|
ПРАВОСЛАВНА УБАВИНА |
Внеси реплика | страница <1 7891011 181> |
Автор | |||
orto
Сениор Регистриран: 13.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 916 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Манастирот во Рајчица го прослави споменот на својот заштитник (05.03.2007)
Во втората недела од Великиот пост, на денот кога Црквата Божја го слави споменот на светиот архиепископ Солунски Григориј Палама, во параклисот посветен на овој голем тихувател во манастирот на свети Георгиј во Рајчица, беше отслужено сеноќно бдение, на кое богослужеше архимандритот Партениј, игумен на манастирот Бигорски, заедно со свештенослужителите од братството, свештеникот Игор Никовски, секретар на Дебарско-кичевската епархија, и ѓаконот Димче Азманоски.
На Василиевата Литургија чиноначалствуваше Митрополитот Дебарско-кичевски и Плаошки г. Тимотеј, во сослужение со Митрополитот Струмички г. Наум и архимандритот Арсениј. Беа осветени славскиот колач и коливо, а после Литургијата беше поставена трпеза на љубовта.
Инаку, во женскиот манастир на светиот великомаченик Георгиј во Рајчица традиционално се служи сеноќно бдение на денот на св. Григориј Палама уште од почетокот на изградбата на параклисот, посветен на овој светител и на светите Јован Кукузел и Нектариј Битолски. Откако во 2005 година беше извршено осветување на параклисот во втората недела од Велигденскиот пост (посветена на св. Григориј Палама), присуството на верници на бдението е сè поголемо. Овогодишниот голем број на верници на богослужењето се должи и на тоа што заради совпаѓањето на празникот Благовештение и Велика Сабота, во манастирот Бигорски нема да биде отслужено традиционалното Благовештенско бдение.
|
|||
(kоран 10, 94)
(аллах рече моамеду) Ako сумљаш у oно што ти oбљављујемо, упитај oне (Жидове и Кршчане) koji Читају Kњигу (БИБЛИЈУ), прије тебе објављену |
|||
orto
Сениор Регистриран: 13.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 916 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
|
|||
(kоран 10, 94)
(аллах рече моамеду) Ako сумљаш у oно што ти oбљављујемо, упитај oне (Жидове и Кршчане) koji Читају Kњигу (БИБЛИЈУ), прије тебе објављену |
|||
C.B.
Сениор Регистриран: 12.Март.2007 Статус: Офлајн Поени: 152 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
The Macedonian Orthodox Empire |
|||
Кроз ватру и воду дигнуте главе, Стазом победе части и славе
|
|||
C.B.
Сениор Регистриран: 12.Март.2007 Статус: Офлајн Поени: 152 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Kanonos to the Virgin, 14th century manuscript.
The oldest Serbian document at Chilandar: the Karyes typikon from 1199, the original copy bearing Sava Nemanjich's signature.
The Chilandar typikon
Chilandar scribes of the 14th century left behind a masterpiece of calligraphy: the Lectionary of the Gospels of the monk Romanus from 1337.
Greek lectionary of the Gospels from the late 13th or early 14th century, an example of classical Byzantine calligraphy, and evidence of Serbo-Byzantine spiritual community on Athos.
|
|||
Кроз ватру и воду дигнуте главе, Стазом победе части и славе
|
|||
mali simo
Сениор Регистриран: 22.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 1132 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
|
|||
ХРИСТОС ВОСКРЕСНА ОД МРТВИТЕ СО СМРТА СМРТА ЈА ПОБЕДИ И НА ТИЕ ВО ГРОБОВИТЕ ЖИВОТ ИМ ДАРИ
|
|||
mali simo
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
|
|||
ХРИСТОС ВОСКРЕСНА ОД МРТВИТЕ СО СМРТА СМРТА ЈА ПОБЕДИ И НА ТИЕ ВО ГРОБОВИТЕ ЖИВОТ ИМ ДАРИ
|
|||
mali simo
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
|
|||
|
|||
mali simo
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
|
|||
|
|||
mali simo
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
|
|||
|
|||
mali simo
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
|
|||
|
|||
mali simo
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
|
|||
|
|||
mali simo
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
|
|||
|
|||
belichka
Сениор Регистриран: 30.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 2023 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
|
|||
Blagosloven e Onoj Koj ide vo imeto Gospodovo
|
|||
belichka
Сениор Регистриран: 30.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 2023 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Бичевание Христа. Поругание Христа. Ведение ко кресту. Восхождение на крест |
|||
Blagosloven e Onoj Koj ide vo imeto Gospodovo
|
|||
Внеси реплика | страница <1 7891011 181> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |