|
Рецепти за солени јадења |
Внеси реплика | страница 123 30> |
Автор | |
Dogi
Сениор Регистриран: 19.Април.2005 Статус: Офлајн Поени: 3168 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Испратена: 05.Декември.2006 во 01:06 |
а свирипиле знае некој како се прави?
пошто го должам рецептот, на една моја драга особа. |
|
Јас сум мајстор!
Кликни овде за комуникација со мене (потоа кликнете во полето 'Edit nickname' и впишете го вашето име) |
|
bela
Група Регистриран: 02.Јуни.2006 Локација: Saint Lucia Статус: Офлајн Поени: 56 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Slučajno zabelezav deka baraš recept za sviripile Dogy. Toa nesto me potseka na detstvo. Go pravela baba mi, a potoa se obidel i tatko mi nekolkupati.
Ke se obidam po sekavanje da ti odgovoram. Sto ne znači deka e 100% točno - bev dete koga mi go pravele.
Ako go prigotvuvas vo priroda - kraj ezero, onie sitnite ripcinja do 8 cm- sardeli, dobro izmieni i suseni (treba da se vistinski isuseni-tvrdi), gi potpecuvas na plotna kako suva piperka.
Potoa od niv pravis salata so: Zovrien ocet razblazen so voda, zejtin i nane so crven piper(lut ili blag).
Seto toa se dosoluva po zelba, a nakraj se dodavaat i maslinki.
Ete otprilika taka.
Znam deka vo nedostig na suseni sardeli, moze svezite (izvalkani vo brasno), ubavo da se isprzat do crveno- da krckaat.
Ponatamošnata postapka e ista.
E pa, dobar apetit vi posakuvam so sakanata Dogy. Neka vi svirat pilinja duri si jadete sviripile.
Bi bila srekna ako nekoj me popravi. Mozebi e vreme da ja doznaam vistinata.
|
|
ZeZnAtA
Сениор Power Регистриран: 26.Мај.2007 Статус: Офлајн Поени: 19172 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
eve sto vi e potrebno: 50ml zejtin ;600g govedsko file ;159g pecurki ;40g puter;1-2 lazici senf ;biber ;2 lazici fant za gulas ;malku voda 100ml kisela pavlaka ;2 kiseli krastavicki ;sok od limon
vo siroka tava na zagrean zejtin malku zaprzete go govedskoto file,koe ste go presekle na parcinja popreku,pecurkite iseckani na livcinja posebno isprzete gi na puter i dodadete go mesoto dodadete 1-2 lazici senf malku biber i fant razmaten vo malku voda i neka krcka edno 10 min. na kraj dodadete ja kiselata pavlaka i tenkite rezanki od kiselite krastavicki po zelba dodadete i malku sok od limon.
|
|
marence
Сениор Регистриран: 13.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 365 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
телешки медаљони
1 кг телешко месо се сече на парчиња под по 70 грама
1/2 кг моркови
малку лукче
ловоров лист
црн пипер
црвен пипер
масло за јадење
1 чаша вино
сол
се става сето во огноотпорен сад и се дистова на 150 степени околу 2 часа
многу лесно и вкусно се гарнира со пире, пржени компирчиња или шпагети
|
|
Mindy
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Искрена, поискрена здравје Регистриран: 14.Ноември.2005 Локација: United Arab Emirates Статус: Офлајн Поени: 14598 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ВАРЕНИ ГЕВРЕЧИЊАСостојки
Се става квасецот со шекерот и 2 лажици брашно во малку млака вода да стаса.Се додава квасецот во брашното и ставаме млака вода колку да замесиме нормално тесто.Го оставаме тестото да стаса.Го премесуваме и формираме гевречиња. Во лонец ставаме пола шоља шекер да се карамелизира.Додаваме 2 l вода и ја ставаме да врие на тивко.Ги спуштаме едно по едно гевречињата.Кога ке набубрат(за 1-2 мин)Ги вадиме ги ваљаме во сусам и ги редиме во замастен плех.Печеме на 180 C околу 20 мин. |
|
|
|
Mindy
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Искрена, поискрена здравје Регистриран: 14.Ноември.2005 Локација: United Arab Emirates Статус: Офлајн Поени: 14598 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
КОМПИРИ ПОЛНЕТИСостојки
Ги сечеме компирите на пола баз да ги изљуштиме и ги ставаме во рерна на грил или инфра црвени зраци, и ги печеме околу 1 ч.Ја вадиме полека внатрешноста од компирите и ја миксираме со 100 гр путер,го додаваме јајцето,млечниот крем,100 гркашкавал, солта и црниот пипер.Ги полниме компирите и врз нив посипуваме од останатиот кашкавал и редиме мали парченца од путерот.Ги печеме на 200Ц околу 10 мин. |
|
|
|
Mindy
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Искрена, поискрена здравје Регистриран: 14.Ноември.2005 Локација: United Arab Emirates Статус: Офлајн Поени: 14598 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
МАЈОНЕЗСостојки
Се мешаат сите состојки убаво и се додава со постојано мешање со миксер малку по малку зејтин.Кога ке згусти доволно мајонезот е готов. |
|
|
|
Mindy
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Искрена, поискрена здравје Регистриран: 14.Ноември.2005 Локација: United Arab Emirates Статус: Офлајн Поени: 14598 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ТАРАТУРСостојки
Краставицата
ја рендаме на крупно ренде и ја цедиме(може и со раце).Ја мешаме со
павлаката и ги додаваме сите состојки.Лукчето го толчиме и него го
додаваме.На крај ги ставаме одозгора оревите.
|
|
|
|
Mindy
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Искрена, поискрена здравје Регистриран: 14.Ноември.2005 Локација: United Arab Emirates Статус: Офлајн Поени: 14598 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ПРЖЕНИ КОМПИРИ(цели)
|
|
|
|
La Ninja
Сениор She Hulk Регистриран: 13.Јуни.2006 Статус: Офлајн Поени: 1605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
potpecuvani trkalca
tvrdo svaren kompir (kolicina po izbor) isecen vo trkalca
tepsija podmackana so puter dobro
puter
vegeta
-gi redime trkalcata kompir vo tepsijata , dodavame puter vrz niv i vegeta.Go stavame da se potpecat odredeno vreme.
naredniov recept nekako mi nema ime, imitacija na musaka e, koj redovno go pravam
vareni kompiri
tenko iseckan svinski vrat
rendan parmezan ili kaskaval
2 jajca
voda
vegeta
sol-po zelba
maslo
vo tepsija namackana so maslo redime eden red varen kompir iseckan vo trkalca
na nego redime eden red od tenko iseckaniot svinski vrat
pa potoa dodavame od rendaniot parmezan ili kaskaval
pak redime red kompiri
i dodavame parmezan/kaskaval vo pogolema kolicina
2te jajca gi krsime, matime i vo niv dodavame malku voda
go isturame toa vrz kompirite i dodavame vegeta i sol po zelba
go potpecuvame vo rerna.
|
|
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
|
|
La Ninja
Сениор She Hulk Регистриран: 13.Јуни.2006 Статус: Офлајн Поени: 1605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Shkolki
-belo vino
-voda
-kesa cisteni skolki
-magdanos
-maslo
-crn piper
-Se stava vo tendjere 1 casa voda i istotolku belo vino. Se ostava da zovrie. Potoa gi isturame skolkite i mesame na tivok ogin...dodavame magdanos i crn piper...mesame se dur ne ispari vodata, od zelencuk dodavame sto sakame.
PREDLOG: SO SKOLKITE NAJDOBRO ODI RIZOTO samo da ne e jako zacineto rizototo zatoa sto se jaki skolkite...
|
|
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
|
|
butel2
Сениор Регистриран: 26.Јули.2005 Статус: Офлајн Поени: 4138 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
a skolkite zamrznati ili svezi i nema voopsto maslo?
|
|
La Ninja
Сениор She Hulk Регистриран: 13.Јуни.2006 Статус: Офлајн Поени: 1605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
se stava maslo...izvini ne kazav, eden fildzan
zamrznati se stavaat...
|
|
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
|
|
La Ninja
Сениор She Hulk Регистриран: 13.Јуни.2006 Статус: Офлајн Поени: 1605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
-oriz
-voda
-2 glavici kromid
-magdanos
-morkov
-kocka supa pileska
-vegeta
-puter
-maslo
ovaa sodrzina e za prav italijanski rizoto
znaci broime 3:1
voda 3 casi 1 casa oriz. znaci odkoga ke zovrie malku vodata ja dodavame kockata supa a otkoga i toa ke zovrie dodavame oriz.
vo tavce na druga strana go topime puterot koj e 1 tretina od standard puter (ne znam gramaza) i dodavame malce maslo, potoa go przime iseckaniot kromid. koga orizot ke ja ispari vodata go dadavame kromidot vo tendzereto, magdanosot i morkovot...poleka stavame i zacin. i toa se podvaruva na tivko 2-3 min.
|
|
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
|
|
Внеси реплика | страница 123 30> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |