IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Политика и вести
  Активни теми Активни теми RSS - Македонија и ЕУ...и кога конечно во ЕУ?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Македонија и ЕУ...и кога конечно во ЕУ?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1415161718 77>
Прашање: Дали ни е потребна ЕУ
Одговор Гласови Статистика
32 [35,16%]
45 [49,45%]
3 [3,30%]
11 [12,09%]
Не може да гласате на оваа анкета

Автор
Порака
Boogie Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Регистриран: 26.Октомври.2005
Статус: Офлајн
Поени: 10652
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Мај.2007 во 16:16
Аџија извини ама како да патиш од комплекс,тебе да не ти е срам случајно што живееш во Македонија и што си Македонец.
Македонија е држава ако не си знаел,каква таква но држава не провинцијаAngryAngryAngryAngry
Кон врв
аџија Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Октомври.2006
Поени: 5474
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Мај.2007 во 16:28
срам ми е да живеам во ваква македонија, со вакви „македонци“ како другарот погоре... Да.

Кој не би се срамел од вакви „бисери“ на патриотското небо? Што да не треба да се гордеам што имаме до толку имбецилен народ, што не е ни свесен дека му е болна државата?

А инаку горд сум на се што е дадено од Бога: на ова прекрасно парче земја, на прекрасните луѓе со кои сум опкружен... Ама штом дојде до политичарите, да... се срамам од нив.

Колку што е анти-патриотски германецот да се гордее со Хитлер, или србинот со Милошевиќ, толку е анти-патриотски човек денес да се гордее со ваквата власт, со позицијата на МК во светот на нациите, и со луѓето (ако може така да се наречат) што сакаат вака да остане...
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Мај.2007 во 16:44
Чекај бе Аџија ти со тоа што се разочаруваш само полошо правиш не подобро.Земи во предвид дека Македонија е млада држава а сето она што не опкружува во политиката,војската и интелегенцијата е задоено од ексЈу начинот на живот,нели сепак треба малку да се сменат генерациите да дојде нова крв не само на власт туку и по интелегенциските кругови,да се створи еедно ново елитно друштво каде што луѓето ке гледаат за својата држава а не за туѓи банки и свбои сметки.Па Аџија не се гради држава преку ноќ ја незнам што очекуваш ти но верувај дека додека не се смени генерациски Македонија,додека сето она лошо размислување не падне под вода и почне малку оптимизам барем малку позитивно размислување Македонија нема да тргне напред.Секогаш ке постојат оние кои ке сакаат да ја уназадат Македонија но поентата е повеке и повеке да се раѓаат луѓе кои ке сакаат да ја придвижат Македонија на напред.Незнам дали ти си го осетил осамостојувањето на Македонија но јас живеам во Куманово и паметам кога луѓето скубеа коси и носеа црно затоа зошто Македонија се отцепи од југославија но ете и тоа помина,сега истите луѓе се политичари и големи Македонци.Тоа додека не се смени,тие луѓе додека не се тргнат и нови генерации не дојдат на нивно место  секогаш ке се повторуваат некои работи а нормално народот ке пати.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Мај.2007 во 16:51
Напротив: ти што ќутиш полошо правиш!

И Словенија е млада држава. И Хрватска. Што, како тоа нив им треба многу помалце време да напреднат?

Не велам дека оваа земја нема потенцијал - ИМА! Ама во моментов, народот е прост. Тоа е факт. Да гласа за овие шлапковци 17 години што со еден прст не мрднаа, и уште да си седи мртов-ладен како ништо да не му се случило, епа објасни ми ти каде другде ова би поминало освен во МК?

И после ќе ти се јави некој квази-патриот, што не сака да ја види реалноста во очи, повеќе сака да му се кажуваат басни и прикаски за тоа колку сме библиска земја, бла бла бла, отколку да види реалната дијагноза, за да може да даде реален лек!

Како може да се гордеам со ваквите луѓе? Па тоа е речиси богохулно и тотално анти-патриотски да се надеваме дека „ќе се смени се еден убав ден“...

Дур не мрднеме сите со г’зот нема да се смени ништо... И србите направија ОТПОР и го тргнаа вождот, а ние уште им завидуваме за тоа време кога беа „самостојни“... Бре бре бре...OuchOuchOuch

