IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Филозофија и психологиjа
  Активни теми Активни теми RSS - Првобитниот грев
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Првобитниот грев

Внеси реплика Внеси реплика страница  123 4>
Автор
Порака
connected Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Јули.2007
Статус: Офлајн
Поени: 2787
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај connected Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: Првобитниот грев
    Испратена: 29.Октомври.2007 во 13:17
(или Original sin како попозната фразасреќа)
Најпрво се мислев темава да ја ставам во подфорумот Вероисповед, но бидејќи не се сум доволно(според мои критериуми) запознаета со библистиката, предлагам да ја прегледаме од психолошки аспект.

Имено, колку повеќе размислувам за гревот како чин толку повеќе ми доаѓа мислата дека уствари понекогаш непослушноста ти ги отвара очите.
Адам и Ева беа главните протагонисти на Првобитниот грев, згрешија и го создадоа човештвото, самите станаа индивидуи.
Дали човекот мораше да ја напушти рајската градина за да научи да се потпре врз самиот себеси?
Кој е најголемиот грев според вас? Кој грев е оправдан а кој не?
Дали кога ќе престанеме да грешиме ќе дојде крајот на светот?
И за крај, дали навистина недостатокот на вера е Првобитниот а воедно и најголем грев според вас?

поздравсреќа

Изменето од mamma - 12.Април.2008 во 17:21
Кон врв
zbunet Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Претседник Зеленковски

Регистриран: 24.Февруари.2007
Поени: 15549
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zbunet Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Октомври.2007 во 14:27
Grev e se ova sto se slucuva so se site gnasni tabui. Postojat i knigi sto ne ucat na grev , a nie slepo gi pocituvame. Samo ona sto go bara organizmot ne moze da bide grev. Pogolem grev od takanarecena civilizacija vo koja ziveeme so site nametnati pravila ne postoi.Kolku zabrani se nevalidni , a sepak gi pocituvame zaradi interes na shizofrena vladejacka grupa ili religiozni bandi...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај connected Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Октомври.2007 во 15:00
интересно е zbunet и дали е воопшто можно да се живее без грев?
сеприсутен е, макар и во мали количини
изгледа како да е составен дел од нас, и едноставно неможеме против него

Кон врв
Kristin969 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Октомври.2007
Локација: Scotland
Поени: 340
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kristin969 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Октомври.2007 во 15:06
prvobitniot grev spored mene e pojavata na coveckoto EGO.......togas covekot se odvoil od Boga.......
Ljubov i Svetlina!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај connected Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Октомври.2007 во 15:14
кога ми немале его, не би постоела ни смртта
смртта е казната за гревот, верувам дека со голема вера и без его сме на добар пат да ја победиме
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kristin969 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Октомври.2007 во 15:17
ne treba da ja pobedime, treba da ja prifatime smrtta......a nie ne ja prifakame, ne ja sakame, se plasime od nea.....ama ke otideme vo druga tema vaka!

Ljubov i Svetlina!
Кон врв
sensei Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 31.Октомври.2005
Поени: 2005
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sensei Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Октомври.2007 во 15:18
prosto, grevot e slabost.
Gods Creative Force enters humanity through a mans love for his wife and desire to raise his family in a wholesome environment. It is reciprocated by a woman receiving his seed-spirit and nurturing it
Кон врв
zbunet Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Претседник Зеленковски

Регистриран: 24.Февруари.2007
Поени: 15549
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zbunet Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Октомври.2007 во 15:20
Grevot e dominatniot del vo zivotot, se drugo se beznacajni sitnici
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај connected Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Октомври.2007 во 15:26

една изјава на Прометеј гласи вака
“Подобро да сум закован на оваа карпа, отколку да им бидам покорен слуга на боговите.“

и ја става непослушноста под прашање, колку таа непослушност е доблест и дала резултати за човештвото, дали сами си ја скроивме судбината?

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sensei Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Октомври.2007 во 15:34
Ona sto se narekuva "grev" e pred se od licen aspekt, prakticno zlodelo kon samiot sebe, a ne apstrakten i nelogicen grev kon nekoj si avtoritet. Samo prostite i neiziveani mislat deka so "grevot" se buntuvaat protiv nekoj avtoritet i se zdobivaat so nekakva sloboda.
Gods Creative Force enters humanity through a mans love for his wife and desire to raise his family in a wholesome environment. It is reciprocated by a woman receiving his seed-spirit and nurturing it
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај connected Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Октомври.2007 во 15:46
Originally posted by sensei sensei напиша:

Ona sto se narekuva "grev" e pred se od licen aspekt, prakticno zlodelo kon samiot sebe, a ne apstrakten i nelogicen grev kon nekoj si avtoritet. Samo prostite i neiziveani mislat deka so "grevot" se buntuvaat protiv nekoj avtoritet i se zdobivaat so nekakva sloboda.

се согласувам,
едноставно како да имаат потреба од драма а не од хармонијасреќа
а според мене хармонијата е клучна состојба на човечката душа

Изменето од connected - 29.Октомври.2007 во 15:46
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kristin969 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Октомври.2007 во 15:51
среќа  potpis....a ako dusata e vo harmonija so teloto i umot, togas kade e grevot?

Ljubov i Svetlina!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sensei Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Октомври.2007 во 16:21
Originally posted by connected connected напиша:

смртта е казната за гревот, верувам дека со голема вера и без его сме на добар пат да ја победиме

Што да победиме?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај connected Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Октомври.2007 во 12:34
Originally posted by sensei sensei напиша:

Originally posted by connected connected напиша:

Што да победиме?

смртта се разбира
но освен егото, ни треба и ГООЛЕМА вера

п.с.
ти реплицирам само затоа што несакам да ми пропадне темава, гледам дека ми отиде во небрано а несакамтага
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  123 4>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,125 секунди.