviot zavet i nisto povekje ne e vazno, kako sto ne se vazni detaljite na ovaa ikona vazno e sto pisuva vo svetoto pismo, a ne sto se crtalo .
Crkvata sekogas gi cenela i gi proglasuvala za svetii lugje koi go posvetile zivotot na boga so zbor i dela vrsejki dobri dela.
Kazete mi eden zograf koj e proglasen za svetec.

Изменето од postariot brat - 06.Декември.2007 во 19:50
Od iskona, do denes, a i vo vecnosta sekogas so nas e postariot brat Hristos, zosto se smiluva na nas i ni dade sansa da poveruvame, i da se nareceme ceda bozji.
Кон врв
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Декември.2007 во 20:05
Sv. Petka ili Prepodobna Paraskeva bila rodena vo Epivat, mesto megu Silinavrija i Carigrad. Poteknuvala od bogati nabozni hristijani. Imala brat Evtimij koj se zamonasil. Sv. Petka po smrta na roditelite zaminala za carigrad, a potoa vo jordanskata pustina, kade vo post i molitvi pominala mnogu iskusenija i maki se do svojata starost. Se vratila vo rodnoto mesto kade po dve godini umrela (11 vek). Nejzinite cudotvorni mosti bile prenesuvani vo Carigrad, Trnovo, Belgrad. Sega pociva vo Romanija vo mestoto Jash. 
Кон врв
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Декември.2007 во 20:38
CTãÃ- na vlaski (latinski)  sta znaci  sveta, na ikonata sto e dadena e pisuvano na staroslovenski. Napisite na staroslovenski se isti ili slicni so vizantiskite natpisi na ikonite. Gore napisanoto go ima napisano vo knigata Patot do vecniot zivot  (Ohrid 2003) od proterej-stavrofor Spase Stefanovski.
Mrtoveckata glava prv pat gledam na ikona.
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Декември.2007 во 22:50
Јас многу добро запазувам детали затоа и ја отворив оваа тема,иконата ја видов кај еден мој пријател (инаку е стара 18век) кој ја слави славата Св.Петка но незнаеше ништо за неа.Исто така ме зачуди еден детал кој сум го видел делимично кај некои икони а тоа се очите во тањирот или огледало кое го држи.Такво нешто имам забележано (око) само кај иконата на Архангел Михаил но според светото писмо архангелите и светците се сосема различна работа.Многу зачудувачкизбунетост
Кон врв
Sahih Bukhari Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 05.Декември.2007
Локација: Germany
Поени: 389
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Sahih Bukhari Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Декември.2007 во 23:09
mozebi nee poln pogodok vo temava, no citam deka se pishuva za ikoni, i sakam da dadam malo doznaenje deka Biblijata nareduva da ne se pravat ikoni, ili da se velicat, ili da se pbozavaat.....

Petta kniga Mojsieva (povtoreni zakoni) 5 (red 7-9) se veli:Da nemash drugi bogovi pred liceto moe! Ne pravi idoli i nikakvi likovi na ona, sto e na neboto gore, na zemjata dolu, i shto e vo vodite pod zemjata,ne im se klanjaj i neim sluzi; zosto jas sum Gospod , Bog tvoj , Bog ravnitel......

Istata poraka e spomnata i vo Vtorata kniga Mojsieva (ishod 20 -(red 3-5)

Ako ja sledime Biblijata, a ne licni tolkuvanja i mislenja na odredeni teolozi, bi bile mnogu podobri vernici!!!

A zashto vo sekoja crkva se naogaat ikoni, i se palat sveki za niv, se velicat, a seto toa e zabraneto od Biblijata, ke mi objasni bilo koj na forumov koj ima poznavanje od Biblijata!!!
OUR DIGNITY IS IN ISLAM!!!
Кон врв
ИСАК Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 01.Декември.2007
Поени: 7
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ИСАК Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Декември.2007 во 23:28
ЗДРАВО НА СИТЕ!
   (Prepodobna macenicka Paraskev 26juli/8avgust :
Rodena e vo Rim od roditeli hristijani. Od svoeto det-stvo naucena na verata vo Hrista. Najusrdno revnuvala da gi delotvori site Bozji zapovedi. So svedostvoto na nejziniot vistinski blagocestiv zivot i vera upatuvala na patot kon spasenieto i drugi luge. Koga i pocinale roditelite, svojot imot go razdala na siromasi i samata stapila vo monaski cin. Kako monahinja so uste pogolema revnost ja propovedala verata Hristova ne kriejki se od nikogo, iako vo toa vreme rimskata vlast krvavo ja gonele hrtistijanskata vera. Naj-mnogu obvinenija svetata Paraskeva pretrpela od nekoi zli Evrei. Tie ja izvele na sud pred carot Antonin. Site carski laskawa i vetuvanja ne mozele da ja pokolebaat svetata Hristova nevesta vo svoeto veruvawe. Togas toj ja stavil na ogneni maki stavajki i ognen slem na glavata. No Gospod cudesno ja spasil svojata ugodnicka i taa izbavuvajki se od losiot car se odalecila i go napustila Rim. Trgnala od grad vo grad za da go preobrati kon Hrista i kon hristijan-skoto blagocestie neznabozeckiot rod. Vo drugi dva grada bila izvedena na sud pred gradskite knezovi i sudii i bila mnogu macena radi Hrista, no so silata Bozja vrsela golemi cuda i mnogu brgu zakrepnuvala od macenijata. Kako sto bilo voobicaeno, neznabozcite nejzinite cuda gi prepisuvale na nejzinite magiski sili, a nejzinite isceluvanja gi prepisuvale na milosta na nivnite mrtvi bogovi. Vo eden slucaj Hristovata macenicka na svojot macitel mu rekla: Ne me iscelija tvoite bogovi knezu, tuku mojot Hristos, vistinskiot Bog. Na krajot po mnogute stradawa i macewa nekoj knez po ime Tarasij ja pogubil so mec. Takov bil slavniot kraj na mnoguplodniot zivot na ovaa svetitelka. Nejzinite mosti bile preneseni vo Carigrad. A taa postradala vo 2 vek po Hrista.
pogore predstavenata ikona e na ovaa svetitelka.

Prepodobna Paraskeva (Petka) 14/27oktomvri:
Ovaa slavna svetitelka se rodila vo gradot Epivat, megu Silinavrija i Carigrad. Roditelite i bile bogati i blagocestivi hristijani, a osven nea tie imale i eden sin koj se vikal Eftimij, koj za vreme na svojot zivot se zamonasil i podocna stanal episkop Malitski. Po smrtta na svoite roditeli devicata Hristova zelna za podviznicki zivot go napustila roditelskiot dom i otisla najprvo vo Carigrad, a potoa i vo Jordanskata pustina, kade sto se podvizuvala se do starosta svoja. Koj moze da gi iskaze site trudovi, stradanja i demonski iskusenija sto gi pretrpela prepodobnata vo dolgata niza podviznicki godini? Na starost i se javil ednas angel Gospodov i ѝ rekol: ostavi ja pustinata i vrati se vo svojata tatkovina, tamu treba da go predades teloto na zemjata, a so dusata da se preselis kaj Gospoda. Sveta Petka go poslusala Bozjiot glas, ja ostavila svojata omilena pustina i se vratila vo Epivat. Tuka poziveala uste dve godini, vo neprestan podvig na post i molitva, a potoa svojot duh mu Go predade na Boga. Se upokoila vo 9 vek. Nejzinite cudotvorni mosti niz vekovite bile prenesuvani: vo Carigrad, vo Trnovo, povtorno vrateni vo Carigrad, potoa vo Belgrad. Sega se naogaat vo Romanija vo gradot Jasi. ovaa svetitelka vo ikonopisot se slika so krst i brojanica vo svoite race.
- Sveta macenicka Paraskeva Petka 28oktomvri/10noemvri:
Rodena e vo gradot Ikonija od bogati i hristoqubivi roditeli. Kako devojka po smrtta na svoite roditeli, pocnala da go razdava imotot na bedni i nevolni. Koga nastanalo gonenieto vo vremeto na carot Dioklecijan, Paraskeva bila izvedena pred knezot na sud. Koga knezot ja prasal za imeto, taa rekla deka nejzinoto ime e hristijanka. Knezot ja ukoril zatoa sto taa ne si go kazala svoeto vistinsko ime. A Paraskeva mu rekla: trebase prvo da ti go kazam imeto na vecniot zivot, a potoa na privremeniot. Otkako ja macele, knezot ja frlil vo zatvor, kade sto i se javil angel Gospodov, koj ja iscelil od ranite i i dal slovo za uteha. Taa so molitva kon vistinskiot Bog, gi urnala site tamosni kipovi i idoli. Po mnogute i dolgi izmacuvanja ja ubile so mec.
     krstot i natpisot pod koj se naoga adanoviot cerep e          shima koja ja zemaat monasite kako podvig odnosno pogolem cin.
     mislam deka so ova ke vi se razjasnat nekoi nejasni ne[ta okolu ovie svetitelki koi go nosat istoto imet.
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Декември.2007 во 14:43
Сега ме збуни,зашто има три варијанти?
Кон врв
DAIJA Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Февруари.2007
Поени: 1668
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DAIJA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Декември.2007 во 14:56
EJ, DAJ NE LEPETE TAKVI HOROR POSTERI PO FORUMOV!!!!
О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Декември.2007 во 15:39
Дали еднаш на форумов ке може некои луѓе да си дискутираат по своја воља без да може верниците на "заводникот на малолетниците" да не дофрлуваат.Толку ли има необразовани и некултурни овде аманлутина
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  12>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,125 секунди.