IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Филозофија и психологиjа
  Активни теми Активни теми RSS - Господ е мртов?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Господ е мртов?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 5678>
Автор
Порака
аџија Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Октомври.2006
Статус: Офлајн
Поени: 5474
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Декември.2007 во 00:39
Originally posted by Mishell_G Mishell_G напиша:

Iako sebesi se karakteriziram kako hristijanin/ateist, sepak edna slucka od neodamna napravi da se podzamislam malku. Vo eden tezok period za mene, pred pocetokot na sega veke propadnatata vrska, se obrativ na Gospod (sto za eden skoro zakolnat ateist e podednakvo so ludilo). Molbata bese sledna: Te molam Gospode pokazi mi go praviot pat, ako ovoj covek ne e za mene daj mi nekoj znak da ne pocnuvam nisto za da ne bidam povredena. Ako ne e za mene, stavi mi prepreka na patot. E sega sleduva odgovorot od Gospod. Posle edna nedela, trgnuvam so avtomobilot na pat za da se sretnam so covekot so koj trebase da zapocneme vrska. 15-tina minuti otkako trgnav, pocuvstvuvav nekoj nemir i pred da bidam svesna za toa, krivinata ne ja fativ i veke vozev na sprotivnata lenta kacuvajki se na strmniot nagib i skoro udirajki vo obelezuvacot na patot, vozejki 100km na cas. Vo posleden moment se vrativ na patot i zastanav na parkingot koj bese na stotina metri od krivinata. Celata vo sok, se prasuvav zarem e mozno ova da bese znakot praten od gore, da ne se sretnuvam so toj covek. Samo edna sekunda me delese od prevrtuvanje na avtomobilot i katastrofalna nesreka. No sepak i pokraj pomislata deka ova mozebi bese znak od Gospod da ne odam na taa sredba, nevernikot vo mene bese posilen i otidov. Denes vrskata e zavrsena poradi toa sto sepak se pokaza deka toj covek ne e za mene, a jas se uste se prasuvam dali izletuvanjeto od patot bese znak ili slucajnost. 

браво за написов...

ме радува твојата искреност и доблест да истражуваш, па и тогаш кога ги немаме сите одговори...
Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Декември.2007 во 00:55
a,shto so onie iljadnici ,incidenti nesreki,i sl.,....shto sekojdnevno im se sluchuvaat na lugjeto vo svetot?,....i niv li gi predupreduval?,....a,be ajde,...drzi si se ti i ponataka na "neverbata",....
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Декември.2007 во 01:01
секоја несреќа не е знак, но замисли си, дека тука има три варијабили: молитва, исполнување на знак, исполнување на тврдењето од знакот и молитвата.

значи за сите три да се исполнат, веројатноста на случајноста е многу помала, иако е >0.
Кон врв
diogenskopje Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Ноември.2007
Поени: 2063
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај diogenskopje Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Декември.2007 во 01:03
..ej ..se e toa propaganda..ne e MRTOV...zivee u zgrada karsi mene..Crn momak,nema brada (pak propaganda),ima zena pomlada od nego 12 godini,ima 4 deca..site zenska cheljad..raboti u Posta na salter...saka da peca ribi na Vardar...vozi Pezetka,ima vikendicka u Ljubanci...i kako sto se zbori niz maalo..ljubovnica mu e Vera od moja zgrada (na Pance zena mu,onoj sto raboti kao automehanicar)..DA da...ZIV I ZDRAV E...SAMO nesto reuma go mucelaплазење
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Декември.2007 во 01:04
toa ti e bratko,.......chista koincidencija!!,...........................iako poretka.
Кон врв
vanesa Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 19.Јуни.2007
Поени: 1588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај vanesa Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Декември.2007 во 04:03
Jas ne veruvam vo Gospod , ama se plasam od nego.
Кон врв
diogenskopje Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Ноември.2007
Поени: 2063
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај diogenskopje Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Декември.2007 во 05:31
Originally posted by vanesa vanesa напиша:

..ne se plasi..mnoogu e fin..ti kazav zivee u zgrada karsi mene..cesto igrame basket zaedno  (mada ne go biva)
Кон врв
butel2 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Јули.2005
Поени: 4138
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај butel2 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Декември.2007 во 10:23
Originally posted by vanesa vanesa напиша:

kako moze da se plasis od nesto za sto ne veruvas deka postoi....
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Декември.2007 во 11:11
за да се верува во коинциденција на ниво на вселената треба каде каде поголема вера отколку да се верува во Бога...
Кон врв
burucaga Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Декември.2007
Локација: Macedonia
Поени: 978
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај burucaga Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Декември.2007 во 23:32
Дружиња,не треба ние да го "бараме" и искушуваме бога,тој е во сите нас и ние во него,тој е насекаде.Зарем простодушно ќе веруваме во тезата на Ч.Дарвин?Две илјади години не познавам пример,барем еден мајмун да се претворил во човек.А чуда се случуваат секој ден и насекаде,наречете го тоа коинциденција,случајност,судбина...Ние покрај сите живи суштества сме единствените кои имаме свест и слобода на изборот,кај животните тоа е само инстиктот на преживувањето.Према тоа самите одлучуваме,па како тогаш да очекуваме знаци,треба некој да ни каже како и каде понатаму при здрав разум и слободна свест.Токму тука е "трикот" самите со својата свест го победиме злото и си створиме спокој,мир и благосостојба во душата со чија енергија си обезбедиме "подобар" живот.Не треба животот да го гледаме низ матријална призма,туку духовната тоа е она што исполнува.Да не должам додека не има нас ќе го има и Господ.
Човекот е посилен отколку што мисли дека е.
Кон врв
Гостин Кликни и види ги опциите
Гостин
Гостин
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Гостин Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Декември.2007 во 23:40

jas i nemam nekoi bliski vrski so nego...збунетостзбунетост

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај burucaga Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Декември.2007 во 23:46
Со самото твое постоње ти си дел од него.Со самиот начин на распознавање на доброто од лошото ти (како и сите ние) сме божји деца.Додека има љубов,разбирање,добрина во тебе не треба да стравуваш,биди тоа што ти вели срцето да бидеш.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Декември.2007 во 23:55
neka mu e lesno,.......neboto!тага
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај burucaga Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Декември.2007 во 00:04
Фала ти "Brza",но јас мислам дека секој тука има право на свое мислење,не мора да се сложуваме во се,тоа е слободната воља душиче [;)]
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 5678>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,125 секунди.