IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - ФАЛСИФИКАТИ
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ФАЛСИФИКАТИ

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1011121314 16>
Автор
Порака
аџија Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Октомври.2006
Статус: Офлајн
Поени: 5474
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Јуни.2007 во 19:56
прашањето гласи:

каде во к*ранот пишува дека Инџилот е изменет?

а ако не пишува, ЗОШТО не пишува?

под а) Мохамед заборавил на тоа
под б) Инџилот не е изменет
под в) Под а и под б

Бирајте одговор...
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Јуни.2007 во 20:05
Не бе Аџи, Иса кога се вознел на небото си го ставил под мишка и Инџилот, со други зборови Аллах си го повлекол зборот! Smile
Аллах бил немоќен да го заштити Инџилот од лукавите христијани, ама 6 века подоцна се истренирал како да го прави тоа и потоа стиснал заби и успеал да го заштити к*ранот непроменет до денес.
аххх..
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Miralem1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Март.2007
Поени: 1548
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Јуни.2007 во 20:12
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Не бе Аџи, Иса кога се вознел на небото си го ставил под мишка и Инџилот, со други зборови Аллах си го повлекол зборот! Smile
Аллах бил немоќен да го заштити Инџилот од лукавите христијани, ама 6 века подоцна се истренирал како да го прави тоа и потоа стиснал заби и успеал да го заштити к*ранот непроменет до денес.
аххх..

Kolkava e nepismenosta na nekoi naivni luge,duri e zalosno.
Dali da recam: "Kako sto Bog spored vam go povlekol zborot pa spustil Nov zavet" Zosto stariot zavet ne go prifakjate ? Vo stariot zavet naredeno e zenata da odi pokrivena vo glavata. Da se sunetite.Svinsko da ne jadete.... kade e toa dozvoleno od Isus ? Kade isus rekol: Od denes svinsko dozvoleno vi e. Od denes glava da ne pokrivate. Od denes ne treba da se odrezuvate ? Nikade. Isus rekol: Ne sum dosol da gi menuvam zakonite,tuku da gi nadopolnam.
E koj sega gi izmenil zakonite ?
Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak.Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Јуни.2007 во 20:13

I nafatete se da odgovorite na prasanjata,,, vi ima dosta...

Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak.Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Јуни.2007 во 20:16
Бог во Библијата не го повлекол Стариот Завет, туку му одреди временски конечна рамка, додека не се исполни Новиот Завет.
Стариот Завет се исполни во Новиот Завет.
Стариот Завет е само слика, сенка на Новиот Завет.
Но ти тоа добро го знаеш, затоа што си "екс христијанин нели"? LOL

Но што да правиме со к*ранот? Дали и тој има Стар и Нов Завет? Confused
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Јуни.2007 во 20:24

Бог во Библијата не го повлекол Стариот Завет, туку му одреди временски конечна рамка, додека не се исполни Новиот Завет.
Стариот Завет се исполни во Новиот Завет.
Стариот Завет е само слика, сенка на Новиот Завет.
Но ти тоа добро го знаеш, затоа што си "екс христијанин нели"? LOL

Но што да правиме со к*ранот? Дали и тој има Стар и Нов Завет? Confused

E vidi sega.
Sosema isto.
Noviot zavet e Ispolnet so QUR'ANOT.  (so toa sto i noviot zavet ne e onoj praviot,kako sto e od SVESTENICI DOKAZANO).
Noviot zavet e samo SENKA NA QUR'ANOT.
Jas toa ODLICNO GO ZNAM.
Ima i Qur'anot,se razbira deka ima. No treba da naucis,neli ?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Јуни.2007 во 20:38
Originally posted by Miralem1 Miralem1 напиша:

Noviot zavet e Ispolnet so QUR'ANOT.

LOLLOLLOL

Мирко, ми беше задоволство да си дебатирам со тебе
Ти пожелувам пријатни дискусии на форумов Smile

Изменето од EvAngelos - 16.Јуни.2007 во 20:38
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Јуни.2007 во 21:07

Noviot zavet e Ispolnet so QUR'ANOT.

LOLLOLLOL

Мирко, ми беше задоволство да си дебатирам со тебе
Ти пожелувам пријатни дискусии на форумов Smile

Iskreno,od se' srce,se kolnam vo Onoj vo cii race e mojata dusa,ti posakuvam se' naj ubavo vo zivotot,mnogu radost i srekja.

Изменето од Miralem1 - 16.Јуни.2007 во 21:22
Кон врв
mali simo Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Октомври.2006
Поени: 1132
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mali simo Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јуни.2007 во 11:45

[/QUOTE]

E vidi sega.
Sosema isto.
Noviot zavet e Ispolnet so QUR'ANOT.  (so toa sto i noviot zavet ne e onoj praviot,kako sto e od SVESTENICI DOKAZANO).
Jas toa ODLICNO GO ZNAM.
[/QUOTE]

Ова го кажуваш го пишува во к*ранот или во хадисите? или на трето место ? или ти сам си го знаеш?
ХРИСТОС ВОСКРЕСНА ОД МРТВИТЕ СО СМРТА СМРТА ЈА ПОБЕДИ И НА ТИЕ ВО ГРОБОВИТЕ ЖИВОТ ИМ ДАРИ

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јуни.2007 во 11:58

Ubavo simo sto ja izvade temata. Ti blagodaram.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јуни.2007 во 12:11
Originally posted by mali simo mali simo напиша:

E vidi sega.
Sosema isto.
Jas toa ODLICNO GO ZNAM.

Ова го кажуваш го пишува во к*ранот или во хадисите? или на трето место ? или ти сам си го знаеш?
[/QUOTE]

PS: Go pisuva i vo Qur'anot i vo Hadisite i vo Biblijata....  a i jas si go znam :) Eve kade vo Biblijata pisuva:

Цитирај
Eve uste ednas:
'ILI KAO KNJIGA KOJA SE DAJE ČOVJEKU KOJI JE NEPISMEN, GOVOREĆI: ČITAJ OVO, JA TE MOLIM, A ON ODGOVORI: JA NISAM UČEN'; ili po hrvatski prijevod na Biblija: 'A dade li se kome ko ne zna čitati govoreći: Čitaj to! - On će odvratiti: Ne znam čitati (Izaija 29:12).
Malku poopsirno.

Vo Knigata Izaija,poglavje 29 stih 12 citame:  'KNJIGA (el Kitab, el k*r'an, citanje, recitiranje) KOJA SE DAJE ČOVJEKU KOJI NE UMIJE DA ČITA ('en nebijjil-umijj' - sto znaci: 'pratenik koj neznae da cita i pisuva' – Pogledni vo Qur'anot, 7:158) GOVOREĆI, ČITAJ OVO, JA TE MOLIM (zborot 'ja te molim' ne se naogja vo hebrejskite manuskripti- uspo­redigo so rimo-katolickata 'Douay Version' i isto taka so  'Revised Standard Versions') I TOJ RECE - JA NISAM UČEN (Zborot 'ja nisam učen' e tocen prevod na zborot 'ma ene bi kari'in' te.,ja neznam da citam nitru da pisuvam ; a toa se zborovite koi Muhammed s.a.w.s dva pati mu gi ponovil na Svetiot Duh (?) - melekot Džibril a.s , koga mu komandoval: 'Ikre - citaj'). Eve go citatot uste ednas bez prekin kako stoi vo 'King James Version' ili vo 'Avtoriziranata verziji', ko sto e popularno poznata: 'ILI KAO KNJIGA KOJA SE DAJE ČOVJEKU KOJI JE NEPISMEN, GOVOREĆI: ČITAJ OVO, JA TE MOLIM, A ON ODGOVORI: JA NISAM UČEN'; ili po hrva­tski prevod na  Biblija: 'A dade li se kome ko ne zna čitati govoreći: Čitaj to! - On će odvratiti: Ne znam čitati (Izaija 29:12).

I sto e uste povazno,treba da zapazime deka Arapski prevod na biblija vo 6-tiot vek,koga Muhammed s.a.w.s propovedal,Nemalo. Osven toa,Toj bil Nepismen. NITU EDEN COVEK NE GO PODUCIL. Negoviot ucitel bese STVORITELOT,SOZDATELOT,KREATOROT.......

'Ve ma jentiku ‘anil-heva.'On ne govori po hiru svome.­In huve illa vahjun juha,To je samo Objava koja mu se obznanjuje,‘allemehu šedidul-kuva'.uči ga jedan ogromne snage'.(k*r'an, 53:3-5)

Znaci,bez bilo kakva covekova skola,mudrite gi nateral da se zastramat.

Кон врв
Реакт Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Мај.2007
Локација: Burundi
Поени: 373
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Реакт Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јуни.2007 во 13:31
Ama Peakt... prasanjata se sosema jasni. Odgovorot ti propagja nacisto zatoa sto imas pogresno tvrdenje. E sea koga se pobiva tvoeto tvrdenje so jasen dokaz,te. deka ne se site evangelija isti edni so drugi,togas "Miralem ne znae sto zboruva" ili bezbroj "LOLLOLLOLLOL........" mislam ona normalnoto sto covek vo tesno moze da go rece i stori. [/QUOTE]

Е, нема ама... Има факти, или нема. Не велам дека прашањата не ти се јасни. Јасни се! Ама ти сам прашуваш и сам си одговараш. Тоа е нејасно. Како мислиш дека сите евангелија не се исти??? Прашањето е двосмислено. И пак вели дека се било јасно. Исти се, затоа што говорат за исто. А различни се, затоа што ги пишувале различни автори.

Без коментар
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јуни.2007 во 13:49
Originally posted by Реакт Реакт напиша:

Ama Peakt... prasanjata se sosema jasni. Odgovorot ti propagja nacisto zatoa sto imas pogresno tvrdenje. E sea koga se pobiva tvoeto tvrdenje so jasen dokaz,te. deka ne se site evangelija isti edni so drugi,togas "Miralem ne znae sto zboruva" ili bezbroj "LOLLOLLOLLOL........" mislam ona normalnoto sto covek vo tesno moze da go rece i stori.

Е, нема ама... Има факти, или нема. Не велам дека прашањата не ти се јасни. Јасни се! Ама ти сам прашуваш и сам си одговараш. Тоа е нејасно. Како мислиш дека сите евангелија не се исти??? Прашањето е двосмислено. И пак вели дека се било јасно. Исти се, затоа што говорат за исто. А различни се, затоа што ги пишувале различни автори.

[/QUOTE]

Uff... pa zarem navistina ne svakjas ? Temite,mozebi na site evangelija mu se isti,no edno so drugo se kontradiktorni,prijatele Peakt....
Za raspnuvanjeto napisale dvajcata i Marko i Ivan.... no Marko veli deka Isus e raspnat vo 3 a ivan veli deka e raspnat vo 6.
Sea ke mi spomnite evrejski racunanja na vremeto,kako denonokie... no ne sakam da objasnuvam se' naednas,sakam da bide pointeresna temava. Ne e znaci razlikata vo stilot na pisuvanje,pa ne sme dotolku.....
Кон врв
Реакт Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Мај.2007
Локација: Burundi
Поени: 373
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Реакт Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јуни.2007 во 14:11
Не е дека не сфаќам - туку ТЕБЕ не можам да те сфатам. Нема ништо контрадикторно. Но, тоа се преобемни теми, за кои треба многу пишување. Но, нема проблем.
Без коментар
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1011121314 16>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,172 секунди.