|
Дискусија на крстот |
Внеси реплика | страница <1 7891011 12> |
Автор | |||||
Bronhi
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 348 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Goor i Miralem Очигледно дека некои работи ги мешате.
1. ХРИСТОС НЕ Е ПРОРОК! 2. ПОСЛЕ ХРИСТА НЕМА ПРОРОЦИ. 3. Нормално е на СИТЕ кои не веруваат во Христа Тој да им пречи. Ги открива нивните заблуди и лаги. КОЈ ИМА УШИ НЕКА ЧУЕ, А КОЈ НЕСАКА ДА ЧУЕ НЕКА НЕ ИМ ПРЕЧИ НА ОСТАНАТИТЕ. Оној кој избрал да биде глув и со свирче да му свириш на уво пак ќе си се прави дека е глув. Ќе повторам, она што се случи на Голгота не секој може да го разбере, само просветените по срце, оние во кои пребива Светиот Дух го знаат. Инаку, очигледно е дека ниту Гоор ниту Мирелем не знаат дека не живееме во времето на Христа, туку во времето на Светиот Дух. Стар завет - време на Отецот, Нов завет - време на Христа, по Вознесението Христово - време на Светиот Дух, ама џабе зборам. Кој знае, знае кој не несакал да научи. |
|||||
Земете БРОНХИ полесно се дише
|
|||||
Miralem1
Сениор Регистриран: 10.Март.2007 Статус: Офлајн Поени: 1548 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
EvAngelos,priberi se drugarce,ne ti dolikuva takvo ponasanje prema nickot.
Bronhi,jas nisto ne mesam.
Za da ne gi mesame mnogu temive,ke otvoram edna tema vo koja ke pisuvame za toa dali e Isus bog ili Prorok.
Ima,kako nema. Eve sega ke se posluzam so edna brosura,da ne te jade okoto,ti kazuvam koga se sluzam so knigi i drugi primeri.Eve nekolku prorostva od Biblijata,kako N taka i SZ:
"Podignut ću im proroka između njihove braće, kao što si ti. Staviću Svoje riječi u njegova usta, da im kaže sve što im zapovijedim". (Ponovljeni zakon 18:18)
Znaci se raboti za prorok koj treba da se pojavi pomegju negovite brakja. Naknadno jas ke ti objasnam nesto,za da ne te bunat i za da ne mi mesas ti nekoi raboti. Ponataka,se bara prorok,slicen na Mojsie. "Kao sto si ti" Znaci,kako Mojsie.
Na kogo se odnesuva pogore napisanoto prorostvo ? Odgovorot e sigurno kako i onoj na Svestenikot.Na Isus. Zosto na Isus,dali tuka e spomnato nekade negovoto ime ? Ne. Na koj nacin Isus e slicen na Mojsie ? Odgovorot e: Mojsie bil Evrein i Isus bil Evrein.Mojsie bil prorok i Isus bil prorok. Dali druga slicnost ima pomegju tie dvajca ? Nema.
Ako se ovie dva kriteriumi edinstveni,togas bi mozelo da odgovara na bilo koj od slednive bibliski licnosti posle Mojsie: Samuel, Izaija, Ezekija, Danijel, Hosea, Joel, Malahija, Ivan Krstitel itd. Zatoa sto site bile evrei i proroci.
Nekolku razliki:
1. Spored vas Isus e Bog a Mojsie ne e.
2.Spored vam,Isus umrel zaradi otkup na tugji grevovi a mojsie nemal potreba da se maci za grevovite na lugeto.
3.Isus otisol vo pekolot na 3 dena a Mojsie nemal potreba tamu da odi.
Muhammed i Mojsie imale tatko i majka a Isus imal samo majka (covek).
Mojsie i Muhammed se rodeni na normalen nacin te. od fizikalna vrska izmegju maz i zena Isus e roden so posebno cudo.
Mojsie i Muhammed bile ozeneti (od sevo ova tuka ke se zapnete:)) i imale deca Isus nemal potreba za zena.
Muhammed i Mojsie se prifateni od svojot narod a Isus e odbien.
Muhammed i Mojsie umrele so prirodna smrt a Isus e nasilno ubien.
Muhammed i Mojsie se zakopani vo grob a Isus se odmara na neboto.
Dali se slicni Mojsie i Isus ???? NE ! Mojsie i Muhammed ? DA !
Toa bese prviot del od prorostvoto.Idemo dalje: "Podignut ću im proroka između njihove sabraće"
Naglasokot e na zborovite "izmedju njihova sabraca"
Mojsie i negoviot narod se tuka usloveni kako rasen entitet a kako takvi,bez somnenie nivnite bratucedi se Arapite.
Vidite, svetata Bibllija zboruva za Ibrahim, a.s., (Abrahamu) kako 'Bozji prijatel'. Ibrahim ima dve zeni, Sara i Hadzera. Hadzera mu rodlia na Ibrahim sin - negoviot prvenec - '...A Abram (prema Biblijata Abrahamovoto ime bilo Abram pred sto Bog go promienil vo Abraham) SINU ŠTO MU GA RODI HAGARA NADJENU IME JISMAEL (Ismail, a.s.).' (Postanak, 16:15); 'Uzme zatim Abraham SVOGA SINA, JISMAELA...' (Postanak, 17:23) 'A NJEGOVU SINU JISMAELU bijaše trinaest godina kad ga obreza.' (Postanak, 17:25). Sve do dóbi od trinaest godina Ismail, a.s., bio je JEDINI sin, sjeme Ibrahimovo, a.s., a kada je ratifikovan savez između Allaha, dž.š., i Ibrahima, a.s., Bog daruje Ibrahimu, a.s., drugog sina sa Sarom, po imenu Isak (Ishak, a.s.), koji je bio mnogo mlađi od njegova brata Ismaila, a.s. Ako Ismail i Isak se brakja po ist tatko,togas nivnite deca se bratucedi. Isakovite deca se Evrei a Ismailovite se Arapi. Prorok izmedju njihova sabraca.Ponataka,naglasokot e: "I STAVIT ĆU SVOJE RIJEČI U NJEGOVA USTA...'
Sto znaci da necii zborovi bidat staveni vo tvojata usta ?
Koga bi ve ucel Arapski,koj vam vi e nepoznat jazik,i ako bi ve zamolil da gi povtoruvate zborovite,onaka kako sto jas vi gi kazuvam,na primer:
Kul huvallahu ehad,Reci: 'On je Allah - Jedan!;Allahus-Samed,Allah je utočište svakom!;em jelid ve lem juled,nije rodio i rođen nije,ve lem jekun lehu kufuven ehad.i niko mu ravan nije'! Neli ovie zborovi na stranski jazik bi vi gi stavil vo vasata usta a ne gi poznavate ?Istorijata ni kazuva deka Muhammed s.a.w.s imal 40 godini. Bil vo pesterata 3 milji severno od gradot Mekka. 27 nok od mesecot ramazan.Vo pesterata melekot Dzibril mu nareduva na negov majcin jazik: 'IKRE' - ato znaci: 'Čitaj' ili 'Proglasi' ili 'Recitiraj'. Muhammed vo svojata preplasenost odgovara: 'Ma ene bi kari'in'. sto znaci: 'Ja ne znam da citam'.Melekot mu nareduva po drug pat.No ist rezultat.Tretiot pat melekot prodolzuva: 'Ikre’ bismi Rabbikelezi halek' Sega Muhammed svakja,deka ona sto od nego se bara e da povtoruva. I toj gi povtoruval zborovite onaka kako sto MU BILE STAVENI VO NEGOVATA USTA:
'Ikre’ bismi Rabbikelezi halek.'Čitaj, u ime Gospodara tvoga koji stvara,Halekal-insane min alek.Stvara čovjeka od ugruška!Ikre’ ve Rabbukel Ekrem.čitaj, plemenit je Gospodar tvoj,Ellezi alleme bil kalem.koji poučava peru,Allemel insane malem ja'lem'.koji čovjeka poučava onome što ne zna'. Ova ti e samo edno JASNO PROROSTVO a gi ima dosta. Sledna prilika ke prodolzam i so vakva tema.
Inaku,Bronhi,mislam deka koga bi te teleportirale vo vremeto na Hrista i Hristo licno da ti rece NE SUM BE COVECE BOZJI JAS BOG. Tek togas da svatis. Me obvinuvas kako nemozam da go svatam ona sto ne se svakja,nesvatlivoto a ti ne go svakjas svatlivoto.Ocigledno roditelska zaraza. Изменето од Miralem1 - 15.Јуни.2007 во 20:22 |
|||||
Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak.Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje
|
|||||
Miralem1
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
'ILI KAO KNJIGA KOJA SE DAJE ČOVJEKU KOJI JE NEPISMEN, GOVOREĆI: ČITAJ OVO, JA TE MOLIM, A ON ODGOVORI: JA NISAM UČEN'; ili po hrvatski prijevod na Biblija: 'A dade li se kome ko ne zna čitati govoreći: Čitaj to! - On će odvratiti: Ne znam čitati (Izaija 29:12).
