|
Дискусија на крстот |
Внеси реплика | страница <1 45678 12> |
Автор | |||||
abu al zarkawi
Сениор Регистриран: 27.Август.2005 Статус: Офлајн Поени: 5 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Ova so go napisa nema vrska so toa sto jas go postirav. |
|||||
аџија
Сениор Регистриран: 25.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 5474 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
тебе може да ти изгледа како глупост, но Христовата љубов е таква, таа го надминува и надвишува нашето човечко разбирање...
Еве само еден цитат (од глава) „Зашто Бог толку го засака светот, што го даде својот единороден Син, та секој кој верува во него да не погине, туку да има живот вечен“... Во ова ти е содржана сржта на Христовата служба... |
|||||
Miralem1
Сениор Регистриран: 10.Март.2007 Статус: Офлајн Поени: 1548 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Adzija,vo citatot stoi deka ne odel vo Judeja zatoa sto sakale da go ubijat,zatoa ne odel... razbiras ? Potoa ucenicite go nagovorile nekako da pojde tamu... mu dale ramo,ako nekoj go napadne deka ke go odbranat... verovatno se kolebal... ne ke me tepaat.... Spored citatot,Isus ne si go znael nitu casot. Toj mislel deka tamu vo Judeja ke go ubijat no nikoj na nego raka ne stavil,zatoa sto ne mu bil dojden casot.
Eveti go citatot:
Posjije toga Isus je hodao po Galileji, nije htio ići u Judeju, jer su ga namjeravali tamo ubiti. Približavao se je židovski Blagdan Sjenica. Učenici su mu savjetovali da ode u Judeju i da se javno objavi narodu i potvrdi svoja čuda. Kad je bila polovica Blagdana,
Isus je doŠao u Judeju, ušao u hram i počeo naučavati. Židovi su se čudili i nisu mu vjerovali. Isus je znao da ga žele ubiti, ali nitko od ljudi nije stavijo ruku na njega, jer još nije došao njegov čas. A ako go znael casot,togas nemal za sto da ne odi,zatoa sto bi znael deka ne mu e casot dojden i nema nisto da mu napravat.Osven toa bil "sin bozji" "bog"...
|
|||||
Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak.Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje
|
|||||
аџија
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
точно, видиш како знаеш... Значи не било уште времето дојдено да оди во Јудеја. Требало прво да ја заврши работата во Галилеја... просто и јасно...
|
|||||
Bronhi
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 348 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Bronhi,prijatele,,,, nemoj da se cudis,ISPITAJ. Kako mislis deka se pobivam za nesto sto sme prepisale. KAKO KOGA VO BIBLIJATA NEMA DOKAZ A VO QUR'ANOT IMA ?! Znam textot od kade ti e,no dokaz nikakov vo nego nema.Ako znaes sto e dokaz. A dokaz ne baras zatoa sto ednostavno GO NEMAS ! Koga bi postoel dokaz odma bi go zalepil i samo za nego bi zboruval.
Ajde,ete,da receme ima ateisti,koi ne veruvaat vo Boga. Nekako treba na niv da im dokzes,deka Bog postoi,deka Bog go stvoril nego,deka Bog se' stvoril. Kako ke mu dokazes ? So Prvata Kniga mojsieva,kade sto pisuva ednostavno deka jahva ja stvoril vselenata ? Vo satanskata biblija pisuva deka satanata go stvorila svetot. NO DOKAZ ?
[quote] Ако навистина толку знаеш како што сакаш да покажеш, ќе знаеше дека АТЕИСТИ не постојат, има само АНТИТЕИСТИ. Без Бога луѓе нема, ако не Го признаваат Бога и Неговото постоење, тогаш се антитеисти, а не атеисти. Инаку сите тие кои сакаат да се нарекуваат атеисти, всушност празнината во нивнто срце ја надоместиле со некој свој бог. Со нешто друго, што можеби и несвесно го изедначиле и го поставиле на местото на Бога во своето срце. И тие луѓе свесно Го негираат Бога, не од што не знаат, туку бидејќи не им се допаѓа она што Бог го бара од нив. |
|||||
Земете БРОНХИ полесно се дише
|
|||||
аџија
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
ми се допадна овој пост на бронхи... браво пријателе... убави мисли... особено она Анти-Теисти...
|
|||||
abu al zarkawi
Сениор Регистриран: 27.Август.2005 Статус: Офлајн Поени: 5 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
a=anti kade ucese osnovno? |
|||||
Miralem1
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Dobro Bronhi,ete da receme deka se slozuvam so ova so tebe,no sto meuva ? Temava e sosema druga... Ateisti gi narekov zaradi podobro razbiranje. Ti posle ova tvoe objasnuvanje za A(nti)TEISTITE trebase voedno i da mi odgovoris na prasanjeto.
Znaci ANTIteistite velat deka se' nastanalo slucajno,taka i pisuva vo nivnite knigi. Da im veruvame ? Ako ne,togas zosto ? A pred da mi kazes zosto,togas vidi dali ti toa go poseduvas vo biblijata.
|
|||||
Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak.Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje
|
|||||
Miralem1
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
I ke zaboravev za naj vaznoto od tvojot komentar.
Ne sakam da kazam,samo ti si dosol sam do takvo znaenje. Jas imam samo osnoven razred i nisto poveke,toa nekolku pati sum go kazal tuka. Nemam ama bas nikakva diploma,no imam Elhamdulillah zdrav razum. Da se skoluvam ne sme bile finansiski dobri,no kako sto gledam,ako od clenovive tuka ima skoluvani,dzaba odele skola.
Jas naj mnogu sakam da si ja gledame site rabotata,da si veruvame koj vo sto saka,i taka Gospod slobodni ne' sozdal pa da si odlucime sami.... da ne naogjame mani kaj drugi dodeka ne si gi resime sopstvenite.
|
|||||
|
|||||
Bronhi
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 348 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Миралем образованието не се стекнува само во училиште. Начинот на кој што пишуваш потврдува дека не си глупав како што сакаш да се прикажеш. Чистотата на изразот упатува на начитана личност која е се само не необразована. Инаку нема потреба да ти приложувам доказ за постоењето на Бога, оној кој сака да Го види, тоа може да го направи било и каде да се наоѓа. Доволно е само да се погледне себеси - самиот тој е најдобар доказ дека не сме последица на случајност или незнам некоја голема експлозија. Барем колку што сум јас упатен во науката, а не сум многу морам да признаам, не знам некој научник да го негира постоењето на Бога, освен оние кои ИЗБРАЛЕ да бидат против Него. Оној кој самиот избрал да се противи на тоа и да сакаш не можеш да го убедиш во нешто поинаку. Тоа е негов избор, а не незнаење.
ДАИЈА на темата: Дали постои Бог го вели ова: Sega doagam do konceptot na Allah. Najdobar koncept za Allah daden od k*ranot e Surah El Ihlas 112 Kazi: "On, Allah, Ova e definicijata na Allah vo Islamot: deka Allah e Eden i edinstven, nema drug Bog osven nego ; deka e apsoluten, nema pocetok i nema kraj deka pomaga a nema potreba od pomos ; deka ne e roden i deka ne rodil nikogo, deka nema Edinorodeni deca ; i deka nikoj nemu e ramen, nema nisto nemu slicno na ovoj svet, ne sporedliv so nisto na ovoj svet! Vo momentot koga ke go sporedime so bilo sto, toa nesto postanuva NeAllah, zatoa sto na ovoj svet nema nisto nemu slicno. Sekoj eden koj tvrdi deka e Bog, ako gi ispolnuva ovie 4 kriteriumi, za nas muslimanite toj e Bog, toj e Allah. A koj moze da gi ima ovie osobini ovie atributi osven Allah? Каде е тука доказот кој го бараш од мане? Изменето од Bronhi - 14.Јуни.2007 во 20:33 |
|||||
|
|||||
Bronhi
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Во Петар Здравковски Пенко во Скопје Север, оти? Според тебе кога еден збор почнува со А што означува, особено ако основата на истиот збор не започнува со А? Во случајов: ТЕИЗАМ, АТЕИЗАМ, АНТИТЕИЗАМ. Наградно прашање за тебе: Кое што означува? Изменето од Bronhi - 14.Јуни.2007 во 20:38 |
|||||
|
|||||
Miralem1
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Vidi,Bronhi prijatele... sakav da ti kazam deka ne mi e za cel da se pravam poznaen od nekoj drug.Pogresno si me razbral a si svatil,deka navistina argumentirano zboruvam.
Allah da te nagradi a i da ti se smiluva. Koj li saka da se pretskaze glupav ?
Bronhi,ima potreba... vidis,luge ne veruvaat vo Biblijata,citajki ja nea bas doagjaat do zaklucok deka Bog e izmislen Neuzubillah. Zatoa sto vo biblijata nema Dokaz za negovoto postoenje. Koi se i sto se i zosto se Antiteistite... ete taka ke gi narecam kejf da ti napravam.
Vo red,mene mi e se' jasno. No ete,zboruvame,ne za obicni luge,tuku za Naucnici,koi tvrdat deka se' nastanalo slucajno. Dali mozes da sednes i so Bozjata objava (biblijata) mozes da im dokazes deka se vo zabluda ? Toa e prasanjeto.
Pa eve ti nekolkumina,samo nemoj da mi kazes... pa ete,tie se onie koi IZBRALE:) :
"Ono što ste mogli čitati o mojim "religioznim uvjerenjima" je, naravno, laž. Laž koja se sustavno ponavlja ! Ja ne vjerujem u osobnog Boga, i to nikada nisam tvrdio, već sam to svima jasno stavio na znanje. Ako ima išta u meni što se može nazvati religioznim, to je onda bezgranično divljenje nad strukturom svijeta, toliko koliko nam to naša znanost može razotkriti."
"Ideja osobnog Boga mi je sasvim strana i čak izgleda naivno." [Albert Einstein, 1954, od Alberta Einsteina: Ljudska strana, uredila Helen Dukas i Banesh Hoffman, Princeton University Press] (SOSI NEKOI NIVNI IZJAVI) Da bide malce poizgledno... da ne mi reces toj ne e takov.
"Primijetit ćete da je u svim prepirkama među Kršćanima otkako postoji Crkva, Rim uvijek davao prednost onoj doktrini koja je najviše podjarmila čovjekov um i poništila razum."
[Voltaire] "Postoji u svakom selu baklja - učitelj; i gasilac - svećenik."
[Victor Hugo] "Nitko ne može dokazati da između Zemlje i Marsa ne kruži porculanski čajnik u eliptičnoj orbiti, ali nitko ne misli da bi to bilo dovoljno za računati s time u praksi. Mislim da je kršćanski bog isto tako nevjerojatan."
"Many men would sooner die then think. In fact they do." (Mnogi bi radije umrli nego mislili. Ustvari tako i umiru.) [Bertrand Russell] "Mi smo pobili sve naše Klingonske bogove stoljećima prije. Oni su nam zadavali više briga nego što je od njih bilo koristi."
[Poručnik. kom. Worf, Zvjezdane Staze] "Moramo se zapitati o logici mita o Sveznajućem, Svemogućem Bogu koji stvara ljude, a kasnije ih okrivljava za vlastite pogreške (i žrtvuje svog Sina samome sebi da bi im te pogreške oprostio; op. prev.)." "Čovjek je religiozna životinja. Jedina religiozna životinja.
Jedina životinja koja voli svoga bližnjega i prereže mu vrat ako je nečija teologija drugačija od njegove. Načinio je groblje od globusa u pokušaju da učini sve kako bi prokrčio stazu svome bratu na putu do ''nebeskog blaženstva''." [Mark Twain] "Ja vjerujem u Spinozinog Boga koji se otkriva u harmoniji svega postojećeg, a ne u Boga koji se bavi sudbinom i aktivnostima ljudskih bića."
[A. Einstein (1929 -- Einsteinove arhive 33-272)] "Kršćanske doktrine i vjerovanja su bolest intelekta." [Ralph Waldo Emerson] "Bilo bi lijepo da je bio Bog koji je stvorio svijet i da postoji dobra sila Božje providnosti, moralni poredak svemira i život poslije smrti; ali upada u oči činjenica da je sve to upravo ono što bismo mi željeli."
"Na duži put, ništa se ne može oprijeti razumu i iskustvu, a kontradikcija koju religija nudi na oba polja je očita." "Cijela ta stvar je tako očevidno djetinjasta, tako strana stvarnosti, da je svakome tko ima prijateljski stav prema čovječanstvu bolno pomisliti da velika većina smrtnika nikada neće biti u stanju uzdići se iznad takvog pogleda na svijet." [Sigmund Freud, Austrijski liječnik i osnivač psihoanalize (1856-1939).] "Moramo uvijek biti spremni vjerovati da ono što nam izgleda bijelo je ustvari crno, ako crkvena hijerarhija tako odluči."
[Sveti Ignacije Lojola iz 16. st.] "Ispravno čitana, Biblija je najmoćnije oruđe za ateizam ikada zamišljeno." "Premda mi se približava vrijeme umiranja, ne bojim se smrti i odlaska u pakao ili (što bi bilo daleko gore) odlaska u populariziranu verziju raja. Očekujem da je smrt ništavilo i zahvalan sam ateizmu što me oslobodio od svih mogućih strahova od smrti." "Jednostavnim zdravim razumom, ne vjerujem u boga, ni u kojega."
[Charlie Chaplin, u "Manual of a Perfect Atheist" od Rius] "Proučio sam sva poznata praznovjerja i nisam našao u našem domaćem praznovjerju, kršćanstvu, niti jednu crtu koja bi ga mogla opravdati. Ona su sva temeljena na bajkama i mitologiji. Milijuni nevinih muškaraca, žena i djece, od kako je nastalo kršćanstvo, bilo je spaljeno, mučeno, pljačkano i zatvarano. Kakav je bio učinak ove prisile? Učiniti pola svijeta budalama, a drugu polovicu licemjerima; podupiranje lupeštva i zabune posvuda po svijetu."
[Thomas Jefferson] Da ti pisuvam li uste ??? Gi ima mnooogu...
A treba li Naucnici da ti pisuvam koj posle odreknuvanje od Hristijanstvoto go Izucile Islamot i nivni komentari ???? Gi ima uste poveke !
Ajde da ne ja dolzam...
Eve prvo ovoj link,koj ke go obnovam InsAllah a patem ke ti stavam i tuka eden dokaz,ili,za da ne preveduvam,eve eden link kade sto i drugite mozat knigata da ja procitaat.
Sekoe Dobro... i nema potreba okolu toa Ateizam i Antiteizam... mislam deka seedno e Bronhi,mislam,razbirlivo e i ednoto i drugoto,mada,moram da se slozam sotebe deka poispravno bi bilo,megjutoa me razbra na kogo mislev koga kazav Ateisti.
Изменето од Miralem1 - 15.Јуни.2007 во 10:52 |
|||||
|
|||||
Bronhi
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Миралем со последниов пост ме разочара. Јас толку те испофалив за ти се да фрлиш во вода.
Велиш: Vo red,mene mi e se' jasno. No ete,zboruvame,ne za obicni luge,tuku za Naucnici,koi tvrdat deka se' nastanalo slucajno. Dali mozes da sednes i so Bozjata objava (biblijata) mozes da im dokazes deka se vo zabluda ? Toa e prasanjeto. Не си го прочитал целиот пост што го напишав, а гледав да е што пократок и поразбирлив, нели имаш само основно Барем колку што сум јас упатен во науката, а не сум многу морам да признаам, не знам некој научник да го негира постоењето на Бога, освен оние кои ИЗБРАЛЕ да бидат против Него. Оној кој самиот избрал да се противи на тоа и да сакаш не можеш да го убедиш во нешто поинаку. Тоа е негов избор, а не незнаење. Ме изнасмеа што цитираш Клингонец од Ѕвездени патеки, човече ми го цитираш Ворф!? Фиктивен лик Уште нешто, ама ја одолжив. ЛУЃЕТО НЕМА ПОТРЕБА ДА ВЕРУВААТ ВО БИБЛИЈАТА, ТАА НЕ Е БОГ, НИТУ ИДОЛ. начинот на кој велиш дека луѓето не веруваат во Библијата го посочува тоа дека таа е Оној Кој Е, а не средство кое ни помага да стигнеме до Него. Има разлика, огромна. Изменето од Bronhi - 14.Јуни.2007 во 23:39 |
|||||
|
|||||
goor
Сениор Регистриран: 08.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 844 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
ајде малку сега да бидеме реални никој не дал доказ дека бог постои!!!
ако во било која религија има такво нешто таа поделба(на религии) немало да постои а уште помалку АТЕИСТИТЕ или како и да ги нарекувате во моментов. |
|||||
Внеси реплика | страница <1 45678 12> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |