IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - КОЈА РЕЛИГИЈА Е ВИСТИНСКА?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

КОЈА РЕЛИГИЈА Е ВИСТИНСКА?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1112131415 55>
Автор
Порака
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Статус: Офлајн
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Септември.2007 во 22:25
Originally posted by zbunet zbunet напиша:

Sve e toa bla, bla, bla i daj pari
   fala bogu,...barem eden,..da napishe neshto pametno,...seto toa e bazirano samo na edno,...pari ,.,!!
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
Miralem1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Март.2007
Поени: 1548
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2007 во 00:05

goor,pa i jas se obiduvam da ti objasnam no naj verovatno ogranicen si po ova prasanje.

Kolku trud i napor,ljubeznost vlozivme (site i Hristijani) da ti OBJASNIME (Ne dokazeme) za postoenjeto na BOG ti ja pees istata pesna.PA KAKO BI TE PRISILILE TOGAS ????? Zarem e mozno nesto so sila ? Mozebi gi prisiluvale da im rabotaat,mozebi gi ubivale,mozebi gi maltretirale,NO LAGA E DEKLA GI PRISILILE DA PRIFATAT ISLAM. Covek moze so sila da ti zeme nesto A NEMOZE DA TI DADE. Kolkui da me prisiluvas,goor,razumot ne mi dava da poveruvam deka Bog ne postoi,jas sum Ubeden vo toa i vo toa ke veruvam. Jas ne poreknuvam sluvcaj kade sto nekoj nekogo prisilil,pa prisiluvaat i den denes... slusam vo vremeto na Komunizmot im zabranuva,le se i sesto (od religija) no vernicite si ostanaa vernici (kako ednite taka drugite taka tretite).
Ti ne razbiras sto e VERA pa zatoa i prifatlivo ti e,no mene ne mi e jasno,kako go nateral da veruva.... ZNACI KAKO SO SILA GO NATERAL DA VERUVA ???????????

DALI MOZES ZENA SO SILA DA JA NATERAS DA TE SAKA ????? (OVA KAZI MI TE MOLAM) !!!! MOZES DA JA SILUVAS,MOZES SE DA I PRAVIS NASILNO,NO DALI MOZES DA JA NATERAS SO SILA DA TE SAKA !!!!!!!!!?????????

Slucajot 11/9 ne go staviv slucajno. Samo kazav deka sto se se izmisli za da se preinaci eden zbor koj e TOLKU BITEN I MIL VO ISLAMOT "DZIHAD" Zbor koj bi go razbiral,na osnova na toj zbor samo bi prifatil ISLAM.
Znaci,mozebi ima vistina nesto vo toa sto gi prisiluvale,no vo nesto drugo A VO VERA NEMOZE !!! Nemoze da go poturci i da go napravi so sila Musliman.NEMOZE !!
Gledas oneme. Prvo tvrdis deka Bin laden ja prezel odgovornosta,no gledame ima razumni luge koi pod nokti gledaat.... go povlece mislenjeto.

Цитирај
znaci kako sto islamot se sirel po tie prikaski od k*ranot...........

Ne covecki. Ne covecki zatoa sto Qur'an nemas procitano. DALI E VISTINA ??  Zosto da tvrdis deka se prikaski ?
Dzihadot ne e druga tema. I za nego kazuvate (vo neznaenje) deka Mudzahedinite se zakanuvaat da prifatite Islam. Nedavno na vesti slusam bin laden se zakanuva na amerika da prifatat islam. GLUPOSTI ZIVI. Za zalenje e toj koj poveruval vo toa.

Danok vo krv,ako moze da se narece,ima.... no vidi sto se raboti. Ako jas ti ubijam tebe nekoj od familija,ako e nenamerno,ako si vernik,sekako ke oprostis (ti ne si vernik neznaes kako e toa,no nie oprostuvame) ako e namerno (jas kriv i namerno sum go ubil) togas imas pravo,da baras PARICNA OSTETA,ILI MILO ZA DRAGO,ako si pak vernik,povtorno ke oprostis. I SE ZNACI SI IMA ZAKONSKA PRESUDA !!! Ne e kako ke mu padne na nekoj na pamet !!! Nisto kroz prsti ne se gleda.

Da ne bideme pogresno svateni. Se slucuvaat znaci nesreki,IMA SUD,kako i tuka.... koj kriv koj prav odlucuva sudot i kaznata e ista kako i tuka,nisto poinaku i nisto pogresno. No ako namerno mi go ubies da receme deteto a toa ni krivo ni dolzno,za edna mala (mozebi)sitnica.... togas imam pravo na osteta. ZNACI,DA BIDE IZEDNACENO.  No ova,nema apsolutno nikakva vrska so prisiluvanje na vera,ova e vo Islamski zakoni,kade sto site se muslimani,kade sto e za Muslimanite isto taka.

Zatoa velam deka ti izmesale poimi,dodavale od edna strana odzemale na druga i napravile drama,so koja tebe taka koj nema vrska od religija ke te perat.
Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak.Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje
Кон врв
goor Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Јуни.2007
Поени: 844
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај goor Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2007 во 03:24
Od Miralem

goor,pa i jas se obiduvam da ti objasnam no naj verovatno ogranicen si po ova prasanje.

Kolku trud i napor,ljubeznost vlozivme (site i Hristijani) da ti OBJASNIME (Ne dokazeme) za postoenjeto na BOG ti ja pees istata pesna.PA KAKO BI TE PRISILILE TOGAS ????? Zarem e mozno nesto so sila ? Mozebi gi prisiluvale da im rabotaat,mozebi gi ubivale,mozebi gi maltretirale,NO LAGA E DEKLA GI PRISILILE DA PRIFATAT ISLAM. Covek moze so sila da ti zeme nesto A NEMOZE DA TI DADE. Kolkui da me prisiluvas,goor,razumot ne mi dava da poveruvam deka Bog ne postoi,jas sum Ubeden vo toa i vo toa ke veruvam. Jas ne poreknuvam sluvcaj kade sto nekoj nekogo prisilil,pa prisiluvaat i den denes... slusam vo vremeto na Komunizmot im zabranuva,le se i sesto (od religija) no vernicite si ostanaa vernici (kako ednite taka drugite taka tretite).
Ti ne razbiras sto e VERA pa zatoa i prifatlivo ti e,no mene ne mi e jasno,kako go nateral da veruva.... ZNACI KAKO SO SILA GO NATERAL DA VERUVA ???????????

DALI MOZES ZENA SO SILA DA JA NATERAS DA TE SAKA ????? (OVA KAZI MI TE MOLAM) !!!! MOZES DA JA SILUVAS,MOZES SE DA I PRAVIS NASILNO,NO DALI MOZES DA JA NATERAS SO SILA DA TE SAKA !!!!!!!!!?????????

Jas Miralem imam skoro 30 godini...
decata sto gi zemale nemale ni 8 godini covece........
zamisli eve primer(samo primer nisto licno) da posvois dete na eve 5 godinki i da go cuvas..........koga deteto ke napolni 30 godini tebe ke ti vika TATO...dali si mu tatko na ova dete..........??????????????
sto znaci ako gi zemale decata od mali i gi ucele deka islamot e onoj praviot pat i onaa vistinska religija............koja vera ke ja sledat tie deca koga ke porasnat??????????
Isto i ako hristijanite zemat mali deca od muslimanite.......i isto gi ucat deka hristijanstvoto e vistinskata religija.....koja vera ke ja sledi deteto koga ke porasne??????????????

Slucajot 11/9 ne go staviv slucajno. Samo kazav deka sto se se izmisli za da se preinaci eden zbor koj e TOLKU BITEN I MIL VO ISLAMOT "DZIHAD" Zbor koj bi go razbiral,na osnova na toj zbor samo bi prifatil ISLAM.
Znaci,mozebi ima vistina nesto vo toa sto gi prisiluvale,no vo nesto drugo A VO VERA NEMOZE !!! Nemoze da go poturci i da go napravi so sila Musliman.NEMOZE !!

Nemozele tocno - zatoa i ti gi staviv za primer :Kales Anga " i "Makedonska krvava svadba"......... tie devojki nemozele da gi nateraat da veruvaat vistinski vo alah no da se narefcat samite muslimanki...mozele..so ednostavna zakana deka ke gi ubijat nivnite bliski...........
znaci taa devojka bi sluzela za seksualen objekt vo haremot i bi go zadovoluvala agata sekoja vecer mozebi od STRAV....nisto drugo osven STRAV.......taka da robinkite od haremot neznam kolku imale pravo da imaat dete i ako imale kolku imale pravo da go vospituvaat kako sto sakaat tie....i da go vospitaat kako hristijanin agata bi gi ubil..............1000% sigurno

Gledas oneme. Prvo tvrdis deka Bin laden ja prezel odgovornosta,no gledame ima razumni luge koi pod nokti gledaat.... go povlece mislenjeto.

ne onemev samo ti kazav deka e druga tema.............

znaci kako sto islamot se sirel po tie prikaski od k*ranot...........

Ne covecki. Ne covecki zatoa sto Qur'an nemas procitano. DALI E VISTINA ??
DA
Zosto da tvrdis deka se prikaski ?
ZATOA STO A BEA VISTINI I DA IMASSE FAKTI DEKA BILO TAKA SITE KE ZNAEJA DEKA ISLAMOT E ONAA VISTINSKOTO I NEMASE DA IMA VERNICI-Mi zdosadi veke da ti go pocvtoruvam toa...........

Dzihadot ne e druga tema. I za nego kazuvate (vo neznaenje) deka Mudzahedinite se zakanuvaat da prifatite Islam. Nedavno na vesti slusam bin laden se zakanuva na amerika da prifatat islam. GLUPOSTI ZIVI. Za zalenje e toj koj poveruval vo toa.

site poveruvaa kade e bin laden da rece sega deka ne rekol taka?????????? znaci ne go negira toa.............

Danok vo krv,ako moze da se narece,ima.... no vidi sto se raboti. Ako jas ti ubijam tebe nekoj od familija,ako e nenamerno,ako si vernik,sekako ke oprostis (ti ne si vernik neznaes kako e toa,no nie oprostuvame) ako e namerno (jas kriv i namerno sum go ubil) togas imas pravo,da baras PARICNA OSTETA,ILI MILO ZA DRAGO,ako si pak vernik,povtorno ke oprostis. I SE ZNACI SI IMA ZAKONSKA PRESUDA !!! Ne e kako ke mu padne na nekoj na pamet !!! Nisto kroz prsti ne se gleda.

Da ne bideme pogresno svateni. Se slucuvaat znaci nesreki,IMA SUD,kako i tuka.... koj kriv koj prav odlucuva sudot i kaznata e ista kako i tuka,nisto poinaku i nisto pogresno. No ako namerno mi go ubies da receme deteto a toa ni krivo ni dolzno,za edna mala (mozebi)sitnica.... togas imam pravo na osteta. ZNACI,DA BIDE IZEDNACENO.  No ova,nema apsolutno nikakva vrska so prisiluvanje na vera,ova e vo Islamski zakoni,kade sto site se muslimani,kade sto e za Muslimanite isto taka.

Ti objasniv ubavo za koj danok vo krv zboruvam ne begaj od temata....

Zatoa velam deka ti izmesale poimi,dodavale od edna strana odzemale na druga i napravile drama,so koja tebe taka koj nema vrska od religija ke te perat.

Isto taka izmislie religii so koj tebe i site koi nemaat vrska ili ne sakaat da ja prifatat realnosta ke go perat...

end off days 15...14...13....
Кон врв
moira Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
...The Goddess... Administrateur adjoint

Регистриран: 06.Јуни.2007
Поени: 26016
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај moira Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2007 во 05:22
Zaludno se trudis Goor, toj i ponatamu ke ti kazuva isti raboti, taka e programiran.
Кон врв
marco_antony Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Јули.2006
Локација: Macedonia
Поени: 11062
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај marco_antony Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2007 во 07:13

Dobro utro na cel svet ...

prijaten saboten den ...
veruvam vo ova ...

PARADISE MACEDONIA
Кон врв
zbunet Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Претседник Зеленковски

Регистриран: 24.Февруари.2007
Поени: 15549
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zbunet Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2007 во 09:07
E ne e prijaten dokolku e raboten, a rabotata od pekolot proizleguva...vo rajot na Adam i Eva nemalo rabota, posebno za drug.
PS.  Se salam .Dobro utro
Кон врв
DAIJA Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Февруари.2007
Поени: 1668
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DAIJA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2007 во 11:07
zavisi!

ima i bez religija....
О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај marco_antony Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2007 во 12:05

i toa bez religija e religija ...

Nekoj veruva vo Biblijata ili vo k*ranot ...
sekoja cest ...

no nekoj VERUVA deka ne veruva ...
isto i toa e veruvanje ...

sepak ...
kaj sekogo ...
doadja moment ...
koga ke vidi deka nemoze da ima mir vo nego ...
ako veruva vo neveruvanjeto ...

koga - togas ...

PARADISE MACEDONIA
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2007 во 13:06

Mislam deka so tebe goor nema poveke sto da se pisuva.Se ti e objasneto.

Moze jasno da vidime deka Goor e ednostavno tvrdoglav i nisto poveke.
Sega,gi kidnapirale od 8 godini. Kako be mozes vo sekakvi nekakvi Gluposti da veruvas a vo dokaz nemozes.
Sluckite,koi gi narekuvas "prikaski" ne se prikaski tuku se Vistinski Slucai i DEL OD ISTORIJATA NA ISLAMOT. E sega ti najde da mi kazuvas sto e Istorija na Islamot. Turcite nekogo go pretepale i sega Islamot e nasilen.

Vidis nisto ne moze znaci prisilno,nemoze zena da se natera da ne' zasaka.... ama posto si Ateista so zakoraveno srce sega,nemozele da gi nateraat ama so sila gi naterale da bidat muslimanki... znaci,neznaes poveke koj pat da go fatis.

Uste mnogu za primer Kales Anga i Cveta i Dedo Mraz za primer ke gi zemas.
Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak.Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај marco_antony Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2007 во 13:19

Miralem temata e
Koja religija e Vistinska ?

a ne goor ...

ne se machi tolku mnogu vo dokazuvanja ...

dali mislis deka NASATA e najdobra ?

PARADISE MACEDONIA
Кон врв
goor Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Јуни.2007
Поени: 844
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај goor Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2007 во 15:24
Od Miralem

Mislam deka so tebe goor nema poveke sto da se pisuva.Se ti e objasneto.Moze jasno da vidime deka Goor e ednostavno tvrdoglav i nisto poveke.

VIDI VAKA Miralem
PRIKASKITE VO k*rANOT SE OBICNI IZMISLICI...........
ZATOA STO  DA IMASE DOKAZI (Znaes sto e dokaz  neli ) SITE MIRALEME KE ZNAEJA DEKA ISLAMOT E VISTINSKATA RELIGIJA I KE ZNAEJA DEKA POSTOI BOG-NEMASE DA VERUVAAAATTT......ZNACI KE ZNAEJA>>>>>>>>>>
TOA STO TI VERUVAS VO NIV NE NZNACI DEJKA SE VISTINA ZATOA STO DA BIDAT VISTINSKI I PRIFATENI AMA BAS OD SITE TREBA DOKAZI>>>>>>

SEGA TI MI GI DAVAS OVIE PRIKASKI NASPROTI ISTORISKITE FAKTI......
I MISLIS DEKA SO INAET NEKOJ KE TI POVERUVA...ZOSTO NEKOJ DRUG MUSLIMAN NE ZBORUVA PROTIV OVIE FAKTI TUKU SAMO TI...........
ZOSTO...POPAMETEN SI OD DRUGITE...??????

I ZA DA NE MI POVTORUVAS EDNO ISTO STO VEKE PO KOJZNAE KOJ PAT GO CITAM DA TE POTSETAM DEKA NA OVIE ISTORISKI FAKTI ..STO TI GI PRILOZIV MOZES SAMO SAMO SO FAKTI DA GI NEGIRAS A NE SO TVOI IZMISLICI.....

NAKRATKO TOA IZGLEDA VAKA
MIRALEM DOKAZI MI DEKA k*rANOT E VISTINA
DOKAZ - VISTINA E ZATOA STO TAKA PISUVA VO k*rANOT....

CEL DEN MOZES DA VADIS CITATI OD k*rANOT TOA STO PISUVA TAMU KAKO SE SIREL....AMA ZA ZAL ISTORISKITE FAKTI ZBORUVAAT DRUGO.....

ZALAM MIRALEM AMA TAKA E......

end off days 15...14...13....
Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2007 во 15:33
taa shto ne se nametnuva,...a,bidejki site go pravat toa,...znachi,...nema vistinska!!
,..pa kolku i da meljete,...za toa,..
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај marco_antony Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2007 во 17:59

Kako nema vistinska religija ?

a NASATA ?

ete na edna druga tema pisuvav deka Bog e neogranicen ...
i toa e VISTINA ...
neogranicen vo prava smisla na zborot ...

no dobro veli brza ...
bidejki site se nametnuvaat ...
ispadja nema vistinska ...
zatoa sto site velat deka e vistinska ...

no eve na primer ...
ako e Bog neogranicen ...
znacni nie sme sepak na nekoj nacin ograniceni ...

i presmetav deka covekot e 93 dimenzionalen prostor ...

mesto da se povikuvame na ova ili ona ...
dajte da vidime kade sme ...

dobro veli goor ...
tamo pisuva vaka ...
onamu pisuva taka ...

ajde da vidime prvo nie kade sme ... ?

PARADISE MACEDONIA
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2007 во 18:26

Goor,ti si barem naj malku dostoen (BEZBOZNIK) koj nikogas ne dopred Qur'an da kazuvas sto pisuva  vo nego i dali e izmisleno ili ne.... ednostavno,NE SI PROCITAL TI. Toa sto BAS SITE ne prifakjaat toa ne e prasanje koe se postavuva samo za Qur'anot tuku kaj site. Neli,goor,da si ti vo pravo i vasata filozofija za nepostoenje na Boga,neli vo toj slucaj site bi bile Ateisti ??? Sakam samo da ti kazam kolku glupavo razmisluvas. Steta za 30 godisen covek.

Qur'anot spored tebe ne e vistina oti ne sme site Muslimani. Togas NE POSTOI VISTINA oti nikoj isto ne sme.
Goor,ne vredi navistina da se zamaram so vakvi komentari.

Samo cisto informativno,iako sum ti napisal nekolku pati.Vo Italija,deset dusi mesecno prifakjaat Islam.Vo Germanija 4.000 godisno !!!

Drugo goor,Islamot NE E TURCIJA islamot NE SE TURCITE !!1 Dali taa tvoja glava moze da go svati ova ???? Sto pravele turcite NE E PRIMER ZA ISLAMOT. Sto bara Qur'anot e PRIMER ZA ISLAMOT. Toklku malku treba da razberes. Ajde da se slozam eve so tebe. Turcite so sila gi naterale da se poturcat. I STO PRAJME SEGA ??? DALI ZAKLUCIVME DEKA ISLAMOT TAKA SE SIREL !?  30 Godini rece deka imas prijatele moj a razmisluvas kako da imas 13.

Ponataka,zali se sam.Ke ti kazam zosto.
Dve temi otvorivme za Qur'anot i navedovme bezbroj dokazi deka Qur'anot E VISTINA,ZNACI DOKAZI. No dzaba e koga za tebe dokaz e sto ke ti kaze CNN i BBC... Ti en razmisluvas sam so svojata glava.Zatoa treba sam da se zalis.

I da zaklucime.Odi prvo procitaj Qur'an pa posle da zboruvas za nego.... ne si go doprel a kazuvas deka vo nego pisuva prikaski,toa e navistina maloumno.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1112131415 55>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,203 секунди.