IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - РЕЛИГИСКИ ЗАВЕТ
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

РЕЛИГИСКИ ЗАВЕТ

Внеси реплика Внеси реплика страница  12>
Автор
Порака
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Статус: Офлајн
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: РЕЛИГИСКИ ЗАВЕТ
    Испратена: 30.Јуни.2007 во 05:35
Bidejki ne sum zapoznaen so ova, a bi sakal da znam, dali postoi nekakov religiski zavet sto treba da se dade pred oficijalno da se postane sveshtenik (neshto slichno kako zakletvata na Hipokrit shto ja izgovaraat lekarite koga ja zemaat diplomata)? Ako postoi, koi se zborovite sto treba da se kazhat?

Me interesiraat zavetite od site religii: ortodoksno hristijanska, katolichka, protestantska, muslimanska, budistichka…

Povelete, informirajte me dokolku ste vo mozhnost. Odnapred vi blagodaram.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Miralem1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Март.2007
Поени: 1548
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Јуни.2007 во 19:05
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Bidejki ne sum zapoznaen so ova, a bi sakal da znam, dali postoi nekakov religiski zavet sto treba da se dade pred oficijalno da se postane sveshtenik (neshto slichno kako zakletvata na Hipokrit shto ja izgovaraat lekarite koga ja zemaat diplomata)? Ako postoi, koi se zborovite sto treba da se kazhat?

Me interesiraat zavetite od site religii: ortodoksno hristijanska, katolichka, protestantska, muslimanska, budistichka…

Vo Islamot nema.Funkcijata,sto ja ima Odzata te. imamot,treba da ja ima i ja ima sekoj Dzematlija (sekoj koj obavuva namaz). Posto denes lugeto se izlozeni na sekakvi obavezi,so toa i ne e sekoj redoven vo dzamija,so toa se zaposluva eden Odza (Imam) taka sto toa ke bide negovata obaveza i rabota.Za sekoja negova Nuzda,moze da go zamenuva bilo koj od Dzematot.
Porano koj ke stignel prv vo dzamija ja imal dolznosta kako Imam (Odza) ili mu se davala prednost na onoj koj imal poveke znaenje.
Ne treba da se dava nikakva zakletva. Imamot e sto e i eden Obicen Dzematlija.
Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak.Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Јуни.2007 во 21:22
Znachi, spored rezultatite na dosegashnoto obrakanje (samo od Miralem) ili neobrakanje (od site ostanati) na ovaa tema, zakluchuvam deka site sveshteni lica (barem od religiite so koi se zapoznaeti chlenovite na ovoj poforum) go zapochnuvaat verskoto izuchuvanje, a potoa i svojata oficijalna verska rabota bez nikakov zavet nitu prema religijata ili religiskata organizacija sto ja pretstavuvat, nitu prema vernicite na koi im se obrakaat.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Јуни.2007 во 21:42

Znachi, spored rezultatite na dosegashnoto obrakanje (samo od Miralem) ili neobrakanje (od site ostanati) na ovaa tema, zakluchuvam deka site sveshteni lica (barem od religiite so koi se zapoznaeti chlenovite na ovoj poforum) go zapochnuvaat verskoto izuchuvanje, a potoa i svojata oficijalna verska rabota bez nikakov zavet nitu prema religijata ili religiskata organizacija sto ja pretstavuvat, nitu prema vernicite na koi im se obrakaat.

Messenger,drag si mi i te cenam navistina. Me interesira na koja religija ti i pripagjas ? Imas zrelo poznavanje a nekogas postavuvas prasanja pod ednakvo za site,sto mi dava do znaenje deka ne si pripadnik na nitu edna religija a mislam deka si dlaboko uveren vo KREATOROT... Ne go imenuvam,oti sekoj vo razlicen veruva,no koga ke kazeme KREATOROT se znae na kogo mislime.

Da prodolznam na prasanjeto tvoe. Neznam dali e vo sklop ako ti kazam deka Imamot (odzata) snosuva odgovornost,ako napravi NENAMERNA greska,dali vo ucenje ili vo bilo sto.... Znaci,sekako deka treba da bide spremen,treba da ima iskustvo... ako kazav deka moze da go zameni bilo koj od Dzematliite (prisutnite vo Namzaot) sekako deka i toj koj go zamenuva ja snesuva taa odgovornost i treba da ima znaenje.Ne e bukvalno "bas sekoj" oti i vo Dzamiite odat licemeri koi samo za lice odat... takvite i ne se nafakjaat da zamenat Imam....
Zakletvata e deka so zapocnuvanje na namazot,sekoj Musliman e svesen deka se naogja pomegju Dzennetot i Dzehennemot,deka vo toj moment  e Pred STVORITELOT-KREATOROT,no toa ne vazi samo za Imamot,tuku za sekoj koj obavuva namaz. Toa e zakletvata,no ne onakva vo smisla kakva sto ja mislis.
Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak.Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje
Кон врв
sard Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Октомври.2005
Локација: Прилеп
Поени: 1440
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Јуни.2007 во 22:22

