IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Историскиот Исус
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Историскиот Исус

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 23456 11>
Автор
Порака
hardcore Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 20.Февруари.2007
Статус: Офлајн
Поени: 268
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај hardcore Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Мај.2007 во 02:42
Corbadzi,znaci za istoriskiot Isus zavrsivme(spored menuvanjeto na temata).....Smile
Кон врв
Чорбаџија Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Поени: 1065
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Чорбаџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Мај.2007 во 10:22
Не бе јас само така од време на време се поигрувам со аџијата, инаку за историскиот Исус немаме документи. Не постои некој извештај на римските власти за судењето ниту постои некој еврејски запис за делувањето на исус и неговите ученици во тогашен Израел ниту пак за судењето пред евреите. Нема такво нешто. Та дури и светите писма се многу штури и оскудни кога зборуваат за Исуса. Се разликуваат по тоа кога се родил, кај бил 30 години пред да почни со делото, дали проповедал во Галилеја или пошироко, дали проповведал 1 или 3 години кога е уапсен (ден пред пасха или 3-4 дена пред пасха, дали тајната вечерата е ноќ спроти пасха или на 13 сетиот ден во месецо, дали го фаќаат евреите или евреите и римјаните дали му се суди еднаш или двапати пред евреите, кои му се последните зборови на крстот, кој стоел под крстот, кој и како го нашол празниот гроб и на кој и каде и како му се покажал воскреснатиот исус. Ако се обидиме по евангелијата да го реконструираме настанот, би имале неколку верзии на секој од овие настани.
Кон врв
аџија Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Октомври.2006
Поени: 5474
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Мај.2007 во 10:58
Originally posted by Чорбаџија Чорбаџија напиша:

Не постои некој извештај на римските власти за судењето ниту постои некој еврејски запис за делувањето на исус и неговите ученици во тогашен Израел ниту пак за судењето пред евреите. Нема такво нешто. 

Навистина освен пишувањата на:
Матеј
Марко
Јован
Лука
Дела
Римјаните
Галатјаните
1 и 2 Коринтјаните
1 и 2 Солунјаните
Ефешаните
Колосјаните
Филипјаните
1 и 2 Тимотеј
Тит
1 и 2 Петрова
1, 2 и 3 Јованова
Јуда
и
Отрковение
од 1 век

како и списите на
Јосиф Флавије
Тацит
Плиниј Помладиот
Суетоније
Луциан
Келсус
Марко Аурелије
Галениј
Дидахето
Псевдо-Тома
Мара Бар Серапион
Климент
Пастирот од Хермас
Игнацие
Поликарп
Папиј
Марцион
Јустин Исповедник
Диатесарон
Мураторискиот Канон
Талмудот
и други
од 1 и 2 век

навистина немаме други историски податоци дека Исус постоел....

п.с. прашање до сите вас. Квиско пита, горење награџује:
колку историски докази имаме за постоењето на Чорбаџија? LOLLOLLOLLOL
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Чорбаџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Мај.2007 во 11:05
Не знам  сега ... како да ти објаснам..
Евангелијата кажуваат за историскиот Исус многу малку и меѓусебно се контрадикторни. Тие настануваат од 50 години ПО снртта на Исус од неочевидци на настаните. Дури и не се нарекуваат евангелија до некаде 150 година а имињата по Марко.. Матеј.. го диобиваат во 4ти век.

Јас дали постојам?

хахаха

Јас те разбиурам дека те плашам со моето знаење и познавање и дека се прашуваш дали сум вистинит. Но нема место за некои восхитувања, и јас сум човек како повеќето други, не одам по вода и не можам да претворам вода во вино... Моите способности се повеќе ... умствени.

Бре уште малку култ ќе направи аџијчето од мене
хехее
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Мај.2007 во 11:06
Што од горниот текст не ти јасно?

или може подобро

има ли нешто што ти е јасно? Embarrassed

п.с. навистина твоите умствени способности се „застрашувачки“ LOLLOLLOLLOLLOLLOLLOLLOLLOLLOLLOL

Изменето од аџија - 18.Мај.2007 во 11:07
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Чорбаџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Мај.2007 во 11:32
Мене пиле малечко кога ќе ме прашаат кога сум роден каде, каде сум бил, работел, учел, слугал војска... за се си имам пусулче. крштениче, сведителство, диплома, уверение, слика, Јас не можам да велам дека ееее. кога в Ноеври 1984 година бев во Београд (а во документите пиши дека таја година сум бил во Сплит), или ако прашаат четворца кои ме познаваат па едноиот вели виок крупен, некој низок слаб треѕтиот средно граден а четвртиот да речи не знам.
Инаку нејснотии е полн Новиот завет. Каде е роден, каде се движел каде боил 30 години дали подучувал 1 или 3 години што подучувал, кога го уапсија, кога беше тајната вешера каде беше, колку пати го судеа, кој бил под крстот, кој го видел гробот празен, кна кој и колку миу се покажал по воскреснувањето.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Мај.2007 во 11:37

Мене пиле малечко

за тебе
Професор Пиле Малечков...LOLLOLLOLLOLLOL
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Чорбаџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Мај.2007 во 11:41
Да не беа тие емот иконите прилично .... празни ќе ти беа дискусиите.

Инаку ... ај која година е роден Исус спрема евангелијата. (после ќе ја протресиме датата)
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Мај.2007 во 11:45
Originally posted by аџија аџија напиша:

Не постои некој извештај на римските власти за судењето ниту постои некој еврејски запис за делувањето на исус и неговите ученици во тогашен Израел ниту пак за судењето пред евреите. Нема такво нешто. 

Навистина освен пишувањата на:
Матеј
Марко
Јован
Лука
Дела
Римјаните
Галатјаните
1 и 2 Коринтјаните
1 и 2 Солунјаните
Ефешаните
Колосјаните
Филипјаните
1 и 2 Тимотеј
Тит
1 и 2 Петрова
1, 2 и 3 Јованова
Јуда
и
Отрковение
од 1 век

како и списите на
Јосиф Флавије
Тацит
Плиниј Помладиот
Суетоније
Луциан
Келсус
Марко Аурелије
Галениј
Дидахето
Псевдо-Тома
Мара Бар Серапион
Климент
Пастирот од Хермас
Игнацие
Поликарп
Папиј
Марцион
Јустин Исповедник
Диатесарон
Мураторискиот Канон
Талмудот
и други
од 1 и 2 век

навистина немаме други историски податоци дека Исус постоел....

п.с. прашање до сите вас. Квиско пита, горење награџује:
колку историски докази имаме за постоењето на Чорбаџија? LOLLOLLOLLOL

ај да ти ја освежам меморијата

прочитај за домашно, 2-3 од горната и 2-3 од долната листа

па врати се

ЌЕ ИМА ТЕСТ!
Big%20smileLOLLOL
LOLLOL
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Чорбаџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Мај.2007 во 11:57
Прочитав
1)Исус не се знае кога се родил распонот е од некои 15 години разлика
2) Не се знае каде бил таја првата година дали во Галилеја дали во Египет
3) Не се знаи каде бил во првите 30 години од животот
4) Не се знаи дали проповедал една или три години
5) Не се знае дали проповедал јудаизма или нова вера
6) не се знаи дали е уапсен неколку дена пред пасха или дента воочи пасха
7) не се знаи дали му е судено дбва пати или еднаш пред еврејскиот суд
8) не се знаи  при распнувањето кој бил под крстот од неговите
9) не се знае кој пошол до гробот и кој го нашол празен
10) не се знае не доа бил празен или имало некоје момче или двајца ангели внатре
11) не се знае на кој и на колку му се покажал воскреснат
12) не се знае дали исчезнал тивко или спектакуларно се вознел во небата

Ова... сма онака на брзинка

Поентата е дека Историјски за Исус имаме многу малку податоци (и тоа само според евангелијата) и тие малку меѓусебе се противречни. Затоа ... евангелијата се ДУХОВНА литература на која тук таму вметнати историски или материјални показатели се само како прилог за да течи нарацијата за ДУХОВНОСТА а не за МАТЕРИЈАЛНОСТА на Исуса. Тоа е познато и тоа поодамна. (Само што порано не смееше да се праша)
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Мај.2007 во 12:05

Прочитав

Ова... сма онака на брзинка

епа немој толку набрзинка

прочитај поубаво... ќе те чекаме... нејќеме ни ние да паднеш на испит... не е ни во наш интерес.... веќе долго се препелкаш, сакаме и ние да напреднеш....Tongue
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Чорбаџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Мај.2007 во 12:41
Види вака... прв пат Новиот завет сум гопрочитал во 1983 година (лето во Охрид кога бев на одмор) от тогаш до денес сум го читал доста. навистина доста. Имам доста низ дома и низ мојата библиотека книги меѓу кои и свети писма. Така да ти не можеш да ми кажиш пошто немаш толку години колку јас имам години “стаж“ во читање. Јас одамна си ги поставив тие прашања и одамна читам за нив. Книги се тоа бе дете... купови. Дури во една библиотека имам “непишано право кое важи само за мене) да можам слободно да шетам низ библиотечните рафтови и си одбирам книги. Знаиш веќе доаѓам во време кога малку ми значи име на автор или книга во регистрите, сакам да прелистам, да прочитам по некој пасус... по некој извадок, па да се одлучам дали да ја земам. Па јас повеќе пари за библиотека  давам во месецот  отколку ти за да си ја частиш девојката во кафиќ. Околу мене секогаш се книги, и никогаш не жалам пари да купам книга.

ПС Ова е дел од светите писма кои ги имам дома би требало уште неколку нови завети да имам, негде.. по рафтови, шкафови, по некој приател, ми е жал не можам да го најдам тој Нов Завет кој прв сум го читал тој беше подарок од починат приател беше малечок со тенки тенки речиси прозрачни листови и сиви корици... ... ахххх ќе морам да избарам низ дома, добро што се потсетив...
Затоа ти мене не можиш како што скакаш да ме “навредиш или повредиш “ со таја фраза - оди читај..... Затоа што јас читав ... и читам... и ќе читам.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Мај.2007 во 13:03
бре бре... имаш и дигитален апарат.... LOLLOLLOLLOL

ама дали си добар во читање, колку во сликање
тоа е прашањето? Wink
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Чорбаџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Мај.2007 во 13:12
Сега се префрилфме на тема “Што материјални добра има Чорбаџијата“ пошто нема друго што... ајде да ти кажам... да бе пиле, имам и дигитален апарат,имам и 3 (три) мобилни телефони имам кола (имав повеќе во последните децении) едно време имав и мотор, (се надевам дека ќе имам пак) имам и компјутер, и сите домашни апарати, и да... имам богата колекција на книги кои ги читам веќе децении. Има тука и Филозофија и Класика и Религија и Поезија и Историја и стручна литература.... пошто многу од тоа ме интересира и многу од тоа читам. Најстарата книга ми е од 1876, имам и од 1912, од 20сетите но сепак поголемиот број се “тазе“.
Ете гледаш и на тоа прашање ти одговорив, а сега ако може ти да ми одговориш на ова:

Како тоа мртвиот Јуда се нашол меѓу апостолите живи на кој му се прикажал Исус?

Изменето од Чорбаџија - 18.Мај.2007 во 13:13
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 23456 11>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,156 секунди.