IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - БИБЛИЈА - КОЈ ЈА НАПИШАЛ?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

БИБЛИЈА - КОЈ ЈА НАПИШАЛ?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 910111213 24>
Автор
Порака
Miralem1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Март.2007
Статус: Офлајн
Поени: 1548
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2007 во 23:29
Eve kratko da ti kazam koj ja napisal biblijata. Biblijata ja napisal Car Konstantin.
Dali ti e dovolno i dali mi veruvas ? Nemoj da mi napises da ti dadam dokaz (mada go ima na istava tema) a za da ti dokazam i da go dadam svoeto mislenje,neznam dali bi mozel vo dve recenici.

Изменето од ACELERA - 07.Ноември.2007 во 01:08
Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak.Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje
Кон врв
moira Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
...The Goddess... Administrateur adjoint

Регистриран: 06.Јуни.2007
Поени: 26016
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај moira Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Септември.2007 во 04:21
Ne e tocno deka Biblijata e napisana od Car Konstantin, ne siri nevistini po forumov, no jas povtorno po ne znam koj pat ke prasam KOJ I KOGA GO NAPISAL KORANOT???
Кон врв
transcript Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 24.Септември.2007
Поени: 78
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај transcript Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Септември.2007 во 13:26
Biblijata kako kniga vo celina nee napisana. Taa e zbirka na knigi koi se napisani od razlicni lugje. Na nekoi bibliski knigi avtorite se poznati, na nekoi drugi avtorite se nepoznati. Vo posledno bibliskite knigi na koi crkvata ima staveno avtorstvo preminuvaat vo knigi so nepoznati avtori.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Септември.2007 во 00:06
Originally posted by moira moira напиша:

Ne e tocno deka Biblijata e napisana od Car Konstantin, ne siri nevistini po forumov, no jas povtorno po ne znam koj pat ke prasam KOJ I KOGA GO NAPISAL KORANOT???

Isus,kako najaven mesija,imal pogolema mok od carevite,inspiriral milijoni vernici i bil osnovac na nova filozofija. Kako potomok na car Solomon i car David,isus imal zakonsko pravo na evrejskiot prestol. Se razbira,negoviot zivot go zapisuvale iljadnici luge od celata zemja.Pri sostavuvanjeto na noviot zavet,bile razgledani nad 80 evangelija (ako so ova se slozuvas,kade e dokazot deka bas samo tie 4 se ispravnite.)od tie 80 se izbrani samo nekolku te. po Marko,Luka,Jovan i Matej. Koj resil tie evangelija da vlezat vo Noviot Zavet ?
Fundamentalnata ironija na Hristijanite.
Biblijata,onakva,kakva sto ja znaeme denes,ja sredil Konstantin Veliki,koj bil PAGAN. Cel zivot bil pagan,koj go primil sakramentot na krstevanjeto vo negovata postela,pred samata smrt,koga ne bil moken da se suprostavi na toa. Vo vremeto na konstantin,oficijalna religija rimska bila obozavanje na sonceto-kultot SOLO INVIKTUS ili na nepobedlivoto sonce-a Konstantin bil negov glaven svestenik. Za negova nesrekja,vo toa vreme Rim go zafakjale poveke verski nemiri.Tri veka,posle raspnuvanjeto na Isus,negovite sledbenici pocnale da se razmnozuvaat so neverovatna brzina.Hristijanite i Paganite,pocnale da se sudiraat i toj sudir tolku se rasiril sto doslo do toa  da se podeli Rim na dva dela. Konstantin zaklucil deka treba nesto da se prevzeme. Vo 325 godina po Hrista,resil da go obedini Rim pod edna zaednicka religija-Hristijanstvo. Konstantin bil odlicen deloven covek.Istoricarite seuste se vosh*tuvaat na genijalnosta so koja konstantin gi preobratil paganite koi go obozavale sonceto da bidat hristijani. So stopuvanje na paganskite znaci,rituali i datumi vo hristijanskata tradicija,koja se poveke se sirela,sozdal edna hibridna vera,koja odgovara za dvete strani.
Tragite od paganskite religii vo hristijanskata simbologija ne moze da se negiraat.  Egipetskite soncevi diskovi,stanaa oreoli okolu glavite na katolickite svetci. Prikaznata za Izida i za nejziniot cudesno zacnat sin Hor  stanale obrasci za sovremenata prikazna za Devica Marija i nejziniot sin Isus. A recisi site elementi na katolickite rituali-temjanot,oltarot,napevite i pricesnata,"hranata na Bog"-se zemeni direktno od paganskite religii. Vo Hristijanstvoto,nisto ne e originalno. Pred Hristijanskiot "bog" Mitra-narecen sin bozji ili svetlina na svetot e roden na 25 dekemvri,umrel,i bil zakopan vo grobnica,a potoa voskresnal po tri dena. (Neznam kolku vi e poznato,no mene mi e mnogu poznato i siguren sum na kogo se odnesuva). Inaku,25 e denot na ragjanjeto na Oziris,Adonis i Dionis (s.trojstvo) Na novorodeniot Krisna isto taka,kako dar mu bile doneseni zlato,temjan i Mirta.Duri i hristijanskiot den Nedela e ukraden od paganite. Izvorno,hristijanite go slavele evrejskiot den Sabat 9sabota) no Konstantin toa go izmenil,taka sto toj den se poklopuva so paganskata pocit kon obozavanje na sonceto.Do denes,poveketo vernici sto odat na misa vo nedela,nemaat poim deka toa e povrzano so paganskiot den vo sedmicata,koga se pocituvalo sonceto-a toa e nedela.
Vo tekot na toa stopuvanje,konstantin moral da ja zavrsi taa nova hristijanska tradicija i go odrzal slavniot ekumanski sobor,poznat pod nazivot Prv opst koncil na hristijanskata crkva vo Nikeja" Na toj sobor se raspravalo i se resilo za mnogu aspekti na hristijanstvoto-datumot na veligden,ulogata na biskupite,sproveduvanjeto na sakramentot i,se razbira,bozestvenosta na Isus.
Do toj Mig vo istorijata,sledbenicite na isus,go gledale nego kako covek,smrtnik.Golem i Moken covek,no sepak,smrttnik. Statusot na Bozestvenosta na Isus e rezultat na glasanje. Utvrduvanjeto na bozestvenosta na Isus bilo presudno za natamosnoto obedinuvanje na Rimskoto Carstvo i nov temel na politicka mok na Vatikan. So oficijalnoto vtemeluvanje na Isus kako Sin Bozji Konstantin go pretvoril isus vo bozestvo sto postoelo nadvor od ramkite na coveckiot svet,sustestvo cija mok nemozela da se ospori. Toa,ne samo sto gi sprecilo natamosnite osporuvanja na hristijanite od strana na paganite,tuku ottogas sledbenicite na hristos mozele da se iskupat samo po pat na vtemelniot svet kanal-Rimskata katolicka crkva.
Se se svedelo na toa koj ke ja ima mokta.
Isus navistina bil golem i moken covek.Tajnoto politicko dejstvie na Konstantin,ne ja namalilo velicestvenosta na zivotot na Isus.Nikoj ne veli deka toj bil izmamnik i ne negira deka odel po zemja i inspiriral milijoni luge i pravel cuda....  Se veli deka Konstantin go iskoristil vistinskoto vlijanie na Isus. I so toa go oblikoval liceto na Hristijanstvoto onakvo kakvo sto go poznavame denes.
Bidejki Konstantin go izdignal isus,recisi 4 veka po negovata "smrt",dotogas veke postoelo iljadnici dokumenti koi hronoloski go belezele negoviot zivot kako Smrtnik.  Za da gi preraboti istoriskite knigi,Konstantin znael deka ke mora da napravi Hrabar poteg. Od toa proizleglo najdlabokoumniot mig vo istorijata na hristijanstvoto. Konstantin naracal i finansiral sostavuvanje na nova Biblija vo koja bile ispisani evangelijata sto zboruvale za coveckite obelezja na Hristos i gi razubavil onie vo koi e prestaven kako Bozestvena licnost. Poranesnite evangelija,bile zabraneti i zapaleni.  Interesno bilo toa sto,onie sto se resile za zabranetite evangelija a ne za varijantata na Konstantin,bile proglaseni za Eretici. Zborot Eretik,se javuva od toj moment,prv pat vo Istorijata. Latinski zbor (hereticus). I spalenite naucnici,isto taka bile nareceni Eretici.  Onie sto ja izbrale pravata izvorna istorija na Isus,bile prvite eretici vo svetot.
Za Istoricarite,bilo srekja,toa sto nekoi Evangelija,koi konstantin se obidel da gi izbrise,nekako preziveaa. Vo 1950 godina,kaj zapadniot breg na Mrtvo more,vo edna pestera,nedaleku od Kumran vo Evrejskata pustina,bile pronajdeni stari hebrejski rakopisi. I se razbira,Koptskite dokumenti od 1945 godina vo Nag Hamadi. Tie dokumenti zboruvaat za dejstvuvanjeto na Isus Hristos kako covek. Se razbira,Vatikan,vo soglasnost so svojata tradicija,na pogresno informiranje,se obide da go spreci objavuvanjeto na tie dokumenti. Zosto ? Zatoa sto od niv se gleda jasni istoriski nesoglasnosti i izmislici koi jasno potvrduvaat deka sovremenata Biblija ja sostavile luge sto imale odredeni politicki celi,a toa e da ja promoviraat bozestvenosta na Isus covekot,i da go koristat negovoto vlijanie za da ja zgolemat nivnata mok.
Zasukaj gi rakavite i pobivaj sega.
Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak.Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje
Кон врв
Група
Група
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај transcript Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Септември.2007 во 17:15
Originally posted by moira moira напиша:

Ke se zadrzam nakratko samo na Biblijata. Biblijata (kako sto kazav prethodno) e zbirka na knigi. Mnogu od tie knigi se so nepoznati avtori. Bibliskite knigi na koi im se pridadeni avtori, denes se poveke i poveke se pod znak prasalnik, nivnoto avtorstvo se demantira so sto i tie knigi ostanuvaat so nepoznati avtori ili avtorstvoto pripaga na drugi lugje.
Vo vremeto na Konstantin, bibliskite knigi se zemeni na pregleduvanje i utvrduvanje koi od niv se avtenticni, koi se inspirirani a koi se apokrifalni knigi. Ovaa rabota nee zavrsena so eden sobir i edno glasanje. Vo prvite sobiri se  izglasale nekoi knigi od Biblijata i e oformen eden vin na Bibliski Kanon, potoa vo ponatamosnite sobiri knigite koi vo prvite sobiri bile utvrdeni kako apokrifalni se vnele vo Biblijata kako inspirirani. Vo ponatamosnite sobiri nekoi knigi od inspiriranite se otfleni kako apokrivi, nekoi od apokrifalnite se prifateni kako avtenticni, nekoi bibliski knigi se spoeni so nekoi drugi knigi i tn.
Biblijata koja ja znaeme denes e rezultat na mnogu protivrecnosti, debati, glasanja, ufrluvanje na apokrifalni knigi vo kanonot, otfrluvanje na nekoi knigi za koi se tvrdelo deka se inspirirani. Denes gi imame za primer Bibliskata verzija na Katolicite so 73 knigi vo nea, i Bibliskata verzija na Protestantite so 66 knigi vo nea, kako primeri koi poveketo lugje gi znaat. Vakvi primersi so variacija na bibliskite knigi gi ima mnogu.

Изменето од transcript - 27.Септември.2007 во 17:15
Suum Cuique - Cicero
Кон врв
the king Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Август.2007
Локација: Macedonia
Поени: 458
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај the king Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Септември.2007 во 22:12
posle dolgo vreme eve povtorno pozzz od mene .

sto se odnesuva do temava kako sto i samite hristijani i site religii bibliite se pisuvani od strana na apostolite sto znaci ne se bozji knigi pa ne se za veruvanje ....
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Септември.2007 во 01:59
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

де де...немој да ми се навредуваш мило, па јас нагалено те нареков, а не погрдно...и немој да го сфаќаш тоа лично, и другите ги викам нагалено, пример: acelera = ace, Аџија = Аџи, Mavnata = Mavi, belichka = bela, kaleefah = калифот итн. Поздрав до сите големо%20гушкање (including Мирко големо%20гушкање)

Ete,ako mozes,od sega pa nataka,vikaj me onaka kako sto se vikam. Ke ti bidam blagodaren,ako ne... togas prodolzi so mirko.

I ova e javen forum,do sega mozese greskite da mi gi popravis. Najde vreme da kazes kogo kako vikas,nemas vreme da go objasnis problemot na temava ? Se nadevam deka tuka ke gi popravis istoriskite i teoloski "lapsuzi" oti ne e samo toa,imam uste... sekako deka povtorno ke se fatis na stapica.

Me potseti na veterinarot koga otisol na lekar da se pregleda pa lekarot go prasal so te maci ?
Ovoj vika... eee... lesno ti e tebe,za taka i jas znam намигнување 

Daj tuka so mene resi go problemot,tamu na lp znaeme deka mozes da smuvas,koga nemozat da ti vozvratat i da ti odgovorat. Jas vprocem i sakam covek koj ke znae da mi napise nesto....

I da ne zaboravam da ti cestitam sto konecno se seti sto nema koj da mi gi popravi "greskite" намигнување

Изменето од Miralem1 - 28.Септември.2007 во 02:00
Кон врв
Група
Група
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај transcript Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Септември.2007 во 14:34
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Што трескате зелени каде што не им е местото? среќа
Мирко начека слобода каде што нема кој да му ги поправа грешките па сега ќе ви соли памет што каде кој како...

Штета што немам време да ви ги поправам историските и теолошките лапсузи... ако има некој сериозно прашање од оваа тема и бара сериозен одговор, нека ми пише ЛП.
Поздрав!

toa sto go napisav na ovaa tema e bazirano na prethodno proucuvanje na Biblijata i Hristijanstvotot, konsultiranje so knigi i mislenja od mnogu naucnici koi detalno ja proucile Biblijata. Moite komentari imaat mnogu godini background na proucuvanje.

Изменето од transcript - 29.Септември.2007 во 14:37
Suum Cuique - Cicero
Кон врв
Danyal1907 Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Февруари.2007
Поени: 44
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Danyal1907 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Октомври.2007 во 22:20

Имаме две Библии и две врсти на Исус ,едното каде историски живеел Исус и проповедал и каде вистинските следбеници биле Апостолите и второто библија на Павле и негово толкување на Исус и противник на апостолите каде тој ги обвинува:

Jer takvi ljudi lažni su apostoli, prevarljivi poslenici, koji se pretvaraju u apostole Kristove.

14 I nije čudo, jer se sam sotona pretvara u anđela svjetla.

15 Nije dakle ništa osobito, ako se i sluge njegove pretvaraju kao sluge pravde, kojima će svršetak biti po djelima njihovim.

Ама и овие за истото го осудиле Павле:

кор2 12-16 Ali neka bude, ja vam nijesam bio na teret, nego hitar budući uhvatio sam vas prijevarom.

павле сите пари што биле собрани во црквата ги користел

зља свои цели така беше обвинет (The Wycliffe Commentary

Зашто Павле бил против обрезувањето?

12 Jer svi, koji hoće da se svide tijelom, oni vas sile, da se obrežete, samo da ne budu progonjeni zbog križa Kristova.

13 Jer ni oni sami, koji se obrezuju, ne drže zakona, nego hoće, da se vi obrežete, da se hvale vašim tijelom.

Павле сакал да покажува дека обрезувањето не е обврска

кое му е дадено на Мојсеј па измислува  горе наведениот
цитат кои не може јасно да го објаснува и затоа никој не
го разбира.Ако се прашува зошто павле бил против обрезувањето одговорот ке најдете во тек 17-2 каде Бог му наредува на Абраахам да се обрезуваат и кои беше обврска
за евреите.

Исус и Апостолите беа обрезани

Павле многу добро ги знаеле цитатите од Стариот завет

,ако го прифакаше обрезувањето ке требаше да ги прифати
и другите закони од с.завет, така да тој и обрезувањето и стариот завет каде павле целосно го негира.

Павле целиот стар завет го негира и го отфрлува:

1.Римтан. 3-20

Jer se djelima zakona neće opravdati ni jedan čovjek pred njim,

jer po zakonu dolazi poznanje grijeha.

2.галат 3-23

A prije nego je došla vjera, bili smo pod zakonom čuvani i

zatvoreni za vjeru, koja se je imala objaviti.

Ама Апостолите  на Исус и ерусалемските следбеници

и
нивниот водител Јаков го почитуваа и го спроведуваа законите во стариот завет:

1.Посл на јаков

1-25 Ali tko pomno pogleda u savršeni zakon slobode i ostane u

njemu, i ne bude zaboravni slušatelj, nego izvršitelj djela, taj će biti blagoslovljen u djelu svojemu.

Макоби вели вака ’’членовите на ерусалемските ко се

следбеници на Исус –за подоцнежните христијани не беа христијани тие биле обвинувани за тоа дека ги почитувале сите цитати од с. Завет и се обвинувани за накако ’еврејски христијани’ од страна на павлеистите (The Myth Maker, s126-127)

Макоби овде сака да укажува дека Ерусалемските

правите христијани биле во спротивно со Павлеовото учење и против нивното нова Библија.така да овие пракаат да се следи павле и да се спречи Павле да го рашири лажната Библија,така да овие стигнуваат во градот Корин за да на народот му укажат за овој преварант ,кога Павле слуша за овие

На Коринѕаните и вели:

Писмо на коринтј.

Jer takvi ljudi lažni su apostoli, prevarljivi poslenici, koji se pretvaraju u apostole Kristove.

15 Nije dakle ništa osobito, ako se i sluge njegove pretvaraju kao sluge pravde, kojima će svršetak biti po djelima njihovim.

Павле тие луге што ги обвинува за лажни и слуги на

гаволот се уствари Апостолите на Исус .те нју америцан библе исто тврди дека овде Павле ги осудува апостолите.

Павле зошто е толку лут на апостолите на Исус?

Единствен разлог е тоа дека Апостолите на Исус

верзијата за смрта на Исус во крстот и оживувањто се сосема различни од она што го измислил Павле и кои се следи денеска.

Павле како актер

Павле во 58 год. За да им објаснува на лидерот на

Апостолите то е Јаков за тоа како го проповедува Библијата оди во ерусалим. Добро ама како што известувале другите Апостоли како Барнабас и Петрус ,Јаков знаел дека павле потполно го негира и го отфрлува  стариот завет и го изменувал новиот завет.Така за да докажува дека павле го негира стариот завет на Павле му предложува да дојде во ’миса’ и тоа во синагога.павле шета во неколку градови во стара грчка и римска империја и објавува дека има измислено нова библија спротивно на апостолите, дека го одбацува стариот завет ,дека Исус има умрено во крстот за сите гревови на човечството и дека пак оживувал итн. Ама сепак учествува и оди во синагога и учествува во ’мисата’ гл.дела апостолска 21.17-27 

Писмото на Јаков

Covek koj ne pravi greski obicno ne raboti nisto-Phillips
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Октомври.2007 во 22:36
Originally posted by Danyal1907 Danyal1907 напиша:

Имаме две Библии и две врсти на Исус ,едното каде историски живеел Исус и проповедал и каде вистинските следбеници биле Апостолите и второто библија на Павле и негово толкување на Исус и противник на апостолите каде тој ги обвинува:

Бре бре, каков ли бисер нема да извадат ова муслиманиве, два Исуса, две Библии, Павле и останатите апостоли биле противници и овој ги обвинувал... голема%20насмевка
Ајде подвлечи ми од горните стихови кого од аспотолите Павле го обвинува? Пишува ли таму некаде Петар, Јован, Јаков... ?
Павле таму во контекст збори за лажните апостоли, а не за вистинските Христови апостоли.

Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Октомври.2007 во 22:42
Понатаму... Павле и останатите апостоли не биле противници, туку напротив, си се почитувале како браќа и си живееле во Христово заедништво. Доказ за тоа се следниве библиски цитати...

"и кога ја познаа благодатта, што ми е дадена, Јаков, Кифа (Петар) и Јован, кои беа сметани за столбови, ни ги дадоа, мене (Павле) и на Варнава, десниците во знак на заедништвото" (Галатјаните 2:9)

"А долготрпеливоста на нашиот Господ сметајте ја како спасение, како што и нашиот возљубен брат Павле ви напишал, според дадената му мудрост" (2 Петрово 3:15)

Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Октомври.2007 во 00:19

Nemoj sekogas Muslimanite da gi mesas.

Sami se izdavate Evangelos. Luge zataskani vo toa veruvanje,pa nekade nekogas im teknalo deka nema smisla pa se zainteresirale.... Onie koi otkrivaat deka pavle go izmenil vistinskoto lice na Isus se Hristijanski apologeti,istoricari i teolozi... nie samo vaka na prosticko ti kopirame.
I protiv toj fakt nemoze nikoj da se digne kolku sakat neka ja cital biblijata.
Ti predloziv knigi i knigi,dokumentarki i dokumentarki,kade sto vo avtorstvoto nema da sretnes Musliman koj kritikuva,se se Hristijanski istoricari i naucnici i teolozi....

Sega velis Varnava desnicata a i spomnat e istiot na mnogu mestavo Biblijata kako verodostoen,kako primeren i kako dobar sledbenik na Isus... sto negovoto evangelie odi za Apokrifno.
Кон врв
Hanibal_King Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Ноември.2007
Поени: 61
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Hanibal_King Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Ноември.2007 во 17:14
Evangelijata po Matej Marko Luka i Jovan ne se za vie da tolkuvate od niv bukvalno i da mislite deka sE ste dokazale zatoa sto toa ne e nacin da se tolkuvaat.So takviot bukvalen nacin na tolkuvanje samo ke im dozvolite na gjavolite da vi recat:"TAKA E TI SI VO PRAVO BOG NE VOSKRESNAL PRODOLZI TAKA".I ubavo ke vi se iznasmeat otkako ke ve izlazat kako sto e slucajot so ebu-hurejre.

NIE SME LUGJE I PODLEZIME NA DEMONSKO VLIJANIE ZATOA SE SLUCUVAAT VAKVI RABOTI.

Evangelijata se pisani od cetvorica svetiteli koi gi pisuvale pod vdahnovenie na Svetiot Duh - sto znaci ti EBU_HUERJE go poreknuvas ona sto go kazal Bog, onoj koj te sozdal i onoj koj ti dal dusa, za da zboruvas vaka - sega i ovde!!!RAZMISLI!

A zamisli ovie evangelija gi znae i samiot gjavol i veruva deka se taka(samo sto gi isprevrtuva) pa sega preceni ti kolku demoni imas vo sebe koi te teraat da ja izvrtuvaas vistinata i da mislis deka si dokazal nesto.TE MOLAM NEMOJ.

Drugo; koga Svetite Evangelisti gi pisuvale evangelijata gi imale primerocite taka sto mozele da prepisat se onaka kako sto e edno od drugo i site da se isti.

Sto ti e tebe Vazno koj bil na grobot i koj dosol vazno e dali ti ke veruvas dali Gospod Isus Hristos voskresnal i preku toa sebesi sto se zrtvoval site ne izbavi od makite.

A dobro sto go spomena i k*ranot (toa znaci ti si musliman) zatoa sto vo taa kniga se zboruva za omraza.Imase tamu edno mesto kade se veli deka site drugi veri treba da se ISTREBAT i da ostane samo muslimanizmot. (site znaeme kako se istrebuvaat raboti!)

GOSPOD ISUS HRISTOS nikogas ne rekol takvo nesto vo Biblijata.

GOSPOD ISUS HRISTOS rekol vaka za takvite kako Ebu-Hurejre:" Zasto ke se pojavat lazni hristosi i  lazni proroci, i ke pokazat znaci i cuda, za da gi prelazat po moznost i izbranite.No vie cuvajte se; ete se odnapred vi kazav".(marko.13,22-23).
Кон врв
Hanibal_King Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Ноември.2007
Поени: 61
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Hanibal_King Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Ноември.2007 во 17:51
I drugo nemoj da go mesas Stariot i Noviot zavet toa e razlicno!!!!!

A znaes li Ebu-.....deka OBREZANIETO(sunetot)postoi od pocetokot na svetot - Stariot Zavet!
Toa e kako blagodarnost i deka deteto se posvetuva na Bog.

Znaes li deka toa e pred Muslimanizmot?????

Znaes li deka vasiot Muhamed celiot Star Zavet go prezel od Biblijata zatoa i denes vasite iminja se Avram ili Fares ili Isak.Site tie iminja se vo stariot zavet vo Biblijata koj ke povtoram e pred Muslimanizmot i Muhaed.

Sakas da znaes koj e Muhamed?
Toj e COVEK koj videl mnogu nepravdi vo svetot i sakajki da go izmeni toa resil da formira religiozna zaednica!Muslimanstvo!Ukradeno od stariot zavet zatoa sto toa mu se videlo najdobriot izlez od makite!

Sakas da znaes koj e Gospod Isus Hristos?
Toj e Bozji Sin roden od Presveta Bogorodica(Marija) so cel da ni dade zakon koj treba da go pocituvame da se zrtvuva za nas i da ne spasi od robstvoto na gjavolot vo koe sme vlegle od pocetokot na svetot koga Adam i Eva kasnaa od zabranetiot plod!

Sakas da znaes uste od kade vsusnost poteknuvate ili dosta ti e ???????????

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 910111213 24>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,205 секунди.