|
ПОСТЕЊЕ |
Внеси реплика | страница <1 2021222324 50> |
Автор | ||
здраво
Сениор Регистриран: 15.Декември.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 253 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Би сакал да го изнесам моето мислење за муслиманскиот пост.Ако може.
Цел ден постат,дури и вода не пијт. Ама вечерта месо,благо и се знае по добра вечера добар S.E.X. Е луѓе колку духовно тоа ги издига...да го знаете чувството...(молитва не мора)битно се пости..каков филтер на душата ...да им служиш на страстите...супер(дури нема и смајли за ова ваше чувство) А да се пости дури 30 дена (читај се служи на страста дури 30 дена) |
||
|
||
AK47
Сениор Регистриран: 24.Октомври.2007 Локација: Albania Статус: Офлајн Поени: 286 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
i sto sega posle postot ne li treba da se jade, nam ne ni rekol odzata deka posle postot treba da se jade , toa ti e naredba od Allah, Allah znae najdobro, on ne naredil nisto sto ne e za nase dobro i sto ne mozeme nie da go primenuvame vo zivotot, sve ova e za nase dobro. Miralem odlicno objasnil , jas vistina ne sum tolku spremen kolku Miralem, ali i od mene ke mozes da naucis nesto ( se razbira ako sakas samo, i ne si zaklucen vo toa sto ti go rekol nekoj, ili si cuel nesto minuvajki ulica). Koga ke dojde iftar, navistina ke mislis na onie koi si postat sekoj den ( od nemanje sto da jadat) , i ke go cenis toa sto go imas , ke ja cenis hranata i vodata, a posle Iftarot vredi da se kaze deka molitvite prodolzuvaat vo dzamija (Teravija), znaci celiot den e organiziran, nitu imas vreme da mislis na loso, Razberi ako sakas da razberes, a ako ne sakas, togas ne pravi grevovi so navredi
|
||
mali simo
Сениор Регистриран: 22.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 1132 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
повторно прашувам : ДАЛИ МОЖЕ ДА СЕ ПОСТИ И ДА СЕ ИМА ОДНОС СО ЖЕНА?????? |
||
ХРИСТОС ВОСКРЕСНА ОД МРТВИТЕ СО СМРТА СМРТА ЈА ПОБЕДИ И НА ТИЕ ВО ГРОБОВИТЕ ЖИВОТ ИМ ДАРИ
|
||
AK47
Сениор Регистриран: 24.Октомври.2007 Локација: Albania Статус: Офлајн Поени: 286 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ne moze, zabraneti se intimnite odnosi za vreme na postot
|
||
Miralem1
Сениор Регистриран: 10.Март.2007 Статус: Офлајн Поени: 1548 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Velahavle.
Na nekoi luge treba da im se objasnuva kako na prvacinja.A mozebi i prvacinja se.
Navistina mi se interesni vakvi pojavi na luge so olku zatupen mozok.
Kolku li pati e kazano deka covek dodeka posti,treba da bide cist vo sekakov slucaj.
Simo,dodeka postis,NE SMEES DURI NI DA POMISLIS NA TOA !!! Posto Insanot-Covekot,pogotovo pogolemite vernici se stavaat na pogolemi iskusenia a i opsto sme site slabi so Iman-vera so toa i nefsot-srastite ni se slabi na site,dokolku pomislis na toa,treba OPROST DA POBARAS OD SOZDATELOT !! Znaci,samo da pomislis na toa.
Brate AK47,ne ni e celta na site tuka ista. Ima luge na forumov koi ne se PRATENI i barani da naucat nesto,tuku samo da iskrivuvaat da vregjaat,da napagjaat da isprevrtuvaat..... Allah da ni cuva i Sabur-Strpenie da ni dade so vakvu "luge".
Sekoj od sekogo moze nesto da nauci. Jas mnogu nauciv duri i od postovite na "mali simo i zdravo" koi se tolku polni so omraza i licemerstvo i navredi.... pa mislam kolku eden covek moze da bide rasipan.
Elhamdulillah sto sum Musliman.Barem znam kako da se odnesuvam prema drugite i da cenam.
|
||
Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak.Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje
|
||
Azrael
Сениор Регистриран: 20.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 382 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Jas ke vi kazam zasto nas ne buni islamskiot post.
Pred se za mene e slednovo. Ispagja deka muslimanite denot go zamenuvaat so nokj a nokta so den. Zasto velam vaka? Site luge preku den jadat a navecer spijat. Muslimanite za vreme na postot preku den ne jadat a tie sto ne rabotat i spijat, za navecer da jadat bukvalno se i normalno da ziveat (pod ova podrazbiram intimni odnosi so maz/zena) Ispagja deka ova ne e post, tuku deka se VOZDRZUVATE nekolku saati od jadenje za potoa se da nadomestite. Izvinete, ama jas toa vaka go gledam. Mislam deka ne se zrtvovate mnogu so postot, osven na leto koga voda ne piete, zatoa na nas ni e cudno kako postite. Kaj nas ima zabrana za nekoi raboti, i ima nekoj red. Ama vie si znaete, jas samo da kazam moj stav. |
||
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ !
|
||
strurcence
Сениор Регистриран: 31.Јануари.2007 Статус: Офлајн Поени: 124 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
A sto ti Milarem si se zabnal za svetoto pismo ili samo toa go imas procitano i ako nekoj ti dade nekoj drug citat ne go prifakas za tocen Inaku na prasanjeto sto e Sv. Jovan Zlatoust ke ti odgovoram deka e svetec isto kako sto e i mojsej!
|
||
Сега знам дека нисто незнам!
|
||
здраво
Сениор Регистриран: 15.Декември.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 253 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
||
|
||
AK47
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Falkon izgleda ne si ziveel ti megu muslimani, pa zatoa vikas deka si spieme :) smesni se , ne te osuduvam , problemot e sto ne si znael.
Ako si ziveel megu muslimani , togas ke mozes da ja vidis razdvizenosta na lugjeto, i ke ti stane jasno deka SEPAK NE SPIJAT, navistina e niska procenka od tvoja strana, si trebal 3 pati da mislis pred da napises nesto.
Potoa muslimanite si klanjat namaz 5 pati na den, a vremeto na molitvite e taka rasporedeno sto ne mozes da spies, ke treba da stanes za SABAH okolu 5 -6 casot sabajle , posle toa ako e zima ke treba da odis na namazot Dreka , koj se klanja za zimno vreme vo 12 casot , posle toa ide namazot 3 po red se vika Iqindija , a zimno vreme se klanja okolu 3 casot, pa posle toa si ide 4-ot namaz Akshamot odnooosno ide Iftarot i togas si jademe i pieme, pa posle ova pak nemas vreme za spienje posto ke ide 5-ot namaz Jacija , koj se klanja okolu 2 chasa od Akshamot, veruvam jasno ti e ??? NEMAS VREME DA SPIES, NE DRZI TOA TVOJA ANALIZA
|
||
coco
Нов член Регистриран: 12.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 7 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
site muslimani postat za nivniot svet mesec ramazan,kriejki se i pusejki cigari,jadejki svinsko po kafani,ubivajki se megu sebe za vreme na postot ...Aj be ne se folirajte ve znaeme dobro,vasite prikazni kazuvajte gi na drugite sto ne ve znaat
|
||
Miralem1
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Falkon,so koe pravo tvrdis deka ne se zrtvuvame i velis postime nekolku sati,koga ti ne si go osetil voopsto toa.
Eve ke se izmacam povtorno da objasnuvam.Iako aktuelnive ne se vredni da im se objasni,no veruvam (ustvari siguren sum) deka ima pametni koi citaat i so koi pisuvam.
Vo mesecot ramazan,ima tolku blagodeti,sto za mnogu,ne samo sto Hristijanite ne znaat,tu i nie samite Muslimani za nekoi raboti ne sme svesni kolkava e korista na toj mesec.
Prvo. Eden golem del od lugeto mnogu pati se izlozeni na glad. Ramazanskiot post e izdrzlivos i sabur-strpenie vo sred gladot koj trae i do 15 sati. Ponataka,toj (ramazanot) e eden od lekovite za nesrekjata na covestvoto,koja nestrplivosta i neizdrzlivosta uste poveke ja zgolemuvaat. Druga rabota.
Vo ramazanot,secie EGO,od naj Bogatite do naj Siromasite,SVAKJA DEKA NE E VLASNIK,TUKU ROB; svakja deka ne e sloboden,tuku potcinet. Da ne mu se zapoveda,naj prostata i naj lesnata rabota nemoze da ja napravi,ZATOA STO NI VODA NE SMEE DA SE NAPIE,negovoto zamisluvanje na vlast se LOMI,ja prifakja POKORNOSTA; biva blagodaren,sto mu e VISTINSKA DOLZNOST.
Ponataka.
Doagja ovoj mesec kako smirenie za dusata,radost za srceto,odmor za razumot,resenie za problemite i kako uteha za onoj koj se izvalkal so grevovi,zatoa sto ramazanot e patokaz za sekoj koj saka pokornost i zabrana za onoj koj saka zlo i nered.
Ramazan e mesec na postot,koj vtiska vistinsko vnimanie koe pripadnik na Islamot ne go dava za Iljada meseci ! Vrednosta na toj post nemoze sekoj da ja oseti,FALKON,a kamo li ti sto tvrdis deka nema zrtvuvanje a ne si pocuvstvuval. Neupateni vernici go dozivuvaat kako teret koj nemozat da go izvrsat. Megjutoa,Vozviseniot Allah ne propisal nisto kako obaveza vo verata a da vo toa ne se krie dlaboka smisla,ubavina i vo ovoj i vo idniot svet ! Vozviseniot Allah mu poklonil na Ummetot na Muhammed salallahu alejhu we sellem blagodeti a eden vo nizata na tie blagodeti e i mesecot ramazan,mesec vo koj delata se dvostrucuvaat,mesec vo koj Allah gi brise grevovite na robovite svoi,i onoj koj vo toj mesec izvrsuva nafile-noken namaz,kako da izvrsil sedumdeset farzovi-obavezi (od Allah dadeni) vo drugite meseci. Toa e mesec na Sabur-Strpenie a za Sabur nagradata e Dzennet.
Ramazanskata prva tretina e MILOST,drugata OPROST i tretata OSLOBODUVANJE OD DZEHENNEMSKIOT OGAN.
So celiot post na Mesecot ramazan se steknuva edna ibadetska samokontrola i cuvstvo na blizina na Vozviseniot Allah dz.s i Negovoto konstantno pratenje sto go pravi covekot odgovoren da gi kontrolira svoite postapki i da bide korisen clen na zaednicata.
So toa gi sovladuva svoite nagoni,zahtevi,porivi,postanuva ukrotitel na svoite srasti,ne dozvoluva so nego da vladaat emociite namesto razumot.....
Neznam kolku bi mozel da ti pisuvam za mesecot ramazan,no ne gledam nikakov interes osven glupavi provokacii i navredi.
Ako Propisite na nekogo go interesiraat so zadovolstvo sekoj propis so svojata smisla ke go napisam....
Marula,zarem ne e premnogu za razlika od vas koi kritikuvate a Qur'an ne ste doprele ??? Ne bi sakal da ti se pravam nacitan,Marula,toa e slabost navistina,no komotno mozam da kazam deka za sekoj od vas hristijani na forumot,sto se odnesuva do biblijata,mozam doktor da vi bidam. Daleku poveke sum ja cital od tebe i od bilo koj tuka. Zatoa KOMOTNO MOZAM DA TI KAZAM DEKA VO NITU EDNO EDINSTVENO EVANGELIE OD 4-TE NEMA PROPIS I ZAPOVED ZA POSTOT Osven: ako veke postis bidi iskren,nemoj da go pravis toa samo lugeto da te pofaluvaat...
No kade se propisite ? Kako da postime ??? Zatoa Hristijanite nemaat nitu eden nacin i nitu edna praksa,nekoi postat,taka da ne jadat riba,drugi ne jadat meso,treti postat vo edno vreme a cetvrti vo drugo,golem petok i s.nedela no opsti propisi ne postojat.
I uste nesto za postot znaeme deka treba da se posti preku CEL DEN (Toa od biblijata) taka sto nisto nema da jademe nitu da pijeme. CEL MESEC. Ova e edinstveno,sto ukazuva na Ispravnosta na Postot vo Islamot. Znaci Evangelijata po Matej,Marko,Luka i Jovan (se izvinuvam ako ne e redosledot vaka) go prestavuvaat Hristijanstvoto.
Dali se slozuvas so mene EvAngelos ??? A samo proglaseni svetci,koi nemozele da izdrzat i lakomi (kako sto denes i Odzi imame) pa si napisale po svoe... mani toa... do duse i Evangelijata se menuvani,no ne sakam okolu toa.Samo sto kaj nas Odzite nemozat da izmenat.Ne samo tie,TUKU NE KE SE POJAVI SILA KOJA MOZE DA IZMENI ZAPOVED OD QUR'ANOT zatoa sto od Sozdatelot e socuvan.
|
||
Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak.Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje
|
||
Miralem1
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ti coco... so takvo razmisluvanje ne odis daleku. Ovde zboruvame sto e Mesecot Ramazan a ne kakvi se poedinci. Svakjas li ?
|
||
|
||
Miralem1
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
PS: Sveti jovan zlatousta kako Mojsie ?? Neli prorok i Svetec ima razlika ?? Me zbuna sea. |
||
|
||
strurcence
Сениор Регистриран: 31.Јануари.2007 Статус: Офлајн Поени: 124 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Da mozebi si ja procital Biblijata bezbroj pati , no najiskreno kazuvam Daj boze i da si ja svatil, zosto Bog e toj koj dopusta kolku i sto ke svatis. A za Mojsej i Sv. Jovan zlatoust sakav da ti napravam otprilika sporedba za da znaes deka ima i drugi kniki osven evangelieto. |
||
Сега знам дека нисто незнам!
|
||
Внеси реплика | страница <1 2021222324 50> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |