IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Филозофија и психологиjа
  Активни теми Активни теми RSS - Првобитниот грев
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Првобитниот грев

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234>
Автор
Порака
marco_antony Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Јули.2006
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 11062
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај marco_antony Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Октомври.2007 во 13:28

mnogu dobra tema ...

i zosto bi pripadjala na veroispoved ???

Prvobitniot grev na Eva i Adam ...
da jadat od drvoto za dobroto i zloto ...

zaradi toa bea "proterani" od rajot ...
i nivniot grev padja na site nas ...

Covekot morase da se oddeli od patot po koj sto odea site ...

Imase pravo da bira:
- ili da prodolzi vo pravecot na site ....
- ili da zamine po nov trnliv pat ...

Pravoto da ima pravo na izbor dadeno mu e od Bog ...

prikaznata so zmijata ...
so jabolkoto ...
i samata prikazna e bio_softverska_parabola ...
za nesto da si objasnime ...

no vo sustina e deka nie kako ludje ...
treba da staneme dovolno svesni za nekoi raboti ...
no potrebno e da bideme kolektivno svesni ...
site do eden ...
tuka e maliot problem ...
no nekogas ke bide toa nadminato ...

da ne se zezne temata tuka ke prekratam ...

smetam deka "prvobitniot grev"
e sosema nesoodveten termin ...

po moe bi trebalo da bide "prvobitnata porta" ...

PARADISE MACEDONIA
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај marco_antony Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Октомври.2007 во 13:32

"grev" - e nesto kako da gresime ...

toa e za da se osekame deka nesto sme krivi ...
i da sme vo podredena sostojba ...

"prvobitniot grev" ...
prema toa ...
treba da go prifatime kako normalno ...

Mene sto me cudi ...
e toa sto nekoj pravi mnogu losi raboti ...
i na toa nie se smeeme ...
i si mislime ....
podobro da sme so nego ...
otkolku ako sme protiv ...
da ne si go okrkame ....

PARADISE MACEDONIA
Кон врв
renesansa Кликни и види ги опциите
Група
Група

Регистриран: 09.Октомври.2007
Поени: 72
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај renesansa Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Октомври.2007 во 13:59
Grevovite, na koi e podlozna covekovata priroda, se dadeni uste vo stariot zavet.
Koga  BOG mu gi  dava napisano na kamena ploca 10te bozji zapovedi na Mojsej.Se sto e sprotivno napraveno na zakonite e grev...
Zakonite gi site imame procitano, i svesno ili nesvesno , na nekoj nacin sme gi usvoile..
Vo koloku se prekrsi nekoj od niv, cuvstvuvame  dena sme napravile grev.Se cuvstvuvame vinovni...nekoj poveke , nekoj pomalku, zavisno od toa na koj kolku mu e razviena svesta
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај marco_antony Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Октомври.2007 во 14:11
Originally posted by renesansa renesansa напиша:

Grevovite, na koi e podlozna covekovata priroda, se dadeni uste vo stariot zavet.
Koga  BOG mu gi  dava napisano na kamena ploca 10te bozji zapovedi na Mojsej.Se sto e sprotivno napraveno na zakonite e grev...

Zakonite gi site imame procitano, i svesno ili nesvesno , na nekoj nacin sme gi usvoile..

Vo koloku se prekrsi nekoj od niv, cuvstvuvame  dena sme napravile grev.Se cuvstvuvame vinovni...nekoj poveke , nekoj pomalku, zavisno od toa na koj kolku mu e razviena svesta

mnogu interesen post ...

dobro e sto vo makedonija veke nemame kade ...
veke se gleda deka pomina vremeto na onie koi ...
na sekoj nacin pravea golemi grevovi ...

a se pokazuvaa kako uspesni ludje ...

se osvestuvame ...

PARADISE MACEDONIA
Кон врв
sensei Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 31.Октомври.2005
Поени: 2005
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sensei Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Октомври.2007 во 14:15
Originally posted by connected connected напиша:

Originally posted by sensei sensei напиша:

кога ми немале его, не би постоела ни смртта
смртта е казната за гревот, верувам дека со голема вера и без его сме на добар пат да ја победиме

Што да победиме?

смртта се разбира
но освен егото, ни треба и ГООЛЕМА вера

п.с.
ти реплицирам само затоа што несакам да ми пропадне темава, гледам дека ми отиде во небрано а несакамтага

Прашањето си е на место, иако малку е саркастично.
Таквиот концепт за победување на смртта е инфантилен.
Егото е во симбиоза со верските учења. Всушност тие се начин за негување на егото. Да се отфрли егото значи смрт на совеста, на човекот.
Gods Creative Force enters humanity through a mans love for his wife and desire to raise his family in a wholesome environment. It is reciprocated by a woman receiving his seed-spirit and nurturing it
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај marco_antony Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Октомври.2007 во 14:55

Егото не е дел од човекот ....

и најголемата борба е како да се ослободиме од тоа Его ...

PARADISE MACEDONIA
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sensei Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Октомври.2007 во 14:59
Ne sum bas siguren deka zboruvame za istata rabota, ili deka voopsto znaeme za sto zboruvame.

http://en.wikipedia.org/wiki/Ego

Gods Creative Force enters humanity through a mans love for his wife and desire to raise his family in a wholesome environment. It is reciprocated by a woman receiving his seed-spirit and nurturing it
Кон врв
zbunet Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Претседник Зеленковски

Регистриран: 24.Февруари.2007
Поени: 15549
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zbunet Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Октомври.2007 во 15:33
Super ego, Nad ja, Alter ego...
Кон врв
connected Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Јули.2007
Поени: 2787
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај connected Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Октомври.2007 во 17:16
Originally posted by marco_antony marco_antony напиша:

mnogu dobra tema ...

i zosto bi pripadjala na veroispoved ???

мило ми е што ти се допаѓа марко, и јас сметам дека тука и е местото.
сите знаеме што значи да се биде добар христијанин, но не е лошо ако го разгледаме "гревот" од другата страна на паричката, и се обидеме да дадеме одговори во полза на современиот човексреќа
не дека го оправдувам, туку да му се даде подобра дефиниција и поразличен пристап на значењето за првобитниот грев

поздравче до тебе

Изменето од connected - 30.Октомври.2007 во 17:17
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај connected Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Октомври.2007 во 17:18

Ne sum bas siguren deka zboruvame za istata rabota, ili deka voopsto znaeme za sto zboruvame.

јас мислев на она деструктивно его, кое ја труе вистинската душа на секој човек
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај connected Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Октомври.2007 во 17:19
Originally posted by marco_antony marco_antony напиша:

Егото не е дел од човекот ....

и најголемата борба е како да се ослободиме од тоа Его ...

неможеме засега да се ослободиме од него, но секако можеме да го исканализираме во некои позитивни аспекти во полза на насголема%20насмевка
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sensei Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Октомври.2007 во 17:47

јас мислев на она деструктивно его, кое ја труе вистинската душа на секој човек

Деструктивното его, е патолошки облик на его среќа
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Октомври.2007 во 01:25
Зборот "грев", спомнат неколкупати во Библијата, на неговиот изворен старогрчки јазик е "арматија" и неговото буквално значење е "промашување на целта".
Старите грци го користеле овој збор при стрелањето. Кога ќе ја промашеле целта, тие велеле: "арматија!" (грев!)
Оттука ние ја имаме и буквалната дефиницја за терминот грев:
Гревот претставува промашување на целта за кое нешто или некој бил создаден.

Првобитниот грев е гревот на Адам и Ева. Интересно е што Ева е таа што прва згрешила, но сепак тој грев му се припишува на Адам (Адамовиот грев). Тоа е затоа што Адам и Ева биле во совршена брачна заедница и според библиското учење претставувале едно тело. Бидејќи Адам како маж претставува глава на тоа тело, затоа и гревот го носи неговото име.

Согласно буквалната дефиниција на гревот, Адам и Ева ја промашиле целта за која биле создадени. Тие биле создадени за да уживаат во рајската Земја и да ја владеат истата во заедништво со Бог. Но за жал тие изршија бунтовништво против Бог, објавија непослушност, му поверуваа на Сатаната кој Го обвини Бог за лажливец, му рекоа НЕ на Бог, а ДА на Сатаната, и со тоа паднаа во грев т.е. ја промашија целта за која беа создадени.

Казната за гревот.
Заради извршениот грев Бог ги донесе следниве санкции:
- Ја проколна "старата змија" - Сатаната
- Ја проколна Земјата
- Смрт за човекот (смртта доаѓа на сцена)
- Жената е проколната со маки да раѓа деца и да е потчинета под вољата на мажот.
- Мажот е казнет со мака и пот да ја обработува Земјата, а таа да му раѓа лош плод

Христијанството учи дека Христос со Својата застапничка жртва на Голготскиот крст ја плати казната за Човековиот грев и со тоа изврши RESTORE на паднатиот човек, поточно на сите оние кои ќе поверуваат во Него и во Неговата откупителна жртва.
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Октомври.2007 во 02:21
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Зборот "грев", спомнат неколкупати во Библијата, на неговиот изворен старогрчки јазик е "арматија" и неговото буквално значење е "промашување на целта".Старите грци го користеле овој збор при стрелањето. Кога ќе ја промашеле целта, тие велеле: "арматија!" (грев!)Оттука ние ја имаме и буквалната дефиницја за терминот грев:Гревот претставува промашување на целта за кое нешто или некој бил создаден.

Согласно буквалната дефиниција на гревот, Адам и Ева ја промашиле целта за која биле создадени. Тие биле создадени за да уживаат во рајската Земја и да ја владеат истата во заедништво со Бог... ја промашија целта за која беа создадени.

EvAngelos e potpolno vo pravo.

Zemjata e Rajskata gradina koja beshe sozdadea (i se ushte e) za uzhivanje na chovekot. Problemot e sto vo eden moment Adam i Eva (vsushnost ne e voopshto bitno koj prv pochna) pochnaa da analiziraat, vrednuvaat i prevrednuvaat, sudat i presuduvaat, petpostavuvaat i filozofiraat zashto taa gradina postoi i koja e celta na nivnata egzistencija vo nejzinite ramki. Vo aktot na svojot obid da go razberat i razoblichat Kreatorot (Bog) i so toa da se poistovetat so nego (chitaj - da ja kontroliraat Kreacijata) tie ja vidoa svojata golotija (chitaj - svojata nemok).

Od toj mig na intelektualna inferiornost, tie go izgubija od vid svoeto edinstvo so Kreatorot, a posledovatelno so toa i vistinskata vrednost na Rajot, pa vo negovite ramki samite go kreiraa svojot Pekol koj trae i do den deneshen.

I toa e vistinata za Rajskite gradini, nasheto machenje i beskrajnoto talkanje po intelektualnoto naogjanje na patot nazad kon nego, koj i natamu egzistira nasekade okolu nas i vo nas... no nie ednostavno poveke ne mozheme da go vidime.

Zatoa i Isus veli deka samo onie koi ke postanat povtorno kako deca (chisti, iskreni i koi ke ja prifakaat realnosta na momentot i egzistencijata bez da pravat nikakvi superficijalni intelektualni pretpostavki za nea) ke odat vo Rajot. Poednostavno od toa ne mozhe da se kazhe. Amin.

Изменето од Messenger - 31.Октомври.2007 во 02:34
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,125 секунди.