IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Фотографија, камери и видео
  Активни теми Активни теми RSS - ВТОР ПОГЛЕД II
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ВТОР ПОГЛЕД II

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2324252627 105>
Автор
Порака
Flix Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Клабинг

Регистриран: 14.Септември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 9229
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Flix Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јули.2007 во 00:51

eve malku podobrena mislam

Кон врв
Zoran K Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Април.2006
Поени: 3244
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јули.2007 во 01:58
Odlichno FLipsi.
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јули.2007 во 05:10
Ushte edna odlichna urbana fotografija koja go dolovuva zhivotot vo gradot na mnogu kreativen nachin (http://foto.idividi.com.mk/viewphotos.asp?ID=28670:

Sto e onoa sto jas bi koregiral ? Ne navistina mnogu, no sepak neshto sto ne bi sakal da pripagja vo slikava. Toa e onoj sosem mal detal pred zgradata sto se nadzira tochno na dolniot kraj od slikata pod chovekot, kako i onoj kafeav del od zgradata sto se nadzira vo gorniot lev agol (zaedno so antenata ?), a nikako ne mi se vklopuva vo sevkupniot image nitu po formata, a nitu po bojata. I dvete raboti ednostavno se reshavaat so nov potesen krop koj sega ne samo sto gi eliminira posochenite raboti, tuku go postavuva i kranot tochno vo dolniot lev agol, kako i poslednata kosa linija od zgradata tochno vo desniot goren agol. Koga veke bev vo PS rabotejki na toa, koregirav edna svetla tochka na eden prozorec na levata strana, a isto taka malu ja doosvetliv slikava i gi podotvoriv senkite bidejki mislam deka se malu potemni od optimalnoto:

Изменето од Zoran K - 20.Јули.2007 во 05:39
Кон врв
dejan13 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Март.2007
Поени: 122
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај dejan13 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јули.2007 во 09:12
za Flipsi, ako moze da go objasni nacinot  kako go sredi neboto i zemjata, mislam na boite.
i eden predlog, podobro bi bilo pokraj fotografiite da stoi objasnuvanje sto e i kako e napraveno, poveke za avtorite na fotografiite a i za drugite.
Zoran trebalo samo edna rabota da koregiras, ostranuvanjeto na predmetite , so osvetluvanjeto e ostetena fotografijata, na senkite najmnogu se zabelezuva.
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јули.2007 во 13:40
Dejan, ne razbiram na sto mislis pod "so osvetluvanjeto e ostetena fotografijata, na senkite najmnogu se zabelezuva" ?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај dejan13 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јули.2007 во 14:08
e pa sporedi gi dvete fotografii, delovite kaj sto se senkite, senkata od korpata, i tamu kade sto se spojuvaat ogledalata i i zgradata.  
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јули.2007 во 14:20
Navistina ne znam tochno sto gledas sto ne mozham jas da vidam...

Senkata na korpata sto pagja na zgradat e potpolno vo red. Toa sto ne e ramnomerna e poradi strukturata na korpata, pa nekade svetloto minuva poveke, a nekade pomalu. Zatoa taa e neramnomernost sto verojatno ti ja tolkuvash kako oshtetuvanje (ako misleshe na toa). Na staklata ne zabelezhuvam nishto neobichno osven sto nekoi od niv ne se izmieni pa ima tragi po niv, no zatoa chivekot e tamu - da gi mie.

Od druga strana, za mene slikava e potemna otkolku sto treba, pa zatoa malu ja "otvoriv", no kako i drugite raboti, toa e samo moj lichen preferens i ako tebe ne ti se dopagja, togash toa so mene e OK. Vo sekoj sluchaj, glavnata rabota beshe kropot.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај dejan13 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јули.2007 во 14:50
vo pravo si deka e temna slikata, samo sakav da kazam deka nekoi raboti od posle napraveni ne se toa sto trebalo da bide napraveno so samoto fotografiranje, mi se dopaga posvetla, samo dali fajlot gi izdrzuva korekciite od posle napraveni. Toa mi bese poentata, izvini ako si me razbral pogresno.
Кон врв
branko_k Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Јуни.2007
Поени: 682
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај branko_k Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јули.2007 во 15:29
eve gi izmenite sto gi postirav na sajt   http://foto.idividi.com.mk/viewphotos.asp?ID=28791

original:

i mojot pogled na istata fotografija:

ima crop, otstranuvanje na lanec[clone, stamp, blur, noise, burn, dodge....], highligt, unsharp, lighting effects...

p.s.: lanecot se obidov da go otstranam sto pobezbolno mozam, ne znam kolku uspeav... mozebi so poveke vnimanie i vreme podobro... zdravjeНасмевка

Изменето од branko_k - 20.Јули.2007 во 15:47
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај dejan13 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јули.2007 во 15:50
Zoran toa sto sakav da ti go kazam, sega slucajno naletav na eden tekst sto vredi da se procita pa eve ja adresata, bas sakam, ako go procitas, da dades tvoj komentar: http://www.fot-o-grafiti.hr/nauci/napredno-digitalno/eksponirajte-prema-desnoj-strani
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај dejan13 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јули.2007 во 15:56
Branko, dobra e zamislata i realizacijata, na nekoj nacin e podobrena fotografijata, samo sega ima druga rabota, sega nosot preci :), barem mene taka mi se cini.
Кон врв
hypertech Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 02.Март.2007
Поени: 600
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај hypertech Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јули.2007 во 19:17

Moe viduvanje!
eos 1D mk4 , EF 24L , EF 50L , EF 85L , EF 135L , EF 200L , EF 400L
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Јули.2007 во 14:58
Originally posted by Dejan13 Dejan13 напиша:

Zoran toa sto sakav da ti go kazam, sega slucajno naletav na eden tekst sto vredi da se procita pa eve ja adresata, bas sakam, ako go procitas, da dades tvoj komentar: http://www.fot-o-grafiti.hr/nauci/napredno-digitalno/eksponirajte-prema-desnoj-strani

Dejan13 toa e eden od najdobrite tekstovi sto gi imam videno na internet koi zboruvaat za ovaa tehnika na slikanje.

Eksponiranje na desno e diskutabilna rabota iako znam deka ke se javat nekoi so sporivno mislenje. Postoi samo edno ispravno eksponiranje - merenje na svetlinata sto pagja na objektot na slikanjeto i smestuvanjeto na sredno sivata povrshina (taka narechena 18% sivo, iako mozhebi potochno bi bilo 20%) vo sredinata na histogramot. Koga toa ke se pogodi, togash site ostanati neshta si pagjaat tokmu tamu kade sto treba. Ako se eksponira vo desno, togas se preeksponira slikata i treba da se koregira vo post. Ako toa se izvede vnimatelno, bez drastichno da se izgori nekoj kanal, korekcijata e mozhna dokolku se slika RAW (NEF). Za da mozhe takvata tehnika da bide kontrolirana so sigurnost, kamerata treba da ima RGB histogram, a ne eden zaednichki kako sto imaat poveketo kameri. Benefitot na tehnikata ne e sekogash ochigleden i zavisi od objektot na slikanjeto i od senzorot i podrzhnata elektronika na kamerata. Najchesto toj se praktikuva koga se ima objekt na slikanje koj ne sodrzhi golema svetlosna dinamika (od crno do potpolno belo) i za koj mislime deka ke treba pointenzivno da go obrabotuvame. Togash, vmesto da dozvolime korektnata ekspozicija da gi smesti site informacii na praktichno eden tesen segment od histogramot, so izvesno preeksponiranje, gi razvlekuvame istite na desno i taka si sozdavame nivna pogolema povrshina preku histogramot sto ponatamu ke ni ja olesni donekade rabotata so manipuliranjeto na datata vo PS.

Jas za sega bi ti preporachal da uchish kako korektno da eksponirash, a za ostanatite tehniki misli podocna.

Изменето од Zoran K - 21.Јули.2007 во 15:12
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Јули.2007 во 15:43
SLikava od Aleksandar postirana e tuka:
http://foto.idividi.com.mk/viewphotos.asp?ID=28824 :

Sto komentirav, komentirav tamu, a ovde samo go prenesuvam kazhanoto:

Korekcija na flekite na neboto so klon tool, kako i odstranuvanje na desnoto granche so istata alatka. Odstranuvanje na desnite granchina i malu od gore so potesen krop. Intenziviranje na siniloto na neboto preku selectiv color. Iako ekspozicijata e korektna, trpeshe sosem malo doosvetluvanje vo levels so minimalna korekcija na crveniot kanal.

Изменето од Zoran K - 21.Јули.2007 во 15:44
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2324252627 105>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,172 секунди.