Na kogo se odnesuva ova ?
Muhammedovoto Iskustvo vo Pesterata Hira na planinata DZEBELUN-NUR (PLANINA NA SVETLOSTA) i negovata reakcija (koja pogresno vi e tolkuvana) posle prvata objava,tocno go ispolnuva i ova prorostvo.
Treba da zapazime deka Arapska biblija vo sestiot vek nemalo,osven toa Muhammed a.s bil potpolno nepismen.Nitu edno covecko bitie ne go poucilo. Negoviot ucitel bil Stvoritelot.
'Ve ma jentiku `anil-heva.'On ne govori po hiru svome.In huve illa vahjun juha,To je samo Objava koja mu se obznanjuje,`allemehu šedidul-kuva'.uči ga jedan ogromne snage'. (k*r'an, 53:3-5) Bez nekakva covecka pouka,mudrite gi nateral da se zastramat ! Pon. Zakon, 18:19, strasna opomena: 'A ne bude li tko poslušao Mojih riječi, što ih prorok bude govorio u Moje ime, taj će odgovarati predaMnom'.
Vo cie ime zboruva Muhammed s.a.w.s ? Otvorete bilo koja sura od Qur'anot 9osven devettata) zapocnuva so: Bismillahir-Rahmanir-Rahim (VO IMETO NA ALLAH MILOSTIVIOT SOMILOSEN).
Sto zahteva prorostvoto ? "riječi, što ih prorok bude govorio u Moje ime,"
Sekoja ispravna rabota Muslimanite ja zapocnuvaat so ovaa formula "vo imeto na ALLAH MILOSTIVIOT SOMILOSEN,Dodeka kaj Hristijanite (da bi se pre*acilo ova prorostvo nim) zapocnuvaat vo imeto na oca i sina i s.duha.... vo imeto na trojca,bilo toa sveta presveta ili izgasena.
"POZNAĆETE IH PO NJIHOVIM RODOVIMA. ZAR SE S TRNJA BERE GROŽĐE, ILI S DRAČA SMOKVE? TAKO SVAKO DOBRO STABLO RAĐA DOBRIM RODOM. SVAKO STABLO AKO NE RAĐA DOBRIM RODOM, SIJEČE SE I BACA U OGANJ. DAKLE: PREPOZNAT ĆETE IH PO NJIHOVIM RODOVIMA". (Matej, 7:16-20) Изменето од Miralem1 - 15.Јуни.2007 во 20:45 |
|||||
Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak.Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje
|
|||||
аџија
Сениор Регистриран: 25.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 5474 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
на неверниот Ариел... (плус погрешно ти е цитирано) |
|||||
Реакт
Сениор Регистриран: 22.Мај.2007 Локација: Burundi Статус: Офлајн Поени: 373 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Ваков толкувач на Библијата како Миралем - нема!
Пророк во Стариот завет се однесува на Христа. Нема да пишувам предолги текстови зошто е тоа така. Но, сите пророштва се за Него. И сите пророштва се оствариле во Него. Тоа е вистината. И сега едно прашање, кое е одговор на прашањето кој е вистински пророк или Бог - на кого да веруваме: на оној кој имал еден сведок, или на оној кој имал многу сведоци? |
|||||
Без коментар
|
|||||
Miralem1
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Vidite kolku ste nepristojni.Adzija... vidi,jas tocno ili ne,dadov edno svoe mislenje,,,, ustvari ne e bas moe,pogolem del e na nekogasni svestenici.... no bitno napisav pricina koja svedoci za prorostvoto na Muhammed a.s.
Kakva bi bila tvojata reakcija i jas koga bi napisal "se odnesuva na Muhammed a.s" i taka da zavrsam ? Mozam da zamislam. Plus velis pogresno mi e citirano.Pa tuka sme da se popravime Adzo... mozebi na neverniot Ariel se odnesuva,,,, za tebe toa mozebi taka izgleda. Vidis kako jas ti objasnv. E ajde sega reci ne Miralem,eve na kogo se odnesuva i fino objasnini onaka kako sto ja objasniv. I plus daj ni go Ispravniot citat ako e kaj mene pogresno. Taka toa odi.
So tebe mi se praj edinstveno muabet sto mozes od navredi da se vozdrzis barem malce. A deka ima nekoj koj so fakti moze da zboruva,nema za zal.
E ova ke si mu go kazis na Evangelos... Znam deka i vo stariot i vo Noviot zavet Isus e Prorok. No dali se dovolni tie dva kriteriumi edinstveni za toa prorostvo koe pogore go napisav ? Ako se samo tie dva (oti nikade nitu ime negovo e spomnato nitu bilo sto) togas na site tie bibliski licnosti moze da se odnesuva,zatoa sto site tie bile proroci i evrei. Ti mene ne si me procital verovatno.
I na kraj,nemas znaci nisto da ni dokazes ili da gi osporis prorostvata koi se odnesuvaat na Muhammed a.s,so novi prasanja sakas da gi zataskas.
Na kogo da mu veruvame,na onoj koj ima eden svedok ili na onoj koj ima poveke. A koj tuka ima samo eden a koj ima poveke svedoci ?
PS: Neka ne ti bide maka,pisuvaj i objasnuvaj... ke se najde za nekoj drug.Napravi dobrina... mene ne mi e maka da citam.
|
|||||
|
|||||
аџија
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
па нема тука што да се дебатира драг МИралеме... Самиот библиски текст си пишува на кого се однесува... капираш? тоа е разликата меѓу мене и тебе... Јас читам, ти измислуваш...
|
|||||
Miralem1
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Eee... Drag miraleme :) e sega mi go napolni srceto Nemozam da veruvam dali e toa Adzo nas.
Vidi Adzo,jas se obidov da go dokazam ona sto go mislam i iznesov niza dokazi. Daj dokazi ni i ti deka se odnesuva na bilo koj osven na Muhammed a.s. ?
Eve uste ednas:
'ILI KAO KNJIGA KOJA SE DAJE ČOVJEKU KOJI JE NEPISMEN, GOVOREĆI: ČITAJ OVO, JA TE MOLIM, A ON ODGOVORI: JA NISAM UČEN'; ili po hrvatski prijevod na Biblija: 'A dade li se kome ko ne zna čitati govoreći: Čitaj to! - On će odvratiti: Ne znam čitati (Izaija 29:12).
Malku poopsirno.
Vo Knigata Izaija,poglavje 29 stih 12 citame: 'KNJIGA (el Kitab, el k*r'an, citanje, recitiranje) KOJA SE DAJE ČOVJEKU KOJI NE UMIJE DA ČITA ('en nebijjil-umijj' - sto znaci: 'pratenik koj neznae da cita i pisuva' – Pogledni vo Qur'anot, 7:158) GOVOREĆI, ČITAJ OVO, JA TE MOLIM (zborot 'ja te molim' ne se naogja vo hebrejskite manuskripti- usporedigo so rimo-katolickata 'Douay Version' i isto taka so 'Revised Standard Versions') I TOJ RECE - JA NISAM UČEN (Zborot 'ja nisam učen' e tocen prevod na zborot 'ma ene bi kari'in' te.,ja neznam da citam nitru da pisuvam ; a toa se zborovite koi Muhammed s.a.w.s dva pati mu gi ponovil na Svetiot Duh (?) - melekot Džibril a.s , koga mu komandoval: 'Ikre - citaj'). Eve go citatot uste ednas bez prekin kako stoi vo 'King James Version' ili vo 'Avtoriziranata verziji', ko sto e popularno poznata: 'ILI KAO KNJIGA KOJA SE DAJE ČOVJEKU KOJI JE NEPISMEN, GOVOREĆI: ČITAJ OVO, JA TE MOLIM, A ON ODGOVORI: JA NISAM UČEN'; ili po hrvatski prevod na Biblija: 'A dade li se kome ko ne zna čitati govoreći: Čitaj to! - On će odvratiti: Ne znam čitati (Izaija 29:12). I sto e uste povazno,treba da zapazime deka Arapski prevod na biblija vo 6-tiot vek,koga Muhammed s.a.w.s propovedal,Nemalo. Osven toa,Toj bil Nepismen. NITU EDEN COVEK NE GO PODUCIL. Negoviot ucitel bese STVORITELOT,SOZDATELOT,KREATOROT.......'Ve ma jentiku ‘anil-heva.'On ne govori po hiru svome.In huve illa vahjun juha,To je samo Objava koja mu se obznanjuje,‘allemehu šedidul-kuva'.uči ga jedan ogromne snage'.(k*r'an, 53:3-5) Znaci,bez bilo kakva covekova skola,mudrite gi nateral da se zastramat. |
|||||
|
|||||
аџија
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
не капираш уште...
нема што да се докажува... во текстот јасно си пишува...
значи читај, не измислувај, и се ќе ти биде јасно...
|
|||||
Miralem1
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Kapiram,kako ne...
Koj nemoze da skapira vakov odgovor kako sto ti davas,ne mu raboti mozokot.
|
|||||
|
|||||
аџија
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
епа се трудам да биде на ваше ниво, за да нема изговори дека зборувам премногу софистицирано...
|
|||||
Miralem1
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
|
|||||
|
|||||
Реакт
Сениор Регистриран: 22.Мај.2007 Локација: Burundi Статус: Офлајн Поени: 373 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
So tebe mi se praj edinstveno muabet sto mozes od navredi da se vozdrzis barem malce. A deka ima nekoj koj so fakti moze da zboruva,nema za zal.
E ova ke si mu go kazis na Evangelos... Znam deka i vo stariot i vo Noviot zavet Isus e Prorok. No dali se dovolni tie dva kriteriumi edinstveni za toa prorostvo koe pogore go napisav ? Ako se samo tie dva (oti nikade nitu ime negovo e spomnato nitu bilo sto) togas na site tie bibliski licnosti moze da se odnesuva,zatoa sto site tie bile proroci i evrei. Ti mene ne si me procital verovatno.
I na kraj,nemas znaci nisto da ni dokazes ili da gi osporis prorostvata koi se odnesuvaat na Muhammed a.s,so novi prasanja sakas da gi zataskas.
Na kogo da mu veruvame,na onoj koj ima eden svedok ili na onoj koj ima poveke. A koj tuka ima samo eden a koj ima poveke svedoci ? Па да не ти го објаснувам Стариот завет. Ќе си најдеш еден куп цитати, ќе ги постираш и ај сега да разговараме. Ете затоа никој не ти прави муабет, Миралеме! Одговори на прашањето за сведоците! |
|||||
Без коментар
|
|||||
Miralem1
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Mene li ke mi go objasnuvas stariot zavet ? Zakolni se deka barem ednas si go procital ?
Inaku Muabet so mene sekako deka ne mozete i ne sakate da prajte,toa e karakteristicno za vas. Vie prajte muabet so nekoj koj bi se sloizil so vas a nekoj koj vi dokazuva deka ste vo greska a poinaku nemozete toa da go dokazete... ednostavno ne mu prajte muabet i mu gi brisete temite,porakite..... Zosto pisuvate i odgovarate onamu kade sto imate malku razbiranje ili kade sto pretka malku objasnuvanje ?
Vidis,namerno postaviv prasanje za Raspnuvanjeto na Isus te. vo koe vreme bil raspnat 3 ili 6... odma doviv citati i objasnuvanja,,,, a ako objasnev jas prethodno,kako sto napraviv po drugiot pat,uste prviot pat nemase muabet da mi se pravi.
Ponataka... za koi svedoci trebase da ti odgovoram neznam. Se sekjavam me prasa: "na kogo da mu veruvame na onoj sto ima eden svedok ili na onoj koj ima 100 svedoci?" Jas te prasav a koj toa ima eden svedok a koj ima 100 ? i koi se tie svedoci,kakvi se.... od kogo se prifateni za svedoci....
Svedok za Pratenistvoto na Resulullah salallahu alejhi we sellem e Qur'anot pred se. ALLAHOVIOT-BOZJIOT DZ.S ZBOR KOJ NITU EDNA ZIVA SILA I SUSTESTVO NA OVAA DUNJA-SVET,NEMOZE DA GO OSPORI.
Svedoci za negovata ispravnost ni se mnogute Ashabi,koi isto taka go zapisuvale zivotot i praksata na Muhammed s.a.w.s.
Svedoci ni se i Tabinite,Drugarite na Ashabite... te. drugata generacija,koi isto taka imaat pisuvano za ona sto go slusale od onie koi ziveele so Bozjiot pratenik a.s.
SVEDOCI IMA KOI NAVISTINA NEMOZE DA SE OSPORAT,NEMA DA SE RODI COVEK KOJ KE GI OSPORI.... Problemot e slaboto Citanje i Ucenje drag moj prijatele. Problemot e sto Kniga ne ste fatile so raka.
|
|||||
|
|||||
Внеси реплика | страница <1 7891011 12> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |