IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Политика и вести
  Активни теми Активни теми RSS - Македонија и ЕУ...и кога конечно во ЕУ?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Македонија и ЕУ...и кога конечно во ЕУ?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1213141516 77>
Прашање: Дали ни е потребна ЕУ
Одговор Гласови Статистика
32 [35,16%]
45 [49,45%]
3 [3,30%]
11 [12,09%]
Не може да гласате на оваа анкета

Автор
Порака
ultra Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Март.2006
Статус: Офлајн
Поени: 2616
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ultra Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Мај.2007 во 12:10
Зошто мислиш дека некој друг ќе ти го реши проблемот???

Ти кога имаш домашни проблеми, идеш по други куќи да ти го решат проблемот??

Како прво луѓето што се на власт, сте ги избрале ВИЕ, ако тие ве крадат и манипулираат, зошто пак ги бирате??

Како може некој со позадина на коксер, алкохоличар, оргијаш итн. да испадне претседател??

Македонија се уште е центар на албанската мафија... Кога тоа ќе се смени? Никогаш, си знаеме зошто...

Ама ние ќе си го смениме името, ќе се речеме дека сме бугари, Александар нема врска со нас, ќе дојдат “европјаните“ ќе ни ја средат државата, ќе имаме сите работа, дури и низ цела Европа ќе не бараат да работиме (не обична амалска, туку како инженери, стручњаци итн.) од толку што сме паметни...
Кон врв
аџија Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Октомври.2006
Поени: 5474
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Мај.2007 во 12:29
па нема никој друг да ти го реши.

во тоа е и поентата. ЕУ дава подршка колку што може, ама не им нив ова татковина па да се грижат. Баш заради тоа велам чудни се овие македонски патриоти, што сакаат да не турнат во пропаст, наместо да го послушаат советот на помудриот...
Кон врв
brmm Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 05.Октомври.2005
Поени: 1437
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brmm Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Мај.2007 во 14:34
NEma kraj muabetov :)....

Аџија , ne se raboti za patriotizam, normalno deka sme makedonci i sakame da ni e podobro a ne da odime vo propast, nego 99,999% od slucaevite so globalnata politika e dokazano deka nikoj nisto ne dava za gabe, ni pa uslugite i pametot sto mislis deka bi ni go dale Eu, deka ke ni gi sredat nasite problemi.  Sto treba nie da napravime....
1.Da si ja sredime drzavata od mito i korupcija
2.Da go sredime sudstvoto
3.Od koga ke se sredat barem 70% prvite dve, togas ke moze da se kaci   standardot
4.Narodot-obicniot rabotnik da se nauci da si gi bara pravata podobro i da e uporen vo toa
..... i uste nekoj sitnici, od koga ke se sredi ova, i koga Eu ke ni dade moznost za vlez - treba da objavime referendum za dali da vlezeme vo eu ili ne, pa togas narodot da izbere, sekako deka ako sredime se ova ke vlezeme-toa e fakt, no koga eu ke vidi deka nie sme sredeni i duri pravime referendum za vlez vo eu, ke si go kacime ugledot na drzavata, i ke svatat deka ne sme kucinja sto setaat na ulica, za so ova da postigneme od koga ke vlezeme vo eu da malku poveke se slusa nasiot glas i da ne pocituvaat, kako sto rece nekoj pogore- nikogas nema da bideme na isto ramniste so germanija,francija italija i slicno...no barem malku da si go kacime rejtingot, zatoa sto i toa e dokazano deka ako sam ne se cenis ne ocekuvaj da te cenat drugite.
A ti kako sto kazuvas , sakas da gi preskokneme site ovie raboti i da vlezeme vo Eu....toa tesko deka nekogas ke ni uspee, a ako seto ova uspee....jas sum za da Mk vleze vo Eu, ama ova e proces sto bi trael poveke od 30 god, taka da nie sme na pola pat od prilika:))) Ugled,drzava,zdravo zakonodavstvo,bez mito i korupcija ne se gradi za 15-20 godini. Da dodadam deka ova mnogu lesno moze da se resi na poveke nacina, edniot nacin sto go izbraa bugarija i srbija bese so atentati na golemite kriminalci-politicari,sudii i slicno, i te kako im uspea, ili vo stilot na goli otok...na drug nacin, so ubavo so arno ova ne se resava, ova samo se povtoruva i trae i trae i trae...... takov narod sme - pokvaren.

Изменето од brmm - 25.Мај.2007 во 14:40
Кон врв
Nee*amAnderskor Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 11.Ноември.2005
Локација: Canada
Поени: 291
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Nee*amAnderskor Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Мај.2007 во 16:03
Originally posted by brmm brmm напиша:

NEma kraj muabetov :)....

Аџија , ne se raboti za patriotizam, normalno deka sme makedonci i sakame da ni e podobro a ne da odime vo propast, nego 99,999% od slucaevite so globalnata politika e dokazano deka nikoj nisto ne dava za gabe, ni pa uslugite i pametot sto mislis deka bi ni go dale Eu, deka ke ni gi sredat nasite problemi.  Sto treba nie da napravime....
1.Da si ja sredime drzavata od mito i korupcija
2.Da go sredime sudstvoto
3.Od koga ke se sredat barem 70% prvite dve, togas ke moze da se kaci   standardot
4.Narodot-obicniot rabotnik da se nauci da si gi bara pravata podobro i da e uporen vo toa
..... i uste nekoj sitnici, od koga ke se sredi ova, i koga Eu ke ni dade moznost za vlez - treba da objavime referendum za dali da vlezeme vo eu ili ne, pa togas narodot da izbere, sekako deka ako sredime se ova ke vlezeme-toa e fakt, no koga eu ke vidi deka nie sme sredeni i duri pravime referendum za vlez vo eu, ke si go kacime ugledot na drzavata, i ke svatat deka ne sme kucinja sto setaat na ulica, za so ova da postigneme od koga ke vlezeme vo eu da malku poveke se slusa nasiot glas i da ne pocituvaat, kako sto rece nekoj pogore- nikogas nema da bideme na isto ramniste so germanija,francija italija i slicno...no barem malku da si go kacime rejtingot, zatoa sto i toa e dokazano deka ako sam ne se cenis ne ocekuvaj da te cenat drugite.
A ti kako sto kazuvas , sakas da gi preskokneme site ovie raboti i da vlezeme vo Eu....toa tesko deka nekogas ke ni uspee, a ako seto ova uspee....jas sum za da Mk vleze vo Eu, ama ova e proces sto bi trael poveke od 30 god, taka da nie sme na pola pat od prilika:))) Ugled,drzava,zdravo zakonodavstvo,bez mito i korupcija ne se gradi za 15-20 godini. Da dodadam deka ova mnogu lesno moze da se resi na poveke nacina, edniot nacin sto go izbraa bugarija i srbija bese so atentati na golemite kriminalci-politicari,sudii i slicno, i te kako im uspea, ili vo stilot na goli otok...na drug nacin, so ubavo so arno ova ne se resava, ova samo se povtoruva i trae i trae i trae...... takov narod sme - pokvaren.

Toa sto nikoj ne dava za dzabe e common sense. Mora da bide win-win situacija, za da nesto se ostvari so uspeh. No sega treba da se prasame: Sto e toa sto Makedonija moze da i go ponudi na EU za vozvrat? Veruvajte, ne mi teknuva za nisto? Prikaznite za "strateskata polozba", "krstosnica na svetot" i sl., ne vazat veke, EU go drzi celiot severen breg na sredozemnoto more, Crnoto more i e na granicata so Rusija. Bugarite i romancite ja iskoristija svojata strateska polozba.

Tockite za koi zboruvas se ok, no ne moze da se ostvarat vo uslovi na izolacija, inaet, nacionalen romantizam, vrvulica na obavestajni sluzbi i mafii, populisticko-totalitarni lideri i partii i najvazno od se - neuk narod, bez volja da se menuva i da uci. Makedonija nema kriticna masa na inteligencija za izlez od krizata. Inteligencijata ne ja pravat profesorite od uk&m, tuku lugje so svetsko iskustvo i siroki pogledi na svetot. Najmalku potomcite na nekakvi komiti. Neli mislite deka vlezot na bugarija vo EU vo golem del go odraboti nivniot car, koj bese premier nekoe vreme. NEmojte da gi zanemaruvate vrskite so visokite krugovi vo svetot, sto toj nesomneno gi ima.

Prikaznite za referendum, rejting i sl. se odraz na sueta. Toa steti, i toa mnogu. Znaes sto? Treba da ni e gajle sto drugite mislat za nas, makedoncite treba da si go naredat zivotot i ekonomijata.
No Reason to Lie: обичам БЪЛГАРКИ!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brmm Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Мај.2007 во 19:53
Ovaka moze da prodolzi muabetov....
Samo  mislam deka ako sakame od koren da ja fatime rabotata, za da razgovarame dali sakame ili ne sakame da vlezeme vo Eu, treba prvo da pocneme da mozeme da funkcionirame sami kako drzava i bez eu, e posle da razgovarame dali ke vleguvame ili ne vo Eu, a za ova da go napravime ke mora gore navedenite tocki da gi ispolnime. E seto ova ke potrae podolgo :))
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Мај.2007 во 20:23
се сложувам дека дури сами не си ја средиме државата, ЕУ нема да не прими, а откако ќе ја средиме, може ние ќе нејќеме...

ама, разговараме за утопија. Имавме доволно шанси 17 години самостојност ЕДЕН ЧЕКОР барем да направевме сами. Докажавме дека не сме способни, дека сме народ на имбецили и лопови, кои секојпат за власт ќе изберат: имбецили и лопови. Ееее значи решението, и јас како и ти го гледам во стапот, само не во типичниот балкански начин на тепање што покрај сувото го гори и сировото, туку на стапот што ЕУ и го удара на магарето македонија, за да ја доведе во ред. Запомнете, и ЕУ нема интерес на нејзините граници да дивее диво животно, каде царува хаосот и корупцијата...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Nee*amAnderskor Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Мај.2007 во 20:28
Originally posted by влечка влечка напиша:

Originally posted by Nee*amAnderskor Nee*amAnderskor напиша:

Originally posted by влечка влечка напиша:

Море остајте ЕЗ, него како да ги натераме шиптариве струја, вода и комуналии да плаќаатBig%20smileBig%20smile

Na istiot nacin kako sto vo Germanija gi teraat da platat onie sto ne plakjaat. Prvo ke te opomenat, pa ke te prijavat vo kreditno biro, pa ke ti go prekinat servisot -  za strujata e barem lesno, pa ke te dadat na sud, i ako i togas ne platis, ke ti konfiskuvaat imot. A vo megjuvreme ke ti vrsat pritisok razni firmi za naplata na dolgovi.

Ај иди наплати им... Или пак скини им струја и вода...

И не споредувај со Германија, далеку е...

.............................

Dobro, a koj e tvojot predlog za siptarite da pocnat da plakjaat? Se nadevam deka opcijata da gi ubieme site siptari ne ti e na um.

Za da MK stane del od razvieniot svet, mora da gi sproveduva procedurite od razvieniot svet, a edna od niv e ona sto gore go napisav.

Kolku sto znam, elektrodistribuciite vo MK povekje ne se drzavni. Dali sakas da kazes deka sopstvenikot im isporacuva elektricna energija na siptarskite sela bez da im naplati?

Posto veke ti e jasno deka nisto nema dzabe, jasno ti e deka taa struja e platena! A koj ja platil? Postojat dva mozni nacini: prvo, distribucijata da ima nepisan dogovor so vlasta da ne gi goni siptarite, a ovie za vozvrat da se otkazat od svoi pobaruvanja kako dividendi, ili  vtoro, distribucijata da ne mu plakja na prenosot i elektranite od koi ja kupuva strujata, koi se seuste drzavni, a drzavata da im gi prostuva tie dolgovi. Na krajot se sveduva na isto, celata energija ja plakjaat onie sto redovno gi podmiruvaat smetkite i drzavnite pretprijatija rabotat so zaguba.

A zosto e problem da se iskluci siptarsko selo? Ako na toj nacin vladata ja kupuva stabilnosta na drzavata, taa drzava podobro i da ja nema. Neka si napravat siptarite sopstvena drzava vo koja nema da se plakjaat smetki. Fino ke gi isklucat, a tie moze posle da digaat dzeva, ili da odat vo UCK ako sakaat, vo planina i onaka ne im treba struja. A ako nekoj dojde od nadvor da gi poddrzi, ke mu ja pratis fakturata.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brmm Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Мај.2007 во 20:33
Originally posted by аџија аџија напиша:

се сложувам дека дури сами не си ја средиме државата, ЕУ нема да не прими, а откако ќе ја средиме, може ние ќе нејќеме...

ама, разговараме за утопија. Имавме доволно шанси 17 години самостојност ЕДЕН ЧЕКОР барем да направевме сами. Докажавме дека не сме способни, дека сме народ на имбецили и лопови, кои секојпат за власт ќе изберат: имбецили и лопови. Ееее значи решението, и јас како и ти го гледам во стапот, само не во типичниот балкански начин на тепање што покрај сувото го гори и сировото, туку на стапот што ЕУ и го удара на магарето македонија, за да ја доведе во ред. Запомнете, и ЕУ нема интерес на нејзините граници да дивее диво животно, каде царува хаосот и корупцијата...
Toa e toa... se se sveduva na ova, istoto site go zboruvame, samo koj vo koja dimenzija :))... Ednostavno kazano...makedonce makedonce...budalce.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Nee*amAnderskor Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Мај.2007 во 20:40
Originally posted by аџија аџија напиша:

Za 17 (bi rekol 62) godini samostojnost makedonskiot mentalen sklop ne mrdna napred nitu milimetar od mentalniot sklop na Itar Pejo. Nikoj seuste ne sfakja deka za da imas drzava treba da igras po pravila, bez isklucok.

EU so makedonija e stavena vo nezgodna situacija: ili zmija da ja apne, ili magare da i go bapne. Ako ja ostavi nadvor, vo srceto na evropa imaat rasadnik na mafii i korupcija, ako pak ja primi bez da se ispolnat uslovite, istite taa korupcija ke stane legitimen del od EU.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Мај.2007 во 20:47
Originally posted by Nee*amAnderskor Nee*amAnderskor напиша:

Posto veke ti e jasno deka nisto nema dzabe, jasno ti e deka taa struja e platena! A koj ja platil?

не се секирај. Нема една сметка на Т-мобил и Космофон што не е платена, а и со МТ е исто. ЕСМ полека исто така ги средува работите... Не се секирајте, приватниците ќе си го најдат патот секогаш...

а плус, мислам најдобра ствар што премногу се критикуваше во македонскиот блок, е децентрализацијата. Од сега, сакате пари за школото во Танушевци, сами ќе си соберете пари. Сакате пари за општина Желино? сами ќе си соберете пари од фирмите и од данок. Па сега видете како го пицнаа Гостивар, на пример, како се рушат дивоградби итн. Ееее нема сега веќе некој да не плаќа комуналии, оти не можат веќе да го криват македончето од Скопје...
Кон врв
oblachinja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 12.Март.2006
Локација: United Kingdom
Поени: 4990
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај oblachinja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Мај.2007 во 20:49
Mnogu ubavo im objasnuvash..ama koj znae dali sakaat da te razberat..odnosno dali voopshte sakaat napred ili pak nazad vo Titova SFRJWink
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Мај.2007 во 21:07
кој сфатил сфатил...
кој не, нека шири братство и јединство... LOLLOL
Кон врв
sensei Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 31.Октомври.2005
Поени: 2005
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sensei Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Мај.2007 во 21:13
Na Makedonecot nisto ne mu fali. Narodot e ist nasekade. Kako stado ovci, odi kaj go vodat.

Vo Makedonija odsekogas falela samo edna rabota: nacionalno svesna elita so dovolno vlijanie doma i nadvor. Toa mnogu poveke ke ne opravi od nekoja si EU.
Gods Creative Force enters humanity through a mans love for his wife and desire to raise his family in a wholesome environment. It is reciprocated by a woman receiving his seed-spirit and nurturing it
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Мај.2007 во 22:37
Originally posted by sensei sensei напиша:

Na Makedonecot nisto ne mu fali. Narodot e ist nasekade. Kako stado ovci, odi kaj go vodat.

narodot ima kontrateza, veli> kakov narod, takva vlast.

ne moze od prepameten, vreden, trudoljubiv i patriotski narod, da izleze vakva vlast 17 godini, pa da dubish na glava...LOLLOL
znaci nesto ne stima dole, ne kaj elitata, tuku kaj pukot... Civilizaciskata, intelektualna svest mu e nedovolno razviena, za da stane dostoinstvena evropska drzava...
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1213141516 77>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,219 секунди.