IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - БИБЛИЈА - КОЈ ЈА НАПИШАЛ?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

БИБЛИЈА - КОЈ ЈА НАПИШАЛ?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 45678 24>
Автор
Порака
аџија Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Октомври.2006
Статус: Офлајн
Поени: 5474
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Март.2007 во 02:05
Другар, дури ме мрзи да се објаснувам со некој што појма нема... Ако сакаш баш да знаеш, има цела наука, наречена книжевност која се бави со истражување дали Лука и Дела се од ист автор, и НЕМА сомнеж... Т.е. може да има сомнеж само во некои глави што така им одговара...

Инаку, за статистиката, во Новиот завет 4-те најспомнати апостоли се:

Павле 202
Петар 176
Јован 138
Јаков 42

Но ова само по себе ништо посебно не значи, ниту докажува.
Кој колку напишал од Новиот завет:

Павле 26.7 %
Лука 26%
Јован 17.7%
Матеј 12.7%
Марко 7.7%
Петар 2.7%
Јаков 1.3%
Јуда 0.7%

Значи нема ниту еден кој ДОМИНИРА, туку повеќемина имаат големо учевство...

а да прашам, кој го измислил Коранот? 100% мохамед нели?

Епа јас повеќе им верувам на овие 8-мина, него на еден пустински фраер! LOLLOLLOL
Кон врв
Danyal1907 Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Февруари.2007
Поени: 44
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Danyal1907 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Мај.2007 во 23:07

1.Побуната на Јеуда ,порано се десил од побуната на

тевдас (саинт луке г.б.Каирд страна 28) ами 5Ч37 тврди покасно

2.Побуната на тевдас ,се случува по разговорот на Гамелјал

и тоа 10 год после (саинт луке стр28) ами авторот објаснува како да се десило порано.

Те он волуме –книгата библе коментари вели:

Тевдас спом,енување по ова име најголем проблем е за

делата на апостолите,затоа што Гамелјал разговорот го има
направено во 36 год. Чак и порано ,али побуната на Тевдас спрема јосефус е во 46 год. Страна 825

Истата критика ја упатува и книгата те нју американ библе

,како што јасно се гледа во Лука вакви грешки постојат.

3. Делата на апостолите 5-37 кои се споменува

бројки по зборувашето на гамелјал 30 год.порано значи 6 год. Се случува.

4.Во делата на апостолите ,повекемината что се

кажува и објаснува се чиста ;превара; спрема саинт паул стр 10-12 друга контрадикторност:

Читајте го делатѕа на апостолите 9-1 ,каде за ова

америчкиот теолог макоби за овие цитати вели вака:

1.Овде Павле ,од поглаварот на Ерусалим сака да се

пишуваат писма за апостолите во сирија и да се пратат таму ,каде се знае дека тогаш поглаварот на ерусалим нема
 никакво влијание надвор од палестина ни од полицијата ни од некој дрзавник

2. Тогаш Сирија не е под римска империја него под

небатиа арапска (те мутх макер страна 85)

Значи што велит Лука е спротивно на историските

настани затоа што свештеникот на ерусалим нема никаква влијание надвор од палестина (тхе оригинал оф кристианити
 стр 101-102)

Павле и верување во Исус:

Еве Павле кој сакал да ги затвори следбениците на Исус во

Дамаск и да ги донесе во Ерусалим ,одејки по пат накај Дамаск (дела апост 9-1) одеднаш пред него излегува едне дух (бла бла бла) Иако бил најголем противник на следбениците  тоа  е апостолите на Исус и на самиот Исус (најголем душман ) одеднаш почнува да верува во Исус.

Овој дух кој се појавил пред Павле во делата на

апостолите се објаснува на 4 разлишни места и во писмото
на галатјаните во едно место ,значи во новиот завет на неколку места се објаснува и тоа контрадикторно :

1:дела на апостолите 22-5-11

5. Као што ми сведочи и поглавар свештенички и све старешине;

од којих и посланице примих на браћу која живе у Дамаску; и иђах да доведем оне што беху онамо свезане у Јерусалим да се муче.

Лука 22:66, Дела 4:5, Дела 9:2, Дела 23:1, Дела 28:17, Рим. 9:3

6. А кад иђах и приближих се к Дамаску, догоди ми се око подне да ме уједанпут обасја велика светлост с неба.

Дела 26:12

7. И падох на земљу, и чух глас, који ми говори: Савле! Савле! Зашто ме гониш?

8. А ја одговорих: Ко си Ти, Господе? А Он ми рече: Ја сам Исус Назарећанин, ког ти гониш.

9. А који беху са мном видеше светлост и уплашише се; али не чуше глас који ми говораше.

Дан. 10:7

10. А ја рекох: Шта ћу чинити, Господе? А Господ ми рече: Устани и иди у Дамаск, и тамо ће ти се казати за све шта ти је одређено да чиниш.

11. И кад обневидех од силне светлости оне, вођаху ме за руку они који беху са мном, и дођох у Дамаск

2.дела на апостолите 26-13-14

13. У подне, царе, видех на путу с неба светлост већу од сијања сунчаног, која обасја мене и оне што иђаху са мном.

14. А кад ми сви падосмо на земљу, чух глас где говори мени и казује јеврејским језиком: Савле! Савле! Зашто ме гониш? Тешко ти је противу бодила праћати се.

3.дела на апостолите 26 -16-18

16. Него устани и стани на ноге своје; јер ти се зато јавих да те учиним слугом и сведоком овоме што си видео и што ћу ти показати,

Дела 22:15, 2 Кор. 3:5, Гал. 1:12, Кол. 1:25, 1 Тим. 1:12

17. Избављајући те од народа јеврејског и од незнабожаца, којима ћу те послати,

Дела 9:15, Дела 18:6, Рим. 1:5, Гал. 1:15, 1 Тим. 2:7, 2 Тим. 1:11

18. Да им отвориш очи да се обрате од таме к виделу и од области сотонине к Богу, да приме опроштење греха и достојање међу освећенима вером мојом.

4. галатима 1-11-17

11. Али вам дајем на знање, браћо, да оно јеванђеље које сам ја јавио, није по човеку.

1 Кор. 15:1

12. Јер га ја не примих од човека, нити научих, него откривењем Исуса Христа.

Рим. 16:25, Ефес. 3:3, 1 Пет. 1:20

13. Јер сте чули моје живљење некад у Јеврејству, да сам одвише гонио цркву Божију и раскопавао је.

Дела 8:3, Дела 9:21, Дела 26:4, 1 Тим. 1:13

14. И напредовах у Јеврејству већма од многих врсника својих у роду свом, и одвише ревновах за отачке своје обичаје.

Јер. 9:14, Мар. 7:5, Филиб. 3:6

15. А кад би угодно Богу, који ме изабра од утробе матере моје и призва благодаћу својом.

Иса. 49:1, Иса. 49:5, Јер. 1:5, Лука 1:15, Дела 9:15

16. Да јави Сина свог у мени, да Га јеванђељем објавим међу људима незнабошцима; одмах не питах тело и крв,

Мат. 16:17, 2 Кор. 4:6

17. Нити изиђох у Јерусалим к старијим апостолима од себе него отидох у арапску, и опет се вратих у Дамаск

5.дела на апостолите  9-7

7. А људи који иђаху с њим стајаху и чуђаху се, јер чујаху глас а не виђаху никога.

Во овие 5 стихови авторот направил катастрофални грешки:

1.дела на апос. 26-12 и 22-9 вели дека патниците

виделе светлост ,во истата книга на 9-7 вели дека патниците не виделе светлост

2.дела на апостол. 26-14 патниците паднале на земја 

во 9-7 вели им се фатило јазикот и останале на исто место

3.дела на апос. 22-10 и во 9-6 светлост,не објаснува

задачата на павле а во 26-16-18 нему задачата во потполност му објаснува

4.дела на апос.22-10 и во 9-10 Задачата ке ти се

објаснува во дамаск се вели а во 26-15 задачата одма
тука му се објаснува детално

5. дела апост. 22-9 Оние кои биле до павле виделе

светло ама зборувањето на павле со светлината не го случнале се вели, ама во 22-12 не го виделе светлината ама зборувањето го слушнале.

6.дела на апостолит. 9-9 слепецот павле кој го

носат во дамаск ,очите му ги отвора еден евреин по име хананја одма после во 9-10 овој хананја велит дека бил христијанин

7.дела на апостл 22-5-11 вели дека Павле се

окоравил значи станал слепец и да не дужам одел на кај дамаск  а во писмото на галатјаните 1-15-16 велит дека
не одел во дамаск туку во арабија и таму останал 2-3 години

Навистина јасно се гледа дека не можел павле да зборува со ова светлина или дух како што се тврди горенаведените стихови јасно тоа го кажува све се овие докажани измислици на Лука.

sleduva 

Павле го проповедува Библијата

Covek koj ne pravi greski obicno ne raboti nisto-Phillips
Кон врв
Isis Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

CATALYST

Регистриран: 19.Јануари.2007
Поени: 5871
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Isis Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Мај.2007 во 00:12
Originally posted by Danyal1907 Danyal1907 напиша:

sleduva 

Павле го проповедува Библијата

LOL ај нека не следува Павле ГО ПРОПОВЕДУВА Библијата LOLConfused кој новокомпониран глагол
LOL

Изменето од ACELERA - 17.Мај.2007 во 00:13
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Мај.2007 во 00:13
новокомпонирана вера
новокопмонирана наука
новокомпониран глагол...

што е тука чудно? LOLLOLLOLLOL
Кон врв
Studentski Klub Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Февруари.2007
Поени: 272
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Studentski Klub Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Мај.2007 во 12:06
Да, навистина.

Колку убаво го опиша рисјанството на Павле!ClapClapClap

Браво Аџија, вешт си со зборови и 0 со аргументи!!
Незнаењето е најголемиот непријател на луѓето!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Мај.2007 во 13:50
не се потресувај толку студентски клуб, уште не сум ни почнал да го вадам арсеналот што го имам складирано за исламот...WinkLOLLOLLOL

немој да си излезеш и ти помодрен, како многумина пред тебе... Распрашај се убаво прво, кај калифот, мист, миралем, итн итн... LOLLOLWink
Кон врв
Danyal1907 Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Февруари.2007
Поени: 44
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Danyal1907 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Мај.2007 во 23:24

Како Павле станува следбеник на Исус?

Во делата на апостолите 9:9,18:19,22:16, ,26:29,према

патот кон Дамаск Павле гледа едно светло (Исус) и станува
 слеп,го носат во Дамаск ,3 дена останува слеп еден евреин по име Хананја му ги отвора очите (детски приказки) и нему му објаснува задачата.Неколку дена останува во Дамаск шетајки по еврејските храмови каде почнува да проповеда,
ама евреите сакаат да го убиваат така да павле бега во Ерусалим кај апостолите.Апостолите него не го примаат,по гаранција на Барнабас  ,Павле сепак останува тука под контрола на апостолите.  во Ерусалим евреите сакаат да го убиваат така да бега во тарсус.

Према истражувањата :Павле ,под директива и милоста на

Барнабас 15 год.само на евреите проповедуваат Библија ,после овие 15 год Павле во 53 год. Сака да проповеда Библијата и на паганите и тоа различно на проповедта на Исус,овата Библија и кој ке биде по
прифатлив за паганите ,така да денешните сите обичаи на христијаните си имаат потекло од паганите.

Библијата на Павле:

1.Обрезување-пошто тогаш обрезување за паганите било

предмет за потсмев обрезувањето  Павле го дига како непотребно.

2.Законите во стариот закон ги прогласува за невредни

3.Исус,а го покажува како богови на мистичките религии

4.Исто Исус,а го покажува како боговите на паганите каде

умираат па се оживуваат

5.Верување во крстот

6.Измислува тезата дека секој човек се рага со гревови

(Адам & Ева)

7.Ги Вметнува со измени некои ритуали од еврејството

8.Го измислува тројството

Со овие измени тој измислува сосема спротивно на учењето

на Исус и поради тоа  апостолите него го отфрлаат. Многу добро знаел грчки и поради тоа што бил граганин на римската империја ,таму го проповедува својата Библија како што им одговара токму на овие пагани.Одит во Галатија го формира црквата ,апостолите го пратат ,во една црква Павле и апостолите се расправаат каде апостолите објавуваат дека :Павле има расипано има вметнето свои мисли спротивно на Исусовото учење и дека неговото учење нема врска што Исусовото учење и поголемиот дел од народот ги прифакаат овие тврдења на апостолите и се обрезуваат.

Павле за апостолите на Исус вели:писмо на галачаните 2:3-6

3 Ali ni Tito, koji je bio s menom, premda je bio neznabožac, nije bio primoran da se obreže.

4 A to zbog lažne braće, koja se nametnuše i ušuljaše, da uhode slobodu našu, koju imamo u Kristu Isusu, da nas zarobe,

5 Ovima ne popustismo nimalo, ni za čas, da istina evanđelja ostane kod vas.

6 Oni nasuprot, koji su bili ugledni, tko su inače oni bili, ne marim ništa, jer Bog ne gleda, tko je tko, i ovi, koji su bili ugledni, ništa me novo ne naučiše,

Како што се гледа  Павле едноставно за овие вели дека се

,,лажни брака,, али во овие ,,брака ,, беа и Апостолите на Исус така да и црквата за правите ,вистинските апостоли на Исус вели дека се херетици и не реформирани евреи.

Што за овие Апостоли самиот Исус вели:Лука 10- 16 Tko vas sluša, mene sluša; tko vas prezire, mene prezire; a tko

prezire mene, prezire onoga koji je mene poslao."
Covek koj ne pravi greski obicno ne raboti nisto-Phillips
Кон врв
чаир Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Јануари.2007
Поени: 950
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај чаир Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Мај.2007 во 09:58
пријателче врска немаш
Св. ап. Павле станува апостол на чидесен начин односно бил повикан за апостол од бога дилемата заобрезанието настана ла за оние луѓе кои не биле јудејци дали ти требало прво да се обрезаат па да го примат христијанството па си свикале апостолски собор во 51 и долучиле дека не е потребно
Христос никој од стерозаветните закони не отфрли пошто он и самиот ги извршил бил обрезан принесувал жртва бил преставен пред храмот идр. но тој донесува посовршен закон од старозаветниот законот на љубовта за разлика од стариот закон кој бил закон на правото
никогаш небил проповедан како бог на некои мистерии или мистични појави
за света троица дека е бог има многу примери во стариот и во новиот завет (тројцата  патници кај дабот мамре, хрувимската песна идр.)
наброј кој еврејски ритуали се задржани денес во превославието
крстото кој то догаш бил на срамна казна сега станува симбол на неговата жртва за нас луѓето односно симбол на спасението
Нова заповед ви давам да се љубите еден со друг како што Јас ве возљубив така и вие да се љубите еден со друг.По тоа ке ве познаат сите дека сте мои ученици, ако имате љубов меѓу себе (Јов. 13-34,35)
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Studentski Klub Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Мај.2007 во 11:19
ПОВЕЌЕ ЧУДЕН ОТКОЛКУ ЧУДЕСЕН!

А, ЗА ИСЛАМОТ НЕ МИ ЗБОРИ КОГА ЗА РИСЈАНСТВОВО НЕ СИ ЗНАИШ!

И, СЕГА, КОЈ ЈА НАПИШАЛ?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Мај.2007 во 12:43
Авторот е Бог, писатели се ап. Павле, Силван и Тимотеј.
Кон врв
чаир Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Јануари.2007
Поени: 950
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај чаир Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Мај.2007 во 16:41
Аџо кажими кој се овие силван и Тимотеј кој пишувале библија
Нова заповед ви давам да се љубите еден со друг како што Јас ве возљубив така и вие да се љубите еден со друг.По тоа ке ве познаат сите дека сте мои ученици, ако имате љубов меѓу себе (Јов. 13-34,35)
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Studentski Klub Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Мај.2007 во 17:05
ООО Аџооо?

Криеш нешто?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Мај.2007 во 20:02
Originally posted by чаир чаир напиша:

Аџо кажими кој се овие силван и Тимотеј кој пишувале библија

Отвори Библија бе чаир, срамота е богослов да не знае...

1 Сол. 1:1.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Studentski Klub Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Мај.2007 во 14:37

Вовед во насловите на книгите и нивно набројување:

Христијаните своите книги ги делат на два дела:

Прв дел: Книги за кои сметаат дека се напишани со

посредство на веровесници кои живееле пред Иса а.с1., и го нарекуваат "Стар Завет".

Втор дел: Книги за кои сметаат дека се напишани со на- дахнение, по смртта на Иса а.с. и го нарекуваат "Нов Завет".

Стариот и Новиот завет заедно ја сочинуваат "Библи - јата". Тоа е грчки збор со значење "книга", а на обвивката на таа нивна книга која ги содржи двата завета пишуваат "Свето Писмо". Првиот дел на нивното Свето писмо2 е Стариот завет и тој ги содржи следните посланија3:

Книга на Постанок (Битие)

Книга на  Излез (Излез)

Левитски законик (Левит)

Книга на броеви (Броеви)

Повторен закон (Второзаконие)

Овие пет книги се насловени како "Мојсиево Петокни - жие4" или Тора5. Тора е збор со хебрејско потекло а има значење: закон, право и подучување. Меѓутоа, тие денес под  зборот Тора го подразбираат Стариот завет т.е. "Мојсиевото Петокнижие" и следните книги:

6. Јосиј 6

7.Книга за Израелеви судии (Судии)

8.Книга за Рут (Рута)

9.Прва книга  Самоил

10.Втора книга  Самоил

11.Прва книга Цареви

12.Втора книга Цареви

13.Прва книга Летописи

14.Втора книга Летописи

15.Езра

16.Неемија

17.Естира

18.Јов

19.Псалми1 (Давидови )2

20.Пословици (Соломонови)3

21.Проповедник

22.Песна над песни

23.Книга на пророк Исаија

24.Книга на пророк Еремија

25.Книга плач Еремиин

26.Книга на пророк Езекиел

27.Книга на пророк Даниел

28.Книга на пророк Осија (Хошеа)

29.Книга на пророк Јоил (Јоел)

30.Книга на пророк Амос

31.Книга на пророк Авдија (Обадија)

32.Книга на пророк Јона

33.Книга на пророк Михеј

34.Книга на пророк Наум

35.Книга на пророк Хабакук

36.Книга на пророк Софонија

37.Агеј         

38.Книга на пророк Захарија

39.Книга на пророк Малахија (овој пророк живеел 420.г.

п.н.е.)4

Самирјаните5 од сите овие книги признаваат само седум:

Мојсиевото Петокнижие, книга на Исус Навин (Јошуа) и

книга за Израелеви судии (Судии). Тој самирјански Теврат

(Тора) се разликува од хебрејскиот кој го прифатиле евреите

а пак тие два се разликуваат од грчкиот Теврат (Тора). Во  грчкиот Теврат (Тора) се наоѓаат седум посланија повеќе отколку во хебрејскиот, кои се нарекуваат апокрифни посланија а тие се :

1.Барох ( израелски веровесник )

2.Тобија

3.Јудита

4.Мудроста на Соломон

5.Книга на Исус Навин (Јошуа)

6.Прва книга за Макабејците

7.Втора книга за Макабејците         

И со ова грчкиот Теврат (Тора) опфаќа 46 посланија. А што се однесува до Новиот Завет што представува втор дел од нивното "Свето Писмо" тој сега содржи 27 посланија со следниве наслови:       

1.Евангелие според Матеј

2.Евангелие според Марко

3.Евангелие според Лука

4.Евангелие според Јован

Поимот "Евангелие" е резервирано за овие четири посланија, па се користи изразот "Четирите Евангелија".

Зборот "Евангелие" е земен од грчкиот збор "Инкилијус" или од коптскиот збор "Инклијун"кој значи "радосна вест" или "подучување". Меѓутоа тие денес под поимот "евангелие" подразбираат книги кои ги опфаќаат  сите книги на Новиот завет т.е. четирите Евангелија и следниве додатоци:

5.Апостолски дела

6.Јаковово послание

7.Прво Петрово послание

8.Второ Петрово послание

9.Прво Јованово послание

10.Второ Јованово послание

11.Трето Јованово послание

12.Јудино послание

13.Послание до Римјаните

14.Прво послание до Коринтјаните

15.Второ послание до Коринтјаните

16.Послание до Галатјаните

17.Послание до Ефесјаните

18.Послание до Филипјаните

19.Послание до Колосјаните

20.Прво послание до Солунјаните

21.Второ послание до Солунјаните

22.Прво послание до Тимотеј

23.Вторп послание до Тимотеј

24.Послание до Тит

25.Послание до Филимон

26.Послание до Евреите

27.Откровение на Јован

Според  тоа вкупниот број на посланија во Светото Пи-

смо кај христијаните има оваков редослед :

Во хебрејскиот Теврат(Тора) : Стар завет(39) +Нов за- вет (27) = (66) посланија.

Во грчкиот Теврат(Тора) : Стар завет (46) + Нов завет

(27) =  (73) посланија.

Во 325.г.н.е. во градот Ница 1, по наредба на владетелот Константин (И )2 одржан е собир на христијански научници

поради донесување мнение за сомнителните посланија. Овој собир, откако се посоветил, донел одлука да се прифати само Јудиното послание  а отфрлат останатите (14) бидејки се

сомнителни, измислени и не прифатливи. Тие посланија се:

1.Естира

2.Јаковово Послание

3.Второ Петрово Послание

4.Второ Јованово Послание

5.Трето Јованово Послание

6.Јудино Послание

7.Послание до Евреите

8.Пословици (Соломонови)

9.Тоба (Тобиј)

10.Барух

11.Книга на Исус Навин (Јошуа)

12.Прво послание до Макабејците

13.Второ послание до Макабејците

14.Откровение на Јован

Тоа јасно се глада во воведот на книгата Јудино Послание што ја напишал Јером1 (умрел 420 г.п.н.е.). Само по 39 г. (364 г.н.е.) се одржал нов собир на христијанските научници во градот Лудисија кој заклучува дека мора да се признаат првите седум посланија (види од број 1-7)  кои, претходниот собир во Ница ги отфрлил како исправни и неискривени, а наредните седум (види од 8-14) како лажни и искривени па не се дозволува нивно прифаќање.

Собирот овие заклучоци ги потврдил и јавно ги прогласил.

Повторно по 33 години, (397 г.н.е.) се одржал  нов собир на христијанските учењаци во градот Картага,(се наоѓа во Туни- скиот залив)  кој заклучува дека мора да се признаат и другите седум посланија (од 8-14) кои ги отфрлиле претходните два собира сметајки ги сомнителни и лажни. Според тоа овој собир на Картага ги поништил заклучоците на претходните два  одржани собира и утврдил дека сомнителните и лажни посланија се всушност сите вистинити и прифатливи за пого- лем број христијани. И на ова се останало 12 векови, се до половината на 16 век кога се појавила протестантската секта и ги отфрлила следните книги:

Јудино Послание

Пословици (Соломонови)

Книгата на Тобиј

Книгата на Барохин

Книга на Исус Навин (Јошуа),и

Книга за Макабејците

Од посланието "Естира" кое сочинувало (16) поглавја, протестантите  ги прифатиле само првите 9 поглавја (до кра- јот на третиот пасус  на десетото поглавја) а ги отфрлила сите од (четвртиот пасус  на десеттото поглавје ) се до крајот на 16 поглавје. За исправноста на таквата постапка тие ги

навеле следните докази:

1.Хебрејскиот оригинален текст на овие посланија е

изгубен и постои само негов превод.

2.Евреите од Ибрианско потекло не ги признаваат овие

апокрифни посланија на Стариот завет.

3.Многумина христијани овие посланија ги отфрлаат и

не се согласуваат дека се исправни.

4.Јером (умрел 420 г.) за овие посланија рекол дека не се

комплетни и доволни за да ги решат верските прашања.

5.Клаус изјавил дека некои делови од овие посланија не-

можат да се прочитаа, особено Втората книга за Макабејците.

Погледни, како, книгите што ги отфрлиле илјадниците претходници поради изгубеноста на нивниот оригинал, нивно

искривување, отфрлање од старана на евреите, станале кај

мнозина христијани прифатливи, надахнати и задолжителни

да се следат. А католичката црква1 и до денес ги прифаќа

сите апокрифни, сомнителни и лажни книги, сеедно припаѓале тие на Новиот или Стариот завет, следејќи ја одлуката од собирот на Картага.        

А каква вредност и смисол има тоа што овие денес прифаќаат она што нивните претходници  го отфрлиле!?

Одржаните собири претставуваат само темел и основа за разединување на христијаните кои се сомневаат во исправноста и божественото вдахновение на нивните книги.

1) Isl. Zebur, kniga objavena na Davud a.s.

2) Kostantin,(288-337),sin na carot Konstantin i cariraca Helena,

rimski imperator koj vladee samostojno od 312.g. Vo 313.g. izdal za -

kon so koj na hristijanite im dal pogolemi prava. Toj prv dojde  do ideja da gi povika hrist.sobiri. Pod negov nadzor e odr`an Nikejsko-

ekumenskiot sobir, na koj se vodela rasprava za Arijusievoto osporu-

vawe na bo`estvenata su{tina na Isa a.s.   

1) Jerom: (348-420), eden od najgolemite misioneri vo prvoto vreme na

hristijanite,poznat kako (Saint). Negovi najpoznati dela se: "Prevod

na Evangelijata na latinski jazik" i "Popis na nastanite".

1) Hristijanska sekta koja ne opfa}a samo eden odreden narod, tuku

nastojuva da go sobere siot narod pod nivno zakrilo.Go priznava i

sledi rimskiot papa, kako vrhoven duhoven poglavar na site katoli -

ci vo svetot. Najgolem broj na privrzanici ima vo Italija, Avstrija,

Belgija,Francija, [panija i Portugalija. Bidejki pod nejzino zakrilo ima pogolem broj zapadni zemji, ja narekuvaat zapadna crkva ili la - tinska crkva. Dodeka za gr~kata crkva se veli deka e isto~na crkva ili ortodoksna, koja ne go priznava papata. Ortodoksnata crkva e naj ra{irena vo Gr~ka i jugoisto~na Evropa.

Osnovnata razlika pome|u katoli~kata i protestantskata crkva e vo

toa {to protestantite baraat slobodno mislewe, istra`uvawe,prou-

~uvawe na verata i nejzinite temelni dogmi, dodeka katolicite seto toa go zabranile, `estoko kaznuvajki i na loma~a palejki gi nekoi slobodoumni nau~nici. Me|utoa, ovdeka ne se raboti za va`ni razmi- nuvawa, bidejki dvete sekti veruvaat vo trojstvo, vo bo`estvenata priroda na Isa a.s. i vo negovoto raspnuvawe poradi otkup na ~ove -~kite grevovi. (El-Mevsua' el-'arabijje el-mujessere: str. 1489.).     

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 45678 24>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,219 секунди.