|
Не сме ние сликари! |
Внеси реплика | страница 123 4> |
Автор | |
whoeverest
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Нов член Регистриран: 20.Мај.2007 Статус: Офлајн Поени: 18 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Испратена: 25.Септември.2007 во 16:23 |
Долго време се мачам да поправам луѓе во една од најчестите грешки при зборењето, кога е поврзано со фотографиите..
Слика =/= Фотографија! Слика е кога сликар на платно со бои ќе нацрта нешто, фотографија е производ на фотограф со апарат, правете разлика сите што грешите. Мислам дека сите треба да се залагаме оваа грешка да се искорени, бидејки и така има премногу сликари! Многу мал број од луѓето воопшто ја приметуваат оваа грешка додека зборуваат, што е чудо и на фотографски сајт голем дел се користат со терминот "слика". Не слика, фотографија! Толку! |
|
I'm so broke I can't pay attention!
|
|
Parki
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 06.Март.2006 Локација: New Zealand Статус: Офлајн Поени: 112 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ja imash mojata podrshka
|
|
Sanja84
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 03.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 643 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Najmal problem e toa na sajtot.Mnogu od nas mahinalno go upotrebuvaat toa,duri i majstorite :)
|
|
|
|
Sanja84
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
I ne upotrebuvaj mnozina ,jas sum slikarka,pa zatoa fotografite ne mi gi prifakaat cetkite,
|
|
|
|
whoeverest
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Нов член Регистриран: 20.Мај.2007 Статус: Офлајн Поени: 18 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Не реков дека е проблем само на сајтот, општ проблем е. Ретко кој прави разлика фотографија / слика
|
|
I'm so broke I can't pay attention!
|
|
Zoran K
Модератор Регистриран: 17.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 3244 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
whoeverest,
So drugi zborovi velish deka slika mozhe da bide samo likovno delo. Ja ne bi se slozhil so takva striktna definicija. Vsushnost toa e tochniot termin po koj ti tragash - "likovno delo", a ne slika. Slika, kako termin, ima poshiroko znachenje i ne pocnuva i ne zavrshuva samo so klasichnata likovna umentost. Patem, zarem nema vo makedonskiot jazik termin "fotografska slika"? Kako togash ke go imenuvash fotografskoto delo koe samo pochnalo kako fotografija, a zavrshilo kako nekoe vizuelno umetnichko delo vo koe ima tolku umetnichka post manipulacija sto poveke lichi na likovno delo otkolku na fotografija? I toa ke go narechesh fotografija? Kako ke znaesh deka e fotografija koga 100% izgleda kako akvarel i nema nikakvi prepoznatlivi tochki so fotografija? Isto taka, zarem ne pravime "slika so nash*te misli" koga chitame knigi? Toa definitivno ne e likovno delo, a sepak go imenuvame kako slika. I taka natamu... Zborot "slika" e prifaten kako opsht termin za nehto sto se dolovuva vizuelno i kako takov jas ne bi go otfrlil ili zabranil od nashiot rechnik samo zatoa sto ne e apsolutno precizen vo "fotografska" smisla. Zgora na toa, jas ne mozham da se vidam sebe si kako postojano go povtoruvam zborot "fotografija" dodeka pishuvam komentari, bez shansa da upotre*am nekakov drug sinonim za toa. No ako tebe toa ti prechi, se slozhuvam deka najdobro e da ne go koristish. |
|
Sanja84
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ubavo kazano.
|
|
|
|
anakin
Сениор Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
a baska sum i slikar
daj mi vo raka se sto ostava traga- kje ti stvoram slika taka da za mene nevazit vasite nedoumici |
|
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
|
zatko
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 28.Октомври.2005 Локација: Australia Статус: Офлајн Поени: 388 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Zoran,kako prvo vo makedonskiot jazik ne postoi fotografska slika
pomegu slika i fotografija nema razlika se znae na sto mislis ako ja drzis vo race fotografijata i kazes"ovaa slika" Razgovaras so nekoj koj stro ne te poznava i na prasanje sto si po profesija ti odgovaras slikar sogovornikot te prasuva kakov slikar????? a ako kazes fotograf nema potreba sogovornikot da ti postavi potprasanje Pomegu slikar i fotograf ima golema razlika http://www.blissvp.com |
|
www.blissvp.com
|
|
Sanja84
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Fotografite ne bile tolku talentirani za slikari,pa morale da izmislat nesto svoe
|
|
|
|
Zoran K
Модератор Регистриран: 17.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 3244 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Zatko, prashanjeto beshe terminot "slika", a ne profesijata slikar i fotograf. Toa se dve kompletno razlichni raboti. Terminot slika ima mnogu shiroko znachenje, dodeka profesijata fotograf, slikar ili dizajner znachi konkretno zanimanje.
Site tie profesii pravat sliki, ama na razlichen nachin. Pa kaj ednite toa se likovni dela, kaj drugite se fotografii... Mislam deka pochavme epten da gi meshame rabotive i nepotrebno da ja shirime diskusijava. |
|
zatko
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 28.Октомври.2005 Локација: Australia Статус: Офлајн Поени: 388 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
tocno,ako ne te biva za slikar probaj fotograf,ama ako ne te biva ni toa sto potoa
http://www.blissvp.com |
|
www.blissvp.com
|
|
zatko
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
www.blissvp.com
|
|
bobicar1
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 13.Септември.2005 Статус: Офлајн Поени: 1099 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ти преостанува само една работа ... да уживаш гледајќи ги делата на тие што ги бидува |
|
Внеси реплика | страница 123 4> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |