IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Фотографија, камери и видео
  Активни теми Активни теми RSS - ВТОР ПОГЛЕД II
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ВТОР ПОГЛЕД II

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 910111213 105>
Автор
Порака
aboskovski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 09.Октомври.2005
Статус: Офлајн
Поени: 336
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај aboskovski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Мај.2007 во 22:38
Originally posted by Mire Mire напиша:

Originally posted by aboskovski aboskovski напиша:

Originally posted by Mire Mire напиша:

Ponekogas originalniot fajl moze da ima prilicen potencijal, no od nekoja pricina vo aparat (ili od sken) ne dobivame bas najdobri rezultati. Koga se smaluva za web dopolnitelno se gubi kvalitet. Eve mala obrabotka na fotografija koja generalno mi se dopadja:

1. Ova e originalot:

1. So nekoi 10tina minuti obrabotka (vo layeri vo slucajov, no generalno se sveduva na poedinecno izostruvanje i sreduvanje na kontrastite na neboto, planinite i vodata) krajniot rezultat moze da izgleda vaka:

Pozdrav, Mire
< id="WebWizRTE" ="http://forum.idividi.com.mk/RTE_.asp?mode=quote&POID=558823&ID=610" style="border: 1px solid rgb(165, 172, 178);" onload="initialiseWebWizRTE();" height="250" width="490">

Ima edna 'brza' finta (za ljubitelite na razmena na finti po foto-sajtovi) za razbrkuvanje na maglata. Vo slucajov, bi se dobilo nesto slicno na ona sto go postirase Mire:

Ctrl+J
HPS 250 pix
mode- softlight
opacity 40-60%

Ne se dobiva bas toa sto treba no e ubava tehnika i kratka. Nalikuva na Smart Sharpening tehnikata.

Tvojot predlog vo kombinacija so LCE vo neboto moze da dade odlicen rezultat za pokratko vreme.

Thanks Wink

Mislam deka nabrzina dava dobri rezultati a ne rizikuvas da dobies duhovi poradi golemiot radius (250 pix).
Inaku, HPS e mnogu interesen filter i vo svetot cesto go upotrebuvaat, barem od ona sto mozev da go doznaam od retouche.pro.

Na. pr, cesto go koristat za 'maznenje' na portreti. Za razlika od klasicnata 'blur' metoda, tuka opasnosta da se pojavi efektot na 'gumeno' lice e minimalna.
Konkretno:

1.
ctrl+J
HPS 60-90 pix (foto od 6Mpix)
invert
blending - softlight

ili

2.
ctrl+J
HPS 3-9 pix (zacuvaj za podocna)
upotrebi klasicna 'blur' metoda vrz originalot
upotrebi go zacuvanoto vo overlay mode

HPS e vsusnost komplement na gausoviot blur, pa taka , dokolku primenis blur i HPS so isti radius i takadobienite layeri gi izmesas vo overlay mode, ke go dobies tokmu originalot
Wink

Кон врв
Mire Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Септември.2005
Поени: 1594
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Mire Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Мај.2007 во 14:52
Originally posted by Zoran K Zoran K напиша:

Salata ne odi so VS, VSOP i XO pijachka

P.S. Se izvinuvam sto od fotografija minav na pijachki, pa nesakajki go uzurpirav ovoj prostor za druga umetnost. Ne znam kako se sluchi toa...

Nikakov problem Zoran.

Ne sum nekoj pijac, ama nemam nisto protiv dobra kapka vo ograniceni kolicini.

I pokraj toa sto sum imal sansa da probam i Napoleon-i i Courvoisier (iznenaduvacki dobar e Romanskiot Dunarea za onie sto ne go probale), sepak sum tip za Gordon's Gin (dve kocki mraz, 1 prst soda voda i bez limun Tongue), ili ednostavno Guiness Drought LOL LOL LOL

BTW, ponudata da se pojavis vo SK so Napoleon XO e poprilicna. Ako ne se lazam zborime za nesto pomalku od 100EUR od flasa ...think it over Wink
Da se obideme da pomogneme i na onie, navidum izgubeni slucai. Za preporacana postapka    klikni TUKA
Кон врв
dejan13 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Март.2007
Поени: 122
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај dejan13 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Мај.2007 во 20:39
како да аплаодирам слика на форумов?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Mire Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Мај.2007 во 20:57
napravi ja da "tezi" pomalku od 75Kb i nad prozorceto za postiranje poraka pobaraj ja ikonata so foto-aparat.

Mozno e da bide zasencena, bidejci seuste si nov clen i seuste da ne ti dozvoluva. Vo toj slucaj, otvori si account na photobucket, uploadiraj tamu pa ovde postavuvaj go samo linkot (mislam deka bese preku hyperlink opcijata)
Da se obideme da pomogneme i na onie, navidum izgubeni slucai. Za preporacana postapka    klikni TUKA
Кон врв
Bob Rock Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Февруари.2006
Поени: 188
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Bob Rock Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Мај.2007 во 22:53
Originally posted by Dejan13 Dejan13 напиша:

како да аплаодирам слика на форумов?

Ostaj go Mire,zaboravil...ti trebaat povekje od 47 poraki(da imash 2 tochki)..sega si nov chlen i ne ti e dozvoleno - gushter si LOL ...diskriminatorsko reshenie vo sekoj sluchaj Confused
_______
Niz mojot zivot pominuvaat mnogu budali-samo jas ostanuvam
_______
Zdenko
Кон врв
dejan13 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Март.2007
Поени: 122
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај dejan13 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Мај.2007 во 23:40
да да пробував ама не може.
ми остануваат две решенија :
1.да пишувам безвеза пораки
2.да пораснам  Smile.
две точки?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Mire Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Мај.2007 во 23:43
Uhhh, pa da, jas sum imal 454 poraki vreme za da zaboravam . . . Sorry

LOL LOL LOL
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Mire Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Мај.2007 во 23:43
Zdenko se izgubi prijateleeeeee ... kaj si mi ti?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Bob Rock Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Мај.2007 во 23:49
Ajde,se nadevam vo sreda ke dojdam..pozdrav
_______
_______
Zdenko
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Bob Rock Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Мај.2007 во 23:52
Originally posted by Dejan13 Dejan13 напиша:

две точки?

Pod nov chlen -gledash,imash edna tochka Smile
A i najdole na stranava od desno redat ...."vie NE moze..." ova,"vie ne moze.."ona ,i to...
_______
_______
Zdenko
Кон врв
dimo Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Август.2006
Поени: 91
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај dimo Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Мај.2007 во 01:25
Dejan , www.tinypic.com e super strana za apload na sliki. Poseti ja i ke ti stane jasno, ti dava URL od slikata i ti ja paste tuka na forum i gotovo Smile
Кон врв
bobicar1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Септември.2005
Поени: 1099
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bobicar1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Мај.2007 во 10:25

Оригинал                                                  Обработка

Направени корекции
На црвената боја во Hue/Saturation намален е Lightness на -40 а Master(сите бои) намалена е сатурацијата на -20
потоа во Brightness/Contrast покачен е контрастот за вредност 15
Кон врв
hypertech Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 02.Март.2007
Поени: 600
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај hypertech Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Мај.2007 во 19:09
Hahaha, uspea da go dolovis originalot :)
Sega ke go postiram originalot do tvojata obrabotka za da vidis :)
Namerno go presaturirav zidot, taka izgledase vistinski. Za zal aparatot ne uspea da ja zabelezi taa dinamika i eksplozija na boi!
eos 1D mk4 , EF 24L , EF 50L , EF 85L , EF 135L , EF 200L , EF 400L
Кон врв
hypertech Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 02.Март.2007
Поени: 600
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај hypertech Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Мај.2007 во 19:23

Moj pogled

Pogled na Боби Кузманоски

Originalot
eos 1D mk4 , EF 24L , EF 50L , EF 85L , EF 135L , EF 200L , EF 400L
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 910111213 105>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,188 секунди.