IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Дали БОГ е беспомошен?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Дали БОГ е беспомошен?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 45678>
Автор
Порака
Miralem1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Март.2007
Статус: Офлајн
Поени: 1548
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Април.2007 во 22:10

Evangelos... vaka na primer. Imam dukan,stavam rabotnik,no imam "doverba" pa ne mu pravam popis. Megjutoa toj me krade ! Go menuvam stavam drug,ne mu pravam i nego popis,me krade i toj.... i tretiot pat pravam popis na robata pa ajde sega da te vidam.

Koga veke si meraklija na Analogija,misli poubavo.
Allah znael deka ke ima luge koi lesnoumno ke se obidat lesnoumno da gi zamenat zborovite negovi ili ke gi sokrijat....
A za kradcite razlika e velis.

A so zapisale luka matej marko jovan i kompanija ??? Kakva Bozja zapoved. Pisuvale ona sto gledale od Isus,kakva objava ?  Kade ima eden edinstvena Bozja objava ? Marko pisuva sto videl i cul. Nisto od Boga !

posto ne sakas temata da ja otvoris,linkot sto ti go dadov,ke go napisam po red tuka.

Цитирај
1.Mesto na zimuvanje e tolku vazna Bozja inspiracija:

Titus 3:12

12. Kad posaljem k tebi Artemu ili Tihika, postaraj se da dodjes k meni u Nikopolj, jer sam namislio da onde zimujem.

Jas neznam navistina dragi moi brakja sto e tolku vazno kade apostolot pavle ke odi na zimuvanje,dali popova sapka ili mavrovo ili Nikopolus zatoa sto samiot toj si zamislil da si odi na zimuvanje.

2.Patem,donesimi ja Maicata,Jaknata i corapite:

druga timothy 4:10-13

9. Postaraj se da dodjes brzo k meni;
10. Jer me Dimas ostavi, omilevsi mu sadasnji svet, i otide u Solun; Kriskent u Galatiju, Tit u Dalmaciju; Luka je sam kod mene.
11. Marka uzmi i dovedi ga sa sobom; jer mi je dobar za sluzbu.
12. A Tihika poslao sam u Efes.
13. Kad dodjes donesi mi kabanicu sto sam ostavio u Troadi kod Karpa, i knjige, a osobito kozne.

Sto e ova tolku vazno da bide del od Bozjite zboovi.Pavle gi zaboravil corapite pa go zamolil timotej da mu gi donese... kakva vrska ovie licni raboti imaat so Bozjata inspiracija ? Mu trebalo Bozja inspiracija na Pavle za da gi pobara Jaknata Maicata i Corapite od Titus ? Dali corapite na Pavle se vazen predmet na Boga pa gi stavil kako del od negovata nadahnutost ?

3.Pavle sam priznava;

Vo edna zanimliva izjava pavle sam veli:

prva Korincanima 7:10-11

10 A ozenjenima zapovijedam, ne ja, nego Gospodin: zena neka se od muza ne rastavlja
11ako se ipak rastavi, neka ostane neudana ili neka se s muzem pomiri i muz neka ne otpušta zene.
Znaci ovoj del moze da bide Bozja inspiracija,no vo prodolzenie toj veli:

12 Ostalima pak velim - ja, ne Gospodin: ima li koji brat zenu nevjernicu i ona pri voli stanovati s njime, neka je ne otpušta.

Ova e jasno svedocenje na pavle deka ne e inspiriran.

4.Pavle saka uste poveke iskren da bide pa veli:

Prva Korincanima 7:25

25 O djevicama nemam zapovijedi nego dajem savjet kao covjek po milosrdu Gospodnjem vrijedan povjerenja.

5.Da bide uste poiskren veli:

26 Smatram dakle: dobro je to zbog sadašnje nevolje, dobro je covjeku tako biti

PONATAKA.Inspiriraniot Pavle ne znae kogo krstil kogo ne krstil:

Prva Korincanima 1:14-16 nesto zbunuvacki.
14 Hvala Bogu što ne krstih nikoga od vas, osim Krispa i Gaja; 15da ne bi tko rekao
da ste u moje ime kršteni.
16 A da, krstih i Stefanin dom. Inace ne znam krstih li koga drugoga.

Koga bi gi analizirale pogorenapisanite stihovi,ke vidime deka pavle NEZNAE STO ZBORUVA,VEROVATNO PIJAN ILI POT CANEH-BOSM :)

1.Veli Fala mu na Boga sto ne sum krstil na nikogo.Verovatno se pravda i znae deka krstenjeto e sosema pogresen cin pa se pravda deka nikogo nema krsteno i veli FALA MU NA BOGA.Da ne recete utre zadutre deka vo moe ime ste krsteni. 2.Mu pagja na pamet deka krstil sepak nekogo-Crispa i Gaja.... A da-posle vika pavle... verovatno so vakov izraz na liceto: :D sum go krstil i stefaniniot dom. A posle verovatno se ceska po glavata i vika a neotu zna,mozda sum krstil uste nekogo.

Ete,toa e za vas Bozja inspiracija.

6.POZDRAVI I CESTITIKI:
6.posalami sviju , svi vas poslame ,nemojte nas zaboraviti , pisite opet:
Rimljanima 16:21-22

21. Pozdravlja vas Timotije, pomocnik moj, i Lukije i Jason i Sosipatar, rodjaci moji.
22. Pozdravljam vas i ja Tertije, koji napisah ovu poslanicu u Gospodu.
23. Pozdravlja vas Gaj, domacin moj i cele crkve. Pozdravlja vas Erast, blagajnik gradski, i brat Kvart.

VE POZDRAVUVAM I JAS !

Ova li e Bozja objava ?
Sto ima vrska ova so Bozja objava,zatoa sto Pavle sam si resil,naumil,da si odi na zimuvanje vo Nikopolus.
Moze da se prelazat naivni luge a kaj onie koi cepkale i dobro razmilile,tie go prifatija Islamot.

EvAngelos... do besvest moze da si zboruvame vaka.
Ako glasese "poslednite zborovi" na Allah,togas ke zboruvavme za poslednata sura... oti onie koi baraat samo mani,i sekoja ispravnost vo nivnite oci mana bi bila.
Jas ti velam deka del od Qur'anot im bese objaven na site Bozji pratenici. No posto posle Muhammed s.a.w.s nema drug Bozji pratenik,Allah tie konecni zborovi i konecna objava e socuval... koga bi planiral posle nego uste nekoj,mozebi ke dopustel spletka,kakva sto se napravila so prethodnite,zada na kraj dokaze deka protiv nego NE MOZEME.
I na kraj,ispadna deka Negovite zborovi se TOCNI !! Od samata objava,kako sto se objavuval Qur'anot,taka se zapisuval i se ucel na pamet,da ne dojde do izmena. Osven toa,Qur'anot sodrzi sovrsena Mudziza,kodovi,koi zastituvaat od sekakov vid na promena.
MALKU,USTVARI,NISTO NE ZNAES ZA QUR'ANOT.

Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak.Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Април.2007 во 22:26
Miralem, тоа што Павле кажал каде ќе ја помине зимата, и што нарачал да му се донесат некои приватни работи, и што испраќа поздрави е само ДОКАЗ дека тоа се реални, искрени, неизмислени. неискомпонирани боговдахновени писма. Тоа е само доказ дека писателите на Библијата се луѓето, а божествената порака, чудата, исполнетите пророштва, хармонијата итн се ДОКАЗ дека нејзиниот АВТОР Е БОГ!

Бог ги користел писателите, нивните способности, култура, јазикот и начинот на изразување, нивниото знаење и искуства, за да ја пренесе својата порака.
Токму во тоа е божественоста на Библијата: пишувана од околу 40 писатели, на три континенти, во период од 16 века, од најразлични луѓе (рибари, кралеви, лекари, даночници, законици, богати, сиромаси, луѓе на висока позиција, и луѓе на ниска позиција, со различен јазик, стил, степен на образоване, А СЕПАК имаме неверојатна хармонија на евангелската порака во неа. Тоа е веродостоен доказ дека таа е Боговдахновена книга.
Со работите кои ти ни ги наведе, само го докажуваш горенаведеново, но јас не се срамам од тоа, туку се гордеам со тие цитати.

Кога за прв пат ја читав Библијата, токму таквите стихови ми ја зголемија мојата вера во веродостојноста и искреноста на писателите на Библијата.

Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
khaleefah Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"The Khilafah is Coming..."

Регистриран: 25.Септември.2006
Поени: 1115
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај khaleefah Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Април.2007 во 22:36
Znaci pazi sega dobro!  Hristijanite konecno pocnaa  da veruvaat  vo
Quranot i prifakaat ona  sto e napisano vo nego.

Znaci Allah vika "  Nema promena vo  Alahovite  zborovi" i toa dobro im
dojde  pa  rekoa  i Biblijata  e neporomeneta.

Da  receme  deka e  toa taka. No stom Allah posle Stariot  Zavet (Torah)
go spustil Noviot (Gospel, ili neznam kako e na mak..) sigurno za  toa
imalo potreba ,pa  stom posle Noviot zavet go spustil Quranot i  za toa
imalo potreba ,pa  taka znaci se dogovorevme  deka Quranot  e posleden
Allahov  zbor Tongue
--------------------------------------------------------------------------------
No posto znam deka  pak ke pocnete  da peltecete  nesto da  dadam
objasnuvanje za  ajetotot koj go spomnuva nasiot diskutant (a nema poim od  arapski i Tefsir).

Allah vo Surata Junus  64 ajet vika "
لا تبديل لكلمات الله"   (Nema promena vo ALlahovite  zborovi" 
 Vo najpoznatite tefsiri (Tumacenje na Quran)  za  ovoj ajet stoi deka
"Nema promena vo Allahovite zborovi" znaci nema izmena vo ona sto
Allah go rekol-vetel. Znaci koga zboruva  deka ke ja unisti zemjata,toa
i ke go stori, koga zboruva deka ke ne prozivi na sudniot  den toa i ke
go stori itn...
Ova  e prezemano od  hadisite na pejgamberot a go tumacat
-Qurtubi
-Ibn Kesir
-Taberi
-Al dzalalajn
-Bagavi   i  tn.. (Abe ste  slusnale za ovie ?)

Znaci i tuka nova utka kako i sekogas Big%20smile

Jas pak ke zamolam. Da mi dadete eden vers LOL kako sto vika Corbadzija, kade sto vo biblijata pisuva deka Godpod vetuva deka nema da  bide izmeneta.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Април.2007 во 23:04

E Khaleefah...  ama toj pojke znae od nas za Qur'anot.

Цитирај Miralem, тоа што Павле кажал каде ќе ја помине зимата, и што нарачал да му се донесат некои приватни работи, и што испраќа поздрави е само ДОКАЗ дека тоа се реални, искрени, неизмислени. неискомпонирани боговдахновени писма. Тоа е само доказ дека писателите на Библијата се луѓето, а божествената порака, чудата, исполнетите пророштва, хармонијата итн се ДОКАЗ дека нејзиниот АВТОР Е БОГ!
Ama kakov dokaz be brat ? Za sto e toa dokaz ? Mu padnalo na pavle na pamet da odi na skianje,gi zaboravil corapite,pa pratil po nekogo aber do timotej ili titus da mu gi donesat i nekoj se setil kako pavle otisol na zimuvanje i kako gi zaboravil jaknata i corapite i go zapisal i toa nekade i se stavilo kako bozja objava ??? Sto ima Bozja objava vo pogore napisanite stihovi,ti se molam.

Tvrdite deka od zbor do zbor e Bozja objava.

25 O djevicama nemam zapovijedi nego dajem savjet kao covjek po milosrdu Gospodnjem vrijedan povjerenja.

JASNO I GLASNO.
Samiot toj si dosol do nekakov zaklucok. No Bozja objava,znaes li ti voopsto sto e Bozja objava ????
Tocno deka Bog gi koristi lugeto i nivnoto znaenje i kultura,no ZAPOVEDITE KADE SE !!! Ako e Bozja objava treba se da bide Bozja objava i zapoved. Tuka se zboruva koj sto videl i koj sto misli.
Otvori bilo kade vo Qur'anot,go imas na internet,klikni bilo koja sura,se' se Allahovi-Bozji dz.s zborovi. Sekade Toj se obrakja.
Vidis zabeleska ubava od Khaleefah... menuvale vie ili ne menuvale,od Objavata,NEMA NISTO DA SE PROMENI OD ONA STO ALLAH GO OBEKJAL.
Qur'anot,kako sto e kazano,ne e samo za citanje,tuku pred se treba da razmislis na porakite. Gledas spomna i tefsir,ima luge koi i istorija izucuvale i Qur'an i Qur'anskiot jazik,seto toa go ispitale.... zemi,imas objasnuvanje....

ne e kaj nas:   ...................................ako si me videl mene seedno kako da si go videl Boga...........................................  razgledaj,razmisli,stavi se vo negova situacija,proceslaj.......
Цитирај веродостојноста и искреноста на писателите на Библијата.

e PISATELITE na Biblijata ubavo razgledaj gi i zamisli sto znaci BOZJA OBJAVA. Nie pisatelite na Hadisite nitu edna naj mala troska ne gi sporeduvame so Bozjata Objava Qur'anot.

Citaj EvAngelos,ova isto od Ljubov prema tebe ti go velam.  Za se' ke bides prasan i nitu sekund od tvojot zivot nema da ti bide propusten a da ne ti bide ispitan. Nema so sto i tamu da se opravdas. Zatoa sto SE' od prviot do sudniot den sto ke bide objasneto ti e vo taa objava duri i poedinecno za sekoj insan. Vo Qur'anot e propisano duri i kolku propisno na den treba da jades ZA DA BIDES ZDRAV ! Allah ne' stvoril i Toj znae kako mozeme da se odrzuvame. Nema vo Qur'anot rekla kazala.
Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak.Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Април.2007 во 23:21

Кога веќе наведуваш такви аргуенти за да ја оспориш веродостојноста на Библијата, јас најдов нешто слично и во к*ранот Smile

Ајде добро прочитај ги следниве ајети и кажи ми дали ова е боговдахновена книга....

1. Мравките можат да зборуваат.

И кога стигнаа во долината на мравките, една мравка рече: "О мравки, влезете во живеалиштата ваши бидејќи ќе ве прегазат Сулејман и војската негова, незнаејќи!" (Сура 27:18)

2. Царот Соломон го научил говорот на птиците.

И Давуда (Давид) го наследи Сулејман (Соломон), и рече: "О луѓе, поучени сме во јазикот на птиците, и дадено ни е од се по нешто. Ова, навистина, е благодат јасен!" (Сура 27:16)

3. Неколку Момчиња и нивното куче спијат 309 години во пештера.

И Ние ги заспавме во пештерата години многу...И останаа во пештерата триста години и додадоа девет години. (Сура 18:11,25)

4. Аллах направил седум небеса и седум земји

Аллах е оној кој создаде седум небеса и исто толку земји. (Сура 65:12)

5. Ѕвездите фрлаат камења по ѓаволите.

Да, Ние неботот на овој свет со ѕвезди го разубавивме и Ние одредивме да фрла камења по шејтаните (ѓаволите) (Сура 67:5)

6. Бебе (Исус) зборува уште од крошна.

И таа даде ишарет кон него. Они рекоа: "Како ќе зборуваме со дете кое е во крошна."

Рече: "Јас сум, навистина, роб Алахов; ми даде Книга и ме одреди за Пејгамбер (пророк)!" (Сура 19:29-30)

7. Не е добро да се влегува во куќа од позади.

Не е доброчинство да влегувате во куќите од позади, туку доброчинство прави оној кој е богобојазлив. Низ вратите на куќите влегувајте! (Сура 2:189)

8. Човекот ја напушта душата низ клучната коска.

Но, не! Кога душата ќе стигне до клучната коска, и кога ќе се викне: "Кој ќе го излечи?!" Ќе се убеди дека тоа е Разделба, и нога околу нога ќе се свитка, кон Господарот твој, на денот Тој, ќе се турне. (Сура 76:26-30)

Ова ли е боговдахновена книга? LOL

Изменето од EvAngelos - 29.Април.2007 во 23:22
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај khaleefah Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Април.2007 во 23:33
Sega pocna da  frlas so sto ke stignes? LOL  za  zalenje si bil ti be batka.

Neli ke dokazuvase deka Allah e bespomosen , pa posle deka biblijata e
neizmeneta, sega  uste ova  go izmislevte?LOL

Aj brisam jas od temava i od vakvi "pismeni" luge kako tebe Big%20smile
Кон врв
DAIJA Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Февруари.2007
Поени: 1668
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DAIJA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Април.2007 во 13:20

PA, TOA VI E DOKAZ, ZA MOKJTA BOZJA!

SAMITE SI NAVEDUVATE DOKAZI- MNOGU JASNI!
E SEGA STO VI E INAET, E TOA E NESTO DRUGO!

ZNACI, ONA STO VIE GO IMATE NE EBOZJI ZBOR, TOJ TOA GO VOZDIGNAL ZAEDNO SO ISUS, A VIE STE OSTANALE DA PISUVATE MEMOARI PO JOVAN, MATEJ, LUKA , PAVLE.... I NEZNAM USTE KOJ!

VI VLEGUVA LI NESTO VO GLAVATA?

E, A TIE CITATI OD k*rANOT SE ZA SAMIOT k*rAN, KOJ NEMA DA BIDE VOZDIGNAT SE DURI IMA BOGUPOKORNI (MUSLIMANI) NA ZEMJAVA.

TAKA DA, VIE I VASITE MEMOARI TVRDITE DEKA BOG E NEMOKJEN I NESOVRSEN. mUSLIMANITE VERUVAAT VO NEGO KAKO STO ZAPOVEDA TOJ VOZVISENIOT!

О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!
Кон врв
rome Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Поени: 492
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај rome Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Април.2007 во 13:32
даија незнајш што зборваш само се инаетеш без да имаш факт.но разбирам малце уствари многу ти је тешко што вие муслиманите ја немате вистината.ако ја имавте не ке требаше да се бомбадирате за ала туку ке одевте во рајот полни со љубов а не полни со омраза.
Zaljubena vo Hristos nashiot Edinstven Spasitel
Кон врв
аџија Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Октомври.2006
Поени: 5474
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Април.2007 во 14:12
Daija, Sultan Murad i Kheleefah

Licni muabeti po LP.

i vtoro, ismevanje na nicija nacionalnost ne e dozvoleno...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај khaleefah Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Април.2007 во 14:15
.

Изменето од khaleefah - 21.Мај.2007 во 16:43
Кон врв
аџија Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Октомври.2006
Поени: 5474
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Април.2007 во 14:15
ne me interesiraat tvoite nacionalni cuvstva...

tebe te izbrisav zasto bese off topic, a drugive za ismevanje... kapito? Wink
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Април.2007 во 15:29
Originally posted by khaleefah khaleefah напиша:

Sega pocna da  frlas so sto ke stignes? LOL  za  zalenje si bil ti be batka.

Neli ke dokazuvase deka Allah e bespomosen , pa posle deka biblijata e
neizmeneta, sega  uste ova  go izmislevte?LOL

Калифа, не фрлам со што ќе стигнам, туку фрлам со истите "камења" (аргументи) со кои и вие фрлате. (погледни само 3 поста над мојот таму Smile)
Вие сте за жалење, вие први почнавте со такви ниски аргументи, а јас само ви одговарам соодветно за да ве разобличам, за да видите дека аргументите што ги наведувате, се всушност аргументи против к*ранот. Smile

Јас не велам дека Бог е беспомошен, туку велам дека согласно к*ранот Бог е безпомошен да си го зачува Својот Збор, а со тоа сакам да кажам дека тука има проблем со беговдахновеноста на к*ранот, а не со моќта на Бог.

Originally posted by khaleefah khaleefah напиша:

sega  uste ova  go izmislevte?LOL

Не пријателе, ова не го измисливме ние, туку Мухамед. Еве погледни, после секоја измислица стои и сурата и ајетот (главата и стихот), па слободно провери си во твојот к*ран дали јас измислувам или следбениците на Мухамед така напишале..

Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

1. Мравките можат да зборуваат.

И кога стигнаа во долината на мравките, една мравка рече: "О мравки, влезете во живеалиштата ваши бидејќи ќе ве прегазат Сулејман и војската негова, незнаејќи!" (Сура 27:18)

2. Царот Соломон го научил говорот на птиците.

И Давуда (Давид) го наследи Сулејман (Соломон), и рече: "О луѓе, поучени сме во јазикот на птиците, и дадено ни е од се по нешто. Ова, навистина, е благодат јасен!" (Сура 27:16)

И Ние ги заспавме во пештерата години многу...И останаа во пештерата триста години и додадоа девет години. (Сура 18:11,25)

Да, Ние неботот на овој свет со ѕвезди го разубавивме и Ние одредивме да фрла камења по шејтаните (ѓаволите) (Сура 67:5)

И таа даде ишарет кон него. Они рекоа: "Како ќе зборуваме со дете кое е во крошна."

Рече: "Јас сум, навистина, роб Алахов; ми даде Книга и ме одреди за Пејгамбер (пророк)!" (Сура 19:29-30)

7. Не е добро да се влегува во куќа од позади.

Не е доброчинство да влегувате во куќите од позади, туку доброчинство прави оној кој е богобојазлив. Низ вратите на куќите влегувајте! (Сура 2:189)

8. Човекот ја напушта душата низ клучната коска.

Но, не! Кога душата ќе стигне до клучната коска, и кога ќе се викне: "Кој ќе го излечи?!" Ќе се убеди дека тоа е Разделба, и нога околу нога ќе се свитка, кон Господарот твој, на денот Тој, ќе се турне. (Сура 76:26-30)

Originally posted by DAIJA DAIJA напиша:

PA, TOA VI E DOKAZ, ZA MOKJTA BOZJA!
SAMITE SI NAVEDUVATE DOKAZI- MNOGU JASNI!
E SEGA STO VI E INAET, E TOA E NESTO DRUGO!

LOLLOLLOL
Е тек сега не занемивте со погорниве непобитни докази за Моќта Божја.
Зарем има што да се коментира после ова? Smile

Изменето од EvAngelos - 30.Април.2007 во 15:33
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Април.2007 во 20:39

Цитирај

Кога веќе наведуваш такви аргуенти за да ја оспориш веродостојноста на Библијата, јас најдов нешто слично и во к*ранот Smile

Hehe... neli rekov deka do besvest si mozeme da si lutame ?
Si slusnal li ti za jazikot na pticite ? Sulejman a.s (solomon) zboruval so zivotnite. Na Sulejman a.s i Veterot duri mu bil poslusen !

Цитирај

Mojsie A.S Moreto go razdelil na dva dela. Zosto da se prepirame ?????? Na Sekoj Allahov pratenik a.s mu bila dadena mok,kako bi sluzela kako i dokaz za nivniot narod.

Ne Evangelos,ne stanuva zbor za toa. Velime deka nikade vo Biblijata nema da najdes Bozji Govor. Toa pisuvame,dodeka vo Qur'anot se e Bozja objava,sekade Bog se obrakja.

Vidi:
Цитирај

Znaci ne e inspiriran. Pojasno nemoze da bide.Tuku lugeto,kako togasen svestenik,ili poglavar,ili vodic na crkva,si zel za pravo da napise nesto korisno,NO NE E BOZJA OBJAVA. Dali se razbirame ????
Pavle sam si resil,znaci sam si naumil da odi na zimuvanje. Mozebi sluckata ima pouka,za nekoj od vam,mozebi nekoj od vam gleda nesto interesantno,no KADE E BOZJATA INSPIRACIJA TUKA I BOZJATA OBJAVA ?! Kade e zapovedta Bozja ???
Цитирај

EE,,,, Vo ista takva situacija se naogja sega Isa slejhi selam. I isto taka ke bide probuden pred sudniot den. Ti vo slucajov ne baras sprotivno od ona sto jas ti go dadov.EVANGELOS,MI BEGAS OD TEMAVA I SE GUSIS USTE POVEKE.Pocna da ja osporuvas i Mokta na Stvoritelot.TOJ SE' MOZE. Ti mi Zboruvas sega protiv cudata koi Bog gi pravel. Vrati mi se drugarce.

Цитирај

Pa ova e barem NAUCNO DOKAZANO.

Цитирај

glasi vaka:

5. Mi smo vama najbliže nebo sjajnim zvijezdama ukrasili i učinili da vatra iz njih pogađa šejtane, za koje smo patnju u ognju pripremili.

Povtorno,znaci,toa e Mudrosta Allahova.

Цитирај

Allahova Mudziza. Skoro se sluci,neznam tacno kade,ako sakas link ke ti ostavam. Bebe,koga na krstevanje go odnele,sehadet proucilo nekolku pati.
Si slusnal li za 5 godisnoto momce,koe e Hafiz ? Qur'anot na pamet go znae ?

I DA NE ODIME PONATAKA.... Od edna strana se trudis da osporis nesto a od druga stranna JA DOKAZUVAS ALLAHOVATA OBJAVA,ZAKONI NEGOVI,PROPISI NEGOVI.......

Цитирај Ова ли е боговдахновена книга? LOL 

NEKA ONIE KOI SE PAMETNI ZAKLUCAT PO TVOITE PORAKI NE PO MOITE.

Sekoe Dobro.

PS: Takvi kako vam ja dokazuvaat vistinata za Qur'anot,trudejki se mana da mu najdat a zapinajki se ete na sto.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Мај.2007 во 02:23
Originally posted by Miralem Miralem напиша:

Velime deka nikade vo Biblijata nema da najdes Bozji Govor.

Се читаш ли што пишуваш пријателе мој драг?
Не постои човек што барем 15 минути одвоил за читање на Библијата а да не налетал на фразите од типот:
"Словото е Господово...", "Вака зборува Господ..." "И Бог рече..." и сл.

Од друга страна, сите изјави на Исус Христос се директен Божји Говор колку и вие да не сакате да го прифатите тоа.

2 Тимотеј 3:16 вели дека Целото Свето Писмо е од Бога вдахновено (theopneustos = Од Бог издишано)

Мислам дека следниов Божји Говор е најпотребен и најсуштествен за тебе:
"а глас од облакот велеше: Ова е Мојот Возљубен Син, Кој е по Мојата Воља, Слушајте го Него!" Матеј 17:5

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 45678>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,156 секунди.