IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Дискусија на крстот
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Дискусија на крстот

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 12>
Автор
Порака
аџија Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Октомври.2006
Статус: Офлајн
Поени: 5474
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Јуни.2007 во 15:42
вие тврдите врз основа на што дека не се случило? врз основа на еден пустински самец од 7 век? па тој освен камилите на поило да ги води, да не мислите дека се разбирал од светска историја... LOLLOLLOLLOLLOLLOL
Кон врв
Sulltan Murad Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 18.Февруари.2007
Поени: 0
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Sulltan Murad Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Јуни.2007 во 15:49

пустински самец од 7 век

da no ne zavrsil vo sipkaLOL
 a isus zasto go stavile vo krst?sigurno ne go stavile zasto napravil dobri dela LOL(sigurno ili siluval ili kradel ili nesto loso napravil)Embarrassed
Кон врв
Miralem1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Март.2007
Поени: 1548
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Јуни.2007 во 15:55
Originally posted by аџија аџија напиша:

вие тврдите врз основа на што дека не се случило? врз основа на еден пустински самец од 7 век? па тој освен камилите на поило да ги води, да не мислите дека се разбирал од светска историја... LOLLOLLOLLOLLOLLOL
Da imas troska razum ke svatis bas tuka deka Qur'anot e Bozje-Allahovo delo.
Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak.Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Јуни.2007 во 18:52
к*ранот е СЕ, ама Божјо дело НЕ!

(ееееј, се римува...)Wink
Кон врв
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Јуни.2007 во 18:55
k*ranot e bozje delo I?
i?
i nisto
citaj ja i uzivaj
LOL
i nasiot pretsedatel e bozje delo i?
i?
i niso?
zbori i sepak e ziv

SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
Miralem1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Март.2007
Поени: 1548
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Јуни.2007 во 23:04

Eh acko... ami se rimuva i "Evangelieto e SE ama Bozje delo NE" Aj sto se rimuva... koj bara rima,nego,DOKAZANO E. Aj ete,nie sekako deka bi dokazuvale deka Evangelieto ne e Bozje delo,no toa go dokazuvaat i Hristijanite,dodeka na Forumot znaeme za Iskreni luge koi sovest gi grizelo za Islamot pogrni zborovi da upotrebat. Ova na tebe ne se odnesuva,ti,se znae od koj rang si.
Glupavo e da se obiduvas da dokazes deka Islamot ne e ispraven a gi imas so lopata da gi ines otpadnicite od tvojata religija.
Sekako deka ne napravile los cekor... greska sto ne se zainteresirale i ponataka da ja baraat vistinata za Boga.
Biblijata ne poseduva dokaz za postoenje na Boga. Vo biblijata ne postoi dokaz deka nie sme Bozja kreacija. Vo biblijata ne postoi dokaz deka Bog ja sozdal vselenata.
Biblijata nema vrska so Bozja inspiracija. Pazi,ne e dokazano od strana na Muslimanite,tuku od bezbroj EX svestenici ! Koi ja znaele vistinata i pred toa,no od situacija vo koja sto si ti,nemozele da ja prifatat vistinata.
Znaci sekoj obid ti e beskorisen.

Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak.Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje
Кон врв
goor Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Јуни.2007
Поени: 844
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај goor Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Јуни.2007 во 21:07
si go gledal zivotot na brajan od Monti pajton

Кон врв
Реакт Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Мај.2007
Локација: Burundi
Поени: 373
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Реакт Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Јуни.2007 во 12:23
А ти си ги гледал Војна на ѕвездите? И? Мислиш дека е така?
Голема е тајната на крстот. Затоа и многумина не сакаат да  ја разберат!
Без коментар
Кон врв
Bronhi Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2007
Локација: Macedonia
Поени: 348
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Bronhi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Јуни.2007 во 12:40
Originally posted by Miralem1 Miralem1 напиша:

Eh acko... ami se rimuva i "Evangelieto e SE ama Bozje delo NE" Aj sto se rimuva... koj bara rima,nego,DOKAZANO E. Aj ete,nie sekako deka bi dokazuvale deka Evangelieto ne e Bozje delo,no toa go dokazuvaat i Hristijanite,dodeka na Forumot znaeme za Iskreni luge koi sovest gi grizelo za Islamot pogrni zborovi da upotrebat. Ova na tebe ne se odnesuva,ti,se znae od koj rang si.
Glupavo e da se obiduvas da dokazes deka Islamot ne e ispraven a gi imas so lopata da gi ines otpadnicite od tvojata religija.
Sekako deka ne napravile los cekor... greska sto ne se zainteresirale i ponataka da ja baraat vistinata za Boga.
Biblijata ne poseduva dokaz za postoenje na Boga. Vo biblijata ne postoi dokaz deka nie sme Bozja kreacija. Vo biblijata ne postoi dokaz deka Bog ja sozdal vselenata.
Biblijata nema vrska so Bozja inspiracija. Pazi,ne e dokazano od strana na Muslimanite,tuku od bezbroj EX svestenici ! Koi ja znaele vistinata i pred toa,no od situacija vo koja sto si ti,nemozele da ja prifatat vistinata.
Znaci sekoj obid ti e beskorisen.

PRVA KNIGA MOJSEEVA (BITIE)

Sozdavawe na svetot. ^ovekot obraz Bo`ji.

1. Sozdavawe na svetot. ^ovekot obraz Bo`ji.

1. Vo *po~etokot +Bog gi sozdade neboto i zemjata.

*Jovan

1,1-2; *Evr.11,3; *Otkr.4,11; +Dela 17,24;

2. Zemjata be{e bezobli~na i prazna; i ima{e temnina nad bezdnata;

Duhot Bo`ji lebde{e nad vodata.

3. I re~e *Bog: <Neka bide +svetlina!" I bi svetlina.

*Psal.32,9; +2.Kor.4,6;

4. I vide Bog deka svetlinata e dobra; i ja oddeli Bog svetlinata od temninata.

5. I svetlinata Bog ja

nare~e den, a temninata ja nare~e no}. I bi ve~er, i bi utro - den prvi.

6. Potoa re~e Bog: <Neka ima svod srede

vodata i toj da razdeluva voda od voda!"

7. I sozdade Bog svod; i ja odvoi vodata od pod svodot od vodata nad

svodot. Taka i stana.

8. I svodot Bog go nare~e nebo. I bi ve~er i bi utro - den vtori.

9. I re~e Bog: <Neka se

sobere *vodata, {to e pod neboto, na edno mesto, i neka se pojavi suvo!" I stana taka.

*Jov 38,8; *2.Petr.3,5;

10.

I suvoto Bog go nare~e zamja, a sobranite vodi gi nare~e - moriwa; i vide Bog deka e dobro.

11. I pak re~e Bog:

<Neka izraste od zemjata zelenilo - treva, {to dava seme, spored svojot rod i vid, i drvo plodorodno na zemjata,

{to dava plod i ima vo sebe seme, spored svojot rod i vid!" I stana taka.

12. I pu{ti zemjata od sebe zelenilo:

treva {to dava seme spored svojot rod i vid, a i drvo plodorodno {to ra|a plod, i ~ie seme e spored nivniot

rod na zemjata. I vide Bog deka e dobro.

13. I bi ve~er, i bi utro - den treti.

14. Potoa re~e Bog: <Neka se

pojavat *svetila na svodot nebeski, {to }e ja osvetluvaat zamjata za da go delat denot od no}ta, i da bidat znaci

i za vremiwata, i za denovite i za godinite;

*Psal.73,16;

15. i neka svetat na svodot nebeski, za da ja

osvetluvaat zamjata!" I bi taka.

16. I sozdade Bog dve *golemi svetila: svetilo pogolemo da upravuva so denot,

a svetilo pomalo da upravuva so no}ta, i yvezdi;

*Psal.136,7;

17. i gi postavi Bog na svodot nebeski da ja

osvetluvaat zemjata,

18. i da upravuvaat so denot i no}ta, i da ja oddeluvaat svetlinata od temninata. I vide

Bog deka e dobro.

19. I bi ve~er, i bi utro - den ~etvrti.

20. Potoa re~e Bog: <Neka proizvede vodata laza~i,

`ivi su{testva, i ptici da poletaat nad zemjata, pod svodot nebeski!" I bi taka.

21. I sozdade Bog golemi ribi

i sekakov vid `ivotni vleka~i, a koi gi proizvede vodata, spored nivniot rod, kako i sekakov vid krilati

ptici, spored rodot nivni. I vide Bog deka e dobro.

22. I gi blagoslovi Bog, velej}i: plodete se i mno`ete se,

i napolnete ja vodata vo moriwata, i pticite neka da se mno`at na zemjata.

23. I bi ve~er, i bi utro - den

petti.

24. Pak re~e Bog: <Neka proizvede zemjata od sebe razni su{testva spored rodot nivni: dobitok, i

laza~i, i yverki zemni spored nivniot rod!" I bi taka.

25. I sozdade Bog yverovi zemni, sopred rodot nivni, i

dobitok spored rodot negov, i sekakvi gadinki na zemjata, spored rodot nivni. I vide Bog deka e dobro.

26.

Potoa re~e Bog: <Da sozdademe *~ovek spored Na{iot obraz i podobie kako {to sme Nie, koj }e bide +gospodar

nad ribite morski, i nad pticite nebeski, i nad yverovite - nad celata zemja i nad site gadinki {to se dvi`at

po zemjata!"

*Efes.4,24; +Psal.8,6;

27. I go sozdade Bog ~ovekot spored obrazot Svoj, spored obrazot Bo`ji go

sozdade; *ma{ko i `ensko gi sozdade.

*Mat.19,4;

28. I gi blagoslovi Bog, i im re~e: <Plodete se, i mno`ete se,

i napolnete ja zemjata, i gospodarete nad nea, i ovladajte gi ribite morski, i yverovite, i pticite, i siot

dobitok, i so celata zemja, i so site `ivotni {to lazat po zemjata."

29. I re~e Bog: <Eve, vi dadov sekakov vid

rastenie, {to dava seme, i kakvo ima po celata zemja, i sekakvi drvja, {to vo sebe imaat seme spored svojot rod i

vid: toa da vi bide za hrana!

30. A na site yverovi zemni, i na site ptici nebeski, i na s# {to se dvi`i po

zemjata, i vo koe ima `iva du{a, im gi dadov site trevni rastenija, za da imaat da jadat." Taka i stana.

31. I

vide Bog deka e mnogu dobro s# ona {to go be{e sozdal. I bi ve~er, i bi utro - den {esti.

^ovekot vo rajot. Bo`ja zapoved. Sozdavawe na `enata: brak.

2. ^ovekot vo rajot. Bo`ja zapoved. Sozdavawe na `enata: brak.

1. Taka se dovr{i neboto i zemjata i siot

ukras nivni.

2. I gi *zavr{i Bog do sedmiot den delata Svoi, {to gi napravi; i si otpo~ina vo sedmiot den od

site dela Svoi, {to gi sozdade.

*Evr.4,4;

3. I go blagoslovi Bog sedmiot den, i go osveti, za{to vo toj den si

otpo~ina od site dela Svoi, {to gi napravi i sozdade.

4. Ete taka nastanaa neboto i zemjata, vo ona vreme koga

Gospod Bog gi sozdade zemjata i neboto.

5. I sekoe rastenie polsko, {to u{te ne be{e na zemjata, i sekoja

trevka zemna, {to u{te ne be{e niknala, za{to Gospod Bog u{te ne pra}a{e do`d na zemjata, nitu, pak, ima{e

~ovek {to }e ja obrabotuva zemjata,

6. no se kreva{e para od zemjata. I ja natopuva{e povr{inata na celata

zemja.

7. A go sozdade Gospod Bog ~ovekot od prav zemen i mu duvna vo liceto duh `ivoten; i *~ovekot stana

`iva du{a.

*1.Kor.15,45;

8. I nasadi Gospod Bog raj vo Edem, na istok; i tamu go smesti ~ovekot {to go sozdade.

9. I napravi Gospod Bog da izrastat od zemjata sekakvi drvja, ubavi za gledawe i dobri za jadewe, i drvoto na

*`ivotot srede rajot, i drvoto za poznavawe na dobroto i zloto.

*1.Moj.3,22; *Otkr.2,7; 22,2;

10. I voda te~e{e

od Edem, za da go navodnuva rajot, a potoa taa se razdvojuva{e vo ~etiri reki.

11. Imeto na ednata e Fison; taa

te~e okolu celata zemja Hevilska, a tamu ima zlato.

12. Zlatoto na taa zemja e dobro; tamu ima i bdelium i

kamen oniks.

13. A na vtorata reka imeto $ e Geon; taa ja opkru`uva celata zemja Ku{.

14. Imeto, pak, na

tretata reka e Tigar, a te~e na istok od Asirija. ^etvrtata reka e Efrat.

15. I, zemaj}i go Gospod Bog ~ovekot,

kogo go sozdade, go vovede vo gradinata Edemska, za da ja obrabotuva i da ja pazi.

16. I mu zapoveda Gospod Bog

na ~ovekot i re~e: <Od sekoe drvo vo gradinata mo`e{ da jade{,

17. osven od drvoto za poznavewe na dobroto

i na zloto; od nego ne jadi; za{to vo onoj den koga }e vkusi{ od nego, *}e umre{."

*1.Kor.15,21;

18. I re~e

Gospod Bog: <Ne e dobro za ~ovekot da bide sam; da mu sozdademe pomo{nik, sli~en na nego!"

19. Toga{ Gospod

Bog gi sozdade od zemjata site polski `ivotni, i site ptici nebeski, i gi dovede kaj ~ovekot za da vidi kako koja

}e ja nare~e toj, pa, kako {to ~ovekot }e go nare~e sekoe `ivo su{testvo, taka da mu bide i imeto.

20. I im dade

~ovekot imiwa na siot dobitok, i na pticite nebeski, i na site yverovi polski; no za ~ovekot ne se najde

pomo{nik, sli~en na nego.

21. Zatoa Gospod mu prati na ~ovekot tvrd son; pa koga zaspa, mu zede edno rebro, i

mestoto go popolni so plot.

22. I Gospod Bog sozdade `ena od rebroto, {to go zede od ~ovekot, i ja dovede kaj

~ovekot.

23. A ~ovekot re~e: <Eve sega koska od moite koski, i plot od mojata plot. Neka $ bide imeto `ena,

za{to e zemena od ma`ot!"

24. Zatoa }e go ostavi ~ovekot tatkoto svoj i majkata svoja i }e se prilepi kon

`enata svoja; i obata }e bidat edno telo.

25. I bea obajcata goli, Adam i `ena mu, i ne im be{e sram.

Земете БРОНХИ полесно се дише
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај goor Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Јуни.2007 во 13:02
Originally posted by Реакт Реакт напиша:

na krstot nema nikakva tajna toa treba da Vi e jasno.Toa e obicen simbol.Ete na primer Isus namesto da bil raspnat na krstot da mu bila otsecena glavata(OVA E SAMO PRIMER) i sega sto ke ja otkrivavme tajnata na gilotinata ili na sekirata.....Toa e obicen simbol i nema nikakva tajna
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Јуни.2007 во 13:12
точно, тајната не е во начинот на егзекуција, туку во тоа што таму се случи, имено простувањето на човековиот грев, обновата на човекот во богопогоден сад, и повторно отворање на директната линија Човек - Бог.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај goor Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Јуни.2007 во 02:49
koj go prosti covekoviot grev?
isus gi zede grvovite na lugeto...... taka bese?
i sea i toj e vo pekolot(so tolku grevovi na dusta) ili nemu mu popustaat oti e "SIN NA GOSPOD"
Кон врв
Реакт Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Мај.2007
Локација: Burundi
Поени: 373
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Реакт Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Јуни.2007 во 08:45
Originally posted by goor goor напиша:

Originally posted by Реакт Реакт напиша:

na krstot nema nikakva tajna toa treba da Vi e jasno.Toa e obicen simbol.Ete na primer Isus namesto da bil raspnat na krstot da mu bila otsecena glavata(OVA E SAMO PRIMER) i sega sto ke ja otkrivavme tajnata na gilotinata ili na sekirata.....Toa e obicen simbol i nema nikakva tajna

Епа во тоа е тајната - во симболичкото значење! Можеби ќе требаше да откриваме други тајни, ама Бог сакал да ја откриеме оваа. Крстот, како и се друго кое било во врска со Христовиот живот, има значење само преку Христос. Без Него - ни крстот, ни секирата немаат смисла. Па затоа и е тајна - оти прво мора да го разбереме Христа, па потоа се останато. Тоа е патот! А тајна е не дека е нешто скриено и мистично, па не кожеме да го разбереме, туку дека на таинствен начин, невидлив и неразбирлив докрај за нашите видливи сетила, преку нив (тајните) се спасуваме.
Без коментар
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Јуни.2007 во 09:56
Originally posted by goor goor напиша:

koj go prosti covekoviot grev?
isus gi zede grvovite na lugeto...... taka bese?
i sea i toj e vo pekolot(so tolku grevovi na dusta) ili nemu mu popustaat oti e "SIN NA GOSPOD"

Поентата ја промашуваш. Бог наместо да ги казни луѓето, самиот ја превзеде казната врз себе, и со тоа овозможи простување и милост, односно помилување и посинување за луѓето...
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 12>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,154 секунди.