IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Фотографија, камери и видео
  Активни теми Активни теми RSS - ВТОР ПОГЛЕД II
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ВТОР ПОГЛЕД II

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 89101112 105>
Автор
Порака
Mire Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Септември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 1594
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Mire Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Мај.2007 во 16:07
Originally posted by anakin anakin напиша:

uf
nikogas nema da naucite vaka hahhahahah
mire
ovo
e
vo srceto
ne vo naukata i ucenjeto
a
poznavajki vas
nema so povekje
da ucite
imate vo srceto se sto vi e potrebno

mislis deka rozata pogore
gubi ili dobiva nesto povekje
so crniloto
toa e stvar na posrana tehnika
a taa nepomaga rozata da se vidi pred da se napravi shkloc

Anakin,

ti imas pogresna percepcija na nestata ... se sto skljocame e vece videno, samo sto ti kako ne-fotograf toa nemozes da go razberes i tvrdoglavo opstojuvas na tvrdenjeto deka tvoite dela se umetnost bidejci TI imas ideja a fotografijata e "skljoc".

Toa e kako jas tvoite dela da gi okarakteriziram kako "igranje so filtri pa sto ispadne". Ima pricina zosto ne me gledas da izjavuvam takvo nesto ... dovolno gi razbiram nestata za da znam deka ne e toa taka.

Crash course in photography:

1. Fotografijata e vo osnova ista kako slikarstvoto, samo sto vo fotografijata:
 - treba da go fatis ili namestis svetloto onamu kade slikarot bi go naslikal
 - elementite na kompozicijata treba da gi organiziras vo view-finderot onaka kako sto slikarot (imajci izbor) bi gi naslikal.
 - Postoi izreka deka slikarot ja pravi kompozicijata so "nanesuvanje" na elementite na platno, a fotografot so "vadenje" (krienje) na komponentite koi se visok.

2. Slikarstvoto ne e nisto povece umetnost od fotografijata. Dokaz: site onie turisticki fotografii koi se ednakvi na efektot sto los slikar bi go postignal da zeme da slika.

3. Site nie pocnuvame od idejata kako treba da izgleda fotografijata , ili barem onie koi znaat sto pravat. Osven inspiracijata - ideite, "Tehnikata na skljocanje" e ona sto gi razdvojuva podobrite od polosite.

4. Fotosopot najcesto go koristime za pokrivanje na maanite/slabostite na:
 - foto opremata - odtamu i zelbata za sto podobra oprema ... pomalku rabota posle "skljoc"
 - svetloto koe sekogas i ne e pod nasa kontrola - odtamu i zelbata za nabavuvanje na reflektiracki povrsini, pomosni svetla, kvaitetni blicevi i sl ... pomalku rabota posle "skljoc"
 - nasata "tehnika na skljocanje" - nikoj od nas ne e nitu Ansel Adams, nitu Helmut Newton ... zatoa sme tuka, spodeluvame iskustva i ucime (taka jas sega nauciv nesto za ednostavna kontrola na crvenata vo vakvi fotki)

Ova poslednovo ne ni e za pofalba, no nema pricina da se frli fotografija na koja i treba malku optimiziranje za da bide ubava.

5. Za tebe fotosopot e alatka za manipulacija na fotografiite, za najgolem del od nas toa e alatka za post-procesiranje vo smisla na ona sto go navedov pogore.

Mi se dopadjaat tvoite dela Anakin, ne sum od onie sto ti se vosh*tuvaat, no mi se dopadjaat mnogu.  vodi smetka deka del od onie koi otvoreno ja izrazuvaat svojata vosh*t kon ona sto go pravis, go koristat fotosopot tokmu kako "...posrana tehnika koja ne pomaga da se vidi rozata pred da napravi skljoc" !!!

Gledam deka si prilicno osetliv na nivoto na reakcija (uvazuvanje) na tvoite dela. Imas i prilicen broj na obozavateli koi se spremni vo sekoe vreme da skoknat vo odbrana na ona sto go pravis i toa e za pocit, toa treba da se zaraboti ... no vodi smetka do koja merka mozes da si dozvolis da nastapuvas navredlivo kon tvorestvoto i tehnikite na drugite.

Pozdrav, Mire

PS Da nema zabuni, procitav deka rece: "...imate vo srceto se sto vi e potrebno...", no toa pred i posle e mnogu arogantno i bezobzirno kazano i nemoze da ja "ispere" smislata na tvojot post.

Da se obideme da pomogneme i na onie, navidum izgubeni slucai. Za preporacana postapka    klikni TUKA
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Mire Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Мај.2007 во 16:18
Originally posted by Zoran K Zoran K напиша:

Odlichen sovet Angel.

A eve ushte eden, uste poednostaven, so slichen rezultat:

USM: Amount 20-30%
        Radius 60 poxels
        Treshold 0 levels

Ili taka narecen LCE (Local Contrast Enhancement), koj e del od obrabotkata na slikata (priblizno Step No 5 vo obrabotkata)

Licno pretpocitam da koristam
Amount 5-25%
Radius 90px
Threshold 0

Originalnata tehnika e so Radius 50, no ostavase i ocigledni posledici od LCE-to, pa malku ja modificirav so tek na vreme.
Mene mi se napraveni 6 varijanti na LCE vo PS Action taka da procesot e epten brz Wink.

Imam navika da si go customiziram PS-oti ona sto najmnogu mi treba da si go snimam kako PS Action za brzo koristenje (na primer rotiranje na portret orientirani fotki, resize i sl)

Da se obideme da pomogneme i na onie, navidum izgubeni slucai. Za preporacana postapka    klikni TUKA
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Mire Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Мај.2007 во 16:19
Originally posted by aboskovski aboskovski напиша:

mene ne mi e crvena.
mene mi e dosadna Ouch

Sto ti e dosadno?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Mire Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Мај.2007 во 16:20
Originally posted by MissMurder MissMurder напиша:

Fotografija postavena od clenot Emilija Trajkovska

I moja brzinska obrabotka :)

Odlicno sraboteno, osobeno ako e bas nabrzinski :))
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Mire Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Мај.2007 во 16:25
Originally posted by aboskovski aboskovski напиша:

Originally posted by Mire Mire напиша:

Ponekogas originalniot fajl moze da ima prilicen potencijal, no od nekoja pricina vo aparat (ili od sken) ne dobivame bas najdobri rezultati. Koga se smaluva za web dopolnitelno se gubi kvalitet. Eve mala obrabotka na fotografija koja generalno mi se dopadja:

1. Ova e originalot:

1. So nekoi 10tina minuti obrabotka (vo layeri vo slucajov, no generalno se sveduva na poedinecno izostruvanje i sreduvanje na kontrastite na neboto, planinite i vodata) krajniot rezultat moze da izgleda vaka:

Pozdrav, Mire
< id="WebWizRTE" ="http://forum.idividi.com.mk/RTE_.asp?mode=quote&POID=558823&ID=610" style="border: 1px solid rgb(165, 172, 178);" onload="initialiseWebWizRTE();" height="250" width="490">

Ima edna 'brza' finta (za ljubitelite na razmena na finti po foto-sajtovi) za razbrkuvanje na maglata. Vo slucajov, bi se dobilo nesto slicno na ona sto go postirase Mire:

Ctrl+J
HPS 250 pix
mode- softlight
opacity 40-60%

Ne se dobiva bas toa sto treba no e ubava tehnika i kratka. Nalikuva na Smart Sharpening tehnikata.

Tvojot predlog vo kombinacija so LCE vo neboto moze da dade odlicen rezultat za pokratko vreme.

Thanks Wink
Кон врв
dejan13 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Март.2007
Поени: 122
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај dejan13 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Мај.2007 во 23:27
Originally posted by bobicar1 bobicar1 напиша:

оригинал                                                                                     обработка

направено е следново

-Image>Adjustments>Hue/Saturation (Ctrl+U)
-Во Edit е селектирана црвена боја (Ctrl+1)
-Saturation e намален на -20, а Lightness покачен на +15
потоа
-Image>Adjustments>SelectiveColors
-во црвената боја додадена е црна боја(Blacks) +15
и на крај покачен е контрастот за вредност +10

Премногу е изгубено на квалитет при намалувањето на големината на фајлот и негово компримирање за да може да се прати овдека. Но во секој случај со постапката за корекција на интензитетот на боите ќе можеш самиот да испробаш.

Мене лично повеке ми се допага оригиналот, овака малку ми изгледа како вештачка направена од платно.
А и одсјајот не одговара со бојата на розата
Кон врв
Zoran K Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Април.2006
Поени: 3244
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Мај.2007 во 01:54
Dejan13,

Kako sto veke implicirashe, toa e e rabota na vkusovi.

Kako da sporeduvash Cabernet Sauvignon i Merlot... kako eden konjak odlezhan 10 godini podolgo od drug...kako zabelezhuvanje na tekstura i bogatstvo na detal, boja i aroma...

Ne deka ednoto e podobro od drugoto, tuku se obiduvas da vidish zosto e nesto porazlichno od drugo, a sepak e najmalu isto taka dobro... ako mozhesh da me razberesh na sto mislam.

Najvazhnoto e deka Mire ja kreira taa prekrasna slika, pa nie sega go imame toa zadovolstvo da diskutirame za nea.

Изменето од Zoran K - 03.Мај.2007 во 01:58
Кон врв
dejan13 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Март.2007
Поени: 122
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај dejan13 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Мај.2007 во 12:09
Да да па реков "мене лично" . Се е релативно и секој човек ги гледа работите на свој начин, сличен или различен од другите.
Само сакав да дадам мое мислење и на некој начин да иницирам критика за моето гледање, за да ја согледам другата страна за мојата перцепција и да научам нешто повеке. Нешто друго ако си помислил, грешиш душа. Smile
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Мај.2007 во 15:21
Toa sto go pokazha Bobi, a so sto se slozhuva i Mire, pokazhuva deka i dvajcata imaat iskustvo koe se dobiva samo so dolgotrajno rabotenje vo umetnosta. Fineseite se zabelezhuvaat koga osnovnite raboti odamna ke se zaminat. Toa mu doagja kako sempliranje na star, odlezhan konjak Remy Martin ili Hennessy. Prvo treba da se nauchi sto e rakija, potoa da se mine na Brandy, pa da se proba Cognac. Slednoto e da se najde ubavinata na VS i VSOP kvalietot, pa duri potoa da se vidi zosto XO stoi na tronot.

Za nekoi nema nikakva razlika megju niv, a za drugi pak rakijata e "car".

Ne sakam da me razberes pogreshno, bidejki ova sto go zboruvam ne se odnesuva lichno za tebe. Ubavo e sto go pochna muabetot za vkusovite vo percepriranjeto na delata, pa jas samo go prifakjam tvojot predizvik i ti pomagam tvojata ideja za dijalog da se razvie malu poveke i podolgo.

Изменето од Zoran K - 03.Мај.2007 во 18:58
Кон врв
JANE971 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Canon-џија

Регистриран: 20.Декември.2006
Локација: Macedonia
Поени: 1711
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај JANE971 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Мај.2007 во 16:04
sakas da kazes deka domasnata luta ne cini? LOLLOLLOLLOLLOLLOLLOLLOL
Born to be alive...

http://on.net.mk/galerija/jane-ljorovski
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Мај.2007 во 18:47
Jane, kako sto rekov nekolku reda ponazad:

"Ne deka ednoto e podobro od drugoto, tuku se obiduvas da vidish zosto e nesto porazlichno od drugo... Se razbira, ako imash zhelba toa da go vidish ili da go nauchish.

Ili kako sto rekol nekoj produhoven na vremeto:

"Za vkusovite ne se diskutira...tie se neguvaat."
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Canon-џија

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај JANE971 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Мај.2007 во 10:34
ne me svati... ama ako de , ne e strasno... jas samo se shalev... za mene coca cola e najbolja fanta u svet... taka da i jas ne znaev sto znacat  VS, VSOP i XO, no blagodarejki na tebe ke naucam... samo sega me zamisli malku... ti kazav deka koga ke dojdes, odime na pijacka i salata, neli? e sega kaj da najdam takva pijacka so VSOP ili XO oznaka po balkanskive krcmi LOLLOLLOLLOLLOL
pozdrav
Born to be alive...

Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Мај.2007 во 15:34
Salata ne odi so VS, VSOP i XO pijachka

P.S. Se izvinuvam sto od fotografija minav na pijachki, pa nesakajki go uzurpirav ovoj prostor za druga umetnost. Ne znam kako se sluchi toa...

Изменето од Zoran K - 04.Мај.2007 во 15:39
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Canon-џија

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај JANE971 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Мај.2007 во 16:40
koj ti tvrdi deka ne odi salata, ne odi sekoja , a nekoja odi i toa dobroLOLLOLLOLLOL a deka mi go plesna , moram da priznaam deka e takaClapClapClapClapClap
kako i da e sekoja skola se plaka

Born to be alive...

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 89101112 105>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,188 секунди.