IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - КОЈА РЕЛИГИЈА Е ВИСТИНСКА?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

КОЈА РЕЛИГИЈА Е ВИСТИНСКА?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1011121314 55>
Автор
Порака
DAIJA Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Февруари.2007
Статус: Офлајн
Поени: 1668
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DAIJA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Септември.2007 во 12:23
reset ili format,
ili mozebi disk klinap?црвенеење
О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!
Кон врв
blackeye Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
The Body

Регистриран: 24.Август.2007
Поени: 4058
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај blackeye Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Септември.2007 во 13:12
Vistinska religija e onaa vo koja navistina i iskreno veruvame.Za nekogo e bog a za nekogo e sosema nesto drugo
Кон врв
DAIJA Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Февруари.2007
Поени: 1668
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DAIJA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Септември.2007 во 12:14
vasata ili vasite?

kolku religii imate?

О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!
Кон врв
moira Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
...The Goddess... Administrateur adjoint

Регистриран: 06.Јуни.2007
Поени: 26016
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај moira Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Септември.2007 во 12:17
EDNA, VISTINSKATA!
Кон врв
goor Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Јуни.2007
Поени: 844
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај goor Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Септември.2007 во 13:00
Od Miralem
Vo red e Goor,ti napisav daleku poverodostojni i povredni primeri od Istorija,za koi ocigledno nem si,pa si se fatil za danokot ko pijan za plot.

A dovolno ti e samo da vidis koj e avtor na takvite (dez)informacii pa potoa da trknes po drugi negovi dela. Mozebi e ludo no mene mi e navika da ne zemam se zdravo za gotovo.

Prve janjičarske jedinice su se sastojale od zarobljenika i robova. Posle 1380ih ‎sultan Selim I je popunjavao njihove redove uz pomoć devširme, ‎specifične vrste poreza koji se sastojao u davanju muške dece sultanu. ‎Sultanovi ljudi bi regrutovali određeni broj nemuslimanske, obično hrišćanske, ‎muške dece (u početku nasumice, a kasnije prema strogim kriterijumima) ‎odvodeći ih na obuku. To su uglavnom bila srpska, bugarska i ‎‎albanska deca. Obično bi birali jedno od petoro dece starosti ‎između 7 i 14 godina, ali se taj broj menjao u skladu sa potre*ama za vojnicima. ‎Kasnije su devširmom oporezivani i Grci i Mađari. Oporezivano stanovništvo je, ‎svakako, bilo ogorčeno ovakvom praksom.

Janjičari su bili obučavani u strogoj disciplini (uz težak fizički rad i u ‎praktično monaškim uslovima) u ačemi oglan školama, gde se očekivalo ‎da žive u celibatu i da se preobrate u islam. Većina je to i bila učinila. Iz svih ‎praktičnih razloga, janjičari su pripadali sultanu. Za razliku od slobodnih ‎muslimana, izričito im je bilo zabranjivano da nose bradu, osim brkova. Janjičare ‎su učili da smatraju korpus kao svoj dom i porodicu, a sultana kao svejeg de facto ‎oca. Samo oni koji su se pokazali dovoljno jakim dobijali su čin pravog janjičara u ‎‎24oj ili 25oj godini. Puk je nasleđivao imovinu pokojnog janjičara.

еве уште

Јаничар бил припадник на турската милиција основана во 1329 од заробени млади христијани што биле насилно потурчувани.

Во 1360 султан Мурат ја реорганизирал турската милиција и и дал извесни повластици поради што почнале да и пристапуваат и многу Турци. Јаничарите, како одлично опремена војска претставувале јадро на турската пешадија. Подоцна Јаничарскиот корпус се засилил толку многу што станал опасен дури и за султанот, поради што Мухамед II ја укинал во 1826.

Treba da znaes deka Ateizam ne ti pali koga zboruvas so Musliman,makar 5 godisen,oti za se' ima odgovor.
Ne sakam da omalovazuvam nekogo,mozebi od drugite i ne se dovolno upateni i ne si ja poznavaat dovolno religijata no fakt e deka nemaat dokaz za ona sto go tvrdat.

A ti miraleme kako da imas dokazi i odis protiv istoriskite fakti...eve navedi dokaz bez da go citiras k*ranot..(i dino merlin) deka toj danok vo krv ne postoel .................

No Filozofi i Filozofi nebi mozele da ubedat i da mu dokazat nesto na nekoj musliman makar i osnovno samo neka ima,vaka,kako mene.... duri i vo toa osnovno ne bev odlicen. Ne sakam da kazam nitu toa deka vo religijata sum dobar ili deka jas imam dokazi ili deka jas sum nekoj.... sekoj Musliman,malku upaten,isto bi ti zboruval,zatoa sto Qur'anot e EDEN. Islamot e IST NA SEKADE I ZA SEKOGO. SEKOJ MUSLIMAN VO OVOJ MESEC POSTI,,,, Nema dilema,zosto nedela ili zosto petok,,, zosto samo riba da ne jademe ili zosto meso samo da ne jademe... ZA NAS ZA SITE E ISTO.

Filozofi ni mene ne bi me ubedile...ama miraleme fakti e drugo.....

Sakav da ti kazam deka vo se' postoi LAGA. Pogotovo koga se zboruva za Islamot. A od koi pricini imase prilika da svatis,,,, Zatoa sto Islamot bara vladar koj ke bide kako mene i kako tebe,ne priznava NEPRAVDI za koi SEKOJ DENESEN VLADAR SE BORI,,,,

Za primer ti go dadov i iskrivuvanjeto na terminot "Dzihad" kolku e sprotiven od ona sto go smetaat nevernicite.  Pa kolkavav teroristicki napad se izmisli,i sami si go napravija samo za da go obvinat Islamot ??? Si se zaprasal li ti nekogas (iskreno kazi mi) zosto toa im go pravat ????
Koga site denes znaeme deka napadite ne bea izvrseni od Muslimani.
Za pametnite toa bese dokaz deka Vo Islamot se krie BOGATSTVO... I ete,gi srusija oblakoderite i posle 10 minuti (otkako se strusija) izjavija deka toa go napravi "al kaeda" ZA KOJA NIKOJ PRED 11/9 NE SLUSNAL ZA NEA !!!!! Jas siguren sum deka ti ne razmisluvas so sopstvena glava,oti sekoj koj razmisluva sam svakja nesto sprotivno od ona sto ni go natovarija.

Znaes za toj nastan sto veli Allah dz.s vo Qur'anot ?

Pazi,napadite se slucija na 11/ ednata zgrada imase 109 a drugata 110 sprata.....

Qur'anot e podelen na poveke Dzuzovi.

Vo 11 Dzuz,Sura 9 Aet 109 i 110 Allah dz.s veli:

ZOSTO SEGA GI MESAS NAPADITE NA 9/11 toa ne mi e jasno........
zborevme ednas za toa i mi go kaza recisi istoto...samo zosto togas bin laden ja prifati odgovornosta?????????

Изменето од connected - 24.Декември.2007 во 15:11
end off days 15...14...13....
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај moira Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Септември.2007 во 13:00
Poslanie na Apostol Pavle do Efesjanite, kniga IV:
5. EDEN GOSPOD, EDNA VERA I EDNO KRSTEVANJE;
6. EDEN BOG I TATKO NA SITE, KOJ E NAD SITE, I PREKU SITE I VO SITE.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај goor Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Септември.2007 во 13:03
znaci apostolot pavle sekade gi progonuval "vistinskite" apostoli i gi ubival...sega dojde red toj a bide primer za verata i da go citirate nego kako APOSTOL...............

kolkavi se sansite da ja isprevrti religijata vo negova korist?????????
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај moira Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Септември.2007 во 13:41
ПОСЛАНИЕ НА АПОСТОЛ ПАВЛЕ ДО ЕФЕСЈАНИТЕ
Глава 4
13 додека сите не дојдеме до единството на верата и на познавањето на Божјиот Син, до совршениот човек, до полната мерка на Христовиот раст:
14 за да не бидеме веќе деца, кои ги лулее и ги носи секој ветар на науката, што - со човечката измама и лукавство - доведува до итро измислени заблуди.
15 Туку, говорејќи ја вистината, во љубов, ние треба да растеме во си - кон Него, Кој е Глава, Христос.
Ne ja isprevrtuva, jasno kazuva, citaj
Кон врв
Miralem1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Март.2007
Поени: 1548
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Септември.2007 во 17:41

Goor,ti si navistina ogranicena osoba skroz. Se prefrli kaj janicarite a mene me prasuvas zosto se prefrlam na 11/9...

Ne begam od Fakti,kazuvam deka ima ISKRIVENI FAKTI,zatoa i se prefrliv na 11/9. Ne rekov deka mozebi turcite ne mobilizirale,kazav deka mobilizirale (kako sto toa sekade se pravi) mozebi toa i im bila idea na ovie sto denes mobiliziraat zavidele od Turcite... kazav deka mnogu raboti ima i ISKRIVENI.goor,IMA ISKRIVENI RABOTI VO TOA MNOGU.Dali se razbiras ti ? Znaci ima vistina vo toa no ima i LAGA. A nema sto da se zboruva za toa,koga TOA NEMA VRSKA SO ISLAMOT. Ovde zboruvame za RELIGIJATA.

A 11/9 go spomnav mislejki deka si pameten i ke napravis edna paralela i mislev deka ke razmislis malku. Za eden zbor "DZIHAD" koj znaci "TRUD,BORBA" da vi bide POGRESNO PROTOLKUVAN se izvrsi NAJ GOLEMIOT NAPAD NA ISTORIJATA !! Samo za eden zbor.Znaci,na sto se se spremni nevernicite,samo da vi go prestavat Islamot pogresno. A TI POVTORNO ISTOTO,JANICARI,DANOK VO KRV...... ko detence.

Eve ti za izjavata vo koja "bin laden ja prezede odgovornosta"  Vidi kolku im e lesno da ve prelazat.Najdoa budali luge pa ke si igraat majtap so vas. Samo zalosno e sto slepi za navek ke si ostanete.
Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak.Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje
Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Септември.2007 во 17:47
gooooor,...ne znam shto si gubish vreme ,..so vakvite"dalekuvidni",..a ustvari slepi,...kjoravi kako slepi mishevi,...batali gi veke,..da imaat tie razum,...nema  dobrovolno da "trchaat" kon zenite shto gi chekale vo "rajot",....pa, ushte i desetici "vinovni" da gi "prenesuvaat",...bez nivna volja,...ajde,begaj veke ednash od tuka,...
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај goor Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Септември.2007 во 17:54
Originally posted by Miralem1 Miralem1 напиша:

Goor,ti si navistina ogranicena osoba skroz. Se prefrli kaj janicarite a mene me prasuvas zosto se prefrlam na 11/9...

Ne begam od Fakti,kazuvam deka ima ISKRIVENI FAKTI,zatoa i se prefrliv na 11/9. Ne rekov deka mozebi turcite ne mobilizirale,kazav deka mobilizirale (kako sto toa sekade se pravi) mozebi toa i im bila idea na ovie sto denes mobiliziraat zavidele od Turcite... kazav deka mnogu raboti ima i ISKRIVENI.goor,IMA ISKRIVENI RABOTI VO TOA MNOGU.Dali se razbiras ti ? Znaci ima vistina vo toa no ima i LAGA. A nema sto da se zboruva za toa,koga TOA NEMA VRSKA SO ISLAMOT. Ovde zboruvame za RELIGIJATA.

A 11/9 go spomnav mislejki deka si pameten i ke napravis edna paralela i mislev deka ke razmislis malku. Za eden zbor "DZIHAD" koj znaci "TRUD,BORBA" da vi bide POGRESNO PROTOLKUVAN se izvrsi NAJ GOLEMIOT NAPAD NA ISTORIJATA !! Samo za eden zbor.Znaci,na sto se se spremni nevernicite,samo da vi go prestavat Islamot pogresno. A TI POVTORNO ISTOTO,JANICARI,DANOK VO KRV...... ko detence.

Eve ti za izjavata vo koja "bin laden ja prezede odgovornosta"  Vidi kolku im e lesno da ve prelazat.Najdoa budali luge pa ke si igraat majtap so vas. Samo zalosno e sto slepi za navek ke si ostanete.

vaka miralem dalekuvid prijatele............
janicarite bile makedonski deca......koi gi zemale od hristijanite i gi poturcuvale....toa se vika DANOK VO KRV...ZNACI NE SE PREFRLIV NIKADE TUKU SE OBIDUVAM DA TI OBJASNAM NESTO STO NEMOZES DA SVATIS .....

9/11 i dzihadot se druga tema i veke zboruvavme za toa.....
znaci kako sto islamot se sirel po tie prikaski od k*ranot...........
sprotivnoi na toa se sirel vo istorijata..............

DZIHADOT E DRUGA TEMA......
Кон врв
marco_antony Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Јули.2006
Локација: Macedonia
Поени: 11062
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај marco_antony Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Септември.2007 во 19:34

bez ogled koja religija e vistinska ...

fakt e deka ludjeto se delime i sprotivstavuvame po verska osnova ...

toa edno znachi ...
deka ne e toj pat ...

drugo koj vo koja religija ke bidi ...
zavisi od toa vo koja sredina se rodil ...

taka da i nemame bas izbor ...
koj sto ni e daden od Boga ...

izborot nekoj drug ni go napravil ...

i normalno e deka gledame nesto sto ima od drugata strana ...

zatoa moze e najispravno da se kaze deka najispravna religija e NASATA ...

PARADISE MACEDONIA
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај goor Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Септември.2007 во 21:05
ili niedna......
neli moze da se kaze i tOA............
ubavo spomna za podelbata na lugeto na taa osnova.........za vojnite i omrazata isto na taa osnova...bez razlika od koja religija se pottiknati

znaci dobro vo religiite ostanuva samo nadezta odnosno utehata deka nasiot zivot nikogas nema da zavrsi............

DALI VREDI?????????????????
Кон врв
zbunet Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Претседник Зеленковски

Регистриран: 24.Февруари.2007
Поени: 15549
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zbunet Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Септември.2007 во 21:17
Sve e toa bla, bla, bla i daj pari
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1011121314 55>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,156 секунди.