|
ПОСТЕЊЕ |
Внеси реплика | страница <1 2122232425 50> |
Автор | |||
Miralem1
Сениор Регистриран: 10.Март.2007 Статус: Офлајн Поени: 1548 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Tokmu zatoa sto sum ja svatil Biblijata veruvam deka ne e Bozja kniga (toa e FAKT) deka e pisuvana od luge koi ne go videle i ne ziveele vo vremeto na Isus. Avtorite ne se nitu Matej nitu Marko nit jovan nit luka.... Za Mojsie i zlatousta i jas sakav da ti kazam deka NEMAAT VRSKA EDEN SO DRUG. Edniot e od Boga izbran drugiot e od narodot.
I vo Islamot osven Qur'anot postojat i drugi literaturi... no Bozjata objava e Qur'anot. Hadisite vo Islamot nemaat vrska so Bozjata objava. Hadisite se praksa na Muhammed s.a.w.s Qur'anot e Bozja objava.
Evangelijata na nekoj nacin moze da se kaze deka se kako Hadisite,zabelezan zivotot na Isus od lugeto kako sto go zabelezivale zivotot na Muhammed a.s. Vie Bozja objava nemate. Znaci,daleku e zlatoust da se zeme za primer. Toj ti doagja vo Islamot kako eden Muslimanski Alim.
Smee li Muslimanski Alim da kaze ajde,ramazanot kon Avgust ide,gorestina,pa ke postime po 5 sati...... NE SMEE ! Zatoa sto Bozjata zapoved nikoj ne smee da ja menuva.
Bozja objava,zapoved za postot dali vo Hristijanstvoto ima ? TE. VO 4-te Evangelija koi go prestavuvaat Hristijanstvoto.
|
|||
Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak.Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje
|
|||
здраво
Сениор Регистриран: 15.Декември.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 253 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Чекам одговор |
|||
|
|||
Ebu-Hurejre
Сениор Регистриран: 03.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 667 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
ODALEČUVANJE OD ŽENATA ZA VREME NA RAMAZAN – KAKO I KOGA ?
Vozvišeniot s.v.t.,vo k*r’anot veli: أحل لكم ليلة الصيام الرفث إلى نسائكم هن لباس لكم وأنتم لباس لهن علم الله أنكم كنتم تختانون أنفسكم فتاب عليكم وعفا عنكم فالءن بشروهن وابتغوا ما كتب الله لكم وكلوا واشربوا حتى يتبين لكم الخيط الأبيض من الخيط الأسود من الفجر ثم أتموا الصيام إلى اليل ولا تبشروهن وأنتم عكفون في المسجد تلك حدود الله فلا تقربوها كذلك يبين الله ءايته للناس لعلهم يتقون “Vi se dozvoluva preku noќ,dodeka trae mesecot na postot,da legnete so ženite vaši.Tie se vaša obleka,a vie ste nivna obleka.Allah znaeše deka megjusebno ne ste vozdržlivi pa vi prosti i go primi pokajanieto vaše:pa,sega sostanuvajte se so ženite vaši i posakuvajte go ona što Allah vi go opredeli;jadete i pijte sè dodeka ne vi bide tolku jasno da možete da go razlikuvate beliot od crniot konec na mugrata;ottogaš pa do noќe,postete!A ako ste vo I’tikaf po xamiite, togaš,ne vi e dozvoleno da legnete so ženite vaši.Ete,tie se granicite Allahovi.I ne približuvajte se do niv.Ete,taka Allah im gi objasnuva ajetite Svoi za da bidat bogobojazlivi!” (k*r’an - Sura El-Bekare, Ajet br. 187) Argument so Hadis: Aisa r.a.,veli:"Allahoviot Pratenik s.a.v.s.,go zateknuvala zora,a toj od odnosot so svoite ženi ušte bil džunub,pa togaš bi se iskapel i postel!" (Sahih ul-Buhari Vol.3 Hadis br. 1801) (Rijadus-Salihin hadith br.1244) (Sahih Muslim Hadith br. 2451) Prenesuva 'Aisha r.a.,:”Dojde eden čovek kaj Pejgamberot s.a.v.s.,i mu reče deka izgorel. Pejgamberot s.a.v.s.,go praša vo što e rabotata.Čovekot reče,”Jas imav seksualen odnos so ženata za vreme dodeka postev”Togaš korpa so urmi mu se dade na Pejgamberot s.a.v.s.,i praša:”Kade e čovekot što izgore?” Čovekot reče,”jasum prisuten.”Pejgamberot s.a.v.s.,mu reče da go zemi korpata so urmi i da go dava sadaka kako otkup” (Sahih ul-Buhari Vol..3 Hadith br. 1818) Prenesuva Ebu Hurejre r.a.:Dodeka sedevme so Pejgamberot s.a.v.s.,dojde eden čovek i reče; ”Ja Resulullah jas se upropastiv”.Koga Pejgamberot s.a.v.s.,praša kako e upropasten,reče: ”Jas imav seksualen odnos so mojata žena dodeka postev”. Pejgamberot s.a.v.s.,mu reče:”Dali možeš da oslobodiš eden zarobenik?” Ne,reče čovekot. Pejgamberot s.a.v.s.,mu reče:“Dali možeš da postiš 60 dena?” Ne,reče čovekot. “Dali možeš da nahraniš 60 siromašni”? praša Pejgamberot s.a.v.s. Ne,reče čovekot. Pejgamberot s.a.v.s.,zamolče i dodeka ќuteše,golema korpa urmi mu se donese i praša: “Kade e toj što me praša?” Jas sum ovde,reče čovekot. Pejgamberot s.a.v.s.,mu reče na čovekot:“Zemi si gi urmite i deligi sadaka kako otkup” Čovekot reče,”Dali da gi davam na nekogo po siromav od mene? Vallahi;nema po siromašna familija izmegju ovie dve planini vo Medina,od mene” Pejgamberot s.a.v.s.,tolku se nasmevna,duri zadnite zabi mu bea vidlivi pa reče: ”Nahrani go familijata so niv” (Sahih ul-Buhari Vol..3 Hadis br. 1819) (Sahih ul-Buhari Vol..3 Hadis br. 1820) (Sahih Muslim Hadis br. 2457) |
|||
DAIJA
Сениор Регистриран: 08.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 1668 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
ццц
аргументи!!!
|
|||
О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!
|
|||
strurcence
Сениор Регистриран: 31.Јануари.2007 Статус: Офлајн Поени: 124 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Slusaj miralem ako si ja procital biblijata neznaci deka si ja svatil i koj ustvari ti dava pravo na tebe da kazes deka k*ranot e vistinskiot a evangelieto ne e. E ovoj pat navistina me isprovocira cisto kako za informacija site ostanati veri poteknuvaat od hristijanskata i toa se slucuva pred pojavata na Hrista. Koga kako prva vera pod dejstvo na gavolot vo vremeto na MOjsej mnogu od narodite ke podlegnat na Zemnite blaga i ke se odvojat taka sto edni ke veruvat vo idoli, edni vo drugi bogovi itn. Ama ovaa tema sto ja zapocna ti za knigite ne e za ovde a jas samo ti odgovoriv na tvoite provokacii!!!!!!
|
|||
Сега знам дека нисто незнам!
|
|||
strurcence
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Matej(9,14-17;lk 5,33-39) Isus im rece: zar mozat svatovite da postat koga mladozenecot e so niv!? Dodeka e mladozenecot so niv tie nemozat da postat, no ke dojdat dni, koga ke im go odzemat mladozenecot i togas, vo tie dni, i tie ke postat.
|
|||
|
|||
Miralem1
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Marula. Qur'anot i Biblijata (licno mene) mi dadoa pravo da odlucam sto e vistina sto e laga. Jas (zboruvam za mene) smetam deka Biblijata e menuvana i pisuvana od luge,koi go zapisuvale zivotot na Isus a Qur'anot e ALLAHOVA-BOZJA OBJAVA. Zosto taka mislam ima bezbroj pricini. Kako sto kazav,jas sepak imam pravo bidejki sum gi cital i dvete ti nemas pravo (a tvrdis) zatoa sto Qur'an ne si citala i nitu malku ja poznavas Islamskata religija.
Za Matej.... znaes li ti marula sto e ZAPOVED ?
Temata za knigite ne ja zapocnav jas ovde.Jas kazav samo deka vo Islamot ima zapoved za postot i taka stoi i vo Evangelieto edna edinstvena koja potvrduva deka Muslimanskiot post e edinstveno ISPRAVEN. Kapiras li ?
Inaku ni ti ne veruvas vo Qur'anot i sosema normalno treba da ti bide sto jas tvrdam deka Biblijata e menuvana a ne da se provociras. Neli ?
Povtorno,jas imam pogolemo pravo.
|
|||
Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak.Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje
|
|||
здраво
Сениор Регистриран: 15.Декември.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 253 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Како што рече даија во еден од предходните постови, постат т.е. се воздржуваат само по половина ден во текот на нивниот т.н."пост",a потоа се препуштаат на блуд и задоволување на нивните страсти.
Знаете почнувам да се прашувам од каде инспирацијата на мохамед да го напуше к*ранот,(во кој се се противи на православието),а можеби и Саламан Ружди имал право кога го "нарекол"коранот Сатански Стихови. |
|||
|
|||
Hanibal_King
Група Регистриран: 01.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 61 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
MIRALEM 1
Sakas da kazis deka ti voopsto ne si ja razbrala Biblijata a ne deka e pisuvana od lugje sto SAMO go objasnale zivotot na Isusa zasto veruvaj Biblijata ne e samo objasnuvanje, sto znaci da te prasam, ti koja biblija si ja citala ZDRAVO Ako postis ne smees da imas odnosi so zena tuku ako mozes sto poveke da se vozrdzuvas i da razmisluvas znaes goli zeni i takvi ti umstveni sliki i se posti 40 dena za Velikiot post i Bozikniot post znaci 40 dena pred veligden i 40 dena pred bozik (ovie se megju pogolemite posni denovi) ako sakas mozes da postis i cel zivot. i drugo ako ne mozes a da ne mislis na goli zeni sto e neli normalno lugje sme gresni sme moli se so molitvata: GOSPODI ISUSE HRISTE SINE BOZJI, POMILUJ ME MENE GRESNIOT. (za zenski gresnata) I toa postojano znaci sto i da pravis vo tekot na denot i sekogas koga imas pomisli koi te teraat na grev. i normalno na kraj da se ispovedas za se sto si zgresil i da se pricestis vnimanie: otkako ke zavrsis so postot ne odma da se vpustis vo potraga po zeni i sex OK?sepak prodolzi preku celiot zivot da se vozdrzuvas od grevot veruvaj.bez premnogu sex bez prejaduvanje pcuenje, ne daj Boze ubivanje, kolnenje gordeenje za se i sesto, omraza kon lugjeto, zavist itn. ZNAM TESKO E !!TOA I GOSPOD ISUS HRISTOS GO VELI AMA TOA E ONA PREKU KOE NASITE DUSI KE SE SPASAT VERUVAJ BOG NEKA TI POMAGA. OVA VAZI ZA SITE NORMALNO I ZA MENE! Изменето од Hanibal_King - 06.Ноември.2007 во 21:01 |
|||
BOGOSLOV
|
|||
Miralem1
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
I Star i Nov zavet a i od Apokrifnite a i dosta druga hristijanska literatura.
|
|||
|
|||
strurcence
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Postot e patot kon rajskite porti, zaedno so molitvata, ispoveduvanjeto i pricestuvanjeto so teloto i krvta Isusova.
Изменето од marula - 08.Ноември.2007 во 15:58 |
|||
|
|||
Miralem1
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Ama kako ke postime,spored Biblijata ? Koj post,kakov post,sto treba da se pravi vo toj post,kade toa go pisuva.... ?
|
|||
|
|||
здраво
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Е мирко,мирко,колку си патетичен и кога немаш аргументи пак продолжуваш да контраш,за жал со глупости.
Сакаш да кажеш дека полдневното постење е исправно или полесно,а?(јеби га после цел ден глад и жед вечерта добар с„кс по обилна вечера) е "пријателе" тоа е вашето духовно "прочистување". |
|||
|
|||
zbunet
Сениор Претседник Зеленковски Регистриран: 24.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 15549 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
postat samo prosti
|
|||
Внеси реплика | страница <1 2122232425 50> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |