|
Доброто и злото |
Внеси реплика |
Автор | |
ZeZnAtA
Сениор Power Регистриран: 26.Мај.2007 Статус: Офлајн Поени: 19172 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Испратена: 01.Декември.2007 во 11:42 |
еве една приказна:
Приказна за два волка
Еден стар чироки Индијанец на својот внук му ја раскажал следната приказна: Кај човекот се одвива непрекината битка... кај него постојано се борат два волка: Едниот е ЗЛО Тоа е гневот, стравот, завидливоста, жалоста, себичност, мрзливост, самосожалување, неблагодарност, огорченост, очај, инфериорност, лага, виновност, сплеткарење, подлост, лицемерност, лажна гордост, замислена супериорност и неконтролирано ЕГО. Вториот е ДОБРО Тоа е благодарност, радост, мир, спокојство, љубов, надеж, ведрина, вредливост, понизност, добрина, добронамерност, искреност, сочуство, великодушност, гостоприемливост, толеранција, солидарност, вистина, милост и Вера. Внуот внимателно го сослушал својот дедо и со очи кои сјаат од радозналост му поставил сосема логично прашање: "Добро дедо, кази ми кој волк победува?" Стариот, мудар чироки Индијанец одговорил: "Оној што го храниш.... " Изменето од mamma - 12.Април.2008 во 17:15 |
|
Љубовта владее без меч и врзува без јаже!
|
|
becenevem
Сениор Регистриран: 27.Септември.2007 Статус: Офлајн Поени: 2108 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Da, taka e
|
|
becenevem
Сениор Регистриран: 27.Септември.2007 Статус: Офлајн Поени: 2108 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
So oganot mozes da zgotvis nesto za jadenje a mozes i da se izgoris, Vodata mozes da ja pies i da te odrzuva vo zivot, ama mozes i da se udavis vo nea. |
|
kicaan
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Група Регистриран: 20.Октомври.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 47 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Prikaznava se kazuva . IMa i edna nasa krotkoto jagne od dve majki cica . Kaj sekoj od nas ima i dobro i zlo ,toa e vecna borba ,toa e zakon na prirodata ,den nok ,toplo ladno .Jas mislam deka sepak dobroto nadvladuva ,bidejki sekoj saka da bide dobar. |
|
mamma
Сениор Регистриран: 15.Јануари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9879 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Dobroto i treba sekogash da preovlada,shto bi se sluchilo
ako ne bide taka.I pak ke se navratam na edna mudra misla od Sokrat koj veli deka e podobro da pravish malku a dobro otkolku mnogu a losho.Dobrite ludje so svoite dela ostanuvaat vo spomenite losh*te brgu gi zaboravame. |
|
Agapi
Сениор Регистриран: 09.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 541 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Mnogu dobra prikazna. I tocno toj volk sto go hranime toj ke preovladee vo nas Изменето од Agapi - 01.Декември.2007 во 15:35 |
|
anakin
Сениор Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
dobro e da se znae so e toa zlo
zlo e ako dobro ne pobeduva sekogas a dobro e sto postoi zlo inaku nema da znaeme so e dobro a dobro e koga sme nasmeani dobro sekogas pobeduva zlo samo vo bajkite zlo postoi tuka i go pobeduva dobroto vo zivotot no nie sme nauceni da ziveeme so toa barajki malku dobro vo zloto a koga kje go pronajdeme go duvame dobroto do nevideni granici da go zameni zloto a dobro e da prekinam oti lupam bez veze Изменето од anakin - 01.Декември.2007 во 15:43 |
|
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
|
ARI(c)
Сениор Регистриран: 22.Март.2007 Локација: Greece Статус: Офлајн Поени: 107 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
1. Dobroto sekogas pobeduva
2. Zloto sekogas se vraka
3. Toa prvoto ne e sekogas tocno
|
|
Agencija za Razmena na Informacii (ARI)
|
|
anakin
Сениор Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
pozdrav ari moj radioaktiven kompanjone
kako ide ????????? |
|
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
|
mamma
Сениор Регистриран: 15.Јануари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9879 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
A vtoroto???Sekogash tochno ako gledame analogno??
|
|
ARI(c)
Сениор Регистриран: 22.Март.2007 Локација: Greece Статус: Офлајн Поени: 107 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ide ide pa prodolzuva :) Kaj tebe anakine kako e? Silata ja kontroliras li?
Da, vtoroto e sekogas tocno koga i prvoto e tocno.
|
|
Agencija za Razmena na Informacii (ARI)
|
|
Гостин
Гостин |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
se razbira DOBROTO... ova drugovo kolku neubavo e da se napise, a ne pak da se kaze kako zbor... |
|
marco_antony
Сениор Регистриран: 17.Јули.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 11062 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Parite ne se losi ... ako gi nemame e loso ... tie se neutralni !!! Vazna e nasata namera ... so parite mozeme da kupime: - noz - leb i noz da kupime vazna e nasata namera ... so nozot mozeme: - da seceme leb ili - da povredime nekogo Najvazno za dobroto ili zloto ... e nasata NAMERA !!! |
|
PARADISE MACEDONIA
|
|
Внеси реплика | |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |