IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - КРСТ - НЕГОВО ЗНАЧЕЊЕ
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

КРСТ - НЕГОВО ЗНАЧЕЊЕ

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 12>
Автор
Порака
goor Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Јуни.2007
Статус: Офлајн
Поени: 844
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај goor Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јули.2007 во 14:27
e zasto de???????
end off days 15...14...13....
Кон врв
Trilili Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Mr.Bodycheck

Регистриран: 27.Јуни.2007
Поени: 1780
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Trilili Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јули.2007 во 14:29
Originally posted by goor goor напиша:

e zasto de???????

e zasto de, aj kazi mi!

Кон врв
La Ninja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Регистриран: 13.Јуни.2006
Поени: 1605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јули.2007 во 14:35
do kaj ste so kazuvanjeto....???
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Mr.Bodycheck

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Trilili Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јули.2007 во 14:37
najvise se nerviram koga nekoj nemoze so fakti da doobjasne, toa avtomatski go asociiram so NEZNAENJE!
Кон врв
goor Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Јуни.2007
Поени: 844
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај goor Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јули.2007 во 14:44
Originally posted by Trilili Trilili напиша:

najvise se nerviram koga nekoj nemoze so fakti da doobjasne, toa avtomatski go asociiram so NEZNAENJE!

pa ne se nerviraj.......od kaj znam jas zosto krstot vi e simbol ..... samo pisav deka toa nema smisla......deka krstot nema ama bas nikakvo znacenje ....barem za mene..........i objasniv zosto......ne gledam pricina za nervoza
end off days 15...14...13....
Кон врв
rome Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Март.2007
Поени: 492
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај rome Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јули.2007 во 14:57

simbolot na "prvite" hristijani ne bese krstot!nikoj ne spomna, toa me cudi!!
rrili znam prviot symbol bese ribata ama oti hristianite se kriea od nevercite i zatoa ja klavaja ribata ama i isto znaci oti se ribari na dusi luge
Zaljubena vo Hristos nashiot Edinstven Spasitel
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Mr.Bodycheck

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Trilili Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јули.2007 во 14:59
ne bese "samo" ribata
Кон врв
sard Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Октомври.2005
Локација: Прилеп
Поени: 1440
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јули.2007 во 15:02
Господ знаел што ќе значи крстот за христијаните и затоа зборувал:

и кој не го земе крстот свој и не оди по Мене, не е достоен за Мене.

Тогаш Исус им рече на учениците Свои: »Ако некој сака да врви по Мене, нека се одрече од себе, да го земе својот крст и да оди по Мене

И кога го повика народот и учениците Свои, им рече: »Кој сака да врви по Мене, нека се одрече од себе, и нека го земе крстот свој и нека оди по Мене.

Кога го погледна Исус, му омиле, па рече: »Едно не ти достига: оди и продај се што имаш, и раздај го на сиромаси, и ќе имаш сокровиште на небото; дојди и врви по Мене, кога ќе го земеш крстот

А на сите им зборуваше: »Ако некој сака да врви по Мене, нека се одрече од себе, нека го земе крстот свој и нека оди по Мене!

итн.
„Треба да се биде достоен на љубовта за да се биде љубен“ - Goethe
www.pravoslavna.mk
Кон врв
rome Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Март.2007
Поени: 492
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај rome Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јули.2007 во 15:04
dobro trili mozi imalo mnogu ama sto je najvazno denes i Hristos na mu rece za nikoj drug symbol odsvem KRSTOT.toj je naj vazen.
Zaljubena vo Hristos nashiot Edinstven Spasitel
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Mr.Bodycheck

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Trilili Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јули.2007 во 15:05
a siguren si deka krst vo smisla kako krst a ne "tovar", deka simbolot "krst" kako znak e mnogu pokasno voveden ili upotreben
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јули.2007 во 15:23

a siguren si deka krst vo smisla kako krst a ne "tovar", deka simbolot "krst" kako znak e mnogu pokasno voveden ili upotreben

Па во сите библии е така преведен. Веројатно не грешеле сите.

Еве ги од King James библијата

And he that taketh not his cross, and followeth after me, is not worthy of me.

Then said Jesus unto his disciples, If any man will come after me, let him deny himself, and take up his cross, and follow me

www.pravoslavna.mk
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Mr.Bodycheck

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Trilili Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јули.2007 во 15:26
da jasno e deka e taka prevedeno, no treba da se razmisli i na faktot deka "knigata" e pisuvana pred vekoviWink
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јули.2007 во 15:28

da jasno e deka e taka prevedeno, no treba da se razmisli i na faktot deka "knigata" e pisuvana pred vekoviWink

Да треба да се провери септуингата библијата или вулгата или уште постари манускрипти, ама голема е веројатноста да е точен преводот бидејќи за секоја библија бил проверуван оригиналот така што тешко дека сите се залетале товар, бреме, тежина да го преведат со крст.
www.pravoslavna.mk
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Mr.Bodycheck

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Trilili Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јули.2007 во 15:31
ne mislam pri "greska" vo prevod, ne me razbra, tuku ednostavno faktot deka knigata e pisuvana pred vekovi i ljugeto imale i drug nacin na izraz
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 12>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,109 секунди.