IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - БИБЛИЈА - КОЈ ЈА НАПИШАЛ?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

БИБЛИЈА - КОЈ ЈА НАПИШАЛ?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 56789 24>
Автор
Порака
аџија Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Октомври.2006
Статус: Офлајн
Поени: 5474
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Мај.2007 во 14:57
комплетните одлуки на Никејскиот Собор ги има на интернет...

Најди ми го таму тоа што го зборуваш, пошто вака ептен се расфрлаш, а се кладам дека не си прочитал ни вовед од тој Собор...

За сите неупатени, Никејскиот Собор воопшто не дискутира за Библискиот Канон. Библискиот Канон (листата на книги влезени во Библијата) не е одобрен, или отфрлен на ниеден собор, туку настанува спонатано, преку силата на Божјата Реч што ја има во оние книги кои ја формираат раната црква...
Кон врв
Studentski Klub Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Февруари.2007
Поени: 272
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Studentski Klub Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Мај.2007 во 15:05
Да, спонтано, ... пиши-бриши....

Не се вади бе аџо, прочитани се вашите збунувачки и нелогични ставови...
Незнаењето е најголемиот непријател на луѓето!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Studentski Klub Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Мај.2007 во 15:06

Погледни, како, книгите што ги отфрлиле илјадниците претходници поради изгубеноста на нивниот оригинал, нивно

искривување, отфрлање од старана на евреите, станале кај

мнозина христијани прифатливи, надахнати и задолжителни

да се следат. А католичката црква1 и до денес ги прифаќа

сите апокрифни, сомнителни и лажни книги, сеедно припаѓале тие на Новиот или Стариот завет, следејќи ја одлуката од собирот на Картага.        

А каква вредност и смисол има тоа што овие денес прифаќаат она што нивните претходници  го отфрлиле!?

Одржаните собири претставуваат само темел и основа за разединување на христијаните кои се сомневаат во исправноста и божественото вдахновение на нивните книги.

1) Hristijanska sekta koja ne opfa}a samo eden odreden narod, tuku

nastojuva da go sobere siot narod pod nivno zakrilo.Go priznava i

sledi rimskiot papa, kako vrhoven duhoven poglavar na site katoli -

ci vo svetot. Najgolem broj na privrzanici ima vo Italija, Avstrija,

Belgija,Francija, [panija i Portugalija. Bidejki pod nejzino zakrilo ima pogolem broj zapadni zemji, ja narekuvaat zapadna crkva ili la - tinska crkva. Dodeka za gr~kata crkva se veli deka e isto~na crkva ili ortodoksna, koja ne go priznava papata. Ortodoksnata crkva e naj ra{irena vo Gr~ka i jugoisto~na Evropa.

Osnovnata razlika pome|u katoli~kata i protestantskata crkva e vo

toa {to protestantite baraat slobodno mislewe, istra`uvawe,prou-

~uvawe na verata i nejzinite temelni dogmi, dodeka katolicite seto toa go zabranile, `estoko kaznuvajki i na loma~a palejki gi nekoi slobodoumni nau~nici. Me|utoa, ovdeka ne se raboti za va`ni razmi- nuvawa, bidejki dvete sekti veruvaat vo trojstvo, vo bo`estvenata priroda na Isa a.s. i vo negovoto raspnuvawe poradi otkup na ~ove -~kite grevovi. (El-Mevsua' el-'arabijje el-mujessere: str. 1489.).     

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Мај.2007 во 15:12
Originally posted by Studentski Klub Studentski Klub напиша:

Да, спонтано, ... пиши-бриши....

Не се вади бе аџо, прочитани се вашите збунувачки и нелогични ставови...

јас мислам дека реков... НИкејските документи ги има јавно на интернет. Најди ми каде има таква одлука, со линк со се, па ќе дебатираме... Дотогаш шшшшшшшш.....

Пошто не си ги ни видел, ниту имаш појма што дебатирале таму, туку веруваш на некои брошури пишувани од оџи со 4 одделение...
Кон врв
rome Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Март.2007
Поени: 492
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај rome Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Јуни.2007 во 01:07
ah ne neje vo site tuku na site im dade dusha za da zivejat i taa dusha je shto te pravi koj kako si.a za Gospo nemoze da je vo chovek duri ne go prifati i zaverva vo Nego.
Zaljubena vo Hristos nashiot Edinstven Spasitel
Кон врв
Ghost Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Universe is my limit

Регистриран: 30.Септември.2005
Поени: 6109
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ghost Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Јуни.2007 во 01:10
тоа е од библијата така? Ако е така ондак џабе ми збориш, сто пати кажав, мене бибилијата ми е исто како 1001 ноќ, како Грчка митологија, т.е. приказни... WinkWinkWink Како може пред толку години некој да од стап да напраи змии, или да го крене цело море, или што ти уште знам таму LOLLOLLOL Абре приказни чисти приказни за деца WinkWinkWink
    MACEDONIA - LAND OF SUPERIOR NATION          
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај rome Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Јуни.2007 во 01:16
ama chekaj be ghost ako vervash Bog je vo site ko taka je i vo tebe pa kako mozish da ne vervash vo ovie raboti be. znachi Bog ne  je vo tebe.nemozish  samo n ekoi raboti da gi vervash a nekoi ne.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Universe is my limit

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ghost Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Јуни.2007 во 01:23
абе знаеш во што верувам јас? верувам во некоја виша сила таму горе, но тоа што е напишано од чпвековите раце, па уште илјадници години наназад, и тоа како верувам дерка до денешен ден целата таа книга претрпувала толку многу промени, шо не се знае веќе ни дали некој збор воопшто е пригинал од првичната верзија на библијата WinkWinkWink Што значи, уверен сум дека црквата направила све за да биде највлијателна врз неукото население во тоа време, каде била буквално тиранин а не пропагадор на добра и чиста душа WinkWinkWink

Изменето од Ghost - 01.Јуни.2007 во 01:23
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај rome Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Јуни.2007 во 01:28
ok ghost so toa za knigata menuvana ti ova velish so toa deka chovekot je pogolem od Bog i oti Bog nema sila da ja zachuva biblijata.toa go klava bog poniski od nas lugeto.no vervash oti ima sila taa sila je Gospo.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Universe is my limit

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ghost Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Јуни.2007 во 01:35
епа баш тоа и ти го велам, а дека Бог е толку голем и дека би забранил, ондак ајде кажи ми зошто ниедна божја заповед човекот не ја исполнил??? WinkWink Кај е тука Бог кој сам ги дал тие заповеди да стави крај??? WinkWink Гледаш дека таа книга уопште не игра никаква улога за тоа дали Бог е голем или не WinkWink

Изменето од Ghost - 01.Јуни.2007 во 01:36
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај rome Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Јуни.2007 во 09:40
ghost narodot je tolku greshen shto nemozime zapovedite da gi chuvame zatoa dojde Hristos oti znaeshe nie nemozime da toa go ispolnime pa zapovedite se zakoja na Krstot so Hristos.(ako te razbrav tochno).a za krajot e bash se se sluchuva shto je pishano vo biblijata no za da videsh toa treba da si duhovno preroden.samiot Hristos toa go reche i po moje iskustvo tochno je toa,
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Studentski Klub Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Јуни.2007 во 09:53
тоа што е напишано од човековите раце, па уште илјадници години наназад, и тоа како верувам дека до денешен ден целата таа книга претрпувала толку многу промени, што не се знае веќе ни дали некој збор воопшто е оригинал од првичната верзија на библијата WinkWinkWink Што значи, уверен сум дека црквата направила се за да биде највлијателна врз неукото население во тоа време, каде била буквално тиранин, а не пропагадор на добра и чиста душа WinkWinkWink
ClapClapClapClapClapClapClapClapClapClap
ClapClapClapClapClapClapClapClapClapClap

епа баш тоа и ти го велам, а дека Бог е толку голем и дека би забранил, ондак ајде кажи ми зошто ниедна божја заповед човекот не ја исполнил??? Зашто е премногу лаком, тврдоглав, и човек, а има кои тоа го исполнуваат!WinkWink Кај е тука Бог кој сам ги дал тие заповеди да стави крај???Ќе стави крај на Судниот Ден, зашто овој свет е само тест за вечноста! WinkWink Гледаш дека таа книга уопште не игра никаква улога за тоа дали Бог е голем или не WinkWink Да, баш поради тоа во ова време Библијата е премногу митолошко-паганска! За жал, да не беше нивната интервенцијаAngry
Кон врв
Isis Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

CATALYST

Регистриран: 19.Јануари.2007
Поени: 5871
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Isis Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Јуни.2007 во 10:11
Originally posted by Ghost Ghost напиша:

тоа што е напишано од човековите раце, па уште илјадници години наназад, и тоа како верувам дека до денешен ден целата таа книга претрпувала толку многу промени, што не се знае веќе ни дали некој збор воопшто е оригинал од првичната верзија на библијата WinkWinkWink Што значи, уверен сум дека црквата направила се за да биде највлијателна врз неукото население во тоа време, каде била буквално тиранин, а не пропагадор на добра и чиста душа

Библијата е веродостојна книга, тоа го потврдуваат и внатрешниот тест и библиографскиот и надворешниот тест!
Како сме ја добиле Библијата
- ЦЕЛОТО СВЕТО ПИСМО Е ОД БОГА ВДАХОВЕНО! ПРЕД СЕ ТРЕБА ДА ЗНАЕТЕ ДЕКА НИТИ ЕДНО ПРОРОШТВО ВО СВЕТОТО ПИСМО НЕ  Е САМОВОЛНА ОБЈАВА, ТУКУ СВЕТИОТ ДУХ ГИ ПОТТИКНУВАЛ И ВОДЕЛ БОЖЈИТЕ ЛУЃЕ ДА ГО ЗБОРУВААТ ОНА ШТО ИМ БИЛО НАЛОЖЕНО ОД БОГ!
На кој начин Бог ја пренел својата порака до писателите на Светите Книги и до сите луѓе? Светото Писмо е вербално, пленарно и органски од Бога вдаховено! значи- секој збор(вербално) целината и содржината и концептот (пленарно) и личните способности за изразување на секој писател (органски) биле под Божјо раководство за да се запишат Бочјите вистини!
Како е обезбедено точното препишување на оригиналите? Преку Трансмисија (Бог надгледува) и според строги правила, да знаеш само колку строги правила постоеле во школите кои се бавеле со препис, каде само една буква ако погрешиш се горел целиот лист, нема корекции туку спалување, така да нема сомнеж дека Библијата не е изменета, па зарем Бог за кој веруваме дека е најмоќното суштество би дозволил ширење на книга кој не е точна LOL

Изменето од ACELERA - 01.Јуни.2007 во 10:20
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Јуни.2007 во 10:15
Originally posted by Ghost Ghost напиша:

абе знаеш во што верувам јас? верувам во некоја виша сила таму горе, но тоа што е напишано од чпвековите раце, па уште илјадници години наназад, и тоа како верувам дерка до денешен ден целата таа книга претрпувала толку многу промени, шо не се знае веќе ни дали некој збор воопшто е пригинал од првичната верзија на библијата WinkWinkWink

во ред е човек кој не е информиран, да има вакво мислење, кое се разбира во оваа држава се креираше со смислена пропаганда 45 години... Не го осудувам, напротив, разбирам од каде доаѓа неговата неинформираност, но жално е човек интелктуалец во денешно време да не ја истражи религијата на своите предци, бидејќи тие не биле ниту поглупави, ниту понаивни, ниту полековерни од нас. Очигледно пронашле нешто скапоцено и вредно во тоа во што го вложиле својот живот...
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 56789 24>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,156 секунди.