Изменето од аџија - 27.Мај.2007 во 16:58
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Мај.2007 во 17:07
Не е баш така Аџија но ти ептен си се разочарал,на нас најголемата кочница ни е необразованиот гостин од запад(шиптарот).Ние фактички чекаме тој да се израмни со нас за да може ние да тргнеме напред,еве погледни што се дешава денес,тие се најголемата кочница за Македонското идење напред а не Македонецот.Можеби си во право можеби и на нас ни треба отпор но отпор за спорото справување и расчистување со секојдневните политички препирки помеѓу Македонските и Шиптарските политичари,но доколку таков отпор се направи во Македонија што ке се случи-повторно ли војна,повторно ли избегани и раселени лица,па нели да одиме на напред.Е затоа Аџија ке чекаме полека полека да се образуваат шиптарите барем малку,да имаме барем 20% нивен интелектуален релевантен фактор а не увезен кој ке работи за оваа држава а не за илирида или голема албанија и тогаш ке може да не биде.
Или на крајот на краиштата како што викаш да се создаде тој т.н.ОТПОР и да стиснеме заби и расчистиме со нив еднаш засекогаш.Тоа е реалноста Македонска,нашата сила е во обединет интелектуален фронт против оние што сакаат да не постоиме а не пусти желби за ЕУ.Далеку сме ние од потреба за ЕУ,далеку Аџија,прво дворот и куќата да си ги суредиме па после може да размислуваме за успеси и економски бумови
Кон врв
Nee*amAnderskor Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 11.Ноември.2005
Локација: Canada
Поени: 291
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Nee*amAnderskor Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Мај.2007 во 18:05
Originally posted by Boogie Boogie напиша:

Чекај бе Аџија ти со тоа што се разочаруваш само полошо правиш не подобро.Земи во предвид дека Македонија е млада држава а сето она што не опкружува во политиката,војската и интелегенцијата е задоено од ексЈу начинот на живот,нели сепак треба малку да се сменат генерациите да дојде нова крв не само на власт туку и по интелегенциските кругови,да се створи еедно ново елитно друштво каде што луѓето ке гледаат за својата држава а не за туѓи банки и свбои сметки.Па Аџија не се гради држава преку ноќ ја незнам што очекуваш ти но верувај дека додека не се смени генерациски Македонија,додека сето она лошо размислување не падне под вода и почне малку оптимизам барем малку позитивно размислување Македонија нема да тргне напред.Секогаш ке постојат оние кои ке сакаат да ја уназадат Македонија но поентата е повеке и повеке да се раѓаат луѓе кои ке сакаат да ја придвижат Македонија на напред.Незнам дали ти си го осетил осамостојувањето на Македонија но јас живеам во Куманово и паметам кога луѓето скубеа коси и носеа црно затоа зошто Македонија се отцепи од југославија но ете и тоа помина,сега истите луѓе се политичари и големи Македонци.Тоа додека не се смени,тие луѓе додека не се тргнат и нови генерации не дојдат на нивно место  секогаш ке се повторуваат некои работи а нормално народот ке пати.

NE mi se veruva deka suste ima vakvi idealisti kako tebe, mislev dea site zaginaa pred 1945...
Za tvoja informacija, generaciite vo Makedonija se veke smeneti, i sozdadeno e "elitno" drustvo. Najgolem del od makedonskite politicari namaat pametenje za jugoslavija zatoa sto bile bebinja togas. Problemot na beskonecno dolgata tranzicija e toa sto novite generacii vklucuvajki gi i mladite politicari ne znaat za nisto drugo osven muvatorstvo, nizok moral i neeticko odnesuvanje. So eden zbor, izrasnati se so cel da pljackaat - oti toa e primerot sto im se servira sekojdnevno od najmalite godini. Zatoa, od tvojata smena na generacii nema nisto. Ako na toa ja dodades siromastijata, ekonomskata i viznata izolacija i naconal-romantistickata propaganda, poveke od ocigledno e deka vo makedonija nema i ne moze da ima kriticna masa na vistinska elita sto ke ja povlece zemjata napred.

Koj malku podolgo pamti, erozijata na moralot kaj makedoncite e prisutna mnogu pred osamostojuvanjeto. Se kladam deka posle Kosovo, vo Jugoslavija, Makedonija bese lider vo zaobikoluvanje i krsenje na zakonite (vo toa vreme se vikaa vrski). Taka da ne se samo sipratite, makedoncite se isto taka mnogu neuki i nesvesni za posledicite od nivnata "snaodlivost".  Toa e makedonskoto sfakjanje za demokratija sto se prenesuva so generacii.
No Reason to Lie: обичам БЪЛГАРКИ!
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Мај.2007 во 19:44
Аман бе што изнапишува за ова кратко време,аллллоооооо каде живееш ти - секој ден слушаме само колку УДБАши и кодоши сеуште имаме во политичките партии(не кажувам у кои) а ти сега пишуваш дека тие се сменети и дека елитното друштво кое треба да значи еден тим на Македонски водачи се оние олигарси кои настанаа благодарејки на распадот на Југославија,Глигоров и Црвенковски.ШШШШЕЕЕЕЕФФФФЕЕЕЕ каде живееш тииии алллооооLOLLOLLOLLOLLOL
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Мај.2007 во 21:05
јас слично сметам дека главниот проблем е моралниот распад на македонскиот човек. Ние се уште сме испрани од социјалистичката пропаганда, дека тука е супер, а таму е се труло...

А уствари е обратно. Секој што бил или живеел на запад, знае каков невиден морал владее таму во политиката, во економијата, во работодавните односи, во судството, во полицијата итн. Единствно нешто на кое ние се вадиме е сексуалната неморалност, но тоа исто така се должи на тоа што на западот сексуалниот неморал е отворен, а овде сокриен, што не значи дека го нема, или дека не е слично раширен...
Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Мај.2007 во 01:04
aman ,be shto tolku shkrabanje,...ova vi go kazuvav ushte od  pochetok(samo ne tolku na shiroko i dolgachko) a i nema potreba za toa,....pameten chovek znae kako e,....tuku,....ima ,pravo  "+" ,shto vika,....za 7-8 kompletno odminati generacii ,...mozebi i ke pochne da se mrdnuva narodov od negovata mozochna zakrzlavenost,...shto e vo pravo ,vo pravo si e "+",...LOLLOL
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Nee*amAnderskor Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Мај.2007 во 02:49

Аман бе што изнапишува за ова кратко време,аллллоооооо каде живееш ти - секој ден слушаме само колку УДБАши и кодоши сеуште имаме во политичките партии(не кажувам у кои) а ти сега пишуваш дека тие се сменети и дека елитното друштво кое треба да значи еден тим на Македонски водачи се оние олигарси кои настанаа благодарејки на распадот на Југославија,Глигоров и Црвенковски.ШШШШЕЕЕЕЕФФФФЕЕЕЕ каде живееш тииии алллооооLOLLOLLOLLOLLOL

Ja zivu u Kanadu, a ti od kude si? LOLLOLLOLLOLLOLLOLLOLLOLLOLLOL
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Мај.2007 во 03:08
LOLLOLLOLLOLLOLLOLИ ја сам од Куманово ама за разлику од тебе ја не сам киднаја и не живу у лажан свет.

Тоа е реалноста сакале ние или не сега за сега општеството (барем повисокото) ни е доста труло и може само да се надеваме на поубаво утре.Поубаво утре кое ние Македонците у Македонија ке го направиме а не да чекаме тоа да ни го направи ЕУ или печелбааната раселена од Македонија,факт е дека тие или незнаат каква е Македонија или потполно заборавиле како е да сакаш нешто свое,своето си е свое никогаш неможе да биде исто како на некој друг или негде другдеWink
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Мај.2007 во 10:24
Македончето никад нема да го направи тоа што треба. Затоа ни треба некој попаметен, поискусен и помоќен (читај: ЕУ) да ни удира ќотек додека ваквите како сенсеи не им дојде памет...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Nee*amAnderskor Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Мај.2007 во 19:30

LOLLOLLOLLOLLOLLOLИ ја сам од Куманово ама за разлику од тебе ја не сам киднаја и не живу у лажан свет.

Тоа е реалноста сакале ние или не сега за сега општеството (барем повисокото) ни е доста труло и може само да се надеваме на поубаво утре.Поубаво утре кое ние Македонците у Македонија ке го направиме а не да чекаме тоа да ни го направи ЕУ или печелбааната раселена од Македонија,факт е дека тие или незнаат каква е Македонија или потполно заборавиле како е да сакаш нешто свое,своето си е свое никогаш неможе да биде исто како на некој друг или негде другдеWink

LOLLOLLOLLOLLOL A b's li od Kumanovo si? Po muabet nekako kako da si od Rajkovu Kukju ili od Sredorek... LOLLOLLOLLOLLOL
Zemljak, moze da mislis deka s'm kidnaja, toj je tvoe pravo, ama zasto "lazan svet"? Tiki, da ti kazu ako si pomlad i ako ne si umesan s's tie bandzovi na vlas, i ti da si ga fatis dzade i da si kidnes u t'j lazan svet. Da vidis, od l'znotiju nema da ti tekne za nazad, samo za zor ke se vrakjas. Keski da gu opraviv Makedoniju, l'ko za nazad. LOLLOLLOLLOLLOL 

Кон врв
dras Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Јануари.2007
Поени: 858
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај dras Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Мај.2007 во 20:53

носеа црно затоа зошто Македонија се отцепи од југославија“- Тоа веројатно е што Куманово е блиску до границата со Србија, и родбинските врски на населението што гравитира со Србија (читај ЈУ), меѓутоа брзо го преболеа поради долгиот период на влегување во тогашна ЈУ, со тогашните ЛК односно без патни исправи и можноста за заработка (читај шверц со гориво, како кој со канти или пак цистерни, како и трансакција на капитал и стоки тогашна ЈУ беше под ембарго) . Што се однесува до - “сега истите луѓе се политичари и големи Македонци“ – ако мислиш на кланот Даравелски, МитКомерц, или пак Белчо, да му е лесна земјата, истите беа и големи југословени, но потоа биднаа различити партии, и верувај ми само личните интереси ги чинат истомисленици, не дека мислат многу за Македонија и идните генерации итн. верувај сите лични ги познавам.

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1415161718 77>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,188 секунди.