IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Фотографија, камери и видео
  Активни теми Активни теми RSS - ВТОР ПОГЛЕД II
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ВТОР ПОГЛЕД II

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2021222324 105>
Автор
Порака
Bob Rock Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Февруари.2006
Статус: Офлајн
Поени: 188
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Bob Rock Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јули.2007 во 11:06
Originally posted by Zoran K Zoran K напиша:

Se slozhuvam so Mire. Retko koga modificiranata slika odskoknala tolku mnogu od originalot.

Istovremeno, jas ne sum siguren dali konverzaciite od kolor vo crno-bela mozheme da gi smetame za modifikacii. Jas mislam deka modificiranjata na prilozhenite fotografii bi trebalo da se pravat vo osnovniot duh i ideja sto e prikazhana od originalniot avtor, bez drastichno menuvanje na deloto. Za mene, ako avtorot reshil da objavi vo kolor, bi trebalo modifikaciite da gi pravime vo kolor i vo tehnikata sto avtorot ja odbral kako opcija na obrabotuvanje. Oti vo sprotivno nie nema da modificirame tuku ke pravime kompletno novi dela.

Zoki,donekade se slozuvam so tebe,se slozuvam deka ovde izmenite se malce radikalni i ja menuvaat zamislata na avtorot(naslovot vo mojata verzija povekje ne vredi) ,no ako se drzime za tvoite zabeleshki striktno,tigash treba da go smenime naslovot vo temata "vtor pogled" i da go preimenuvame vo ..hm..ne znam.."servis za tehnichki korekcii" mozebi...

Vtoro,ponapred od Igor imav blanko podrshka za objavenoto ovde..

_______
Niz mojot zivot pominuvaat mnogu budali-samo jas ostanuvam
_______
Zdenko
Кон врв
bobicar1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Септември.2005
Поени: 1099
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bobicar1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јули.2007 во 11:45
Кон врв
JANE971 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Canon-џија

Регистриран: 20.Декември.2006
Локација: Macedonia
Поени: 1711
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај JANE971 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јули.2007 во 11:59
bobi ti si mali car
Born to be alive...

http://on.net.mk/galerija/jane-ljorovski
Кон врв
Zoran K Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Април.2006
Поени: 3244
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јули.2007 во 16:46
Imam uste dva fajla koi mozhat da vi pomognat za color match i kalibriranje. Koj saka da gi dobie neka mi prati LP ili email.

Edniot e test imigot od Getty Images (tiff), a drugiot e CTI target (JPEG) so pdf za negovata upotreba.

Изменето од Zoran K - 02.Јули.2007 во 17:27
Кон врв
Tegla Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 16.Април.2007
Поени: 2213
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tegla Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јули.2007 во 17:12
eve eden hardverski kalibrator koj moze da se nabavi kaj nas

http://nevada.com.mk/pd-777892851.htm?categoryId=188

uste ako imate nekoj da vi donese od USA ste zavrsile rabota.

P.S. Ako nekoj planira da kupi od najskapite monitori za graficka i foto obrabotka Eizo, so niv ide kalibrator, bespari LOL. A, cenata mu e DeadDeadDead
That is called grain. It is supposed to be there.
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јули.2007 во 17:45
Za onie koi baraat dobri monitori za foto i grafika neka gi pogledaat malu povnimatelno NEC monitorite. LaCie (imav "Blue" model do pred nekolku meseci) i Eizo ne proizveduvaat svoi monitori, tuku gi kupuvaat od NEC, go menuvat softverot za interakcija i gi reimenuvaat.

Okolu ova nesto znaev, no imav sreka da napravam muabet so eden chovek koj raboti tokmu na ovaa problematika vo NEC (USA) taka sto nekoi raboti mi stanaa uste pojasni. Koga barav nov monitor toj me posovetuva, dokolku ne sakam da gi kupam najskapite modeli od NEC (koi vo sekoj sluchaj se istite na Eizo i Lacie, no povekekratno poevtini), da nabavam nekoj od MultiSinc NX serijata. Jas go zemav MultiSinc LCD2070NX i mi se dopagja.

Interesen beshe negoviot odgovor koga go prashav za kvalitetot na LCD vo sporedba co CRT monitorite. Spored moeto iskustvo smetav deka onie LCD sto imav shansa da gi probam zaostanuvaat znachitelno zad CRT modelite. Chovekov mi odgovori deka duri preshanje e dali i najskapite LCD modeli se podobro od najdobrite CRT monitori koi sto NEC gi ima napraveno do sega. Toa go objasni na odredeno tehnichko nivo, no razbiranjeto na istoto i diskutiranjeto okolu nego i ne e tollu vazhno za sekojdnevniot korisniik na ovie alati.
Кон врв
Mire Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Септември.2005
Поени: 1594
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Mire Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јули.2007 во 14:45
Originally posted by Zoran K Zoran K напиша:

Imam uste dva fajla koi mozhat da vi pomognat za color match i kalibriranje. Koj saka da gi dobie neka mi prati LP ili email.

Edniot e test imigot od Getty Images (tiff), a drugiot e CTI target (JPEG) so pdf za negovata upotreba.

Emi pracaj gi i tie Zoran. Osobeno e interesen toj so upatstvoto Big%20smile
Da se obideme da pomogneme i na onie, navidum izgubeni slucai. Za preporacana postapka    klikni TUKA
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јули.2007 во 21:18
Originalnata slika mi se dopagja kakva sto e, no mislam deka isto taka taa e moshne podatna za edna od varijantite na tehnikata "slikanje so svetlo", sto ja prilozhuvam tuka. Nemav vreme za detalna obrabotka, samo sakav da ja posocham idejata:

Кон врв
xcomxx Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Регистриран: 24.Април.2007
Локација: Cambodia
Поени: 2
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај xcomxx Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Јули.2007 во 20:10
Dobro storeno,samo sto jas gledav desnata strana da bide sto potemna.
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Јули.2007 во 20:35
Apsolutno te razbrav i zatoa rekov deka originalot mi se dopagja. Alternativata ne e popravanje na neshto greshno vo tvojata slika, tuku e edno podrugo gledanje bidejki fotografijata beshe podatna za neshto takvo.

Karpata e bez nikakov zhivot na nea i kako takva pretstavuva izvonreden kontrast so onoa zelenilo na drugiot kraj. So otkrivanjeto (ili kreiranjeto) na strukturata na taa karpa preku "boenje" so svetlina mozhe toj kontrast da se istakne i taka da se postavi dobar temel za prikaznata sto sekoj gledach mozhe samiot da si ja pretpochita.
Кон врв
Sanja84 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Февруари.2007
Поени: 643
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Sanja84 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јули.2007 во 13:27

Vaka ...se raboti za programata za cistenje na shum,NEAT IMAGE koja veruvam povekjeto ja znaat,no bidejkji bev prashanja za objasnuvanje eve postiram eden primer na filtrirana fotografija (avtor Peki) vo gorenavedeniot program,koj isto moze da se najde i kako plugin za Photoshop (koj kaj mene nesto ne funkcionirashe don't know why...),a thanks to Brane go dobiv programot koj mnogu mi se naogja Embarrassed,taka da videte sega koj ke krekira koj ke kupuva Wink

Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Јули.2007 во 14:42
Mire, mislev na nesho vakvo:

Original

Modificirano

Изменето од Zoran K - 10.Јули.2007 во 14:44
Кон врв
vlatko_sk Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Декември.2006
Поени: 126
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај vlatko_sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Јули.2007 во 14:53
mi se sviga kropotClapClap
Кон врв
Mire Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Септември.2005
Поени: 1594
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Mire Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Јули.2007 во 15:29
Mene samo mi se cini, ili e posiroko liceto na modificiranata fotografija?

Zagledaj ubavo i ce go vidis problemot na poagresivnite kropovi (osobeno od gorna strana) kaj osobi so malku posiroko lice Wink
Da se obideme da pomogneme i na onie, navidum izgubeni slucai. Za preporacana postapka    klikni TUKA
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2021222324 105>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,250 секунди.