|
како да ја сликам месечината? |
Внеси реплика | страница <1234> |
Автор | |
Mire
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 15.Септември.2005 Статус: Офлајн Поени: 1594 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ajde ovaka:
Za sporedba na ona sto ti treba kako objektiv, ce ti kazam deka so 100mm objektiv na leica format dobivas mesecina so precnik 1,2mm. Od ova proizleguva deka ti e potrebno barem 400mm (leica equv) za nekakva upotrebliva fotografija. Sto se odnesuva do ekspozicijata: f/8 1/125, ili ako sakas da bide posvetla malku togas prifatlivi rezultati se postignuvaat i so f/8 so 1/60. Ova sekako e na ISO100. Ova proizleguva od toa sto mesecinata nema atmosfera i toa sto go slikas e direktno izlozeno na soncevata svetlina. Distancata diktira da bide malku potemno od ona sto bi go slikal na plaza na soncev den (voobicaenite f/11 so 1/125, poznati od denovite na Zenit i sl naparvii) |
|
Da se obideme da pomogneme i na onie, navidum izgubeni slucai. Za preporacana postapka klikni TUKA
|
|
Dogi
Сениор Регистриран: 19.Април.2005 Статус: Офлајн Поени: 3168 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ова е отприлика најдобрата фотографија на месечината која успеав да ја направам, благодарам на сите. во EXIF има се околу тоа како е постигнат овој резултат.
|
|
Јас сум мајстор!
Кликни овде за комуникација со мене (потоа кликнете во полето 'Edit nickname' и впишете го вашето име) |
|
Dogi
Сениор Регистриран: 19.Април.2005 Статус: Офлајн Поени: 3168 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
форумот ја смалува, инаку е поголема.
симнете ја за подобар поглед и коментар. |
|
Јас сум мајстор!
Кликни овде за комуникација со мене (потоа кликнете во полето 'Edit nickname' и впишете го вашето име) |
|
itan14
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 30.Јануари.2007 Статус: Офлајн Поени: 545 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ova e najdobro sto sum izvadil so 70-300G
Изменето од itan14 - 30.Септември.2007 во 08:17 |
|
itan14
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Da, isto taka download za full rez.
1/250 f8 ISO 400 |
|
itan14
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
A ova go simnav od nekoj batka so 400mm+TC2.0+TC1.4
Изменето од itan14 - 30.Септември.2007 во 08:32 |
|
hypertech
Сениор Регистриран: 02.Март.2007 Статус: Офлајн Поени: 600 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Eve sto sliknav vcera dodeka go cekav ognometot
ISO 200 (po greska) aperture f/4.9 shutter 1/450 f.length 300mm auto WB |
|
eos 1D mk4 , EF 24L , EF 50L , EF 85L , EF 135L , EF 200L , EF 400L
|
|
Mire
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
E da, ako slikas od raka moras da vnimavas i na shutter speed. Se edno, variranjeto na blenda vo odnos na brzina site znaat da si go presmetaat.
Dogi, kaj tvojata fotka, ocigleden problem e t.n. hand-shake (camera-shake) blurr. Priblizno pravilo e da koristis brzina obratno proporcionalna od efektivnata fokalna dolzina za da imas sansa za cista fotka. Znaci: za 100mm ti trebaat 1/125, za 200mm se 1/250 i t.n. Pogledni gi vrednostite sto gi ima navedeno Martin, 300mm so 1/450s. Itan ocigledno malku rizikuval, a ima i prilicno mirna raka Ova normalno vazi ako slikas bez stativ i bez IS/VR. |
|
Da se obideme da pomogneme i na onie, navidum izgubeni slucai. Za preporacana postapka klikni TUKA
|
|
moz pos
Сениор Регистриран: 09.Декември.2006 Локација: Trinidad and Tobago Статус: Офлајн Поени: 335 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Djabe se sovetite....
Sega vidov EXIF, nema da moze da se setiraat manuelno vrednostite zatoa shto aparatot funkcionira avtomatski...(donekade ima kontrola samo za podolgi ekspozicii) najdobro e vaka da napravish 1. postavuvash na mod M 2. vrednosta Exp. +- ja mestish dva razdeloci na levo od srednata vrednost... 3. mestish SPOT merenje i centrirash vo mese4inata 4. go fiksirash aparatot na ramna podloga zumirash i fotografirash *za povekje detalji setiraj ISO80... |
|
Mire
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Emi ne poglednav.
Da zabegam malku od temata ... zatoa sovetot da si kupis aparat koj moze da ti go sledi napredokot i so koj mozes da napreduvas e najpametno za eden foto-amater. Mnogu ludje mislat deka zabeguvame so sovetite, zatoa sto sme "zbesnale", no licno smetam deka ako vece ne e DSLR, barem treba da bide nekakov bridge aparat so site potrebni opcii! Aparat koj ce go "nadrasnes" za 6 meseci se frleni pari. |
|
|
|
bobicar1
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 13.Септември.2005 Статус: Офлајн Поени: 1099 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Еве една од мене
Фотографирана е преку телескоп. Појма немам која беше f-вредноста на телескопот, но знам дека експозицијата е 1/10 :) |
|
moz pos
Сениор Регистриран: 09.Декември.2006 Локација: Trinidad and Tobago Статус: Офлајн Поени: 335 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Od raka slikano?! zatoa e matna ... Изменето од moz pos - 30.Септември.2007 во 16:26 |
|
Mire
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Bobi, teleskopot bese so motori za kompenzacija na dvizenjeto, ili ne?
Ako nemal motorcinja, aman razbudi se |
|
|
|
bobicar1
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 13.Септември.2005 Статус: Офлајн Поени: 1099 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Имаше имаше... Заматеноста на фотографијата е поради флуктуацијата на воздухот во атмосферата. Жешкото време, испарувањето и влагата во воздухот си го земаа данокот.
За оние што не знаат ... фотографирано е кога беше најжешкото во Скопје |
|
Внеси реплика | страница <1234> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |