|
PhotoShop for Photographers |
Внеси реплика | страница <1234> |
Автор | |
JANE971
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Canon-џија Регистриран: 20.Декември.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1711 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
aj koga veke sum prozvan.
na ps gledam kako na nuzno zlo, koe gledam da ne go koristam ili da go odbegnuvam do zlaboga. ne deka ne go pocituvam kako alatka tuku ednostavno sakam da si sredam se vo fazata na fotografiranje. znaci nema protiv nisto drug ako go koristi ps , tuku smetam deka tehnicki dobra fotografija nema potreba od dopolnitelno obrabotuvanje. nekoi moze ke recat deka i samoto printanje od film e obrabotka, togas aj da se vratime na kamera opsk*ra i da gi izvadime lekite i da slikame niz malo dupce i da se slozime deka samo taka ke nema obrabotka, zatoa sto i lekite se staveni so namerada se podobri kvalitetot na fotografijata. zatoa go smetam fotosop kako dopolnitelna art alatka , a ne osnovna. mozebi gresam no toa e moe mislenje |
|
Born to be alive...
http://on.net.mk/galerija/jane-ljorovski |
|
anakin
Сениор Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
gresis
jane hahahaha no edno si vo pravo site imat izbor nekoj da go koristi a nekoj ne i dvete varijanti se ok i ne e umesno nitu da se velicat nitu da se potcenuvat ednata i drugata prosto zivot e ubav koga se ima izbor |
|
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
|
NINA_SK
Сениор Регистриран: 11.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 601 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
da taka e se slozuvam so tebe anakin . Ubavo e da se ima izbor . I da ne bidam pogresno svatena nemam protiv drugite da go koristat , samo nekako toa treba da bide odvoeno .
|
|
JANE971
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Canon-џија Регистриран: 20.Декември.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1711 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ne mislev da potcenuvam nikogo, ne mi bese toa namerata. tuku se obiduvav da se zadrzam na znacenjeto na zborot fotografija (foto-svetlo, i grafos-pisuva) barem vo izvornata forma. a ne deka so toa nekogo bi potcenil ili navredil.
na krajot site imaat pravo na izbor, pa koj sto saka, komu sto treba ili komu se sto dopaga |
|
Born to be alive...
|
JANE971
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ej ova ispaga deka dvajca na eden napagame
|
|
Born to be alive...
|
anakin
Сениор Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ne janeeeeeeee
toa so terminite tocno si go kazal no sega se moderni vreminjaaaaaaaaaa tranzicija svetot e brz brza umetnost art cuda veruvajte vo zadutre jaka sme civilizacija se mozeme koga sakame pozdrav |
|
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
|
NINA_SK
Сениор Регистриран: 11.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 601 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ne napagame nikogo , sepak imam istomislenici , a jas mislev deka ziva ke me izedat . Na krajot na kraistata sekoj ke si odbere spored svoite ubeduvanja .
|
|
anakin
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ne nina
kakvo zivo izeduvanje rekov deka e neumesno nitu da se velici nitu da se potcenuva ubavinata se stvara na mnogu razlicni nacini a toa e celta da se stigne do ubavinata i umetnosta patot do tamu i ne e vazen |
|
|
|
anakin
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
a da ve uveram deka e toa taka
vlezete vo photo net all top momentalno vodat Digital alternation vazna e samo ubavinata i smislata toa e celta no koj go velica patot tesko stiga do celta |
|
|
|
JANE971
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
poentata mi bese deka konkretno tebe anakin ti se vosh*tuvam na nekoj nacin za ideite sto ti doagaat na um i istite kako gi realiziras, zatoa sto jas nekako ne se naogam sebesi vo toj film. no ako se sekavas na nasata srdba vo ms ti rece "jas ne sum fotograf", sto ne znaci deka ne mozes da napravis ubava slika, tuku deka nasiot pristap kon fotografijata e dijametralno sprotiven. kako sto mi napisa janus vo eden komentar :"Dobar motiv, provokativna situacija, ama postprocesing ispod sekoe nivo... no hard feelings, cisto subjektivno... Janus"
mislam kako od nesto cisto subjektivno , baras objektivnost? mislam jas i ja ostavam moznosta za dopolnitelna obrabotka od strana na nekoj koj toa moze, znae i ima zelba da go napravi. zatoa postoi i vtor pogled i anakins place. nema ljutis, stom sum objavil , treba da sum spremen i na poinakva kritika ili poinakva obrabotka |
|
Born to be alive...
|
anakin
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
znaes so e intersno
deka vo princim se slaqgam vo potpolnost so vas a ispagja deka se konfrontirame ahhahaha se sl*gam so izborot prekrasni se i dveta patista nikogas ama nikogas ne sum napisal vo kritika so ne si iskoristil fotoshop kako nekoi drugi atoa sto jas razbiram deka patistata se razlicni do taa cel |
|
|
|
Mire
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 15.Септември.2005 Статус: Офлајн Поени: 1594 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Na kratko:
Digital vs Darkroom WB = foto filtri samo poevtino Dodge&Burn = Dodge&Burn (samo dovolno brzo i za color fotografija) Contrast Masking = Contrast masking Unsharp Mask = Unsharp Mask Resize = Emi toa isto ama so leca 90% od tehnikite se emulacii na ona sto go koristele vo klasicniot dark room. Kolor fotografija e premnogu senzitivna na temperatura i prekratko e procesiranjeto za da moze bilo sto od toa da se napravi vo klasicen darkroom. Uste nesto, i da sakate digitalniot image da go obrabotite vo klasicen darkroom nema da moze, bez celuloidot toa ne e mozno. @ Dalton Sam gi skeniras slajdovite/filmovite? Kakov ti e setting-ot na skenerot ... autocorrection mozebi? @Nina Linkovite sto ti gi dadov imaat vkluceno objasnuvanje zosto odreden stepen na digital workflow e neophoden. Ednostavna e rabotata, ili ti ce si gi sredis/optimiziras slikite, ili za tebe toa ce go stori nekoj shareware program kako sto e ACDSee. Koga printas namesto ACDSee toa ce bide nekoj a masinka so setinzi postaveni da kompenziraat voobicaeni amaterski greski Ansel eksponiral za highlights a razvival za shadows. Ja imal opcijata da razviva snimka po snimka. Sledni koi ja imaat taa opcija se onie sto rabotat digitalni fajlovi vo PS (so filmot toa ne e mozno!) Osven toa bil poznat po koristenje na Contrast Masking, Dodge and Burn tehniki. Vo eden mail, bas Vlado Lukovic mi imase quote-irano edna izreka od Ansel Adams: Dodging and burning are steps to take care of mistakes God made in establishing tonal relationships. Ansel Adams If Ansel was alive, would've he used Photoshop? Probably I rest my case. Been there, done that .... gone fishin' |
|
Da se obideme da pomogneme i na onie, navidum izgubeni slucai. Za preporacana postapka klikni TUKA
|
|
moz pos
Сениор Регистриран: 09.Декември.2006 Локација: Trinidad and Tobago Статус: Офлајн Поени: 335 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
i vo film tehnologija ima alternacii na realnosta (da ne bese taka nemase da ima tolku tipovi filmovi)....a samo da se zamisli velvia sto prai...
Pa taka definicijata za fotografija treba da se dopolni so toa sto bi se navel i mediumot kako klucen faktor Voopsto ne sum protiv "podobruvanje" na koloritot na digital....duri toplo go preporacuvam.... Vsusnost sega toa "podobruvanje" e vgradeno i vo samite digitalni aparati (vivid, sharpen, contrast,...) Najverojatno za da bide pobrzo ona sto go sakame kako custom opcija ili pak zaradi toa sto za da se doplati za PS CS3 kje treba da se plati povekje otkolku za samiot fotografski ured ;) , a da ne zaboravime deka treba da nabavime brz PC za da funkcionira besprekorno... Pa povelete... ova se vika nivo na abstrakcija http://luminous-landscape.com/essays/abstraction.shtml hmmm sea mi tekna na edna anekdota.... Si bil covek koj naracal portret na zena mu , da bide nacrtan od Picasso... Picasso go nacrtal portretot i go povikal gospodionot da dojde da si ja zeme slikata.... Ovoj koga doshol se zaprepastil i iskomentiral: - Ova voopsto ne lici na Zena mi...NE e Ralno.... Picasso mu odgovoril: - Dobo pokazi mi relna slika... Covekot vadi fotografija so koja tvrdi deka tamu e sigurno realno prikazen likot na negovat sopruga.... E sega otkako Picasso ja videl fotografijata rekol: - Zarem navistina ima tolku golem nos i tolku mali oci , zarem tolku e bleda i liceto e nebare napraveno od porcelan...Ako e tolku realno kade se ush*te i vratot.... Изменето од moz pos - 06.Јули.2007 во 15:29 |
|
JANE971
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
i posle sporedi cena na film od pazar so digitalen aparat, kartcki, kompjuter, softver i slicni drugi nesta
|
|
Born to be alive...
|
Внеси реплика | страница <1234> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |