IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - ПОСТЕЊЕ
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ПОСТЕЊЕ

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1314151617 50>
Автор
Порака
Miralem1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Март.2007
Статус: Офлајн
Поени: 1548
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Октомври.2007 во 22:18

Ne bidi smesen. Ti im ja drzese svekjata da znaes dali stanuvale ili ne neli ? Kade toa go pisuva ?

Postele 40 dena i noki bez da jadat i pijat bilo sto ? I sakas nekoj vo toa da ti poveruva deka ostanale zivi ???
Zosto se ismejuvate sami sebesi neznam. Postele 40 dena,bez da vkusat bilo sto,nitu pomalku nitu poveke razlicit post od onoj na Muslimanite.

Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak.Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Октомври.2007 во 22:52
Originally posted by Miralem1 Miralem1 напиша:

Ne bidi smesen. Ti im ja drzese svekjata da znaes dali stanuvale ili ne neli ? Kade toa go pisuva ?

Postele 40 dena i noki bez da jadat i pijat bilo sto ? I sakas nekoj vo toa da ti poveruva deka ostanale zivi ???
Zosto se ismejuvate sami sebesi neznam. Postele 40 dena,bez da vkusat bilo sto,nitu pomalku nitu poveke razlicit post od onoj na Muslimanite.

И откако (Исус) постеше четириесет дни и четириесет ноќи, најпосле огладне. (Матеј 4:2)

Ете ти доказ дека Исус не станувал во 4 после полноќ да се накркува и согласно тоа ИСУС НЕ ПОСТЕЛ КАКО МУСЛИМАНИТЕ (скраја да е среќа)

Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Октомври.2007 во 23:18
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

И откако (Исус) постеше четириесет дни и четириесет ноќи, најпосле огладне. (Матеј 4:2)

Ете ти доказ дека Исус не станувал во 4 после полноќ да се накркува и согласно тоа ИСУС НЕ ПОСТЕЛ КАКО МУСЛИМАНИТЕ (скраја да е среќа)

Kade ti e tuka evrejskoto racunanje na vremeto ?
Kako sto znaese vo temata "tri dena i tri noki" da mi kazes kako racunale evreite.

I NIE MUSLIMANITE KE POSTIME 30 DENA I 30 NOKI (PO EVREJSKO RACUNANJE-DENONOKIE) no nemozeme cel zivot ! Najposle ke ogladnime !
Ako receme deka Isus imal Covecki Osobini togas lesnoumno ke ni kazete deka bog dosol vo covecki lik so covecki karakteristiki (neuzubillah) pa zatoa jadel piel,placel,nuzda vrsel,spiel..... sto ne se Bozji osobini... togas znaeme deka covekot nemoze da izdrzi 40 dena i noki (po nase racunanje) bez voda !!! Aj,Isus spored vas bil bog,no sto e so Mojsie ???
I kade e toj post vo praksa kaj vas koj se vladate isklucivo po s.pismo (evangelieto) ???  Toa li e Zdraviot post koj go preporacuvate ?????
Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak.Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Октомври.2007 во 23:19

PS: Ne vi preostanuva nisto osven da priznaete deka Edinstveno Postot kaj Muslimanite e Ispraven. Sekoja poinakva izjava vi e apsurdna.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Октомври.2007 во 23:40

I kade e toj post vo praksa kaj vas koj se vladate isklucivo po s.pismo (evangelieto) ???  Toa li e Zdraviot post koj go preporacuvate ?????

Исус постел 40 дена и 40 ноќи (различно од муслиманите голема%20насмевка), но Тој никаде не ни заповедал и ние да постиме како Него и ЗАТОА таквиот пост го нема кај нас во пракса. Логично нели? среќа
Исус бил распнат на крст, но не заповедал и ние да се распнуваме, затоа во пракса тоа и не го правиме. Итн.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Октомври.2007 во 23:51

E pa "ubavo",ako praksata na Isus ne e vasa praksa.

Znaci ostanuva Faktot deka NEZNAETE KAKO DA POSTITE !
Кон врв
Sektas Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 14.Август.2007
Поени: 175
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Sektas Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Октомври.2007 во 10:03
Originally posted by Sektas Sektas напиша:

Брза во право си.Постот е индивидуално право на секој верник,дали ќе пости или не.Може и групно да се пости,ако се договори некоја црковна заедница,да постат и да се молат за одредена работа.Ама пак ќе нагласам дека само доброволно може верникот да пости ,а не по некое правило или одреден датум.намигнување
Миралеме еве ти одговор за постот.Ние не сме обврзани со време, со датуми,единствен услов е постот да биде поврзан со молитвата и наку не би имал никакво значење, тоа би било диета.
.............Тој е челник на назаретската секта. Дела 24:5
Кон врв
rice Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 14.Ноември.2006
Поени: 379
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај rice Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Октомври.2007 во 10:07

SEKTAS NE SIRI ERES.........

SE ZNAE KOGA I VO KOJ DENOVI I PERIODI OD GODINATA SE POSTI.

A TOA DEKA AKO POSTOT E BEZ MOLITVA KE BIDE KAKO DIETA KOMPLETNO SE SOGLASUVAM SO TEBE. NO IMA DENOVI PROPISANI ZA POST.
Кон врв
Sektas Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 14.Август.2007
Поени: 175
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Sektas Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Октомври.2007 во 10:16
Извини рице брате,ама јас зборувам за библиските христијани а не за православните.За вас знам дека сте обврзани со датуми како муслиманите.голема%20насмевка
.............Тој е челник на назаретската секта. Дела 24:5
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Октомври.2007 во 10:59
Originally posted by rice rice напиша:

NO IMA DENOVI PROPISANI ZA POST.

Кој тоа ги пропишал тие денови?
Господ сигурно не намигнување
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај rice Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Октомври.2007 во 11:37
Originally posted by Sektas Sektas напиша:

Извини рице брате,ама јас зборувам за библиските христијани а не за православните.За вас знам дека сте обврзани со датуми како муслиманите.голема%20насмевка

ВО РЕД НАШИО ПОСТ ПРАВОСЛАВНИОТ Е ТАКОВ КАКОВ Е.

НО вИЕ ,,БИБЛИСКИ,, САМОНАРЕЧЕНИ ХРИСТИЈАНИ КАКО вИЕ ПОСТИТЕ?????????

Кон врв
ASTRIX Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
OBSESSIVE DREAMS

Регистриран: 18.Јануари.2007
Поени: 763
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ASTRIX Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Октомври.2007 во 11:52
Битна е суштината
го правиме со чисто срце и ако е придружен постот со молитва и со посветување на Словото , на Бога му е угодно.
Не верувам дека Бог ке е повеке срекен ако постиме само за Велигден од што мора и така е адет, или ако постиме секогаш кога ке имаме духовна потреба за тоа.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај rice Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Октомври.2007 во 14:54

Светиот Јован Златоуст вели: ПОСТОТ И МОЛИТВАТА СЕ КАКО ДВЕ КРИЛА КОИ ЧОВЕКОТ ГО ИЗДИГААТ ПОВИСОКО ОД ОВОЈ СВЕТ И ПОБЛИСКУ ОД АНГЕЛИТЕ ДО БОГА.

Зошто само човекот ја има таа привилегија благословена од Бог да биде во заедница со Бог , неразделна заедница цврсто врзана , примајки го Христа преку неговото пречисто тело и неговата пречиста крв.

заради тоа е телесниот пост телото да се припреми за причест(од грчки-заедница) за соединување со Бога , зошто телото е храм на душата а таа сепак ни е дадена од Бога и само со Бога лично таа е целосна.
Ова ме потсеќа на молитвата од св.Патрик Ирски: lorica оклоп
......

Христос со мене, Христос пред мене, Христос зад мене,

Христос во мене, Христос под мене, Христос над мене,

Христос оддесно, Христос одлево,

Христос штом легнам, Христос штом седнам,

Христос во срцето на секој човек што мисли на мене,

Христос во устата на секој човек, кој говори за мене,

Христос во окото што ме гледа,

Христос во увото што ме слуша.

Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Октомври.2007 во 15:01
treba,...mora,... da se jade,..nishto drugo ne treba,..
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1314151617 50>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,219 секунди.