|
ВАШЕТО ДЕТЕ ДА УЧИ ИСТОРИЈА НА РЕЛИГИИ |
Внеси реплика | страница <12345> |
Автор | |
nuredinosmani
Група Регистриран: 30.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 52 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
mislam deka sto pobrzo treba da se pocne so veronaukata vo obrazovanieto |
|
Niki kukle
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Нов член Регистриран: 05.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 28 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ова е единствено нешто што би го прифатила, но само под услов да не е задолжителен предмет, туку да биде по избор
|
|
|
|
DAIJA
Сениор Регистриран: 08.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 1668 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Веронаука или историја на религија?
Па ене на децана од Нова ништо не им фали што учаат историја на религија.....
|
|
О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!
|
|
zbunet
Сениор Претседник Зеленковски Регистриран: 24.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 15549 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Poglupo nesto nema, da mi daat dozvola site tie svesteni uciteli bi gi istepal...ne, bi gi seckal na sred plostad...da se true mlad um so religiozni guposti...bljak !
|
|
Bronhi
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 348 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Како и на сите претходни и следново е мој личен став:
Историја на религија сметам дека не треба да се учи во училиштата зошто тоа би имало контра ефект во толеранцијата и меѓусебното почитување на деца од различна вероисповед. Зошто? Некој претходно спомна дека сите религии учат само за убави работи, јас не се сложувам со тоа но нема да елаборирам. Има еден мал проблем: Историјата на религиите ќе треба моите деца да ги научи за потеклото, ширењето и делумно за учењето на одредена религија, до тука мислам дека сите се сложуваме, но останува фактот дека одредени религии се ширеле, а некои и денес се шират по пат на насилство. ПР: Исламот, како се префрла од Мека во Медина (градот на Богородица)???. Будизам и сл. учења од истокот, Исламот, Јудеизмот на жената гледаат како на предмет а не како личност. Освен во Христијанството во сите останати, или барем во поголемиот дел од останатите религии жената е на најниско ниво во општеството... Ова се само дел од моите размислувања зошто НЕ за Историја на религиите. Веронаука, исто така НЕ. Зошто? Бидејќи такво нешто НЕ ПОСТОИ!!! Нема наука која може да Го докаже Бог!!! Големо ДА за Богословие! Зборување, словење за Бога, од ова ќе произлезе и се понатаму, за љубовта, светот, семејството... |
|
Земете БРОНХИ полесно се дише
|
|
DAIJA
Сениор Регистриран: 08.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 1668 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Mnogu banalno i neosnovano, Bronhi...
|
|
О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!
|
|
Реакт
Сениор Регистриран: 22.Мај.2007 Локација: Burundi Статус: Офлајн Поени: 373 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Изгледа дека децата може за се и сешто да учат, ама не за религијата или верата. Не ми е јасен стравот..... Дали на оние деца кои посетуваат верска настава (било каде во светот) нешто им фали? И што има врска информатиката и верското образование, па постојано се споредуваат?
Во ред е некој да не сака, ама нека каже и зошто, а не да се коментира без основа. Постои голема разлика помеѓу историја на религии и веронаука (овој термин не ми е баш најсоодветен, но....). Ајде да ја видиме програмата, материјалите, предавачите.... па тогаш ќе може пообјективно да се разговара. |
|
Без коментар
|
|
Bronhi
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 348 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Кој дел ти е банален или неоснован!? Изменето од Bronhi - 07.Ноември.2007 во 13:28 |
|
Земете БРОНХИ полесно се дише
|
|
La Ninja
Сениор She Hulk Регистриран: 13.Јуни.2006 Статус: Офлајн Поени: 1605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Да, за жал јас не сум го имала тоа, а сум сакала, па би сакала бар моето дете да го има тоа знаење на време.... |
|
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
|
|
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ако биде незадолжителен, ќе го слушаат одвај 1% од ученците. Ако е задолжителен, ќе го мразат и ќе создаде одбивност кај 99% од учениците. Ни си ваму, ни си таму
|
|
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
|
La Ninja
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
|
|
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
што убаво ми ја размрда дијафрагмата за пред спиење
|
|
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
|
Секташ
Група Регистриран: 28.Октомври.2007 Локација: Israel Статус: Офлајн Поени: 78 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Верата и религијата се учат и негуваат дома а не во училиштата каде ќе прерасне во една лакрдија и подбивност на божјиот збор.Затоа родителите треба децата од мали да ги едуцираат и запознаат со божјиот пишан збор и да ги воведат во вистинската вера.А да не зборуваме дека треба да се носат во црква редовно.Зашто во повеќето цркви има теолошки образовани луѓе за работа со деца.(се разбира во библиските цркви) Поздрав. |
|
.......Тој е челник на назаретската секта. Дела 24:5
|
|
La Ninja
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ако веке така разговараме нема ни да постојат тие книги како библии и завети. туку самиот Бог ке ни го пренесува знаењето по некој си мисловен пат...сепак мислам дека кај нас тоа се збореше уште јас кога бев 1ва год. средно, ама некако тешко се усвојува тоа прашање, дали или не да се учи историја на религии.
|
|
|
|
Внеси реплика | страница <12345> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |