|
Самохран родител |
Внеси реплика | страница <1234> |
Автор | |
La Ninja
Сениор She Hulk Регистриран: 13.Јуни.2006 Статус: Офлајн Поени: 1605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Сакам да ви раскажам една животна приказна. Пред некое време запознав една прекрасна личност, просто го обожавав секој збор излезен од него. Типот е израснат само со еден родител (мајка) која за него буквално се жртвувала. Он сега веќе е маж и има своја работа. Често разговараме за неговиот живот и често ми вели дека за се е должен на мајка му. Толку е свесен и благодарен што навистина му завидувам. Таа успеала да го израсне во одговорен маж кој се грижи за неа и ја сака безрезервно и сака да створи своја фамилија и да има свои деца. Просто се зачудив и во себе се запрашав како некои родители кои значи се двајца имаат деца и не можат да си ги воспитат асално и воопшто не припазуваат дали нивното дете застранува од правилниот пат не го можат ова што само една жена сама напуштена можела да направи и пројде 27 години така сама???
Јас и се воодушевувам и можам слободно да кажам дека таа е голем борец. И треба да е горда (како што е ) што има толку добар син, кој иако живее оделно од неа секојдневно ја посетува и се слушаат. |
|
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
|
|
la fille
Модератор Регистриран: 21.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 42032 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
POnekogas e dobro da imas eden dobar roditel, otkolku dvajca nesposobni. Ne velam deka site roditeli se losi, no navistina postojat luge koi ne zasluzuvaat da imaat deca.
Ponekogas samohranite roditeli, nezavisno dali e majka ili tatko, se vo sostojba za zrtvuvaat se za da ja nadomestat prazninata sto se cuvstvuva so nedostatokot na edniot roditel. Najcesto toa se luge borci koi ne se zalat samite sebe za da im ovozmozat se na svoite deca. Ogromna pocit kon tie roditeli |
|
Sarcasm is just part of my irresistible charm ;)
|
|
La Ninja
Сениор She Hulk Регистриран: 13.Јуни.2006 Статус: Офлајн Поени: 1605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
така е филе...затоа и го напишав тоа погоре
|
|
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
|
|
sensei
Сениор Регистриран: 31.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 2005 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Za da imas dete treba nekoj da go napravi. A za sama da go cuvas, istiot treba da se otkaze od nego.
Kako i da e, tazni se ovie muabeti. |
|
Gods Creative Force enters humanity through a mans love for his wife and desire to raise his family in a wholesome environment. It is reciprocated by a woman receiving his seed-spirit and nurturing it
|
|
Гостин
Гостин |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
па што ќе ми е мене родител кој нема да се интересира за мене ?? не знаете како е да пишуваш нашколо состав за семејството,...а да не знаеш што да напишеш за мајка или за татко....бидејќи возрасните кога ќе разберат дека нема еден родител молчат и не прашуваат,...а децата се најљупобитни....а како да им објасниш каде е татко ти или мајка ти ??
Изменето од Biserna_Devojka - 27.Ноември.2007 во 21:57 |
|
chuchuliga
Сениор Регистриран: 27.Мај.2006 Статус: Офлајн Поени: 893 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Тој проблем се јавува во средини (семејства) во кои многу работи не се расчистени. Не се разговарало, се ќутело за проблемите на родителите, се преќутувало, се потиснувале чувства, најверојатно тебе никој не ти објаснил како и зошто родителите не се заедно. Многу често родителите немаат храброст да се соочат со детето во таква ситуација и трезвено и чесно да поразговараат. Од многу различни причини....и така децата кои се гледаат и си доживуваат и преживуваат, си прават самите сопствени филмови кои најчесто не се реални и затоа страдаат, носат трауми и белези во себе, тоа им се одразува подоцна во љубовниот живот...
Потребно, односно НЕОПХОДНО е да се седне со детето и да му се објасни дека разводот е нешто многу нормално (во Франција и Германија секој втор брак е разведен), дека е честа појава, дека љубовта помеѓу двајца понекогаш може и да престане. Дека кога тоа се случува се чини страшно и многу боли, но, како и се што боли - минува, и животот всушност и понатаму продолжува да си тече, не намалувајки ја љубовта на родителите кон децата. Ако родителите се разумни луѓе, тие иако решиле да живеат одвоено, сепак ќе се почитуваат.
И тука нема ништо срамно, нема ништо незгодно. Нема ништо страшно и необично во тоа да се каже „моите родители веќе не живеат заедно“. И без натамошни објаснувања. Многу вообичаена појава од последните децении на дваесетиот век до денес. И се позачестена (сакале или не).
|
|
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ako se rascistat rabotite kako sto treba, odnosno da se dogovorat okolu grizata za decata- razvodot e OK. Tesko e koga ne se razvedeni, a se oddeleni pa onoj kaj koj se decata mu brani na drugiot da go gleda deteto i eve ti gi pred skolo za golem odmor. E aj sega- da ne go pustis deteto- nemas zakonska zabrana, da go pustis moze da go zeme i da ne go vrati, pa eve ti belja, taka so edno oko sledi i molci. Po deteto ke zabelezis deka saka da se vidi so roditelot ( majka/tatko) od druga strana se plasi ako doznae onoj drugion, pa potoa voznemireno sedi i molci. Daj boze pamet, da ne se involviraat decata vo tie nedorazbiranja.
|
|
Josefina_m
Сениор Регистриран: 16.Октомври.2007 Локација: United Kingdom Статус: Офлајн Поени: 608 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
tipicen primer za nasiot mentalitet kaj nas vladee
nekoj vid revansizam i zelba da se povredi
drugiot i ne se bira nacin.site mislat deka decata se igracki za osveta na nekoj drug.izvinete sto pisuvam na ovaa tema.
|
|
Antiqua
Сениор Регистриран: 31.Март.2006 Статус: Офлајн Поени: 1790 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Се е ова точно што го кажавте, но и покрај се, земајќи ги во обзир сите околности (општествени, финансиски, емотивни), колку вие би го направиле тој чекор?
|
|
Veni Vidi Vici
|
|
zbunet
Сениор Претседник Зеленковски Регистриран: 24.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 15549 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
samohranosta stanuva sekojdnevie i se dvizi po nagoren rast...poradi nemoznosta da se svati deka gledano realno brakot e seriozna i skapa investicija...na mnogumina ne bi trebalo da im dozvolat da formiraat semejstva...
|
|
Antiqua
Сениор Регистриран: 31.Март.2006 Статус: Офлајн Поени: 1790 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
zbunet би си дозволил ли ти на себе да си самохран родител?
|
|
Veni Vidi Vici
|
|
Гостин
Гостин |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
а како да му објасниш на тригодишно дете дека мама и тато не се веќе заедно...??? да...со постаро дете може да се разговара....разводот не е ништо страшно...јас не го реков тоа... напротив...подобро да имам само мајка или татко кои живеат среќно разделено отколку несреќно заедно ...
Изменето од Biserna_Devojka - 28.Ноември.2007 во 13:36 |
|
zbunet
Сениор Претседник Зеленковски Регистриран: 24.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 15549 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Pa da ne treba da ja molam ? Poprvo ke ja butnam u provalija |
|
Miriam
Сениор Регистриран: 25.Април.2007 Локација: United States Статус: Офлајн Поени: 336 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Се согласувам со Учителка и Бисерна Девојка.
Никој не бега од добро, ако има добар брак и љубов во семејството, никој не сака да биде самохран родител. Всушност, дали е еден родител добар не зависи од тоа дали е во брак или не. Има лоши самохрани родители што ги воспитуваат децата со комплекси на помала вредност, има добри самохрани родители што знаат кои се и што се, има добри и лоши родители во брак... |
|
Try again. Fail again. Fail better.
|
|
Внеси реплика | страница <1234> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |