IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - ОБЛЕКАТА И РЕЛИГИИТЕ
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ОБЛЕКАТА И РЕЛИГИИТЕ

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1011121314 20>
Автор
Порака
аџија Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Октомври.2006
Статус: Офлајн
Поени: 5474
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Август.2007 во 13:14
фала Богу сега откако те фати Евангелос, ќе го даваш контекстот...

Касно е веќе за каење мире.. касно....
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Август.2007 во 13:17
Мирко мирко, секогаш си ги здебелуваш буквите што тебе ти одговараат среќа (небаре некој само тие букви ги чита).
Но сепак драго ми е што го наведе и контекстот на целиот стих, тоа е напредок, чекор напред кај тебе.
Еве и јас ќе го постирам текстот, со малку поинакво здебелување на буквите отколку она твоето...

3 Но сакам да знаете дека Христос е глава на секој маж, а мажот е глава на жената; а пак Бог е глава на Христа.

4 Секој маж, кој се моли или пророкува имајќи нешто на неговата глава, ја срамоти главата.

5 А секоја жена, која се моли или пророкува гологлава, ја срами својата глава, зашто е сосем исто како да е истригана.

6 И така: ако жената не се покрива - нека се истриже! Но ако е срамно за жената да се стриже или да се бричи; нека се покрива!

7 Мажот пак не треба да ја покрива главата, зашто е слика и слава Божја, а жената е слава на мажот.

8 Зашто мажот не е од жената, туку жената од мажот;

9 бидејќи мажот не е создаден заради жената, туку жената заради мажот.

10 Затоа жената треба да има власт на главата, заради ангелите.

11 Но во Господа ниту мажот е без жена, ниту жената - без маж,

12 зашто како што е жената од мажот, така е и мажот преку жената, а си е од Бога.

13 Пресудете сами во себе дали е прилично жената да Му се моли на Бога непокриена?

14 Не ве учи ли самата природа дека е срамно за мажот да има долга коса,

15 ако пак жената има долга коса, тоа е чест за неа, зашто косата и е дадена место превез.

Потребен ли е дополнителен коментар? Сметам дека не.
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Miralem1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Март.2007
Поени: 1548
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Август.2007 во 13:31
Verovatno i ti neznaese deka toa go pisuva.

Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Мирко мирко, секогаш си ги здебелуваш буквите што тебе ти одговараат среќа (небаре некој само тие букви ги чита).
Но сепак драго ми е што го наведе и контекстот на целиот стих, тоа е напредок, чекор напред кај тебе.
Еве и јас ќе го постирам текстот, со малку поинакво здебелување на буквите отколку она твоето...

3 Но сакам да знаете дека Христос е глава на секој маж, а мажот е глава на жената; а пак Бог е глава на Христа.

4 Секој маж, кој се моли или пророкува имајќи нешто на неговата глава, ја срамоти главата.

5 А секоја жена, која се моли или пророкува гологлава, ја срами својата глава, зашто е сосем исто како да е истригана.

6 И така: ако жената не се покрива - нека се истриже! Но ако е срамно за жената да се стриже или да се бричи; нека се покрива!

7 Мажот пак не треба да ја покрива главата, зашто е слика и слава Божја, а жената е слава на мажот.

8 Зашто мажот не е од жената, туку жената од мажот;

9 бидејќи мажот не е создаден заради жената, туку жената заради мажот.

10 Затоа жената треба да има власт на главата, заради ангелите.

11 Но во Господа ниту мажот е без жена, ниту жената - без маж,

12 зашто како што е жената од мажот, така е и мажот преку жената, а си е од Бога.

13 Пресудете сами во себе дали е прилично жената да Му се моли на Бога непокриена?

14 Не ве учи ли самата природа дека е срамно за мажот да има долга коса,

15 ако пак жената има долга коса, тоа е чест за неа, зашто косата и е дадена место превез.

Потребен ли е дополнителен коментар? Сметам дека не.
Ajde kazi mi dali 15 stih menuva nesto od prvite ???? Dali sega propagja ovoj stih:

Ako e prevez zosto bara Ili da ja pokrie glavata (prevezot) ili da ja osisa kosata (prevezot) ? Pavlicini raboti. I povtoro,ako citas podobro,ke vidis deka ne e citat koj menuva nesto,zenata treba vo sekoj slucaj da ja pokrie glavata ili da ja brici (spored biblijata,da ne skokne pak postariot) ako pak ima dolga kosa,znaci,glavata treba da ja pokrie,stanuva zbor za od pozadi dolgata kosa,toa se dozvoluva da se vidi (kaj vas).
Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak.Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Август.2007 во 13:48
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Originally posted by Miralem1 Miralem1 напиша:

Verovatno i ti neznaese deka toa go pisuva.

хаха, кој тоа ми кажува, екс "христијанинот" Мирко што две со две доктрини не разбрал од Библјата, а пред неколку месеци проба да не убеди дека бил христијанин што, просветлен од Коранот, преминал во Ислам. Па откако го фативме во неразбирање на основни доктрини во христијанството (пр. евангелието) свитка опашот.
Треба ли да те потсетам кој прв го наведе контекстот на стихот кој то го наведе? Ако ти знаеше што пишува, зошто ти не го наведе контекстот? Си ја читал ли некогаш 1 Коринтјаните? За какви коринтјани се работи? Кои се тие коринтјани?

Originally posted by Miralem Miralem напиша:

Ajde kazi mi dali 15 stih menuva nesto od prvite ????
Менува Мирко, менува и тоа многу. Во 15ти стих Павле потенцира на "долгата коса", зборот "долга" не се јавува во предходните стихови, и логично е да заклучиме дека во нив станува збор за жена со кратка коса (инаку зошто потоа би нагласувал "долга коса") која е недоволна за покривање, па затоа и Павле вели дека таквата жена при молитва треба да ја покрие главата.
Додека во 15тиот стих читаме дека доколку жената има долга коса, таа и е наместо превез и доволна за да и ја покрие главата додека се моли.
Бидејќи долгата коса и е како превез, на таквата жена не и требаат 2 превеза.

Originally posted by Miralem Miralem напиша:

Nekogas i vo aftobus teskotija ke ne snajde,treba da se molime... a taa NESMEE. Ili vo canta nosi samija,pa koga ke treba da se pomoli ja vadi samijata,se moli i ja stava vo canta povtorno ?

Па понекогаш и кога пливаме може тешкотија да не снајде (грч во ногата) и што значи тоа дека вашите девојчиња со шамија пливаат? газење%20од%20смеење

Изменето од EvAngelos - 19.Август.2007 во 16:20
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Август.2007 во 19:38

Provokacii resiv da ignoriram.

Da se vratime na dolgata i kratkata kosa.
Sto ti zboruvam,jasno i precizno se veli "ako zenata ne saka da se pokrie,neka se strize"  Znaci,glavata da i bide pokriena,dokolku ima DOLGA kosa,ne znaci deka ne treba pokriena da odi,tuku,nemora da go pokriva toj dolg del.
Deka ja ponizuva pavle na zenata tuka,ravno so zemjata,FAKT e na koj mozes da se prepetelkas,so veli Adzija.

Mozebi primeri od Filmskite sceni i glupavo e da se zemaat,no ima jasna prestava,kako edna normalna i pristojna zena treba da odi,kade god,pokriena vo glavata.

Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak.Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje
Кон врв
moira Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
...The Goddess... Administrateur adjoint

Регистриран: 06.Јуни.2007
Поени: 26016
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај moira Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Август.2007 во 14:11

Provokacii, resil da ignorira ili mu treba vreme da se konsultira i konsolidira.
btw, jas imam dolga kosa

Изменето од moira - 20.Август.2007 во 14:12
Кон врв
La Ninja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Регистриран: 13.Јуни.2006
Поени: 1605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Август.2007 во 14:16
auuuu...kako be da ne oblecam maska obleka?????? pa kolku pati do sega sum oblekla maica od tatko mi i od decko mi????изненадување
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Август.2007 во 14:36
Originally posted by blueprayer blueprayer напиша:

auuuu...kako be da ne oblecam maska obleka?????? pa kolku pati do sega sum oblekla maica od tatko mi i od decko mi????изненадување

Ќе гориш во пеколот хе хе хе ѓавол
Кон врв
DAIJA Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Февруари.2007
Поени: 1668
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DAIJA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Август.2007 во 17:40
Koga kje naucite da ne ja zemate verata od kaj Pavle?
О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!
Кон врв
postariot brat Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Мај.2007
Поени: 491
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај postariot brat Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Август.2007 во 22:52
Dobro se izvinuvam sakav da recam za muslimanite tolku procuen citat ili Biten veke prenajbiten.
Toa brate miraleme e samo eden sovet koj se povtoruva dva pati vo biblijata od Mojsej i od Pavle no da se razbereme ima i mnogu obvrski sto se za mazot bilo kaj nas vo Biblijata bilo vo k*ranot i toa ne znaci deka treba sekogas koga ke se napiet alkohol nekoj covek treba zenamu da go pomodri od cotek. 
Od iskona, do denes, a i vo vecnosta sekogas so nas e postariot brat Hristos, zosto se smiluva na nas i ni dade sansa da poveruvame, i da se nareceme ceda bozji.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај postariot brat Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Август.2007 во 22:56
A sega daj mi citat kade pisuva ama bukvalno bilo vo Biblija bilo vo k*ranot deka mazot smee da ja boksa zenata zaradi nenosenje samila inaku kaj nas se potencira deka samijata i suknjata se za zenata dodeka e vo Hramot bozji kade moze da im go odzeme vnimanieto na drugite vernici koi se tuka za da se pomolat. a ne za po cel den.
Od iskona, do denes, a i vo vecnosta sekogas so nas e postariot brat Hristos, zosto se smiluva na nas i ni dade sansa da poveruvame, i da se nareceme ceda bozji.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Август.2007 во 23:50
Originally posted by postariot brat postariot brat напиша:

A sega daj mi citat kade pisuva ama bukvalno bilo vo Biblija bilo vo k*ranot deka mazot smee da ja boksa zenata zaradi nenosenje samila inaku kaj nas se potencira deka samijata i suknjata se za zenata dodeka e vo Hramot bozji kade moze da im go odzeme vnimanieto na drugite vernici koi se tuka za da se pomolat. a ne za po cel den.

Brate postar... se sto sakam e da si ja gleda sekoj svojata vera. Ako si ja zapozne sekoj svojata vo tugjata nema nitu troska greska da najde. Toa samo sakam da kazam.

Povtorno prasuvas kade pisuva vo Biblijata ili Qur'anot kade pisuvalo deka zenata zaradi nenosenje samija treba da se bie.... NIKADE.Kazav nad 100000 pati. NIKADE. Zena mozebi treba da se kazni ako izvrsi preljuba,blud,ako akita do kasni sati.... NO NOKAKO VO VRSKA SO VERATA. Nikako da se kazni zaradi nenosenje samija,zaradi neklanjanje.... za toa treba da se pouci. A veruvaj deka kjotek e pomala kazna od razvod so deca uste ako si. Hramot Bozji vo citatite od pavle nikade ne e spomnat,odi citaj gi so red... posto Vidovme deka nemas citano Biblija.
Zenata koga se moli treba da bide pokriena,ako ne saka togas da se istrize ili Brici. Pa zarem za edna poseta treba da ja sisa kosata ??? Zenata sekade e PRED BOGA bilo kade i da se naogja.
Ti dadov eden primer. Sto e so kalugerkite ?
KAZI MI DALI NIM NEKOJ SO SILA GI NATERAL I GI VRZAL VO CRKVITE ???
Ladno krvno ke mi reces NE,SAMI SE PREDALE NA BOGA DA MU SLUZAT. Sto e togas potesko za zenata koja sama resila na Boga da mu sluzi,koga izleguva nadvor da ja pokrie glavata ???? NEMORA DA SE ZATVARA VO DZAMIJA ! Dali imas pravo da se bunis vo vrska so ova prasanje i na ovaa tema.
ZENATA VO ISLAMOT GI IMA NAJ GOLEMITE PRAVA I ZENATA VO ISLAMOT E NAJ SOCUVANA.

Цитирај Dobro se izvinuvam sakav da recam za muslimanite tolku procuen citat ili Biten veke prenajbiten.
Toa brate miraleme e samo eden sovet koj se povtoruva dva pati vo biblijata od Mojsej i od Pavle no da se razbereme ima i mnogu obvrski sto se za mazot bilo kaj nas vo Biblijata bilo vo k*ranot i toa ne znaci deka treba sekogas koga ke se napiet alkohol nekoj covek treba zenamu da go pomodri od cotek. 
Pa ne go protolkuva citatot vaka ubavo koga vide deka e "k*r'anski" ili podobro receno,KOGA MISLESE DEKA E QUR'ANSKI. Zosto prviot pat nekaza deka e Biten i Poucen citat... ili pisuvase (Koran 115:18)
NE STE PRAVEDNI BRATE NIKOGAS NESTE NI BILE.... A SE NADEVAM DEKA NEKOGAS KE BIDETE.
Toa sto go napravi e navistina golema golema stramota. Koga ti velev ne pisuvaj poveke,mislev za tvoe dobro da ne prodolzis da se brukas,ne za nesto loso. No koj ke me razbere... ete,ne me poslusa,batisa.
Da se nadovrzime na temata. Jas sinmi bi go tepal i pretepal koga bi slusnal deka se pijanci,deka skita,deka se drogira....... no nebi go ni pipnal zaradi toa sto ne klanja,,,, za toa treba ubavo da go poucam. Toa treba sam da go napravi,sam da go prifati.... Namazot-Klanjanjeto slast ima koga svoevolno i koga dusata ti go bara. Nema nisto od sila. Isto e i so zenata a i so mazot. POTPOLNO EDNAKVI PRAVA IMAAT.
Ne e zenata za mazot i mazot glava nad zenata,kako sto pavle veli... tuku i zenata e glava na mazot i mazot glava na zenata....
A da ne ti kopiram uste bibliski citati,bi te iznenadil sto se pisuva za zenata vo Biblijata.
A naj glupav za mene e covek koj nekoja necista porodica ja zema za primer na edna religija. Ne velam ne... ke sretnes i takvi slucaevi... no gi ima i kaj vas,sto neznaci deka takvi se site Hristijani.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај postariot brat Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Август.2007 во 00:08
E sega jasno mi objasna deka vo k*ranot ne se propagira kjotek i milo mi e poradi toa inaku ova podobro da go procitaat nekoi tvoi Muslimani zosto mene mi e jasno deka ne bi smeelo da pisuva takvo nesto vo kniga koja e urnek za milijarda lugje.. 
Кон врв
connected Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Јули.2007
Поени: 2787
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај connected Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Август.2007 во 00:22
jas pocituvam moda, sakam moderni lugje, moderni mazi i moderni zeni koi sekogas se obleceni soodvetno i kulturno i so svojot izgled ne predizvikuvaat nikakvi negativni provokacii.
aj sega site priznajte deka sakate devojkite/soprugite da vi bidat moderni, pristupacni, ednostavno ubavi!
mene licno mi e super da sum in i da gledam sekade okolu mene ubavo obleceni lugje, skromno no so visok stepen na estetika i vkus

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1011121314 20>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,113 секунди.