|
Употребувајте к*ран, немојте Коран! |
Внеси реплика | страница <12345 6> |
Автор | |
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
aiii,...brat,...shto napravi be,....pa,stvarno ne bilo kako shto mislev,...
|
|
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein |
|
anakin
Сениор Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
a kako mislese brat mi?
|
|
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
|
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
pa,za toa zoshto makedoncite go vikaat taka,....vo krivo sum bil,.....ne znaev deka i drugi taka go vikaat,...a, ne mi tekna da proveram ,..kako bratot!
|
|
|
anakin
Сениор Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
jas neproveruvav brat
jas znam od malo dete |
|
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
|
Padisah
Сениор Регистриран: 24.Ноември.2007 Локација: Turkey Статус: Офлајн Поени: 393 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
vo amerika nekoi koristat KORAN
a nekoi (onie koi pravilno go korsitat) Q U R ' AN
vo rusija isto tak KORAN ili (pravilno sto go koristat) K U R ' A N
..............................i taka natamu da ne gi nabrojuvam site zemji
moze da pocepkas uste malce po wikipedia a za promena malce moze da probaras drugi sajtovi,
Библијата и к*ранот
– истражување на светите книги во потрага по корените на конфликтот и семето на помирувањето – ovaa e od makedonski sajt как правильно читать Свещенный к*ран ovaa e od ukrainski sayt
"Вы - самая лучшая из общин, которая явлена к людьми, ибо вы призываете к одобряемому и удерживаете от порицаемого и веруете в Аллаха" (3:110).к*ран ovaa e od ruski sayt
treba li uste mislam deka e dovolno pa da ostavam i vie da pobarate nekoi strani
doklku go pocituvame svoeto, ke go pocituvame i tugoto
|
|
Sultan Ulü-l Ebsar
T.Han B.Osman bin lahavle Daimi Muzaffer Dünya Fatihi Haşmetli ve Ulu Sultan |
|
anakin
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
KORAN i e na site nasi jazici i toa e toa dzabe si prajte filmovi Изменето од anakin - 02.Декември.2007 во 01:22 |
|
|
|
brza
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
lele brat,...sve ova si go znael ushte kako ,...malo dete?!,..alal da ti e.
|
|
|
anakin
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
afrikanski Koran
Al-Fatiha, die eerste soera van die Koran Die Koran is die heilige boek van die Islam, wat die openbaring bevat wat Mohammed klaarblyklik van die engel Gabriël ontvang het. Ná Mohammed se dood is die openbarings uit aantekeninge en mondelinge oorlewering versamel en geredigeer. Die oudste Koran-redaksie sou dié van kalief Othman (ongeveer 650) wees.\ aragonski Corán
O Corán (n'arabe القرآن [al-qurʼān], literalmén "a rezitazión"; tamién dito Al Qur'ān Al Karīm u O nople Corán; e de forma transliterata, Quran, Koran y Alcorán) ye o libro sagrato d'o Islam, que t'os musulmans contién a parabre de Dios (Allāh, الله), rebelata ta Mahoma (Muhammad, محمد), qui rezibió istas rebelazions por meyo de l'anchel Gabriel (Yibrail o Yibril, جبريل). bugarski Коран
Коранът (от арабски: أَلْقُرآن, Qur'ān, "четиво,
лекция") е свещената книга
на исляма, съставена в писмен вид около 650 г. по време на халифа
Осман. Според ислямската традиция той е низпослан на части в продължение на 23
години на пророка Мухаммад (570 - 632)
от Аллах. Мухаммад е бил на 40 год., когато в пещерата Хира, близо до свещения град Мека,
чува за пръв път гласа на ангела Джибрил (Гаврил). Коранът се състои от 114 сури (глави), подредени от дълги към кратки, които
биват според мястото на откровението мекански
и медински. Сурите
са разделени на аяти. Някои сури,
обикновено в началото си, съдържат аяти със скрит смисъл, наречени Хуруфу
Мукатта. danski Koranen (القرآن al-Qur'ān) er muslimernes primære helligskrift, som ifølge læren blev åbenbaret i brudstykker til Muhammed igennem ærkeenglen Gabriel. Selve ordet koran viser tilbage til det arabiske ord qara'a, hvilket betyder "at læse" eller "at recitere". germanski Koran
Der Koran oder Qur'an [qurˈʔaːn] (القرآن al-qurʾān, „die Lesung, Rezitierung, Vortrag“) ist die heilige Schrift des Islam, die gemäß dem Glauben der Muslime Gottes (arab. Allah) wörtliche Offenbarung an den islamischen Propheten Muhammad, vermittelt durch den Erzengel Gabriel, enthält. shpanski Corán
El Corán o, en una denominación más arcaica, el Alcorán,
también llamado Quran o Korán (árabe
القرآن [al-qurʼān], literalmente "la recitación"; el nombre
completo es Al Qur'ān Al Karīm o El noble Corán) es el libro
sagrado del Islam,
que para los musulmanes contiene la palabra de Dios (Allāh, الله),
revelada a Mahoma
(Muhammad, محمد), quien recibió estas revelaciones por medio del ángel Gabriel (Yibrail o Yibril, جبريل).
Durante la vida del profeta Mahoma, las revelaciones eran transmitidas
oralmente o escritas en hojas de palmeras, trozos de cuero o huesos, etc. A la
muerte del profeta, en 632,
sus seguidores comenzaron a reunir estas revelaciones, que durante el Califato
de Utman ibn Affan (عثمان بن عفان) tomaron la forma
que hoy conocemos, 114 capítulos (azoras, سورة),
cada uno dividido en versículos (aleyas, آيات). |
|
|
|
Padisah
Сениор Регистриран: 24.Ноември.2007 Локација: Turkey Статус: Офлајн Поени: 393 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
vo amerika nekoi koristat KORAN
a nekoi (onie koi pravilno go korsitat) Q U R ' AN
vo rusija isto tak KORAN ili (pravilno sto go koristat) K U R ' A N
..............................i taka natamu da ne gi nabrojuvam site zemji
moze da pocepkas uste malce po wikipedia !!!a za promena malce moze da probaras drugi sajtovi, nemoj tolku da si ogranicen
Библијата и к*ранот
– истражување на светите книги во потрага по корените на конфликтот и семето на помирувањето – ovaa e od makedonski sajt как правильно читать Свещенный к*ран ovaa e od ukrainski sayt
"Вы - самая лучшая из общин, которая явлена к людьми, ибо вы призываете к одобряемому и удерживаете от порицаемого и веруете в Аллаха" (3:110).к*ран ovaa e od ruski sayt
treba li uste mislam deka e dovolno pa da ostavam i vie da pobarate nekoi strani
doklku go pocituvame svoeto, ke go pocituvame i tugoto
|
|
Sultan Ulü-l Ebsar
|
anakin
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ti mislis blbecku ze ja jsem nevedel ze se to rika Koran a ne k*ran??????
utre pak kje baram ima mnogu rabota zatoa sto cel svet na 99% jazici se vika KORAN pa kje imam mnogu rabota da im go dokazuvam istoto so brakjata blgari znaat hahahahahhahahah |
|
|
|
brza
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
djabe ti e brat,...ne si troshi energija za djabe,...isto kako na evan...,...da mu dokazuvash deka ,....gospod ne go sozdal svetot,....i ....chasovnicharot!
|
|
|
Padisah
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
sakavme da ukazeme na nesto ako ne se soglsuvaate toa e vase mislenje sekoj ima pravo na svoe mislenje ama ne treba da ima zafrkancija treba da ima pocit pocit sprema sveta kniga drugo ne sakam
ako go pocituvas svoeto, ke go pocituvas i tugoto
da ne sozdavame omraza, da sozdavame mir, ljubov
allah sizi doğru yola götürsün
|
|
Sultan Ulü-l Ebsar
|
Padisah
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Es selamu aleykumк*ран
Од Википедија, слободна енциклопедија
к*ранот (од арапски: أَلْقُرآن, Qur'ān, „четиво“, „лекција“) е света книга на исламот, составена во писмен вид околу 650 година по време на халифот Осман. Според исламската традиција тој е разделен на делови во продолжение на 23 години на пророкот Мухамед (570-632), од Алах. Мухамед е бил на 40 години кога во пештерата Хира, блиско до свештениот град Мека, слушнува за прв пат гласот на ангелот Габрил (Џибрил). к*ранот се состои од 114 глави, поделени од долги кон кратки, кои се распоредени според местото на откривање дали мекански или медински. Сурите се разделени на ајати. Некои сури обично во почетокот, содржаат ајати со тајна смисла, наречени Хуруфу Муката. За муслиманите, к*ранот ги содржи зборовите на Алах. Уште од вемето на Мухамед, сурите од Коранот се изоставаат, а таа одделена група и нејзините членови се нарекуваат хафази. Ovaa ti e izvadook od wikipedia na makedonski jazik kako si mozel da zaboravis ili pak ne go pocituvas svojot jazik aaa sramota ili pak ke kazes sto zanaaat ovie od wikipedia nemaat nikakva pojma.
Manogu e zalno i sramotno za nekoi lica koi se na forumov zatoa sto ne se zreli I so svoeto odnesuvanje pokazuvaat deka se uste se deca, ajde be.... da be …. Da be ti zanes….da ti se…..da ti …..ma nemas nikakva pojma be ....jas se znam...sto ke mu dokazuvas be nema pojma...kakvise uste ne izrazi so odnesuvanjeot covekot pokazuva nakoj stepen e negovata kultura znaci ne e ubavo taka da se odnesuvame koga ke stekete iskustvo od zivot togas od drug agol ke gledate na nekoi raboti . Isto taka nekoi se priklucuvaat na nekoja tema i gledam sto rabotat temata ja barat na internet i ooop copy paste eve ti odgovor (zatosto za nekoi odgovori gi najdov na internet istite od a do ш se e isto, drugo sto e mnogu vazno se sto naogas na intenet ne e visitina znaci moze da ima i vistiniti raboti i nevistiniti,jas moze sega da izgotvam eden web za nekoj grad ili nekoja drzava o da napisam nekolku lagi ili pak toa sto mene mi odgovara i posle nekoj ke vleze na sajtot oop a jas vidov na internet taka e !!!nemoze po nekoe svoe ubeduvanje da se odnesuvas ! znaci ako imas nekoja tema za koja ke tvrdis nesto mora da imas podatoci, dokumenti, istrazuvanja , dokazi.......razlicni izvori da se sporeduvaat , teza, anti teza za na kraj da se donese zaklucok.!!! Inaku jas za nesto sto pisuvam sporeduvam izvori i toa dali bugarska istorija (od bugarsak literatura) dali spordeuvam so srpska istoija pisuvan od srbi pa istorija pisuvana na osmanliski ili pak pisuvna na turski jazik pisuvan od turski izvor i taka natamu... da ne nabrojuvam koga ke gi sporedis ke vidis kakvi protivrecnisti se javuvaat zanaci jas koristam internet ama poveke koristama literatura od sigurni izvori inaku imam fond na knigi so brojka okolu 1 000 primeroci. Ne da se falam nego dosta sakam da sporeduvam da analiziram za na kraj nesto da potvrdam. Za bugarite velite braka a !!!!!!!!e cim vi se braka brakata vaka pisat za vo Istorija na blgarite, sofija 2002 godina str 40 veli vaka sv Kliment e rakopolozen za prv episkop na blgarski ezik zanci kliment ne makedonec i ne go sirel makedonskiot jazik i kultura tuku bugarski jazik i kultura , potoa naveduvaa ... Istoriceski licnosti i gi nabrojuvaat , Dame Gruev, Goce Delcev,...da gi nabrojam site ili ......!!!! Damjan(Dame) Gruev e viden deeec na blgarskoto nacionlano osloboditelno dvizenje.....za samoil so imaat kazano Майка на Самуил е Рипсимия - арменка. Mislam toa nikade ne e navedeno vo makedonskata istorija .............toa e spored tvoite braka blgari. Inaku i vo bugarija se koriti k u r a n. Da ddademe zakucok na kraj moze da te potsetam so wikipedia na makedonski za tebe sigurno nemaat pojma, za toa koe e tocno jas znam toa e K u r a n-i k e r i m, a za makedonskiot e k*ran, Toa dokazi im go na tiee makedonci koi noito ne zaaat spored tebe nail, ne znaat nisto znaes ama bas nemaat pojma onie sto imaat zavrseno fakukltet ili doktorat pa noviari pa televizii pa spisanija............ na niv dokazi im!!!!!!!!! Sekoj komentar posle ovaa bi bil izlisen kakov i da e komentarot mislam deka nema potreba da se prokomentria se bese ubavo kazano i prokomentirano. Dokolku go pocituvas svoeto, ke go pocituvas i tugoto. "DOGRUYU ,INSANLARIN OLCUSU ILE DEGIL İNSANLARIN DOĞRUNUN ÖLÇÜSÜ İLE TANIMAK GEREKİR" Zapoznavanjeto na covekot ne se meri so covecki merila tuku so vistinata i pravdinata za covekot. Allah kalblerimizi nurlandirsin Изменето од Padisah - 02.Декември.2007 во 11:51 |
|
Sultan Ulü-l Ebsar
|
anakin
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
slusaj bratko
mene licno bas me briga dali e koran ili k*ran nego me nervira so ste se zapnale bas za izgovorot koga cel svet taka go kazuva so e toa bitno ???????????? vie otvorivte tema za takvo stupidno prasanje za izgovor a baska KORAN go vika celiot svet nemozam da razberam koja vi e namerata?????? toa ti e da baram nemojte nikako da vikate ISTAMBUL nego ISTANBUL abe cel svet go vika i taka i vaka ludo poludo nemoze da bide very stupid- neka zivee kojotot |
|
|
|
Внеси реплика | страница <12345 6> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |