|
како да ја сликам месечината? |
Внеси реплика | страница <1234> |
Автор | ||
Mire
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 15.Септември.2005 Статус: Офлајн Поени: 1594 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Daa be, mi kaza ednas. "Strina roza" me napadnala nacisto
|
||
Da se obideme da pomogneme i na onie, navidum izgubeni slucai. Za preporacana postapka klikni TUKA
|
||
Dogi
Сениор Регистриран: 19.Април.2005 Статус: Офлајн Поени: 3168 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
мислам дека напредувам помалку, што велите? уште статив ми фали, за да нема hand blur. |
||
Јас сум мајстор!
Кликни овде за комуникација со мене (потоа кликнете во полето 'Edit nickname' и впишете го вашето име) |
||
bobicar1
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 13.Септември.2005 Статус: Офлајн Поени: 1099 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Со која брзина е сликана?
Иако е на статив, ако брзината на окинување е помала од 1/100 ќе се појави блур, овојпат motion blur |
||
Dogi
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
ова е EXIF-от:
(барем дел од него) Make - Canon Model - Canon PowerShot A550 ....... DateTime - 2007:09:29 20:35:07 YCbCrPositioning - Centered ExifOffset - 196 ExposureTime - 1/2 seconds FNumber - 14.00 ISOSpeedRatings - 80 ... DateTimeOriginal - 2007:09:29 20:35:07 DateTimeDigitized - 2007:09:29 20:35:07 ............ ShutterSpeedValue - 1/2 seconds ApertureValue - F 14.05 ExposureBiasValue - -2.00 MaxApertureValue - F 5.48 ........... ExposureMode - Manual White Balance - Manual DigitalZoomRatio - 1.00 x SceneCaptureType - Night scene Focal length - 5800 - 23200 mm (1000 mm) Image Type - IMG:PowerShot A550 JPEG Firmware Version - Firmware Version 1.00 Image Number - 1001865 Owner Name - |
||
Јас сум мајстор!
Кликни овде за комуникација со мене (потоа кликнете во полето 'Edit nickname' и впишете го вашето име) |
||
JANE971
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Canon-џија Регистриран: 20.Декември.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1711 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
ako mozes da ja kontroliras manuelno, togas skrati ja ekspozicijata i koregiraj so -2 blendi i obiduvaj se dodeka ne postignes rezultat sto ke te zadovoli. no ako nemas manuelna kontrola, ne se maci. dzabe ke vezes
|
||
Born to be alive...
http://on.net.mk/galerija/jane-ljorovski |
||
coolio
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 13.Февруари.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 129 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
eve uste eden odlicen primer za slikanje na mesecinata i nekolku sporedbi
se nadevam ke pomogne :))
|
||
Sega znam deka nisto ne znam (sokrat)
|
||
coolio
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 13.Февруари.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 129 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
mene ne mi e jasno edna rabota, posto i ja sum nov vo ovie raboti ... na primer so mesecinava seuste nemam probano da ja slikam , mene me interesira druga stvar.. ako moze nekoj da mi kaze na primer vodata kako da ja slikam kako tece da go fatam vistinskiot moment i kapkite.. vo stilot na BOBI so jagodtkata so koi brzini treba da se postigne toa .. :) ako znae nekoj neka kaze pozdrav |
||
|
||
KoKi
Сениор Регистриран: 18.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 466 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
treba da go pogodish momentot!:)
so mnogu kratka ekspozicija i dobro svetlo, ili so blic i najkratkata ekspozicija sto aparatot ti ja dozvoluva so uklucen blic (x-sync) ova go slikav so pazarsko reflektorce od strana i ekspozicija 1/1250s (+photoshop za dopolnitelna izolacija...) link Изменето од KoKi - 02.Октомври.2007 во 02:01 |
||
miror
Нов член Регистриран: 02.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 11 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
opasno e i da slikas denes se i sesto
|
||
bobicar1
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 13.Септември.2005 Статус: Офлајн Поени: 1099 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Вака, јаготката е сликана со f8 и брзина од 1/1000. Употребен е екстерен блиц за осветлување и замрзнување на капките. Се друго е малку среќа и мноогу вежбање за да се погоди точниот момент на окинување. Треба да се има предвид дека има мало закаснување откако ќе се притисне копчето на апаратот додека светне блицот. Значи имаш неколку варијабли кои треба да бидат синхронизирани. Висината од која ќе го пушташ објектот, брзината на окинување, јачината на блицот, фокусирањето (кое треба да биде мануелно) Ако се сеќаваш на црешите од минатата година, тие беа сликани на f8 и брзина од 1/60 и блицот од апаратот. Сакам да кажам, експериментирај, можеби ќе најдеш полесен начин да дојдеш до саканиот резултат. Поздрав Изменето од bobicar1 - 02.Октомври.2007 во 09:54 |
||
Dogi
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
ова е многу добро изработено и поучно. благодарам! да прашам само, може ли некој од фотографите, кои имаат подобро искуство да каже, која од четирите опции е најправилна? т.е. кој е најптифатлив изглед на месечината? |
||
Јас сум мајстор!
||
coolio
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Fala bobi , aj utre ako idete na kafe muabet vo mala stanica ke dojdam i jas pa ke mi gi objasnite malku opciive posto za mene se spansko selo :))
nesto nauciv ali .. treba uste praksa :)
pozdrav i fala za pomosta
:P
|
||
|
||
orlov
Сениор army veteran 2001 Регистриран: 26.Јули.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 11342 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Dosta e od balkon. Smenigo terenot. |
||
,,СЕКОГАШ ВО СЛУЖБА НА ТАТКОВИНАТА,,
|
||
JANE971
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Canon-џија Регистриран: 20.Декември.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1711 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Se rasprikazavme ovde a ne go kazavme navazniot del. Mesecina se slika koga e vedro
|
||
Born to be alive...
http://on.net.mk/galerija/jane-ljorovski |
||
Внеси реплика | страница <1234> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |