IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - КОНТРАДИКЦИИ ВО К'УРАНОТ
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

КОНТРАДИКЦИИ ВО К'УРАНОТ

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1011121314>
Автор
Порака
belichka Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Октомври.2006
Статус: Офлајн
Поени: 2023
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај belichka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Мај.2007 во 22:55

CITATI GI IMAS I SURI I AJETI PATEM ZAR NEZNAES STO VI PISUVAL MUHAMMED VO k*rANOT?

TI SAMIOT TAKA RECE..RESPECT Wink

gledas i suri imas a ti za raVnata ploca ne najde citatWinklazgoBig%20smile
Blagosloven e Onoj Koj ide vo imeto Gospodovo
Кон врв
Miralem1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Март.2007
Поени: 1548
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Мај.2007 во 22:59
Originally posted by belichka belichka напиша:

CITATI GI IMAS I SURI I AJETI PATEM ZAR NEZNAES STO VI PISUVAL MUHAMMED VO k*rANOT?

TI SAMIOT TAKA RECE..RESPECT Wink

gledas i suri imas a ti za raVnata ploca ne najde citatWinklazgoBig%20smile

Hehe... belce dusicke. Tamu kade sto gi procita surite,pojdi kopiraj gi,sakam jas toa da go napravis,jas eve gi procitav,no sakam da gi kopiras i da gi stavis tuka.
Ajde,ti se molam.
Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak.Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje
Кон врв
hardcore Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 20.Февруари.2007
Поени: 268
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај hardcore Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Мај.2007 во 23:28
MIRALEM!!!Ne se brukaj so gluposti po temoive...ili odgovaraj ili ne odgovaraj(ce znaeme sto sakas da ni kazes so molkot...).Na nisto ne si dal odgovor osven nekoi bosanski citati i sajtovi.
Кон врв
аџија Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Октомври.2006
Поени: 5474
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Мај.2007 во 15:44
Originally posted by аџија аџија напиша:

Originally posted by sonyy sonyy напиша:

prviot muslimanin e i prviot covekEmbarrassed

зошто Адам, Авраам, Ное, Мојсеј, Самуил, Давид, Соломон, Исаија, Еремија, Осија, Малахија, Јован, Исус итн., не практикувале ништо НИ СЛИЧНО на исламот?

зошто првиот што практикува нешто слично на тоа што денес го нарекуваме ислам, е Мохамед?

каде била верата пред него? Јасно е од сите историски, археолошки ископини и ракописи дека формата на религијата на С. Завет го потврдува записот во Библијата, а не во к*ранот... Што да правиме сега? Каде бил алах пред Мохамед?
Кон врв
belichka Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Октомври.2006
Поени: 2023
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај belichka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Мај.2007 во 16:27

Originally posted by Studentski Klub Studentski Klub напиша:

Кога би имало, па да ти објаснувам....

Но, вака, кога никој од вас не го ни прочитал к*ранот, е па извинете, не сте заслужни за внимание....

Преформулирајте, па можеби тогаш ако има смисла....

1. Според Коранот постојат 7 неба, едно врз друго (Сура 67:3; 71:15). Ако тоа не ви е доволно, ѕвездите се наоѓаат во долното небо (67:5; 37:6; 41:12) додека месечината се наоѓа во горното небо (71:16)...

Eve studentski ima citat ima fakti suri ajeti navedeno, znaci postojat vo k*ranot, e mene ama mnogu me interesira kade vo atmosferata na zemjata (so nejzinite sloevi spored k*ranot 7 spored naukata 8) se naogja mesecinata kade soncATA...

63

3. Onaj koji je sedamjed nebesa na iznad drugih stvorio - ti u onome što Milostivi stvara ne vidiš nikakva nesklada, pa ponovo pogledaj vidiš li ikakav nedostatak,

71
15. Zar ne vidite kako je Allah sedam nebesa, jedno iznad drugog, stvorio,

71
16. i na njima Mjesec svjetlim dao, a Sunce svjetiljkom učinio?

67
5. Mi smo vama najbliže nebo sjajnim zvijezdama ukrasili i učinili da vatra iz njih pogađa šejtane, za koje smo patnju u ognju pripremili.

37
6. Mi smo nebo najbliže vama sjajnim zvijezdama okitili

41
  • 12. pa ih u dva vremenska razdoblja, kao sedam nebesa, stvorio, i odredio šta će se u svakom nebu nalaziti. A nebo najbliže sjajnim zvijezdama smo ukrasili i nada njim Mi bdijemo. To je odredba Silnoga i Sveznajućega.
  •  

i eve ti citat vo Svetiot k*ran kade zemjata e ravna
    71
    19. Allah vam je zemlju učinio ravnom,

pozdravce za miralem Big%20smile

Blagosloven e Onoj Koj ide vo imeto Gospodovo
    Кон врв
    Studentski Klub Кликни и види ги опциите
    Сениор
    Сениор
    Лик (аватар)

Регистриран: 07.Февруари.2007
    Поени: 272
    Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Studentski Klub Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Мај.2007 во 16:32

Originally posted by sonyy sonyy напиша:

prviot muslimanin e i prviot covekEmbarrassed

зошто Адам, Авраам, Ное, Мојсеј, Самуил, Давид, Соломон, Исаија, Еремија, Осија, Малахија, Јован, Исус итн., не практикувале ништо НИ СЛИЧНО на исламот?

зошто првиот што практикува нешто слично на тоа што денес го нарекуваме ислам, е Мохамед?

каде била верата пред него? Јасно е од сите историски, археолошки ископини и ракописи дека формата на религијата на С. Завет го потврдува записот во Библијата, а не во к*ранот... Што да правиме сега? Каде бил алах пред Мохамед?

Секако дека практикувале, само мало ти е знаењето.

Зарем сеџдата, поклонот на Исус, пратеникот, не е ист како оној на муслиманите?
    Зарем миењето на Исус со уцениците пред да влезе во Давидовиот храм не е исто со она на муслиманите пред да влезат во џамија?
    Зарем монотеизмот на Мојсеј не е ист со оној на Мухамед, нека е Божјиот мир над сите нив?

Има и други работи, кои поради времето нема да ти ги наредам.

Сето ова значи продолжување на истата покорност (ислам), иако во некои работи имало разлика, согласно времето и местото, бидејќи сите тие биле пратени за одредени народи, а Мухамед за целото човешто!

Значи, сите пренесувале од истиот извор, Алах, Бог, Јахве или Јехова, кажи како сакаш  - Истиот е! А, да можеше, а ако се потрудиш ќе можеш, најди на арамејски како Исус Го повикуваше Бога!!!

Незнаењето е најголемиот непријател на луѓето!
    Кон врв
    Сениор
    Сениор
    Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Мај.2007 во 16:48
    ова се твои илузии дека е исто...

археолошките ископини од Палестина ни потврдуваат дека се практикувал Јудаизмот, веднаш по времето на Мојсеј...

Исус не се клањал накај мека, тоа е сигурно. Молитвата неколку пати е јасно кажано дека ја извршувал со подигање на главата кон небото, како што евреите и христијаните и до ден денес се молат... Миењето на нозете не е забележано НИТУ ЕДНАШ пред влегување во храмот, туку кога влегувале во домовите, бидејќи тогаш оделе со сандали, нормално, и да не внесуваат нечистотии дома...

значи, си правите прикаски, и од тие прикаски, вера... DeadDeadDead
    Кон врв
    Сениор
    Сениор
    Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Studentski Klub Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Мај.2007 во 16:51
    Тоа рамна се однесува на израмнета, распостелена, .... средена и проодна за вашиот живот.
    Ова се однесува на рељефот - низини, висини, рамнини и нерамнини, сфаќате?
    Така, географите кога ќе спомнат рамнина не мислат дека Земјата не е геоид, туку дека се однесува за рељефните облици на Земјата.
    Отворете учебник по географија, мислам, општо познато е ова, освен за оние без основно....

Рамна плоча  е ставот на црквата кој го бранела со смрт на научниците кои спротивне велеле.
    Во учебникот по математичка географија (астрономија) стои дека арапите втори по точност го измериле обемот на меридијанот на Земјата, со оглед на времето и можностите, а најточни се сателитските секако. Значи, во тоа време, тие не биле палени поради тоа, а воедно биле свесни за реалноста и напредни во науката, како и сега (Мухамед Ел-Барадеј и други).

Ова ви се факти, а вие како сакате!

Кон врв
    Сениор
    Сениор
    Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Studentski Klub Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Мај.2007 во 17:00

ова се твои илузии дека е исто...

Исус не се клањал накај мека, тоа е сигурно.

значи клањал, тоа го реков, а не накаде....

Миењето на нозете не е забележано НИТУ ЕДНАШ пред влегување во храмот, туку кога влегувале во домовите, бидејќи тогаш оделе со сандали, нормално, и да не внесуваат нечистотии дома...
    да? прочитај повеќе или погледни го филмот.... а зошто и вие не го правите истото вегувајќи дома? зошто влегувате валкани?

значи, си правите прикаски, и од тие прикаски, вера... DeadDeadDead
    Аџијао, не идат така работите кај нас како и кај вас, со прокаски и мемоари....
    Кон врв
    Сениор
    Сениор
    Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Мај.2007 во 17:04
    не клањал, дури кога една жена го прашува на каде треба да се клања, тој и вика не е важно на да се клања, туку човек да се моли во дух и вистина...

значи 1:0

второ, холивуд и ерусалим немаат ништо заедничко. значи што пишале во филмот јас не знам... А нормално дека ние си одржуваме хигиена, ама глупо е кога не носиме сандали и не одиме низ пустина (песок) да си ги миеме нозете, бидејќи таква заповед никаде во БИблијата и нема...

2:0

што беше трето? аааа да. Зборот алах, од кој век се користи? знаеш ли дека во арапските Библии кај што стои Бог се вели Алах, тоа не значи дека тоа е истиот оној наводен „бог“ кој вие го објавувате, туку тоа е зборот за Бог! Нема ваљда да измислуваме нов збор...

значи
    3:0

прикаските кај вас се толку врежани, што не ни знаете дека во прикаски верувате...Wink

Изменето од аџија - 29.Мај.2007 во 17:07
    Кон врв
    Сениор
    Сениор
    Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Studentski Klub Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Мај.2007 во 18:07

не клањал, дури кога една жена го прашува на каде треба да се клања, тој и вика не е важно на да се клања, туку човек да се моли во дух и вистина...

A Mojsej pobrza, padna nazemi i

se pokloni na Boga;*2.Moj.23,24;

14. I ne klawajte se na *drugi bogovi osven na Gospoda, bidej}i imeto Negovi e revnivo; On e Bog

revnitel.

10. I taka, ete, gi donesov

prvinite od plodovite na zemjata, koja Ti, Gospode, mi ja dade, zemjata, kade {to te~e med i mleko.« Stavi go toa

pred Gospoda, tvojot Bog, pokloni se pred Gospoda, tvojot Bog,

11. pa razveseli se potoa za site dobra, {to

Gospod, tvojot Bog, ti gi dade tebe, ti i domot tvoj, ti i levitot i pridojdeniot, {to e kaj tebe.

. Toj

mu odgovori: <Ne; jas sum voda~ot na vojskata Gospodova, sega dojdov ovde." Isus padna ni~kum na zemja, se

pokloni i mu re~e: <[to }e mu zapoveda{ na svojot sluga?"

15. Voda~ot na vojskata Gospodova mu re~e na Isusa:

<Sobuj gi obuvkite od nozete svoi, bidej}i mestoto, na koe stoi{, e sveto." Isus taka i napravi.

Otkako go ~u prika`uvaweto za

sonot i tolkuvaweto negovo, Gedeon Mu se pokloni na Gospoda, se vrati vo Izrailskiot logor i re~e:

<Stanuvajte! Gospod go predade vo racete va{i madijamskiot logor."

: <Zgre{iv; no napravi mi sega ~est pred stare{inite na mojot narod i pred Izrailot, i vrati se so mene, i

jas }e Mu se poklonam na Gospoda, tvojot Bog."

31. Samuil se vrati po Saula, i Saul Mu se pokloni na Gospoda.

41. Mom~eto otide, a

David se ispravi od kon jug i padna ni~kum na zemjata i tripati se pokloni; i se baknaa tie eden so drug, i

obajcata pla~ea zaedno, no David pove}e pla~e{e.

28. za da se znae deka sonceto treba

da go pretpo~itame so blagodarnost kon Tebe i, svrtuvaj}i se kon izvorot na svetlinata, na Tebe da Ti se

poklonuvame.

19. I toga{ siot narod ni~kum na

zemja pa|a{e, za da se pokloni pred svojot Gospod, Sedr`itelot i Sevi{en Bog.

7. Taka veli Gospod, Iskupitelot na Izrailot,

Svetecot negov, na preziraniot od site, na prekoruvaniot od narodot, na slugata na silnite: carevi }e Te vidat

i }e stanat; knezovite }e se poklonat zaradi Gospoda, Koj e veren, zaradi Svetecot Izrailev, Koj Te izbral.

ка`ete si vo svojot um: <Tebe, Gospodi, treba da Ti se poklonuvame!"

11.

Stra{en }e bide za niv Gospod: On }e gi istrebi site zemni bogovi, i Nemu }e Mu se poklonat - site od svoite

mesta, site ostrovi na narodite.

12. I vie, Etiopjani, }e bidete porazeni od Mojot me~.

13. Gospod }e ja

*protegne rakata svoja na sever, }e go uni{ti Asur, a Ninevija }e ja pretvori vo urnatina, vo mesto suvo kako

pustiwa,

*Naum 1,1;

14. i stada }e le`at po nea i sekakov vid `ivotni: pelikan i e` }e no}evaat vo rezbite i

ukrasite; glasot nivni }e se raznesuva niz prozorcite, urivaweto }e se poka`e na stolbovite od vratite, za{to

na niv nema da ima oblogi od kedar.

15. Ete, {to }e stane *pro~ueniot grad, koj `ivee{e bezgri`no i vo srceto

svoe si veli: <Jas sum i nema drug osven mene." Kako }e stane urnatina, leglo za yverovi! I sekoj {to }e pomine

pokraj nego, }e potsvirne i }e mavne so rakata.

21. Isus $ re~e: <@eno,

veruvaj Mi deka ide ~asot, koga ni vo ovaa planina, nitu vo Erusalim }e se poklonuvate na Otecot.

22. *Vie mu

se klawate na ona, {to ne go znaete; a nie se klawame na ona {to go znaeme;

23. No ide vreme i do{lo ve}e, koga vistinskite poklonici }e Mu se poklonuvaat na

Otecot so duh i vistina, za{to Otecot saka takvi da bidat onie, koi Mu se klawaat.

24. *Bog e Duh i onie, {to

Mu se klawaat, treba da se poklonuvaat ."

25. taka {to tajnite na srceto }e mu se otkrijat, i toj, otkako padne na kolena, }e

Mu se pokloni na Boga i }e re~e: <Navistina, so vas e Bog".

26. Pa {to, bra}a? Koga }e se sobirate, i sekoj od vas

ima - koj psalm, *koj pouka, koj jazik, koj otkrovenie, koj tolkuvawe, - +s# da se vr{i za pouka.

*1.Kor.12,8-10;

+Efes.4,12;

27. Ako nekoi zboruvaat na nepoznat jazik, neka zboruvaat po dvajca, ili najmnogu trojca, i toa po

red, a eden da tolkuva.

28. Ako pak, nema tolkuva~, toga{ v crkva da mol~at, a neka si zboruvaat vo sebesi i na

Boga.

9. A koga `ivotnite Mu vozdavaa slava, ~est

i blagodarnost na Sednatiot na prestolot, na @iviot vo veki vekov,

10. *dvaeset i ~etirite Starci pa|aa

pred Sednatiot na prestolot, Mu se poklonuvaa na @iviot vo site vekovi i gi polagaa svoite venci pred

prestolot, velej}i:

*Otkr.5,14;

11. Dostoen si, Gospodi, da ja primi{ slavata, ~esta i silata, za{to Ti si

sozdal s#, i spored Tvojata volja postoi s# i e sozdadeno!

7. Toj zboruva{e so visok

glas: <Bojte se od Boga i podajte Mu slava, za{to nastapi ~asot na Negoviot sud, i poklonete Mu se na Onoj, Koj go

sozdal neboto i zemjata, moreto i vodnite izvori!"

8. I drug angel se pojavi po nego, velej}i: <*Padna, padna

Vavilon, golemiot grad, za{to site narodi gi napoi so `estokoto vino na svoeto bludstvo!"

10. *I padnav pred nozete negovi da mu se poklonam; no toj mi re~e: <Stoj, +ne - jas sum sluga kako i ti i bra}ata

tvoi, ++{to go imaat svedo{tvoto Isusovo; pokloni Mu se na Boga, za{to svedo{tvoto Isusovo e Duhot na

proro{tvoto!"

9. No

toj mi re~e: <Stoj, nemoj, oti sum i jas sluga kako ti, i bra}ata tvoi - proroci i onie, {to gi dr`at zborovite na

ovaa kniga. Pokloni Mu se na Boga!"

10. *I mi re~e: <Ne zape~atuvaj gi proro~kite zborovi na ovaa kniga,

+bidej}i vremeto e blisku!

*Dan.8,26; 12,4; *Otkr.10,4; +Otkr.1,3;

11. Koj ~ini nepravda, neka ~ini nepravda

u{te; i koj e oskvernet, neka se oskvernuva u{te; i koj e praveden, neka ~ini pravda u{te; i koj e svet, neka se

osvetuva u{te.

12. »*I eve, }e dojdam skoro, i +otplatata Moja e so Mene, ++za da mu dadam na sekogo spored

delata negovi.«

26. Toga{ ~ovekot se navedna i Mu se pokloni na

Gospoda,

27. pa re~e: <Neka e blagosloven Gospod Bog na gospodarot moj Avraama, Koj ne go ostavi gospodarot

moj bez Svoja milost i Svojata pravda sprema gospodarot moj. Gospod me dovede po prav pat vo domot na bratot od

gospodarot moj."

значи 0:100
    Одиме понатаму, или да не те срамам пред луѓево оти не си читал од писмото саглам...?
    второ, холивуд и ерусалим немаат ништо заедничко. значи што пишале во филмот јас не знам... А нормално дека ние си одржуваме хигиена, ама глупо е кога не носиме сандали и не одиме низ пустина (песок) да си ги миеме нозете, бидејќи таква заповед никаде во БИблијата и нема...

30. Go namesti i mijalnikot me|u skinijata na svedo{tvoto i `rtvenikot, i nalea vo nego

voda za miewe;

31. i od nego Mojsej i Aron i sinovite negovi si gi izmija racete svoi i nozete svoi;

32. a gi

mieja koga vleguvaa vo skinijata na svedo{tvoto i koga pristapuvaa kon `rtvenikot da slu`at, kako {to mu be{e

zapovedal Gospod na Mojseja.

што беше трето? аааа да. Зборот Алах, од кој век се користи? знаеш ли дека во арапските Библии кај што стои Бог се вели Алах, тоа не значи дека тоа е истиот оној наводен „Бог“ кој вие го објавувате, туку тоа е зборот за Бог! Нема ваљда да измислуваме нов збор...
    Секако дека тоа е зборот за Бог! И да сакате, толку ви се можностите.
    А тоа што вие верувате во хеленистичка митологија, со еврејски имиња и сл., ваш проблем, ие сте криви за девијацијата ваша!
    Wink

Изменето од Studentski Klub - 29.Мај.2007 во 18:09
    Кон врв
    Сениор
    Сениор
    Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Мај.2007 во 18:10
    па мене не ми се јасни сите тие инстанци, но повторно, и тука грешиш лековерно мислејќи дека тие се клањаат како вас. Кога С. Завет вели се поклони ничкум, тоа значи буквално простирање од пети до глава, ЛЕЖЕЊЕ на земја, ако сакаш... Тоа е нешто што се практикува во Јудаизмот и денес, а не клатење како некои клацкалици... тоа никаде нема да го најдеш...

значи не може вие да си ја користите библијата како што ќе ви текне. Треба да се види што тие зборови значат, на што се однесува, дали тоа било како што вие правите или не?

а реков, се до 7 век, нема ни трага ни глас од религија ни слична на исламот...

каде бил „алах“ до тогаш?
    Кон врв
    Сениор
    Сениор
    Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Мај.2007 во 19:09

Originally posted by Studentski Klub Studentski Klub напиша:

Кога би имало, па да ти објаснувам....

Но, вака, кога никој од вас не го ни прочитал к*ранот, е па извинете, не сте заслужни за внимание....

Преформулирајте, па можеби тогаш ако има смисла....

1. Според Коранот постојат 7 неба, едно врз друго (Сура 67:3; 71:15). Ако тоа не ви е доволно, ѕвездите се наоѓаат во долното небо (67:5; 37:6; 41:12) додека месечината се наоѓа во горното небо (71:16)...

Eve studentski ima citat ima fakti suri ajeti navedeno, znaci postojat vo k*ranot, e mene ama mnogu me interesira kade vo atmosferata na zemjata (so nejzinite sloevi spored k*ranot 7 spored naukata 8) se naogja mesecinata kade soncATA...

63

3. Onaj koji je sedamjed nebesa na iznad drugih stvorio - ti u onome što Milostivi stvara ne vidiš nikakva nesklada, pa ponovo pogledaj vidiš li ikakav nedostatak,

71
    15. Zar ne vidite kako je Allah sedam nebesa, jedno iznad drugog, stvorio,

71
    16. i na njima Mjesec svjetlim dao, a Sunce svjetiljkom učinio?

67
    5. Mi smo vama najbliže nebo sjajnim zvijezdama ukrasili i učinili da vatra iz njih pogađa šejtane, za koje smo patnju u ognju pripremili.

37
    6. Mi smo nebo najbliže vama sjajnim zvijezdama okitili

41
  • 12. pa ih u dva vremenska razdoblja, kao sedam nebesa, stvorio, i odredio šta će se u svakom nebu nalaziti. A nebo najbliže sjajnim zvijezdama smo ukrasili i nada njim Mi bdijemo. To je odredba Silnoga i Sveznajućega.
  •  

i eve ti citat vo Svetiot k*ran kade zemjata e ravna
    71
    19. Allah vam je zemlju učinio ravnom,

pozdravce za miralem Big%20smile

Sea problem e sto ne si vklopena so naukava.

Eve izvadok od edna mala kniga;
    Nema da vi smeta sto e izvadeno od kniga i sto e na Bosanski:

k*r'an i astronomska otkrica 2

Allah nam je jasno stavio do znanja da je njegova knjiga k*r'an objavljena kao opomena cijelom svijetu Allah je rekao : Ovo nije nista drugo nego podsjetnik ( svim ) svjetovima. A vi cete uistinu znati njegovu istinu ( cijelu ) nakon nekog vremena. ( k*r'an 38:87-88 ) Iako je k*r'an podsjetnik cijelom covjecanstvu do sudnjeg dana, on sadrzi informacije koje covjek otkriva u sadasnjosti. Iz razloga sto je k*r'an objavljen sa Allahovim znanjem a On je rekao: " Allah je svjedok da ono sto je poslao je poslao svojim znanjem " ( k*r'an 4:166 ) Svaki ajet pojedinacno sadrzi nadnaravno znajnje, ali covjecanstvo je u stalnom razvoju. U cilju postizanja visih spoznaja naucnog razumjevanja, covjecanstvo je sposobnoi prepoznati nadnaravno znanje koje je sadrzano u datom ajetu. Iako spoznajuci da je Allah objavio taj ajet sa covjek ce u toku procesa ljudskog progresa i razvoja, naci znak koji ce mu omogucitri da razumije sve vise drugih ajeta. Ovo je cudesna karakteristika k*r'ana. Profesor Armstrong radi u NASA - i ( National Aeronautics and Space Administration ) gdje je dobro poznat naucnik. Mi smo se sreli sa njim i upitali ga brojna pitanja o k*r'anskim ajetima koji zalaze u polje astronomije. Mi smo ga upitali o gvozdju i kako je formirano. On je objasnio kako su svi elementi na zemlji stvoreni. On je istakao da su naucnici tek nedavno dosli do otkrica vaznih cinjenica o tom procesu stvaranja, i da energija ranog solarnog sistema nije bila dovoljna da proizvede elementerno gvozdje. Prilikom proracuna koliko energije treba da se formira jedan atom gvozdja pronadjeno je da treba oko cetiri puta vise energije nego sto posjeduje cijeli solarni sistem. Drugim rijecima cijela energija zemlje mjeseca i drugih planeta nije dovoljna da se formira jedan atom gvozdja cak ni energija cijelog naseg solarnog sistema nije dovoljna za to. Iz tog razloga je profesor Armstrong rekao da naucnici smatraju da je gvozdje izvan zemaljskog porijekla i da je poslamo na zemlju a nije formirano na njoj. Procitali smo mu k*r'anski ajet koji kaze : I mi smo poslali gvozdje, u kojem je velika snaga kao i mnoge koristi za covjecanstvo ( k*r'an 57 :25 ) Onda smo ga upitali o nebu i da li ima praznina, rupa ili pukotina u njemu. On je odgovorio da mi govorimo o grani astronomije zvanoj " integrisani kosmos " koju su naucnici tek poceli proucavati . Na primjer ako imate tijelo u svemiru koje putuje odredjenu razdaljinu u bilo kojem smjeru i onda putuje tu istu razdaljinu u nekom drugom smjeru, pronaci cete da je kolicina mase u svim smjerovima ista. Zato sto to tijelo posjeduje svoj ekvilibrijum pritisci sa svih strana su isti. Bez ovog ekvilibrijuma cijeli svemir bi kolsapsirao. Ja sam mu citirao ajet k*r'ana A zasto oni ne pogledaju nebo iznad sebe ? Kako smo ga sazdali i ukrasili i kako u njemu nema pukotina (nedostaka ) " ( k*r'an 50:6 ) Onda smo govorili profesoru Armstrongu o pokusajima naucnika da dosegnu rub svemira. I upitali smo ga dali su bili uspjesni u tome pokusaju. On je odgovorio da biju tesku bitku da dosegnu rub svemira. Mi konstruisemo svaki dan sve mocniju opremu da posmatramo svemir ali samo smo dosli do zakljucka da nove zvjezde koje otkrivama su jos uvijek u granicama nase galaksjje i da nismo jos dosegli rub svemira. On je svjestan k*r'anskog ajeta koji kaze : A mi smo ukrasili najnize nebo lampama ( sjajnim zvijezdama ) i napravili smo da iz njih ( lampe ) vatra tjera sejtane ( k*r'an 67:5 ) Uistinu sve zvijezde su ukras za najnize nebo. On kaze da naucnici jos nisu dosegli rub svemira. Profesor Armstrong je dodao da zbog ovoga oni razmisljaju o postavljanu jos teleskopa u svemir tako da posmatranja ne budu ometana od strane prasine i atmosferskih cestica. Teleskopi koji koriste svjetlost nisu u mogucnosti da putuju daleko tako da smo ih zamijenili sa radio teleskopima koji nam omogucuju da vidimo jos vise ali i oni su ograniceni. Ja sam mu spomenuo ovaj ajet: " Ti u onome sto Milostivi stvara ne vidis nikakva nesklada, pa ponovo pogledaj vidis li kakav nedostatak, zatim ponovo vise puta pogledaj, pogled ce ti se vratiti klonuo i umoran " ( k*r'an 67:3-4 ) Svaki put kada je profesor Armstrong rekao nama neke naucne cinjenice mi smo mu spomenuli k*r'anske ajete koji se odnose na materiju sa kojima se on slozio. Onda smo mu rekli vi ste vidjeli i otkrili pravu prirodu moderne astronomije uz pomoc moderne opreme, raketa svemirskih brodova koje je razvio covjek. Vi ste takodje vidjeli da su iste cinjenice spomenute u k*r'anu prije 14 stoljeca i sta vi mislite o tome On je odgovorio To je tesko pitanje o kojem sam ja razmisljao za vrijeme ove rasprave. Ja sam impresioniran kako su cudesno neki stari spisi odgovaraju modernim astronomskim otkricima. Ja nisam kompetentan naucnik ljudske istorije da projiciram sebe kompletno u okolnosti koje su preovladavale prije 1400 godina.Uistinu ja bih volio da ostavim ovo na tome da je ono sto sam vidio cudesno i bez naucnog objasnjenja. Tu bi moglo biti nesto izvan naseg razumjevanja kao obicnog ljudskog iskustva u vezi tih spisa koje smo mi vidjeli. Nije moja namjera ili moja pozicija u ovom trenutku da obezbjedim odgovor o tome. Ja sam rekao mnogo rijeci bez ja mislim izrazavanja onoga sto vi zelite da izrazim ali moja duznost kao naucnika je da ostanem neutralan povodom nekih pitanja i ja mislima da je to jedan od razloga da stanem ovdje da vam nebi dao kompletni odgovor koji vi mozda zelite. Da, uistinu je veoma tesko zaamisliti da je ovo znanje objavljeno u Allahovoj knjizi prije 14 stoljeca moglo doci poslaniku Muhammedu s.a.v.s. iz ljudskog izvora. Tu mora postojati neki drugi izvor iz kojeg naucnici crpe svoje znanje, jer samo Allah azna tajne nebesa i zemlje. Kao sto smo vidjeli i culi od raznih sastanaka sa ovim naucnicima mi smo na rubu novog doba. To je doba gdje se religija i nauka spajaju, istnska religija i istinska nauka . Tako, tu nemoze biti nikakvih kontradikcija izmedju ovo dvoje, niti bi trebalo biti protivrjecnosti. Ovo je zakljucak koji su muslimanski ucenjaci izveli kroz stoljeca. To je, da nema mogucnosti da dokazana naucna cinjenica moze kontradiktirati bozanskoj objavljenoj istini koja je jasno razumljena. Ako oni kazu da smo mi u svemirskom dobu, to je tacno, to je doba kad naucno znanje i religija ce se sl*gati, ali ovo moze biti samo izmedju istinske nauke i religije islama, koju je Allah sacuvao od iskrivljenja i dodavanja.

Pozdrav i do belicka

Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak.Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje
    Кон врв
    Сениор
    Сениор
    Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Мај.2007 во 19:19

Цитирај Исус не се клањал накај мека, тоа е сигурно.

Poznato e deka kiblata ne se promenila za vreme na Isus,kako sto e poznato deka i ne se menuva osven preku pratenici koi Allah gi prakja.
    Kiblata ne se menuvala se do doagjanjeto na Muhammed a.s. sto e dokaz i za slednovo Biblisko prorocanstvo koe zboruva za Muhammed a.s.

Vo Evangelijata se naveduva deka nekoja samirijanka mu rekla na Isus:

: "Naši su se očevi klanjali na ovome brdu, a vi kažete da je Jeruzalem mjesto gdje se treba klanjati." "Vjeruj mi, ženo" - reče joj Isus -"dolazi čas kad se nećete klanjati Ocu ni na ovoj gori ni u Jeruzalemu. ...Bog je Duh. Koji mu se klanjaju, moraju mu se klanjati u duhu i istini."

Кон врв
     Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1011121314>
      Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
    Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,250 секунди.