Во Православното Христијанство при превземањето на свештеничката улога се земаат завети дека свештеникот со Божја помош ќе ги исполнува дадените заповеди.
Особено е карактеристично превземањето на монашкиот завет со големата сериозност и одговорност со која се извршува самиот чин.
„Треба да се биде достоен на љубовта за да се биде љубен“ - Goethe
www.pravoslavna.mk
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Јуни.2007 во 22:43
Originally posted by sard sard напиша:

Во Православното Христијанство при превземањето на свештеничката улога се земаат завети дека свештеникот со Божја помош ќе ги исполнува дадените заповеди.
Особено е карактеристично превземањето на монашкиот завет со големата сериозност и одговорност со која се извршува самиот чин.

A pred kogo taa zakletva ke ja dades ? Kako ke se zakolnes,koja e zakletvata ?
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Јули.2007 во 00:50
Originally posted by sard sard напиша:

Во Православното Христијанство при превземањето на свештеничката улога се земаат завети дека свештеникот со Божја помош ќе ги исполнува дадените заповеди.Особено е карактеристично превземањето на монашкиот завет со големата сериозност и одговорност со која се извршува самиот чин.

sard,

dali si vo mozhnost da gi citirash tie zaveti. Kako glasat zavetite? Me interesira nivnata sodrzhina. Se nadevam deka si vo dovolno blizok kontakt so sveshtenstvoto na MPC i deka mozhes da ja zadovolish mojata ljubopitlivost.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Јули.2007 во 01:22
Не би сакал јавно да ја објавувам прилично се тешки и сериозни зборовите на заветот пред Бога особено при монашењето.
Заветот се дава обично пред Владика и секогаш пред останати христијани. Владиката  го прашува народот „Дали е достоен?“, верниците доколку сметаат дека е достоен извикуваат „Достоен е!“. Ако има некој кој не мисли така може да викне „Недостоен е!“ и се прекинува со чинот. Не знам натаму како се расчистува во врска со (не)достојноста.
www.pravoslavna.mk
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Јули.2007 во 02:05
Go razbiram i respektiram tvojot stav, pa zatoa nema poveke da insistiram na poopshiren odgovor.

Bi sakal samo da te prasham dali postoi nekoja druga mozhnost za dobivanje na tekstovite na zavetite pri prevzemanjeto na sveshtenichkata uloga i zamonashuvanjeto osven ovaa koja veke ne ja zemame kako opcija?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Јули.2007 во 02:09
Ќе размислам!
www.pravoslavna.mk
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Јули.2007 во 02:13
Uste ednas ti blagodaram na odgovorot. Tvoeto reshenie, bilo pozitivno ili negativno, ke go primam isto taka so poln pochit.

Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јули.2007 во 08:55
Sega doznav za budistichkiot zavet. Tie imaat eden koj go davaat vo momentot koga gi primaat kako uchenici vo nivnite hramovi.

Noviot student mora da se zaveti deka od toj moment poveke nema nikogas da lazhe. Pod ova ne se podrazbira samo lazhenje drugi lugje, tuku i lazhenje samiot sebe si.

Interesno i vredno za razmisluvanje.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јули.2007 во 18:56

Sega doznav za budistichkiot zavet. Tie imaat eden koj go davaat vo momentot koga gi primaat kako uchenici vo nivnite hramovi.

Noviot student mora da se zaveti deka od toj moment poveke nema nikogas da lazhe. Pod ova ne se podrazbira samo lazhenje drugi lugje, tuku i lazhenje samiot sebe si.

Interesno i vredno za razmisluvanje.

Messenger... sekoj covek treba da si ja dade taa zakletva,da ne laze...ne bitno dali e svestenik ili ne. Pred Allah site ke odgovarame za lagite.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јули.2007 во 19:26
Za toa nema diskusija. Vprochem toa e i edna od desette Bozhji zapovedi, neli?

No ima golema razlika megju onoa sto treba da go pravime i onoa sto go davame kako zavet (zakletva) deka ke go pravime..

Se nadevam deka mozhes da ja vidis razlikata. Onoa sto me impresionira kaj ovoj niven zavet e sto uspeale da go napravat tolku ednostaven i univerzalen sto poveke od toa praktichno ne bi mozhelo da se napravi. Vo nego se sintetizirani celi biblioteki knigi so religiski i filozofski pishuvanja.

Изменето од Messenger - 02.Јули.2007 во 19:30
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  12>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,188 секунди.