IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Фотографија, камери и видео
  Активни теми Активни теми RSS - Preporaka za tripod
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Preporaka za tripod

Внеси реплика Внеси реплика страница  12>
Автор
Порака
itan14 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Јануари.2007
Статус: Офлајн
Поени: 545
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај itan14 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: Preporaka za tripod
    Испратена: 06.Мај.2007 во 12:21
Sakam da nabavam stativ i glava, koj bez problem bi izdrzal

Nikon D50/D80/D200 so najgolema lekja 300mm so ekstender 1.4.
Glavna primena bi bila za panoramski fotografii na teren, a za po doma za portreti.
Tezinata ne e tolku problem, golem sumTongue moze da nosam bez problem.

Vasi preporaki/iskustva?
Кон врв
moz pos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 09.Декември.2006
Локација: Trinidad and Tobago
Поени: 335
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај moz pos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Мај.2007 во 17:31
Mnogu dobro prashanje ...
Se nadevam deka kje dobies korisen odgovor...

Jas momentalno imam na raspolaganje stativ od 1200 den ...no mojata oprema e suste lesna..

1 digitalen aparat i
1 Canon film SLR(od najlesnite)
Кон врв
Zoran K Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Април.2006
Поени: 3244
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Мај.2007 во 17:55
Bidejki carbon-fiber stativite se moshne skapi, jas bi ti preporachal aluminijumski koj ke bide dovolno cvrst i stabilen, kako i chelichniot stativ, a nema da rgjosuva. Dobar primer za toa e Menfrotto 144. Mozhe da nosi do 6 kila tezhina, a samiot tezhi 2,4 kilogrami. Maksimalna visina mu e 176 cm.

Ako celta ti e slkanje panoramski sliki, treba da si zemes glava so trojno podesuvanje. Taka ke mozhes da napravish precizno podesuvanje na vertikalata i agolot vo odnos na horizontalata, pa bez problemi da ja rotiras kamerata na stativot kolku sto ti dusha saka bez da se izmesti horizontot.

Jas go zemav ovoj komplet pred malu vreme, koga mislev da slikam pejsazhi i panorami i mozham da ti kazham deka odlichno raboti kako sistem i ne e premnogu tezhok. Kompletov, zaedno so taksite, me chineshe okolu 200 dolari. Ne znam kolku bi te chinel tebe i od kade bi mozhel da gi kupis, a ne ni kazha i kolku pari mislish da potroshish za seto ova. Sega vidov na ebay deka glavata e prodadena za US85 dolari plus 36 dolari za postarina:

http://cgi.ebay.com/Tripod-Head-Manfrotto-029-MK2_W0QQitemZ190084272355QQihZ009QQcategoryZ3325QQcmdZViewItem

Изменето од Zoran K - 06.Мај.2007 во 18:07
Кон врв
zatko Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Октомври.2005
Локација: Australia
Поени: 388
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zatko Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Мај.2007 во 18:08
Neznam kolkav ti e budzetot,no po ona sto kazuvas deka sakas da koristis bi ti preporacal Manfrotto (055DB ili 472B) dosta se stabilni nemaat problem sto aparat ke stavis,narocito vtoriot  go imam raboteno so Canon Eos1n so 600 mm objektiv.isto taka treba da zemez vo obzir i glava za tripodot jas sto imam iskustvo se isto taka manfrotto heads ,...modeli 055D i 055NAT3 zavisi kolku si tesok vo kombinacija so stativot mozes slobodno da se kacis na niv ke te izdrzat,e sega doaga prasanjeto dali sakas i mozes  ili pak ti treba seto ova bidejki e dosta skapo nekogas ja dostignuva cenata na nekoj basik DSLR aparatWink

http://www.blissvp.com

Изменето од zatko - 06.Мај.2007 во 18:13
www.blissvp.com
Кон врв
Чорбаџија Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Поени: 1065
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Чорбаџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Мај.2007 во 19:06

Можеби ова:

Hama OmegaPro II

- 3-D fluid tripod head
- Quick-release platform
- Spirit level
- Locking handle for vertical pan / Locking handle for horizontal pan
- Crank driven central column for continuously variable height adjustment
- Lockable leg braces
- Aluminium legs, dia. 32 mm
- Feet with retracting steel spikes
- Weight 3.9 kg
- Closed length: 84.5 cm
- Fully extended height: 192 cm

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај itan14 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Мај.2007 во 21:26
Fala za odgovorite!

Vaka, budjetot da kazeme deka e okolu 300-350 evra. za glava i tripod. Na forumi gi ubija od falenje Gitzo, i veruvam deka se najdobri, no nikako ne mi vleguvaat vo budjet, so dobra glava. Nesto i jas gledav od Bogen/Manfrotto kako i od Gioto i veruvam deka izborot ke bide tuka nekade.
Pogolem problem mi e izborot na glava. Dali da bide ballhead ili klasicna 3 way glava? Kakvi dopolnitelni plate-ovi mi se potrebni za eliminiranje na paralaksata, ili toa e dovolno minoren problem, sto moze da se resi vo Photoshop?

Ps Visina 196, tezina 110kg vo polesni denoviSmile

Изменето од itan14 - 06.Мај.2007 во 21:28
Кон врв
black-eyes Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Април.2007
Поени: -1
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај black-eyes Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Мај.2007 во 22:18
Originally posted by itan14 itan14 напиша:

Fala za odgovorite!

Vaka, budjetot da kazeme deka e okolu 300-350 evra. za glava i tripod. Na forumi gi ubija od falenje Gitzo, i veruvam deka se najdobri, no nikako ne mi vleguvaat vo budjet, so dobra glava. Nesto i jas gledav od Bogen/Manfrotto kako i od Gioto i veruvam deka izborot ke bide tuka nekade.
Pogolem problem mi e izborot na glava. Dali da bide ballhead ili klasicna 3 way glava? Kakvi dopolnitelni plate-ovi mi se potrebni za eliminiranje na paralaksata, ili toa e dovolno minoren problem, sto moze da se resi vo Photoshop?

Ps Visina 196, tezina 110kg vo polesni denoviSmileShockedClap
Кон врв
Mire Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Септември.2005
Поени: 1594
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Mire Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Мај.2007 во 22:59
Itan,
za fluidnost i lesna rabota ball head e bez premca, barem taka velat. Problemot e sto so ball head nemozes da go ispravis aparatot vo portret
orientacija, a i po pravilo se troa poskapi.

Najasolen ball head e Swiss Arca, ama ima da ti go "utepa" celiot budzet za tripod unfortunately.
Da se obideme da pomogneme i na onie, navidum izgubeni slucai. Za preporacana postapka    klikni TUKA
Кон врв
Zoran K Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Април.2006
Поени: 3244
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Мај.2007 во 00:32
itan14,    

Jas pak te zhalev za parite...

OK, stom budzhetot ti e takov, togas vaka:

- Manfrotto 055MF4 Magfibre Pro (okolu 200 funti vo Anglija)
- Manfrotto Neotec 458B (okolu 220 funti)
- Gitzo GT2530 (470 funti)
- Giottos Innovator MT8160 (okolu 250 funti)
- Velbon CF640 Pro (240 funti)
- Slik 700DX (160 funti)

Ova e po redosled na performansa, kvalitet na izrabotka i po sevkupna vrednost za parite. Vsushnost Gitzo po vrednost bi spadnal posleden, ama ajde...

Jas ne bi ti preporachal da zemes ball head za slikanje panorami. Tie se pobrzi za podesuvanje i upotreba, no ne se prikladni za paniranje. Bidejki ti ke treba da pravis po nekolku horizontalni sliki za sostavuvanje vo PS, jas ti preporachuvam da si zemesh glava so tri nezavisni podesuvanja: 3-way head. Taa ima 3 nezavisni podesuvanja po vertikala, horizontala i agol. Kako takva e osobeno prikladna za paniranje bidejki mozhes da lokiras dve podesuvanja (vertikala i agol) i da go ostavish mnogu ednostavno samo horizontalniot sloboden za rotiranje po potreba.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај itan14 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Мај.2007 во 09:39
Manfrotto Neotec 458B go ima vo B&H za  $ 435.95 so 488RC4 midi ballhead vo komplet, transport e okolu 100 $, taka da e ~ 400 EUR sto mislam deka ke vleze vo budjet.
Slicno e i so 055MF4 okolu 432 $ so 3437 3D Magnesium Head. Taa e 3 way, pa mozebi ova ke bide izborot.
Giottos Innovator MT8160 so  go ima za 200 funti vo Anglija, a za tranport od tamu mozam da se snjdam. Mislam deka e isto taka dobra opcija. Mozebi i podobra bidejki e carbonfiber. Ke bide eden od tie 3 po se izgleda.

Zoran, fala na infoto SmileSmileSmile.

PS Imas li iskustvo so Nikon 300mm f4 AFS, t.e. dali vredi ili da sobiram pari za VR f2.8 300mm AFS?

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Чорбаџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Мај.2007 во 10:25

Manfrotto 190MF3 MAG FIBER

350 евра, во Скопје?

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај itan14 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Мај.2007 во 10:29
Sakas da kazes deka go ima vo Skopje?

Kade?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Чорбаџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Мај.2007 во 11:41
Не но го има во Београд во алексфото.
Јас сум во Београд негде 12сети Јуни (имам некои обврски) и се враќам најкасно 20-28 јуни.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај itan14 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Мај.2007 во 12:28
Znam od AxelFoto ja kupiv 50mm f1.8.

Ne znaev deka gi imaat i tripodive.

Super, moze da se donese - prevoz 1900 den povratna karta.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  12>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,203 секунди.