IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Фотографија, камери и видео
  Активни теми Активни теми RSS - Svadbarski fotografi
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Svadbarski fotografi

Внеси реплика Внеси реплика страница  <123>
Автор
Порака
moz pos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 09.Декември.2006
Локација: Trinidad and Tobago
Статус: Офлајн
Поени: 335
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај moz pos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Март.2007 во 16:46
Aleksandar mislam deka si vo pravo za tendencioznoto prikazuvanje na fotografite...Nekako mi mirisa na diskreditacija na fotografskata produkcija od strana na videografite...Mozebi velicenje na videoto vo odnos na fotografija..

Neznam ,ne se razbiram mnogu vo fotografiranje svadbi...Zarem navistina fotografite se "glavni akteri"...Zarem do tolku moze da smetaat vo edna takva ceremonija...Toa sto e priikazano e navistina surovo...

WOW jane :) clip-ot e zivotno delo na nekoj videograf...
ama vidi gi ostanatite ,samo seirdziii se nasobrale

Изменето од moz pos - 19.Март.2007 во 16:50
Кон врв
zatko Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Октомври.2005
Локација: Australia
Поени: 388
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zatko Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Март.2007 во 16:49
moz poz toa sto e prikazano e bas kako izgledaat taka narecenite fotografi,pravite fotografi se nevidlivi fantomi sto bi rekol eden moj kolegaWink

http://blissvp.com
www.blissvp.com
Кон врв
Zoran K Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Април.2006
Поени: 3244
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Март.2007 во 21:50
Chovekot od video produkcijata go znam i toj ne se zanimava so fotografija. Koga se srekavame na po raznite sobiri sekogas diskutirame okolu sorabotkata so fotografite i kolku e znachajno da se raboti so vistinski profesionalci kade sto ZAEDNO se trudime i se pomagame za da gi pochestime mladozhencite so nesto sto tie ke bidat gordi da go gledaat i da go pokazhuvaat vo pobliskata i podalechnata idnina.

Isto taka si gi razmenuvame i onie "horror stories" koi sme gi dozhiveale vo nashata rabota. Vo eden od takvite razgovori se rodi idejata za pravenje na vakvo video. Chovekov svadbite gi snima so dve i tri stacionirani kameri, pa vo montiranjeto si kubi kosi obiduvajki se da gi eleminira onie fotografi i da sostavi nesto dovolno prezentirachki koe sto mladozhencite bi mozhele da go uzhivaat. Nekogas, kako sto mi reche, tolku se vadi od takt, sto namerno ostava nekolku segmenti za "dolgo sekavanje" i kako podsetnik za vek i vekovi kakov fotograf kontraktirale. Isto taka, site ostanati, sto ke go gledaat videoto, da znaat sto ke dobijat ako gi povikaat ovie "fotografi".

I taka vo muabetite padna idejata da se napravat videoto koi ke ja prikazhat VISTINSKATA slika za toa kako sto se sluchuva so eftini "profesionalci" koi nudat brda i dolini za "pocket money".

Za nas tuka vo Kanada promenata na polosho stanuva sekojdnevie i e se podramatichna so doagjanjeto na novite iselenici. Tie si doagjaat so svoite naviki i iskustva od zemjite od koi pristigaat i gi primenuvaat istite arshini i tuka kaj nas. Veke nekolku godini imame eden srbin koj SAMIOT ISTOVREMENO pravi foto i snima video po svadbi po cena od 400-500 dolari! Cenata na pazarot za kameramen ili eden fotograf za eden den e 500-1000 dolari, bez da se vkluchat troshocite za montazher, montiranje, kreiranje DVD, filmovi, pravenje sliki i t.n. Najniskata bazichna realna cena za pokrivanje samo na foto ili samo na video e okolu 1200 dolari. Onoj chovek gi pravi dvete raboti (i toa SAM) za polovinata cena od minimumot sto klientite treba da platat samo za foto!

I ako mislite deka toa e tragichno, togas da vi dadam uste dve informacii. Ima eden makedonec koj doagja sekoja nedela vo crkvata so edna VHS kamera i cheka nekoj da dojde za svadba ili krshtevka za da im se ponudi za 100 dolari! Tuka na lice mesto! Snimanje na svadbata ili krstevkata, davanje kaseta na krajot od vecherta direkto od kamera...za 100 dolari! Katastrofa!!! Na chovekov ne mu e gajle sto ke im dade na onie sto go plakaat, ne go interesira kako so toa gi afektira onie koi profesionalno si go zarabotuvaat lebot so ponuda na takvite servisi, ni na kraj pamet ne mu pagja da razmisli deka taka za negovite 100 dolari pravi nepopravliva steta na SITE...

Vtoriot primer mi se sluchi pred nekoja godina. So oficijalnata poseta na visoki drzhavnici od Makedonija pristignaa i fotograf i kamerman od televizija. Vo prvata prilika koga imavme shansa da prozborime, kamermanot me prasha dali moze da ostane vo Kanada i da raboti kako svadbarski fotograf za BEZ PARI! Koga zachudeno go prashav kako misli toa, mi objasni deka planira da slika svadbi bez mladozhencite da mu dadat edna centa, a toj parite ke gi pravel od prodavanje sliki na gostite! Sreka sto do mene imase stolica da sednam, bidejki za malu ke padnev vo nesvest! Mi trebashe desetina minuti da mu ja objasnam razlikata megju balkanskiot mentalitet i onoj vo Kanada za da mozham na krajot da mu ja kazham bolnata vistina deka TOA BI BILO NAJGOLEMATA NAVREDA STO MOZHE DA IM JA NAPRAVI NA NEVESTATA I ZETOT!!!!!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај moz pos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Март.2007 во 23:08
Originally posted by Zoran K Zoran K напиша:

I ako mislite deka toa e tragichno, togas da vi dadam uste dve informacii. Ima eden makedonec koj doagja sekoja nedela vo crkvata so edna VHS kamera i cheka nekoj da dojde za svadba ili krshtevka za da im se ponudi za 100 dolari! Tuka na lice mesto! Snimanje na svadbata ili krstevkata, davanje kaseta na krajot od vecherta direkto od kamera...za 100 dolari! Katastrofa!!! Na chovekov ne mu e gajle sto ke im dade na onie sto go plakaat, ne go interesira kako so toa gi afektira onie koi profesionalno si go zarabotuvaat lebot so ponuda na takvite servisi, ni na kraj pamet ne mu pagja da razmisli deka taka za negovite 100 dolari pravi nepopravliva steta na SITE...

Definitivno se iznasmeav....:))))))))
top e storijata .... a  zamisli "hirurzi" taka da se nudat pred klinika :))))))))

P.S.

Tie lugje postojat zatoa sto postojat takvi shansi..Najverojatno ima del od pazarot sto ima potreba od takov kvalitet, vo sprotivno nikoj ne bi gi angaziral...

Ne se krivi neprofesionalcite :)) pazarot gi stvara :))

Изменето од moz pos - 19.Март.2007 во 23:10
Кон врв
loser Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Април.2006
Поени: 150
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај loser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Март.2007 во 00:22

Veke nekolku godini imame eden srbin koj SAMIOT ISTOVREMENO pravi foto i snima video po svadbi po cena od 400-500 dolari! Cenata na pazarot za kameramen ili eden fotograf za eden den e 500-1000 dolari, bez da se vkluchat troshocite za montazher, montiranje, kreiranje DVD, filmovi, pravenje sliki i t.n. Najniskata bazichna realna cena za pokrivanje samo na foto ili samo na video e okolu 1200 dolari. Onoj chovek gi pravi dvete raboti (i toa SAM) za polovinata cena od minimumot sto klientite treba da platat samo za foto!

Zoran toa se vika konk*rencija i taa e sekogas dobrodojdena.Se slucuva na sekoe pole deneska pa taka naviknete se na nea i adaptirajte se.

Изменето од loser - 20.Март.2007 во 00:23
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Март.2007 во 01:06
loser,

ova mozheme da go prifatime kako konk*rencija edinstveno vo najshirokata smisla na zborot, a vo toj sluchaj pod istiot termin mozheme da ja stokmime apsolutno sekoja pojava. Se dodeka nema pravna regulacija, normi i kriterijumi - mozhe slobodno se da se nareche "konk*rencija".

Lugjeto koi gi spomnav rabotat bez javno prijaveni biznisi, bez plakanje taksi na drzavata i poradi toa mozat da gi urivaat cenite. Toa e kako onie sto rabotat kaj vas kako taksisti na divo. Toa e konk*rencija? I toa e dobrodojdeno?

Na ova bi go nadovrzal komentarot na moz pos:
.... a  zamisli "hirurzi" taka da se nudat pred klinika :))))))))

Znam loser na sto mislish i ne velam deka vo osnova ne si vo pravo, no frustracijata sto se javuva poradi neresh*telnosta na drzhavata da gi regulira rabotite na potrebnoto nivo i dodeka lugjeto se spremni da napravat bilo sto so edinstvena cel da si obezbedat nekoja nivna mala dobivka, bez da razmisluvaat za posirokite posledici od svoite postapki, ke si imame vakvi pojavi. Rezultatot od toa e postepenoto, no sigurno urivanje na celata industrija.

Znam deka verojatno tropam na dupnat tapan, no toa e toa...spored promenite sto gi zabelezhuvam vo kriterijumite na deneshnite lugje, mozhebi tokmu toa i go zasluzhuvame. Ni ostanuva nam, kako lugje i profesionalci, da gi stegneme zabite i da plivame protiv maticata, obiduvajki se da gi zadrzhime visokite normi vo svojata rabota i istovremeno da si obezbedime nekakva dostoinstvena egzistencija. Pa do kade ke odi, neka odi...ako kako sredina, komuna, drushtvo ili nacija ne se reshime da gi postavime normite na povisoko nivo, tie sigurno ke ni otidat na ponisko...

Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Март.2007 во 01:21
Кон врв
Александар_А Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јануари.2006
Локација: Macedonia
Поени: 1271
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Александар_А Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Март.2007 во 09:26
Аааааауууууууууууу.
Ова што го прoчитав на некоја начин ме шокира. Незнам што да искоментирам... Просто ме остава без коментар. Зоран тоа што го кажа дека еден ист и фотографира и снима го имам видено и овде кај нас, за жал мислев дека е единствен случај ама не било така. За 100 долари?????!!!! Леле мори мајко. Ова ме потсеќа на некои вицови за македонци, кои што можам да ви ги кажам ако сте расположениWinkLOL.

Зоран овој што снимал за 100 долари и веднаш им ја дава касетата, ми заличи на оние што порано имаа експрес апарати и одма излегува готова слика. Сигурно ќе се сетите. Незнам ова дали е за плачење или смеење. Ми се прави и едното и друготоLOLCry.
Толку ме остава без зборови.
Ај да помине некое време да си ги потсредам мисливе.Ouch

Изменето од Александар_А - 20.Март.2007 во 14:57
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај moz pos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Март.2007 во 10:58
Originally posted by Александар_А Александар_А напиша:

Ова ме потсеќа на некои вицови за македонци, кои што можам да ви ги кажам ако сте расположениWinkLOL.

Slobodno pisi vo ovaa tema
http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=6633
Кон врв
loser Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Април.2006
Поени: 150
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај loser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Март.2007 во 12:01

Lugjeto koi gi spomnav rabotat bez javno prijaveni biznisi, bez plakanje taksi na drzavata i poradi toa mozat da gi urivaat cenite. Toa e kako onie sto rabotat kaj vas kako taksisti na divo. Toa e konk*rencija? I toa e dobrodojdeno?

Samo dokolku igraat po isti pravila se konk*rencija. Se ona ostanato samo doprinesuva za rusenje na cenite na pazarot. Ova go ima kaj nas skoro vo site sferi pocni od taksisti pa do doktori-stvarno, citav negde deka kaj divi ginekolozi izveduvanjeto abortus bilo poeftino i imala pogolema diskrecija Gospod da ni e na pomos
Кон врв
Mire Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Септември.2005
Поени: 1594
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Mire Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Март.2007 во 12:01

Koga zachudeno go prashav kako misli toa, mi objasni deka planira da slika svadbi bez mladozhencite da mu dadat edna centa, a toj parite ke gi pravel od prodavanje sliki na gostite! Sreka sto do mene imase stolica da sednam

Heh, mi go zema zborot od usta!
Ne znam kako e sega, no pred 13 godini toa bese mnogu aktuelna sema. Taka fotografot na mojata svadba, koj patem mi bese dobar poznanik, stigna da i prodade slika na baba mi, a se obide i na surata da mu sitne slika (kaj koja sum izrasnat) ... CE GO LINCUVAV na lice mesto koga doznav, odvaj me dodrzaa da ne pravam sceni.

Mu imav kazano deka ako mi dade normalna cena, jas ce mu gi otkupam site sliki so gostite i deka jas ce gi davam komu treba ... sto patem ne bese obicaj medju poracatelite na uslugi (mladencite) vo toa vreme, no se nafativ za da nema blamazi i sl.

Zatko ubavo rece, osven finalniot kvalitet, mislam deka najvaznata rabota e fotografot i kamermanot da bidat prakticno nevidlivi za vreme na proslavata. Kako sto moze nekoj nahalen "profesionalec" da ti ja upropasti veselbata, ne moze nikoj (so isklucok na slucaj na "no-show" na nekoj od mladencite LOL)
Da se obideme da pomogneme i na onie, navidum izgubeni slucai. Za preporacana postapka    klikni TUKA
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Александар_А Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Март.2007 во 13:28
Цитирам:Zatko ubavo rece, osven finalniot kvalitet, mislam deka najvaznata rabota e fotografot i kamermanot da bidat prakticno nevidlivi za vreme na proslavata. Kako sto moze nekoj nahalen "profesionalec" da ti ja upropasti veselbata, ne moze nikoj (so isklucok na slucaj na "no-show" na nekoj od mladencite LOL)

Мире и Затко да фотографите и камерманите треба да битат невидливи, тука има едно но, ќе зборувам од искуство колку и да сакаат да бидат невидливи мислам дека практично е невозможно освен да користат од 400мм па нагоре, пак ќе речам... а кога сте во некое собче 4 на 3м и во тоа со 30-40 луѓе??? Неможеш да ја држиш мирна камерата од што те удираат а камо ли да бидеш невидлив.Confused
Теорија е едно а пракса друго. Добро додуша ние барем гледаме да не си влегуваме во кадар еден на друг.Big%20smile

Изменето од Александар_А - 20.Март.2007 во 15:00
Кон врв
zatko Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Октомври.2005
Локација: Australia
Поени: 388
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zatko Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Март.2007 во 14:22
Aleksandar.ako veke mestoto e tesno i za toa ima lek,se dogovarame eden so drug  taka jas ja vrsam raqbotata toj me gleda pa toj si ja vrsi rabotata a jas go gledam i taka nataka,se smeam se razbira deka treba da ima dogovor,na primer poveketo raboti sto jas gi pravam i dvajcata se od ista firma taka da ne im se isplati da si smetaatWink

http://blissvp.com
www.blissvp.com
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Александар_А Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Март.2007 во 15:00
Thumbs%20Up Smile
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <123>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,172 секунди.