IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - МИЛЕНИУМСКИОТ КРСТ
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

МИЛЕНИУМСКИОТ КРСТ

Внеси реплика Внеси реплика страница  123 4>
Автор
Порака
Isis Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

CATALYST

Регистриран: 19.Јануари.2007
Статус: Офлајн
Поени: 5871
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Isis Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: МИЛЕНИУМСКИОТ КРСТ
    Испратена: 21.Март.2007 во 11:29

Милениумскиот крст се наоѓа на врвот на планината Водно непосредно над градот Скопје Изграден е во 2002 год. Со 66 м ова е највисокиот објект во Македонија.

Почнаа да го градат со задоцнување од две години, под изговор дека недостасуваат пари за неговата изградбе. Колку што се сеќавам, недовршен експресно беше пуштен во употреба пред парламентарните избори

Какво мислење имате за него? Дали беше потребо на се гради во баш ТОА време?
Дали ни служи за дуго крстот на Водно освен што поттикнува верска нетрпеливост и политички конфликти?

Претпоставката на ова тврдење е: „верските симболи на другите религии на која не припаѓаш те иритираат и предизвикуваат нетрпеливост кон нив“.

Ако си таков верник тогаш нема да те иритира само крстот на водно туку и секој крст, секоја црква што ќе ја видиш. Што значи дека во Македонија ќе треба да се отстранат сите религиозни објекти или религиозни симболи за да нема нетрпеливост. Може некој христијанин што поминува кај Битпазар може да стане нетрпелив поради бројноста на џамииите на толку мал простор.Според аргументот за нетрпеливоста во најмала рака би требало да се намали бројот на џамиите и тоа во зависнот на процентот на нетрпливост предизвикан од еден религиозен објект или симбол. Смешно е нели?!? 

2. Скопје со крстот над него личи на гроб

Овој аргумент е класично непознавање на симболот на христијанството. Точно е дека крстот означува смрт, но смрт на конечното и симбол на бесконечното. Крстот не е симбол на тагата, туку на среќата зошто на него се случува Господовото воскресение, симболот на вечниот живот. Значи наместо да се мисли дека со крстот од Македонија се прави гробница, треба да се знае дека тоа е симбол на воскреснувањето и симбол за вечниот живот на Македонија.

Кон врв
sensei Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 31.Октомври.2005
Поени: 2005
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sensei Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Март.2007 во 11:49
Крстот треба да остане таму кај што е и да се одржува.
Во време на депресија на македонските држава, народ и на вера, претставува моќен симбол во насока на зачувување на нашето. Денот кога ќе падне крстот ќе бидеме блиску до комплетното исчезнување на македонците.

Копилето Ивица Антевски би сакал да биде распнато на истиот тој крст заради текстот во весник во кој што плукаше по него. Кој идиот и со кое образложение му даде на обичен дебил, пардон... „блогер“ да се пењави по колумни во дневен весник?
Gods Creative Force enters humanity through a mans love for his wife and desire to raise his family in a wholesome environment. It is reciprocated by a woman receiving his seed-spirit and nurturing it
Кон врв
Сениор
Сениор

CATALYST

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Isis Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Март.2007 во 12:22
па воглавно на повеќето блогови може да се прочита дека, или мислат дека крстот е маркетиншка политичка кампања, или дека е за инает поставен колку да се покажеме доминантни, декмек сме означиле Скопје чие е Smile
Колку на Вас ви пречи или не ви пречи?
Колку и дали им пречи на муслиманите?
Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Март.2007 во 14:22
mene nemi prechi,...ama,ako mu pomaga na narodot da ja "zaboravi"bedata  vo koja shto zivee neka mu bide,...toa mu doaga kako,...nekoj ushte dodeka e ziv ,...si obezbedil se shto mu treba ,...za "posle",....
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
аџија Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Октомври.2006
Поени: 5474
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Март.2007 во 14:34
Празниот крст е вистинскио симбол на хрстијанството!

Т.е. Христос веќе не е таму... Затоа тој не е симбол на смртта, туку на надежта, на воскресението... Како таков, тој не само што влева надеж, ако човек вистински го разбира, туку не би требало да му пречи на никого...

Мене не и пречат ни минарињата, ми пречи само кога им го „силуваат“ слухот на сите во близина...

Кон врв
oblachinja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 12.Март.2006
Локација: United Kingdom
Поени: 4990
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај oblachinja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Март.2007 во 14:56
Voopshte nitu mene ne me iritiraat verski simbolSmile
Кон врв
Сениор
Сениор

CATALYST

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Isis Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Март.2007 во 15:00
не ми е целта да бидам мрчатор,
али што фајде имаме од тоа што стои на врв планина?
Кон врв
oblachinja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 12.Март.2006
Локација: United Kingdom
Поени: 4990
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај oblachinja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Март.2007 во 15:04
Pa nekoj sakal da napravi mileniumski krst  i napravil...nitu mi prechi nitu me voodushevuvaTongue
Кон врв
Сениор
Сениор

CATALYST

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Isis Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Март.2007 во 15:06
некогаш ве мачело дали е двосмислено?
почна да се гради кога во Македонија односите беа затегнати!!! И на верска и на национална основа....

Кон врв
belichka Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Октомври.2006
Поени: 2023
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај belichka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Март.2007 во 15:09
bas e prekrasen a i Makedonija sekogas bila pravoslavna zemja i takva da ostane so Bozja pomosh,i neka se znaes deka e pravoslavna.
Blagosloven e Onoj Koj ide vo imeto Gospodovo
Кон врв
Сениор
Сениор

CATALYST

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Isis Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Март.2007 во 15:11
тоа ми беше и суштината
дали со крстот ние МАРКИРАВМЕ нешто дека е наше, православни и точка?

Кон врв
Tattoo Beauty Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Tetovirana Sexy Ubavica

Регистриран: 10.Август.2006
Поени: 4549
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tattoo Beauty Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Март.2007 во 15:12
Originally posted by belichka belichka напиша:

bas e prekrasen a i Makedonija sekogas bila pravoslavna zemja i takva da ostane so Bozja pomosh,i neka se znaes deka e pravoslavna.

taka e strvarno , bas prekrasen e samo da se odrzuva i e preubav.Eve jas ziveam na Vodno i bas mi e merak koga go gledam od dvor , vistinski simbol na pravoslavnite a inece za toa koga e graden pa stoo znam sto da kazam moze i ne e od verska , nacionalna strana gledano...
Кон врв
belichka Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Октомври.2006
Поени: 2023
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај belichka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Март.2007 во 15:18
Originally posted by SeXY SeXY напиша:

Originally posted by belichka belichka напиша:

taka e strvarno , bas prekrasen e samo da se odrzuva i e preubav.Eve jas ziveam na Vodno i bas mi e merak koga go gledam od dvor , vistinski simbol na pravoslavnite a inece za toa koga e graden pa stoo znam sto da kazam moze i ne e od verska , nacionalna strana gledano...

neli SeXY, ami pomilo ti e da go gledas krstot otkolku dzamiite i mesecinite so zvezdite, ednostavo makedonija e pravoslavna, i takva treba da bide predcite ne ja promenile verata 5 veka, i sea mene da mi smeta krstot, ic ne mi e gajle za muslimanite ako sakat mesecini i zvezdi si ja imaat albanija i arabija...a za onie sto sakat sozivot si imaat dzamii i neka ne se pletkat demk gi bocka vo oci.

Blagosloven e Onoj Koj ide vo imeto Gospodovo
Кон врв
Сениор
Сениор

CATALYST

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Isis Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Март.2007 во 15:18
на православните, абе ајдеLOL ?
на ХРИСТИЈАНИТЕ
што да не се повластени православните на ексклузивноста на симболот?
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  123 4>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,156 секунди.