|
Што го прави човекот ЧОВЕК? |
Внеси реплика | страница 123 17> |
Автор | |
Isis
Сениор CATALYST Регистриран: 19.Јануари.2007 Статус: Офлајн Поени: 5871 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Испратена: 15.Септември.2007 во 01:55 |
Дали се раѓаме како човек или стануваме човек ?
И за Хитлер и за Мајка Тереза ќе кажеме дека се луѓе, (човеци , што би рекол Стојан Андов) но дека Хитлер е исто толку човек колку што е и Мајка Тереза не би рекле нели? Што го прави човекот Човек? |
|
anakin
Сениор Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
definiraj do zborot Covek
ako toa kje go napravis i uspees togas odgovorot go imas i ne ti treba tema |
|
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
|
Isis
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
има разни дефиниции за човек
биолошки гледано сите сме човеци...Homo sapiens Но поимот човек е подлабок.Треба да се докажеш за да кажат- Ете ова е стварно човек! |
|
anakin
Сениор Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
abe se e toa ubo
retoricki no nemora da ima golemi dela za da bide prav COVEK |
|
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
|
Alekta
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 30.Август.2005 Статус: Офлајн Поени: 8670 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
moze da si pafka joint i pak da e covek
|
|
and you run and you run to catch up with the sun but it's sinking....
|
|
anakin
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
znaes so kaza eden
IMAM IZVALKANI CEVLI NO RACETE MI CE CISTI |
|
|
|
Isis
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
видете убаво направив паралела.Хитлер и Мајка Тереза. За едниот има општа согласност дека бил монструм а другава дека била светица.
Значи човек се станува.... |
|
Alekta
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
e kako???
ami hitler so bil???? |
|
|
|
Alekta
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ok....kokoska bil |
|
|
|
butel2
Сениор Регистриран: 26.Јули.2005 Статус: Офлајн Поени: 4138 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
da bides covek znaci da se oslobodis od site predrasudi i granici koi ti se postaveni.
koga covek teznee samo kon svoeto , ne ni moze da znae da bide covek kako primer eve ti go Henri Dunan, osnovacot na Crveniot Krst |
|
anakin
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
|
|
Анжелика
Сениор Регистриран: 22.Мај.2006 Статус: Офлајн Поени: 147 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Човекот го прави човек свеста, додека кај животните тоа е инстинктот. е сега некои луге се на едниот крај, ние ги категоризираме како лоши луге, некои се многу добри на другиот крај, а некои се во златна средина и држат баланс. се е во рамнотежа во природата, ние сме дел од природата. сите сме поврзани на еден суптилен за нас невидлив начин. чувствуваме, а не можеме да објасниме.
|
|
..........
|
|
nemo84
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Young Modern Регистриран: 24.Јули.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 500 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Токму елементот кој што Хтлер го направил да биде монструм и елементот што мајка Тереза ја напрвил светица барем во нашите очи е тоа што нив ги прави луѓе. ндивидуализмот и способноста да направиме некој работи и дејствиа што се карактеристични само за нас е тоа што делумно не прави човек, повеќе друг пат ќе допишам сега ме мрзи уште не сум расонет.
|
|
|
|
Isis
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Мислам дека човек не се останува за секогаш, туку дека константно мора да се менуваме , подобруваме и усовршуваме. Човекот може да се усовршува физички и интелектуално. Ќе ја акцентираме интелектуалната страна бидејќи таа секогаш мора да расте, преку процесот на размислување и освестување.Така стануваме по свесни за себе и за околината. Поединецот се стреми да стане човек, но никогаш не се станува човек, бидејки тоа не е завршен процес. Човекот цел живот учи,и се усовршува. Има некои општо прифатени ‘особини‘ според кои мериме дали некој е човек или не...Ајде пак ке ја земам Мајка Тереза.Што правела таа што цел свет верува дека таа е добар човек? Помагала на тие што им требало помош, била великодушна, се залагала за мир (има добиено и Нобеелова награда) со свето живеење и дејствување подобрила нечии животи и можеби поттикнала и други да бидат по великодушни или барем да размислат за своето поведение.
|
|
Внеси реплика | страница 123 17> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |