IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - БУДИЗАМ
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

БУДИЗАМ

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234>
Автор
Порака Обратен редослед
zenmaster Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Interceptor

Регистриран: 05.Јануари.2007
Статус: Офлајн
Поени: 4262
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zenmaster Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Јуни.2007 во 15:59

Претпоставка за будизмот дека е многу блага клима , голема и кротка попустливост и либерален во моралните обичаи . Покретот има свое огниште во високите дури и образовните слоеви . Неговата цел е постигната ако се како нај голема цел постави ведрината , спокојот , отсуство на секоја желба . Будизмот не е религија која се стреми кон совршенство , совршеното е нормален случај.
Во христијанството на прв план испаѓа инстинктот на потчинетиот .Таму како занимање се практикува гревот , инквизиција на совеста , таму непрестајно напнато со молитва се одржава афектен однос према еден моќник именуван како Бог . христијанството е извесен смисол за суровост према себе и другите омраза за оние кои размислуваат по инаку , желба за прогон ! Диетата како пост е избрана да ја поттикнува морбидните привидениа и ги надразнува нервите (сите знаеме каква нервоза не зафаќа кога сме гладни) .
Христијанството е омраза кон радоста воопшто
Не задоволството со себе , патењето воопшто не е како во Будизмот некоја прекумерна осетливост и способност за болка  , туку обратно преголема желба за злодело за распрснување на внатрешната напнатост и душмански чинови .
На христијанството му биле потребни варварски вредности за да загосподари со варварите  .
Будизмот е религија (икако некој гледаат како филозовско движење ) за интелегентите луѓе  за благи , љубезни , исклучително продуховени .

[IMG]http://img148.imageshack.us/img148/4285/xxxpn7.gif">
Кон врв
аџија Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Октомври.2006
Поени: 5474
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Јуни.2007 во 11:54
знаев дека криво ќе го сфатиш...

бездомни во смисол, луталица си, не знаеш кај си и што веруваш... Денес е едно, утре друго итн..
Кон врв
LEGENDA Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Мај.2007
Поени: 359
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај LEGENDA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Јуни.2007 во 11:03
da be ...bezdomnik bidejki sfativ deka mojot dom i domot na kreatorot se edno isto onda sum bezdomnik ... ma nemoj

uzivaj
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Јуни.2007 во 10:47
ти си, прости на изразот, идеолошки бездомник...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај LEGENDA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Јуни.2007 во 10:32
Abe jas sum pravata stvar... ama toa e dolga tema
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Јуни.2007 во 00:05
штета бе другар, колку време потроши лутајќи лево-десно, и уште не налета на правата ствар... тоа ми беше поентата..
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај LEGENDA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јуни.2007 во 23:33
ih prava stvar ... sve e toa prolazno i podlozno na sirok dijapazon na kvalitetni diskusii za koi ne mozam vecerva da dodav am nikakvi argumenti ni za ni protiv
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јуни.2007 во 18:15
за све ќе се заинтересираш нинџа, освен за правата ствар...
штета...Cry
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај LEGENDA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јуни.2007 во 16:48
dejanelo9@yahoo.com

prati i drugi posto ja sum zainteresiran za s ve i svasta a budizam e edna cool stvar
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Interceptor

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zenmaster Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јуни.2007 во 16:40

pisi E-mail ke ti ja pratam knigata

ne se od mene ne sum ja tolku pameten

Izvadoci od Dhama paddam - patot na ispravnosta

Antologija na budistickata etika

Изменето од zenmaster - 20.Јуни.2007 во 16:41
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај LEGENDA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јуни.2007 во 16:26
Izvini a od kaj se citative ili se tvoja rukotvorina ?

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Interceptor

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zenmaster Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јуни.2007 во 16:22
 Za samiot sebe

Sekoj e  e sam za sebe svoj zastitnik
Zarem moze da bide toa nekoj drug ?
Koj so sebe dobro vladee steknuva tesko dostizna zastita

Nerazumniot koj prekoruva zaradi svoi neposteni nameri pouka na duhovnite velikani cij zivot e vistinski plemenit
toj kako bambus ragja plod koj sam sebe se sotruva
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај LEGENDA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јуни.2007 во 16:12
Ok drug nekoj znae nesto ?

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Interceptor

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zenmaster Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јуни.2007 во 16:05

Izvadoci od Dhama paddam - patot na ispravnosta

Antologija na budistickata etika

za budalite

Dolga e nokjta za onoj kkoj bdee , dolg e kilometarot za umorniot
dolg e tekot na slucuvanjata za budalite koi nemaat ispraven uvid na vistinata

I ako budalata dozivotno go postuva pametniot nema da ja razbere vistinata kako ni lazicata vkusot na supata

Budala koj sam sebe se smeta za budala vekje zaradi toe  e pameten
no budala koj sam sebe se smeta za pameten , za toj so pravo moze da se kaze deka e budala

Besmisleno zanenje koe go steknuva budalata gi razoruva posakuvanite posledici i mu ja razbiva glavata
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,375 секунди.