|
Првобитниот грев |
Внеси реплика | страница 123 4> |
Автор | ||
connected
Сениор Регистриран: 17.Јули.2007 Статус: Офлајн Поени: 2787 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Испратена: 29.Октомври.2007 во 13:17 |
|
(или Original sin како попозната фраза)
Најпрво се мислев темава да ја ставам во подфорумот Вероисповед, но бидејќи не се сум доволно(според мои критериуми) запознаета со библистиката, предлагам да ја прегледаме од психолошки аспект. Имено, колку повеќе размислувам за гревот како чин толку повеќе ми доаѓа мислата дека уствари понекогаш непослушноста ти ги отвара очите. Адам и Ева беа главните протагонисти на Првобитниот грев, згрешија и го создадоа човештвото, самите станаа индивидуи. Дали човекот мораше да ја напушти рајската градина за да научи да се потпре врз самиот себеси? Кој е најголемиот грев според вас? Кој грев е оправдан а кој не? Дали кога ќе престанеме да грешиме ќе дојде крајот на светот? И за крај, дали навистина недостатокот на вера е Првобитниот а воедно и најголем грев според вас? поздрав Изменето од mamma - 12.Април.2008 во 17:21 |
||
zbunet
Сениор Претседник Зеленковски Регистриран: 24.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 15549 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Grev e se ova sto se slucuva so se site gnasni tabui. Postojat i knigi sto ne ucat na grev , a nie slepo gi pocituvame. Samo ona sto go bara organizmot ne moze da bide grev. Pogolem grev od takanarecena civilizacija vo koja ziveeme so site nametnati pravila ne postoi.Kolku zabrani se nevalidni , a sepak gi pocituvame zaradi interes na shizofrena vladejacka grupa ili religiozni bandi...
|
||
connected
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
интересно е zbunet и дали е воопшто можно да се живее без грев?
сеприсутен е, макар и во мали количини изгледа како да е составен дел од нас, и едноставно неможеме против него |
||
Kristin969
Сениор Регистриран: 01.Октомври.2007 Локација: Scotland Статус: Офлајн Поени: 340 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
prvobitniot grev spored mene e pojavata na coveckoto EGO.......togas covekot se odvoil od Boga.......
|
||
Ljubov i Svetlina!
|
||
connected
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
кога ми немале его, не би постоела ни смртта
смртта е казната за гревот, верувам дека со голема вера и без его сме на добар пат да ја победиме |
||
Kristin969
Сениор Регистриран: 01.Октомври.2007 Локација: Scotland Статус: Офлајн Поени: 340 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
ne treba da ja pobedime, treba da ja prifatime smrtta......a nie ne ja prifakame, ne ja sakame, se plasime od nea.....ama ke otideme vo druga tema vaka!
|
||
Ljubov i Svetlina!
|
||
sensei
Сениор Регистриран: 31.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 2005 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
prosto, grevot e slabost.
|
||
Gods Creative Force enters humanity through a mans love for his wife and desire to raise his family in a wholesome environment. It is reciprocated by a woman receiving his seed-spirit and nurturing it
|
||
zbunet
Сениор Претседник Зеленковски Регистриран: 24.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 15549 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Grevot e dominatniot del vo zivotot, se drugo se beznacajni sitnici
|
||
connected
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
една изјава на Прометеј гласи вака “Подобро да сум закован на оваа карпа, отколку да им бидам покорен слуга на боговите.“ и ја става непослушноста под прашање, колку таа непослушност е доблест и дала резултати за човештвото, дали сами си ја скроивме судбината? |
||
sensei
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ona sto se narekuva "grev" e pred se od licen aspekt, prakticno zlodelo kon samiot sebe, a ne apstrakten i nelogicen grev kon nekoj si avtoritet. Samo prostite i neiziveani mislat deka so "grevot" se buntuvaat protiv nekoj avtoritet i se zdobivaat so nekakva sloboda.
|
||
Gods Creative Force enters humanity through a mans love for his wife and desire to raise his family in a wholesome environment. It is reciprocated by a woman receiving his seed-spirit and nurturing it
|
||
connected
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
се согласувам, едноставно како да имаат потреба од драма а не од хармонија а според мене хармонијата е клучна состојба на човечката душа Изменето од connected - 29.Октомври.2007 во 15:46 |
||
Kristin969
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
potpis....a ako dusata e vo harmonija so teloto i umot, togas kade e grevot?
|
||
Ljubov i Svetlina!
|
||
sensei
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Што да победиме? |
||
|
||
connected
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
смртта се разбира но освен егото, ни треба и ГООЛЕМА вера п.с. ти реплицирам само затоа што несакам да ми пропадне темава, гледам дека ми отиде во небрано а несакам |
||
Внеси реплика | страница 123 4> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |